Джефри Сакс за санкциите срещу Русия: Това Путин леко ще го преживее

Джефри Сакс за санкциите срещу Русия: Това Путин леко ще го преживее

"Русия е огромна държава, която държи 6000 ядрени бойни глави. Да я поставим на колене е просто нереална, неизпълнима идея. Аз не знам какво имат в главите си тези хора, които я измислиха". Специалист по развиващи се икономики, Джефри Сакс вижда в украинския конфликт големия провал на Запада. Той счита, че Германия трябва да се обърне с лице към Путин, и че по-нататъшните антируски санкции представляват неоправдан риск за самия Запад. Струва си да бъде чут Сакс, защото той консултира руското правителство още през 90-те години. Особено ценно е мнението му за способността на Русия да се противопостави на санкциите. Интервю с Джефри Сакс публикува "Шпигел".

 

- Господин Сакс, няколко дни преди конфликта с навлизането на руските войски на територията на Украйна вие казвахте, че трябва да постигнем компромис с Русия. А в същото време Путин вероятно вече е бил решил да направи този избор, за който разбрахме на 24 февруари. Можеше ли Западът по някакъв начин да спре Путин?

- Да, ние бихме могли много по-сериозно да се опитаме да предотвратим такова развитие на събитията. Сега положението е страховито. И главния ужас аз виждам в това, как Западът реагира на събитията в Украйна. Всички тези безотговорни разговори за затваряне въздушното пространство над Украйна и за доставка на бойни самолети от Запада за украинците. Ние като глупаци се потупваме един друг по раменете и възпяваме войнишкия героизъм. А всъщност сме длъжни вместо това да търсим и да намерим дипломатическо решение. Русия също има лична отговорност, но нали в края на краищата САЩ и Европа доведоха Украйна до сегашната невъзможна ситуация. Нали САЩ и ЕС едновременно обещаха на Украйна членство в НАТО, а днес не ѝ предоставят никаква реална защита от Русия. Макар че беше абсолютно ясно, че Украйна в обозримо бъдеще няма да влезе в НАТО, западните политици постоянно повдигаха тази тема. Последният път тази риторика бе използвана на срещата на върха на НАТО миналата година. И тези действия провокираха във висша степен Русия.

- Но нали самата Украйна искаше да влезе в НАТО. Държавите имат право сами да избират в какви съюзи да влизат.

- Да, много страни искат да са в НАТО, но това не означава, че решението да бъдат приети всички в Североатлантическия алианс би било върхът на здравия разум. Как биха реагирали САЩ, ако изведнъж Мексико влезе във военен съюз с Пекин? Да, тогава САЩ  в същата секунда биха започнали там специална операция. По този пункт американската външнополитическа доктрина не е претърпяла никакви изменения от 1823 г. Според нея чужденци-аутсайдери не трябва да смеят да се месят в работите на нашите съседи - ето това е целия „месидж“. Президентът Байдън се позовава на правото на нациите да си избират съюзи, в които да влизат, но всъщност според него става дума за нещо друго, че САЩ търсят възможности да създават в различни точки на света съюзи в полза на своите интереси. И също така те се стремят никой да не може да им създава пречки при реализацията на тази дейност. Също така и Русия не трябва да може да им пречи.

- Но нима действията на Русия (Крим, Донбас, спецоперация), нима тези действия не говорят, че страхът на Украйна пред Русия не е поне частично оправдан? Нима не си струваше да приемем Украйна в НАТО още много, много по-рано?

- Тогава до въоръжен конфликт нещата също биха стигнали много, много по-рано. Съмнявам се, че Русия ще стои и безучастно ще гледа как НАТО мести границите си по територията на Украйна.

- Западът обясни, че залага на мощни икономически санкции, призвани да заставят Кремъл да се подчини. Ще сработи ли тази стратегия?

- Америка напразно си мисли, че държи всички козове, от експортните санкции до системата SWIFT. Разбира се може и така да стане, че по някакво чудо западните санкции срещу Русия да сработят. Но аз не вярвам в това... Аз прогнозирам друго развитие на събитията, значителни негативни последствия за икономиките на целия останал свят, освен Русия. И не вярвам, че санкциите могат да променят значително руската политика по отношение на Украйна. Санкциите няма да прекратят този конфликт.

- А какво ви прави толкова уверен, че няма да го прекратят?

- Ние имаме опит, санкциите са типичен инструмент на американската външна политика и американците често се хващат за тях, но те рядко сработват. Във Венецуела САЩ пробваха именно със санкции да се избавят от президента Мадуро. И това сработи ли? Днес ние се обръщаме към Венецуела в качеството си на молител. Ние искаме от нея да замести „отпадналите“ обеми за доставка на руски нефт. В случая с Иран и в случая със Северна Корея, не само САЩ, а и целият наложил върху тях санкции Запад се провали с трясък. Ние не сменихме там режимите, а сега искаме да поставим на колене къде, къде по-голяма по размери страна. Русия е огромна държава, която държи 1600 ядрени бойни глави. Да я поставим на колене е просто нереална, неизпълнима идея. Аз не знам какво имат в главите си тези хора, които я измислиха.

- Но има признаци, че санкциите работят. Русия все повече се изолира в икономически план... Даже някои части от руския елит говорят вече за дипломатическо решаване на въпроса.

- Мисля, че Путин леко ще преживее това. За разлика от Джо Байдън и Доналд Тръмп, Путин се ползва с реална подкрепа на населението и за преизбирането му не са необходими скъпи агитационни кампании и не зависи от богати спонсори на такива кампании. Разбира се, на нас вече след много години ни стана ясно, че в руската политика всичко е възможно. Да се надяваме обаче, че санкциите ще доведат до „смяна на режима“ в Москва? И да се надяваме на това публично - това просто е политическо шарлатанство. При това нашите експерти явно се занимават със шарлатанство, въпреки интересите на Украйна. Ако говорим за опасности и безумие, тогава отчетете, че горещи глави има и у нас, в САЩ, и на първо място сред републиканците. Ако те постигнат своето и НАТО, да кажем, обяви, че затваря въздушното пространство над Украйна, днешният конфликт може да прерасне в глобална катастрофа.        

 

Източник: Inosmi.ru

Превод за "Гласове": Никола Стефанов

 

 

 

 

 

Коментари

 • "Европа" няма да преживее собственште си санкции

  11 Март 2022 9:35ч.

  САЩ ги провокираха да наложат тези простотии без да мислят, подготвяйки ги по този начин за по-нататъшна кулинарна обработка. ЕС е на масата в качеството си на храна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир Владимирович Путлер

  11 Март 2022 9:55ч.

  Айде още един неадекватен! Русия щяла лесно да преживее санкциите?! С какво мисли тоя сладур? Ми че руската държава фалира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жоро

  11 Март 2022 9:58ч.

  Ти така си мислиш!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир Владимирович Путлер

  11 Март 2022 10:04ч.

  Не само аз, всички специалисти така казват. Но тоя е на путинската хранилка и затова плещи глупости.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 008

  11 Март 2022 10:13ч.

  Ти по какво точно си специалист? Напиши си трите имена , ЕГНто за да проверим това. Ще има и лично събеседване. Линейката до 4 ти километър ще е за наша сметка

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дежурният син тролетарий

  11 Март 2022 10:17ч.

  Русия напусна Нашингтонския консенсус. Сега ще се види колко сте силни в международната търговия - сума ти спекулативни забрани ще отпадат, ще се появи държавен протекционизъм, ще се наложи да купувате суровини и горива с рубли. Идва един военен капитализъм, лицемерното западно благополучие може да умре до няколко седмици...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 12345

  11 Март 2022 12:43ч.

  Пълен глупак !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир Владимирович Путлер

  11 Март 2022 13:34ч.

  Пълна глупачка.Другарко, помня те от Афера. Опияняваше се от мускулите на Путлер.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаха

  11 Март 2022 19:21ч.

  Мускулите на Путин?! Ама, това е ботокс и технология на Запада, която незаконно роденото джудже ползва за изкуствена мъжественост, ама иначе се бори със Запада:)))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жоро

  11 Март 2022 9:58ч.

  И след края на операцията- войната цените енергоносителите, материали, суровини и храни ще са високи и кой ще ги предостави ? Отговора е ясен Русия! Дълг срещу суровини, храни и др. Договори които обвързват Европа и ЕС които ще са изгодни за Русия, щото просто ЕС се управлява от корумпирани хора!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Златко

  11 Март 2022 10:13ч.

  Реалист. Поздравления!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • във форума има един изтрещял парцал с ник ПУТЛЕР

  11 Март 2022 10:17ч.

  който е или избягал от Четвърти километър или е на заплата някъде, но явно не работи нищо, та цял ден блъска по клавиатурата без да му идва на ъкъла, че само като му видят ника, никой не го чете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • смехории с тоя окаян трол

  11 Март 2022 10:19ч.

  Явно има какво да губи, притиснат е за жалкия си миризлив животец, затуй е и толкоз злобно усърден тъдява. Готов съм да си платя на врачка, за да го махнат за нула време.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отечествен фронт

  11 Март 2022 12:23ч.

  Предлагам ти да удариш 200 грама баярищник, тогава ще се махне със сигурност!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Данибус

  11 Март 2022 12:58ч.

  Аз го приемам, до колкото мога от забавната страна, но работодателите му си трошат кинтите за некадърник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир Владимирович Путлер

  11 Март 2022 13:35ч.

  Путиноидите са малоумни,ето пример.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Може да му се пропоръча-

  11 Март 2022 16:19ч.

  Три пъти дневно да проверява дали някое джудже не се крие под леглото му. И да смени лекарствата. И естествено - всички които не са съгласни с единственото правилно мнение са на хранилката на Путин .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Този продажен американски професор

  11 Март 2022 10:34ч.

  след като "консултира" "успешно" България през 90-те години и продължава и се разбра ,че дядя Путин му е напълнил гушката да "консултира" и руската икономика,просто сега се отблагодарява с тази си статийка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Джефри Сакс

  11 Март 2022 10:37ч.

  Професор от Колумбийския и....Харвардски университети.Натрапил през 90-год. на миналия век на бившите соц.държави,в т.ч. и България"шоковата терапия",т.е. това е бащата на това икономическо безумие,довело до създаването на олигархията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ами

  11 Март 2022 19:25ч.

  "Парите не миришат."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не лошо в САЩ да се върне" лова на вещици"

  11 Март 2022 10:42ч.

  срещу американски учени,крайни левичари,известни вече и от кои известни университети в САЩ. Предатели има навсякъде и това не е свободно изразяване на мнение,а провеждане на противниковата пропаганда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако ловът на вещици ти е в главата,

  11 Март 2022 12:10ч.

  Мястото ти е в психодиспансер...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вярно е

  11 Март 2022 10:43ч.

  На 110 метра под земята и всички удобства, за които се сетите, Путин би преживял леко и ядрена война.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не се забелязва никакво критично отношение към войната от страна на джефри сакс

  11 Март 2022 10:54ч.

  Затова пък цялата критика е насочена към собствената му страна и съюзниците ѝ. Нито една дума против войната, просто от елементарно приличие, та дори Путин я представи като операция за освобождаване на украинския народ от нацистите наркомани. Извън експертното мнение в подобна тема има и морално измерение, а тук то отсъства.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ами

  11 Март 2022 19:28ч.

  Въобазява си, че е недосегаем и добре познава товарищь путкин, че е комплексар, който няма да натисне червения бутон, а само рекетира цивилизования свят с този блъф.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  11 Март 2022 11:27ч.

  Германските племена от хилядолетие се стремят да унищожат православието и славяните. Многобройни кръстоносни походи, непрестанни нападения. И православието и славяните са оживяли благодарение на Русия. Русия е минала през многобройни сътресения, винаги предизвикани от германските племена и винаги е устоявала. Ще устои и сега.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желев Желязко

  11 Март 2022 12:24ч.

  Пак сте прекалили с белината,другарю Наблюдател!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  11 Март 2022 12:51ч.

  Адаш жив сте.Радвам се.Ваксините правят чудеса.Ударихте ли четвърта доза?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Данибус

  11 Март 2022 13:02ч.

  Ударил е със сигурност, но вероятно се чувства дълбоко неудовлетворен и нещастен. Поне до такива зааключения може да достигне човек, четейки коментара му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  11 Март 2022 11:57ч.

  Гледах оня ден Салавьов.Ама той изобщо не е притеснен от санкциите и за това, че му взеха имотите и парите.Просто е.След Салавьов ще дойде ред и на Сакс и на банката му.Да му чуеме позицията тогава.Не може някакъв си банкер да казва какво мисли Обществото и бизнеса и че не зависи от тях какви ще са политическите и икономическите последици.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мутра

  11 Март 2022 12:51ч.

  Дачков, откъде ги изкопаваш тия никому неизвестни сайтове ? достатъчно е човек да види едно обикновено руско чейнч бюро или офис на банка и ще му светне какво се случва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир Владимирович Путлер

  11 Март 2022 13:31ч.

  Щом човек види нещо от руски сайт, си запушва носа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тролестан

  11 Март 2022 13:43ч.

  Бегом марш в окопите и копторите на Мариупол, да умираш за САЩ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • достатъчно е човек да види

  12 Март 2022 8:58ч.

  Цените на храните в магазините , в ЕС и особено в България ! Достатъчно е да напълни резервоара в Германия на 3 евро / литър , и ще му светне какво се случва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  11 Март 2022 12:58ч.

  Много неща Джефри Сакс е спестил.Или интервюто не е пълно.Разбира се ,че Русия ще устои.Казвам Ви го аз.Същия който Ви каза преди една година че до 2024г ще има инвазия в Украйна. Тревожи ме мащаба на промиване на мозъци в България.Много ''пазарници''.За 30г ''пазар'' пред очите Ви, а вие вярвате на пропагандата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  11 Март 2022 14:04ч.

  По ик.същество;Русия торпилира долара като световна валута.Искаш газ,въглища,нефт ,паладий,пшеница и каквото се сетиш.Плати в РУБЛИ и ще го имаш.Нямаш РУБЛИ нямаш газ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  11 Март 2022 16:19ч.

  Желев е прав. Финална фаза на ликвидирането на долАра. Лошото за троловете, че в това Русия има скрити съюзници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  11 Март 2022 16:29ч.

  Путлер, ако пишеш, за да се дразниш само, си обикновен глупак. Ако пишеш, за да прокарваш някаква линия, си обикновен некадърник. Не се прави така, моето момче. Манипулацията се провежда, като сложиш поне 90% истина и не се вижда твоето отношение. Сега ги контрапродуктивен, но явно не можеш да загрееш това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  11 Март 2022 16:31ч.

  Контрапродуктивен за себе си, контрапродуктивен за тези, които ти плащат. Затова не успявате да обърнете общественото мнение в българия. Малко хора привидно викат за Украйна, но и те ще се изметнат в скоро време. Оставате само една малка шепа вресливи хора. За съжаление, произведението на кресливостта по кадърността лежи на една хипербола.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сайтът ви окончателно се повреди

  11 Март 2022 18:03ч.

  Искайте си парите обратно от руснаците, дето го преправиха. И им напомнете за руските порнореклами във форума. В никой друг български сайт няма такова нещо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • trassporter

  11 Март 2022 18:43ч.

  Интересни времена, интересни коментари.Само пояснявам - Фалит (несъстоятелност) на държава няма. Това е термин от търговското право и важи за фирми. Пренесен е в политиката от политици, които мислят само с категориите на парите. Прихванат от послушната журналистика, както обикновено, хваща декиш. Опитният в тази сфера професор просто казва другата гледна точка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уморих се

  11 Март 2022 21:53ч.

  Няма лидери, това е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • какво обсъждаме въобще

  12 Март 2022 6:49ч.

  Големите лидери се разбраха в Швейцария миналата година. Малките лидерчета бяха уведомени и почерпени с шампанско. Слугите от колониите сами да се ориентират. Населението на ефропа е в ситуация на естествен подбор. Цивилизационен разлом е в активен стадий. След наместването ни чака 100-годишен мир в разцвет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Този коментар ми хареса

  12 Март 2022 9:04ч.

  Но понеже се обсъжда Русия, до конкретизирам. Преди дни в един канал Хазин прогнозира с абсолютна увереност. До 2024-2025 г. Русия ще бъде най-спокойното и комфортно място за живеене в Евразия. Сещайте се защо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма да бъде

  12 Март 2022 11:23ч.

  Просто защото днес светът е свързан. И защото самоизолирана Русия ще се върне във времето на Иван Грозни. Което също не е било спокойно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • песимист

  12 Март 2022 16:29ч.

  Може да не ви изглежда съществено, но 6000 или 1600 ядрени бойни глави има Русия?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Костов

  12 Март 2022 18:51ч.

  Без значение е - и двете числа са достатъчни да унищожат напълно живота на земята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи