Доклад на ДАНС: Има признаци, че Петков и Василев са извършили престъпление при договарянето на газовите доставки

Доклад на ДАНС: Има признаци, че Петков и Василев са извършили престъпление при договарянето на газовите доставки

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"След оценка на събраните данни от партньорските служби и проверка от наша страна се установи и наложи хипотезата, че в резултат на действията на правителството на Петков са настъпили събития, довели до преустановяване на доставките на природен газ от страна на ООО „Газпром експорт“ на 27.04.2022 г."

"Прави впечатление, че едва в края на месец април, а именно на 27 април 2022 година, БЕХ по разпореждане на Кирил Петков и след съгласуване с Асен Василев провежда фиктивни правни консултации с правните консултанти, посочени от правителството на Кирил Петков - „WHITE & CASE“, за което превежда над 200 хиляди евро за консултантски услуги."

"Анализираните и обобщени материали от партньорските служби и от наша страна навеждат на извод, че действията на "Булгаргаз" по отказ на заплащане на природния газ по новата схема, която е анонсирана от „Газпром експорт“, са по изрична заповед (указание) на Министерски съвет на Република България."

"Много е възможно да има предварителна договорка между „Булгаргаз“ и „МЕТ Енерджи трейдинг“ - България за очаквано преустановяване на газови доставки, което да доведе до една бъдеща продажба на необходимите количества от частната компания при завишени в пъти цени с високи комисионни."

"От горепосоченото може да се направи извод, че са налице признаците на извършени престъпления по чл. 219 и чл. 220 от НК.“

Това са цитати, описващи схеми с природния газ на предишното правителство, от 200-страничен доклад на Финансовото разузнаване към ДАНС, твърди Агенция ПИК. Според медията разследваните лица са експремиерът Кирил Петков, ексфинансовият министър Асен Василев, и други висши служители в последния редовен кабинет. Докладът е послужил за основа на образуване на досъдебно производство в Софийска градска прокуратура, пише още ПИК.

Кирил Петков и Асен Василев се снимаха за предизборната кампания пред Софийския централен затвор.

Цитатите, публикувани от Агенция ПИК:

I. ХРОНОЛОГИЯ НА СЪБИТИЯТА

След оценка на събраните данни от партньорските служби и проверка от наша страна се установи и наложи хипотезата, че в резултат на действията на правителството на Петков са настъпили събития, довели до преустановяване на доставките на природен газ от страна на ООО „Газпром експорт“ на 27.04.2022 г.

Намерени са данни за това, че „Булгаргаз“ още в началото на месец април 2022 година е написала писмо до „Газпром експорт“, че не приема решението на доставчика за заплащане на горивото в националната валута.

Тъй като съществува обстановка, която налага да бъде оценена сигурността на страната ни, това води до предприемане на действия за предотвратяване на възможните рискове от наложените промени на договорните отношения, в началото на април 2022 г. Министерски съвет на република България е приел решение, с което указва на „Булгаргаз“ ЕАД да не предприема действия по изпълнение на предложението на „Газпром Експорт“ за изменение на договорните условия.

Прави впечатление, че едва в края на месец април, а именно на 27 април 2022 година, БЕХ по разпореждане на Кирил Петков и след съгласуване с Асен Василев провежда фиктивни правни консултации с правните консултанти, посочени от правителството на Кирил Петков - „WHITE & CASE“, за което превежда над 200 хиляди евро за консултантски услуги.

В стенограмата на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) от месец април 2022 година са предоставени доказателства за извършени плащания и издадени фактури от страна на Българския енергиен холдинг към „Булгаргаз“ за първите пет месеца на 2022 година за използвани правни услуги в размер на 1 051 874, 56 лв. с ДДС, без да е посочено конкретно основание за изплащане на сумите от страна на наредителя.

ИЗВОДИ

Анализираните и обобщени материали от партньорските служби и от наша страна навеждат на извод, че действията на "Булгаргаз" по отказ на заплащане на природния газ по новата схема, която е анонсирана от „Газпром експорт“, са по изрична заповед (указание) на Министерски съвет на Република България.

Това решение на МС и указаното от министър-председателя и финансовия министър са били и формалното основание БЕХ да възложи на „WHITE&CASE“ правната оценка за промяна и предложените условия и чрез която оценка се източват значителни средства от бюджета.

Въпреки възникналата и ясно очертана криза и създадена ситуация, която би довела до напрежение в края на бюджетната 2022 година, първите действия от страна на българския доставчик за осигуряване на необходимите количества природен газ, необходими за потреблението за страната за следващите месеци, са предприети на 27.04.2022 г.

Това ясно сочи едно значително забавяне на необходимите мерки от „Булгаргаз“ за осигуряване на количествата, въпреки че дружеството е имало предварителна информация за развитието на събитията и разрастналата се ситуация още на 01.04.2022 г.

Налице е пълно бездействие от страна на управляващите и намерението, което същите заявяват да бъде намерено политическо разрешение на проблема, не може и не е основание да се прие като обоснован и най-вече състоятелен аргумент за забавяне на действията на „Булгаргаз“, като в подкрепа на това е и наличието на предварителна информация и категорична забрана от страна на МС за изпълнение на изискванията на основния доставчик.

Събрани са достатъчен обем от материали за това, че за времето от април  до юни 2022 година дружеството „Булгаргаз“ не е предприело, нещо повече, не е направило и минимален опит за каквито и да е действия, целящи сключване на договор, независимо дали в дългосрочен или кратък план, за доставка на природен газ с алтернативни доставчици.

Доставчикът на необходими количества природен газ за страната ни до момента е запълнил нишата от необходимото количество гориво, но поведението му е рисково и следва да се отчете фактът, че количествата гориво са закупувани месец за месец на по-високи цени в сравнение с тези на „Газпром експорт“.

Това е и довело до извода ни, че много е възможно да има предварителна договорка между „Булгаргаз“ и „МЕТ Енерджи трейдинг“ - България за очаквано преустановяване на газови доставки, което да доведе до една бъдеща продажба на необходимите количества от частната компания при завишени в пъти цени с високи комисионни.

Установихме и че при покупката на гориво от ВВТ в Гърция при мащабната сделка  с „МЕТ Енерджи трейдинг“- България, като разход за „Булгаргаз“ ЕАД към покупната цена се добавя и стойността на необходимия за доставката в България капацитет.

От предоставените и анализирани данни, касаещи твърдия групиран капацитет за един месец, а именно май 2022 г. през ИТ Кулата Сидиракастро, се вижда, че стойността е 65 лева за 1 MWh/d, което в пъти оскъпява разходите на „Булгаргаз“ при доставка на природен газ за клиентите им в България.

Прави впечатление, че размерите на хонорарите, заплатени от "Булгаргаз" към „WHITE&CASE“, са неоснователно завишени, неясно определени и в същите няма точна методология за определяне на размера на хонорарите.

Намерено е, че БЕХ са издали на обществения доставчик фактури на стойност 1 051 874,56 лв  с ДДС за периода април - август 2022 г.

От горепосоченото може да се направи извод, че са налице признаците на извършени престъпления по чл. 219 и чл. 220 от НК.“ КРАЙ НА ЦИТАТА

 

Източник: "Труд"

 

 

 

Още от Интервюта

Коментари

 • Ленин

  19 Sep 2022 18:51ч.

  Труд цитира Пик муахахаха.....тези копейкаджиите съвсем изтрещяха и с всеки изпепелен рашистанец още повече ще изперкват

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кирето

  19 Sep 2022 20:20ч.

  може да съди Труд, Пик и Гласове, но няма да посмее, защото съдът ще трябва да извади доклада на ДАНС наяве и тогава ще лъсне официално обществената тайна. Затова далаверата ще бъде заметена под килима. Очаква се Поли Паунова да добави нов бисер към Парапета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • kbozz

  20 Sep 2022 10:21ч.

  Нещо по същество, либерале?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  19 Sep 2022 19:14ч.

  Престъпление очевидно има и преди ДАНС да го установи, но какви ще са последствията за престъпниците , кой ще понесе отговорност за всички идиотии които сътвориха тези прости момчета !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма ли някой мъж на място в службите да се задейства и да ги умъртви тия двамата

  19 Sep 2022 19:19ч.

  Тяхното живеене е обида към човечеството

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • обективен

  19 Sep 2022 19:23ч.

  Убеден съм, че България е страната с най-много престъпници от глава на населението които се знаят от цялото население, както и от държавните институции ангажирани с установяване на и доказва на престъпления и които са и си остават на свобода без каквито и да е санкции за самите тях. ГАРАНТИРАНО ОТ ЕС И САЩ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За съжаление

  19 Sep 2022 20:20ч.

  Сред беден народ има по-голяма вероятност да си "напазаруваш" предатели... Предателите не са само тези, които са бедни, но и тези, които не се интересуват от другите. За съжаление има и от двете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Момчетата ама никак не са прости

  19 Sep 2022 19:37ч.

  даже много са си хитри, но за себе си, а не за България, за което и са назначени! Това си е пар екселанц умишлено престъпление спрямо държавните интереси и ше е доста съмнително и незаконно, ако прокуратурата не се задейства!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гешев

  19 Sep 2022 20:13ч.

  никога няма да посегне на Кирето, който има индулгенция от Байдън и може да краде на воля.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • борба

  19 Sep 2022 19:56ч.

  Има признаци за извършени престъпления......... след изборите ще се окаже че те са били ПРИЗРАЦИ затова не са извърщили престъпления.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Едно не разбрах

  19 Sep 2022 20:16ч.

  Партньорските служби, на които се позовава ДАНС, западни ли са или руски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пикаджиите

  19 Sep 2022 20:27ч.

  се позовават на стенограма на ЦРУ, но вероятно е писана от агенти на Путин, внедрени в американските служби.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами разберете го, установете го,

  19 Sep 2022 20:37ч.

  Нали затова имаме и прокуратура; и ДАНС; и съдилища, но защо ли всички си траят...Законите трябва да се осъвременят; не си ли вършиш работата; уволняване и съд за доказване на умишленост и обогатяване! И закон за умишлено неспазване на закона в своя полза!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  19 Sep 2022 21:15ч.

  то беше ясно за какво са дошли ама толкова бързо деистват а ако бяха останали 4 години от българия нямаше да остане нищо сега целта е да се доберат до траншовете от ес вземат ли ги влагат в офшорки и иди гони михаля отваряите си очите на изборите аз няма да гласувам отивам на избори 2023 г

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тоналд Дръмп

  19 Sep 2022 21:19ч.

  Интересно в какво се състоят "фиктивни правни консултации" за 200 000 пари. Нека се конкретизира какво е консултирано и на каква реална пазарна стойност по наши стандарти, не по манхатънски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не ви ли се струва сега,

  19 Sep 2022 23:22ч.

  Че чекмеджетата на Бойко са дреболия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НЕ!

  20 Sep 2022 4:13ч.

  Огледай се до къде ни докара бандитът Баце с неговите "бележки" за задължителните 30% от ВСЕКИ проект към чекмеджетата му. Тези са крадци от "брашлянената лига"(Харвард), момчета със замах и грандиозни мечти, но бацко ти ни докара до сегашната мизерия с неговата липса на визия (програмисти и IT да стават овчари) и системно отклояване на държавни средства.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • не, не

  20 Sep 2022 11:02ч.

  Отвори си очите, огледай се, размърдай си мозъка, помисли! Стига тъпи опорки! Защитавате явни престъпници, които даже не се крият!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  20 Sep 2022 11:33ч.

  Да. Като гледам с какъв замах ни обраха "харвардците", Боко ми изглежда дребен джебчия :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Посланието е ясно

  20 Sep 2022 8:24ч.

  Вървете си! Не сте желани!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  20 Sep 2022 8:39ч.

  Като има признаци, директно в затвора!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  20 Sep 2022 9:06ч.

  Добре изглеждат двамата мушморока на фона на Централния затвор. Но още по-добре щеше да бъде, ако кадърът беше сниман отвътре - Кирил, превъплатил се в образа на Киро-Жарта и Кокорий в ролята на надуваемо развлечение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ина

  20 Sep 2022 9:33ч.

  а кои са партньорските служби, по чийто сигнал се задейства ДАНС - американски? ЦРУ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • промяна ли?

  20 Sep 2022 11:04ч.

  Искам баце с чекмеджетата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • готина снимка

  20 Sep 2022 11:06ч.

  Днес снимка пред затвора, утре ще гледат мястото на снимката от вътре!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи