Доц. Ал. Сивилов: Много се подценява възможността на руската армия за водене на война, ядрената опция не е за пренебрегване

Доц. Ал. Сивилов: Много се подценява възможността на руската армия за водене на война, ядрената опция не е за пренебрегване

Последвайте ”Гласове" в Телеграм

След референдумите Кремъл ще тълкува падането на ракети в присъединените региони от Украйна като удар по Москва или Санкт Петербург. Това каза пред БНР доц. Александър Сивилов, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" и обясни:

"Руското външно министерство обяви, че тези територии ще бъдат разглеждани като неразделна част от Руската държава и отговорът ще бъде коренно различен от това, което виждахме досега". 

По думите на историка характерът на войната е бил различен досега и резултатите от референдумите могат да послужат за повод на Русия да каже:

"Ние вече не провеждаме специална военна операция, а сме в истинска война, защото Украйна ни нападна. ... Ще видим много бърза ескалация на конфликта и оттук нататък войната ще стане истинска, макар че тя до момента си беше съвсем истинска и върви от 2014 г., но сега ескалира".

Доц. Сивилов прогнозира "засилване на терора от страна на украински диверсионни групи в територии на Русия".

"Можем да очакваме мощен руски удар, защото в западните медии, включително и в българските, много се подценява възможността на руската армия за водене на война", коментира той.

"Ядрената опция въобще не е за пренебрегване, с огромно съжаление трябва да кажа това. Съвсем обозримо е да бъдат използвани т.нар. тактически ядрени оръжия, за да не се стигне до пълномащабна война с използване на ядрено оръжие. Това нещо Путин е в състояние да го направи, да го използва и Западът няма да отговори", каза още доц. Александър Сивилов и цитира изявлението на Путин по телевизията, когато обяви частичната военна мобилизация:

"Завърши с думите "може розата на ветровете да се обърне към вас". Което прави пряк паралел с това, че вероятно някъде може да бъде използвано ядрено оръжие". 

Интервюто на Петър Волгин с доц. Александър Сивилов в предаването "12+3" можете да чуете тук.

Източник: БНР

 

 

 

Коментари

 • Александър

  27 Sep 2022 9:23ч.

  Гледах интервю на Лекс Фридман с Ноам Чомски от преди 3 седмици. Там Ноам не спря да нарича руската армия книжен тигър и в коментарите хората му се радваха и го наричаха велик интелект. Жалко, че е такова възприятието за ситуацията. Това ще доведе до огромни проблеми за всички хора на Земята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  27 Sep 2022 9:25ч.

  И тоя не е разбрал думите на Путин,или ги е прочел от западната "свободна" преса.Всъщност Путин предупреди Запада да не употребява спрямо Русия някои оръжия,защото Русия има от същите,и то по-добри;и че розата на ветровете може да се обърне към тях и че това не е блъф.Но тревожнот е друго:Западът,злоупотребявайки с думите на Путин,може да разположи ЯО близо до Русия,вкл. и в България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мимето

  27 Sep 2022 9:29ч.

  След 100 години историците (ако още има хора, де) ще спорят кой кого е нападнал в началото на ТСВ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  27 Sep 2022 10:02ч.

  Да превърнеш 1/6 от глобуса в кочина и да искаш да заграбва 15 % от земята на съседа си, за да я превърне в кочина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-за кочините и овчарниците

  27 Sep 2022 10:23ч.

  В кочината дават 20 000 за първо прасенце за второ 25 000.България понеже не е кочина вероятно дава повече за първо и второ дете?В друга кочина Либия плащаха повече.Незнайно защо НАТО рути кочините.И стимулира овцевъдството.Например в България Една овца има повече субсидии от едно дете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-правилно разбиране на думите на Путин

  27 Sep 2022 10:03ч.

  Ако човек слуша какво казва Путин и прогнозира каво ще се случи сигурно е че добре го разбира.Доста точно предвидих събитията.Освен едно;Киев не е превзет и руската армия тъпче на едно място.Ядрената опция е на дневен ред.Защото; 1.Русия изпитва трудности във войната и дава неприемвливи жертви

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  27 Sep 2022 10:11ч.

  2.Общественото мнение в Русия определено подкрепя войната но не и начина на водене.Засега критикуват ГЩ 3.САЩ ,ЕС са пълноценен учасник в конфликта-трябва да се озаптят.70г сдържащ фактор беше ЯО.Вече не е.По-причина нерешително Руско ръководство.Поне на думи вече показват решимост.До днес Путин ВИНАГИ е предупреждавал.Ако не схванат е следвало действие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-Предупрежденията

  27 Sep 2022 10:17ч.

  Винаги са имали логичен ход.Започва се от медии и журналисти.Следват предупреждение от официози и приближени анализатори.Следващ етап е сенатори от руската дума.Следват предупреждения от Лавров.Последен е Путин.Между предупреждение от Путин и действие има максимум месец два. По отношение на ЯО тоя път е извървян.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Облъчените тълкуват действията на Путин сякаш е покер играч

  27 Sep 2022 11:04ч.

  Забравят, че човекът е шахматист

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За жалост, Путин е шахматист с юридическо образование. А това е антиобразование за цар.

  27 Sep 2022 13:27ч.

  Юридическото образование пломбира ума.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ся вземи да направиш и кратка справка

  27 Sep 2022 13:42ч.

  Колко от световните лидери имат юридическо образование Байдън да речем също започва кариерата си като адвокат.. Отделно всички завършили Института в симионово също се водят юристи.. Но малцина от тях са и добри шахматисти..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Юридическото образование уврежда

  27 Sep 2022 16:38ч.

  Почти толкова, колкото говоренето и мисленето на английски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така е в България

  27 Sep 2022 13:56ч.

  След 30 год. на "преход" всеки втори "учен" и "преподавател",русороб и путинист е я доцент,я професор. Ами изброите ги поне в Софийския университет.начело с историческата дезинформаторка и уродлива преиначителка на българската история,комунистическото бабе "проф" Искра Баева.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Като си почнал, карай до края

  27 Sep 2022 14:17ч.

  Сподели нещо и за професорите от НБУ , за академик Денков и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Леля Фанка

  27 Sep 2022 17:05ч.

  Тенденцията при университетските преподаватели е точно обратна, те първи бяха напазарувани от западните фондации, за да могат да правят кариера, да ходят на конференции и обучения, за да могат да изхранват семействата с допълнителните средства от евопейски програми и проекти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точно обратното

  27 Sep 2022 17:30ч.

  Както по-рано каза Путин - За какво е този свят, щом я има Руzzzzия?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-Медведев днес

  27 Sep 2022 19:45ч.

  ''Погибать в ядерном апокалипсисе заокеанские и европейские демагоги не собираются. А потому – проглотят использование любого оружия в текущем конфликте. Как-то так…'' Източника; https://www.warandpeace.ru/ru/news/view/170277/ За пореден път добре съм разбрал какво е казал Путин.Но прочетете цялото постовете ми са някак посни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Доц. Ал. Сивилов: Много се подценява възможността на руската армия за водене на война

  27 Sep 2022 21:26ч.

  Доценте, знаеш ли какви поразии направиха путин и анатолий сердюков с армията на РФ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • знаеш ли какви поразии направиха путин и анатолий сердюков с армията на РФ?

  28 Sep 2022 11:30ч.

  Сподели, човече, щом си толкоз навътре в нещата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путин няма друг изход

  28 Sep 2022 9:08ч.

  Освен да се вземе в ръце и да стегне армията, която по негово време претърпя поразии. Залогът е самия той , защото са му обявили персонална война от Запад ! Говорят за "Международен съд" , "Хага" и т.н. Не че ще стане ! Но показва кой е целта на Запада - целта е самия Путин, неговите хора, управлението на Русия ! Путин няма изход освен ТОТАЛНА МОБИЛИЗАЦИЯ и ВОЙНА.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ''Погибать в ядерном апокалипсисе заокеанские и европейские демагоги не собираются..."

  28 Sep 2022 9:13ч.

  Че те го заявиха в пряк текст тия дни ! Кой да чете ? ... САЩ обявиха че в случай на нанасяне на тактически ядрени удари по ВСУ от страна руските военни щели да последват ... "асиметрични мерки" ! Ха ха ха ! Т.е. няма да последва ядрен удар по Русия, то и няма правно основание за такъв защото Украина не е в НАТО ! Т.е. идиотите хохоли са отписани, но още не го знаят :-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи