Джефри Сакс: Безразсъдно е да се говори за победа над Русия

Джефри Сакс: Безразсъдно е да се говори за победа над Русия

Русия има „значителна огнева мощ“ и е безразсъдно да се говори за победа над страната. Това заяви пред Си Ен Би Си професорът по икономика от Колумбийския университет Джефри Сакс.

Сакс, който е известен с ролята си на съветник за прилагането на т.нар. шокова терапия в източноевропейските страни при прехода от комунизъм към пазарна икономика, каза, че САЩ изглежда вярват, че могат да победят Москва при военен сблъсък, а Западът подкрепя Украйна в усилията й да изтласка Русия.

„От тази гледна точка Украйна реши да не продължава преговорите, които бяха в ход. Вместо това Украйна промени подхода си и казва, че сега целта й е да победи Русия“, коментира той.

„Това означава ескалация на войната, ескалация на глобалните опасности, ескалация на икономическите последици и пропусната възможност да се намери изход от този конфликт“, добави Сакс.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш сподели по-рано тази седмица песимистична прогноза, че не очаква в близко бъдеще да се проведат нови мирни преговори между Русия и Украйна.

Вчера Володимир Зеленски заяви, че стратегическото поражение на Русия е „вече очевидно“, но на Кремъл „просто му липсва смелост да го признае“.

В края на април министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин каза, че САЩ искат да видят Русия „отслабена“.

Сакс обаче посочи, че Русия има силна армия и повече от хиляда активни ядрени бойни глави.

„Според мен всички тези приказки за победа над Русия са безразсъдни“, каза той.

„Огромна опасност“

Според Сакс в момента има голяма опасност от допълнителна ескалация.

„Преживях десетилетия на безразсъдна външна политика на САЩ и се страхувам, че отново сме в подобна ситуация“, каза той. „Това не означава, че одобрявам инвазията на Русия“.

„Вярвам, че опасностите са много големи и че в момента има много наивност, към която се присъедини и Украйна“, добави Сакс.

По думите му това може да доведе до много разрушения, загуба на живот и „огромна опасност за целия свят“, включително под формата на икономически последици.

Той добави, че очакваната кандидатура на Финландия за присъединяване към НАТО затруднява постигането на някакво споразумение.

Не всички обаче са съгласни.

Михал Барановски от Германския фонд „Маршал“ смята, че потенциалното разширяване на НАТО към скандинавските страни намалява шансовете за конфликт с Русия.

Според него е по-вероятно Русия да има конфронтация с Финландия и Швеция, ако те не са част от алианса.

„Присъединяването на Швеция и Финландия в НАТО прави нашите съюзи по-сигурни и намалява вероятността от военна конфронтация с Русия, въпреки че е ясно, че Москва няма да хареса това“, каза Барановски.

 

Източник: manager.bg

 

Коментари

 • Логична позиция

  14 Май 2022 9:50ч.

  Такива като Сакс са привърженици на Пазарната икономика, т.е. на класическия капитализъм. Русия има точно такъв модел....А днес на Запад Властта е заграбена изцяло от неокомунисти ! Тези които налагат НСР , трансхуманизма, дигиталния контрол, ДЕИНДУСТРИАЛИЗАЦИЯ ! Депопулация на хората, сриване на жизнен стандарт, "базов доход" - "стейкхолд капитализъм" по Швааб...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точно го казвате

  14 Май 2022 12:20ч.

  западният капитализъм в момента е неразпознаваем само привидно неокомунизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  14 Май 2022 18:25ч.

  Настоящият строй, според мен, не е нито едното, нито другото, защото според апологетите му, изчезва понянието "собственост", а отам и понятието "морал". Класическия прогресивен капитализъм, предполага, че на пазара излизат субекти, които се представят с техните СОБСТВЕНИ имена и средства. Загубата на едното води до загуба и на другото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • правилно, човекът е мъдър

  14 Май 2022 10:40ч.

  Трудно се побеждават 6000 ядрени бойни глави!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  14 Май 2022 10:41ч.

  На шефовете на Америка и Запада вкл. ЕС и пр. и през ум не им минава, че някой може да победи Русия по войнишки. Дъртите и алчни западни екземпляри просто искат да си продават оръжието и ваксините и да създават хаос, от който да трупат кървавите си кинти. Дреме им за избитите хора и разрушени селища.... Забранили Достоевски, Чехов и Чайковски и уволнили Гергиев.... Думи нямам!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не разочаровайте Майната

  14 Май 2022 20:27ч.

  Тя се радва, че 40 млрд долара отивали в Украина, не знае, че отиват директно във военнопром комплекс на САЩ... От Украина - пушечно месо и един еврейски шут да се кълчи по интернет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой ще мигне пръв?

  14 Май 2022 10:42ч.

  Няма да е Русия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  14 Май 2022 10:51ч.

  Ами то затова Русия много внимава с шоковата терапия, иначе изведнъж ще опадат много гнили круши, ама няма кандидати за изриване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ММ93

  14 Май 2022 11:34ч.

  Михал Барановски да си каже, колко кеш$ е взел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баран

  14 Май 2022 12:27ч.

  Е, човекът това работи, все пак. Взима колкото взима в края на всеки месец по договор, затова е нает.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще има обрат, финландия няма да бъде част от нато, нато е разпадаща се организация

  14 Май 2022 17:39ч.

  сащ започват да променят политиката си. Няма да се учудя скоро да махнат бай дън. Този човек не е за там, не е в състояние да се грижи за себе си, още по-малко за цяла държава, че и решения, от които да зависи целия свят да му позволяват да взема. Усетиха се сащ, виж остовитяните са по-тъпи, но и на тях ще им се наложи да се укротят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Познат от близката ни история

  15 Май 2022 16:54ч.

  лайнар. Много подходящ за пробутване на подлъгалите се да го прочетат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи