Днешният ден е последният Ден на Европа

Днешният ден е последният Ден на Европа

Автор: Антон Желев, Фейсбук

С Днём Великой Победы! Bonne dernière Journée de l'Europe!

Днешният ден е семеен празник за мен и близките ми. Родителите на баща ми се завърнаха живи от нацистки плен с татуирани цифри на ръцете – както татуират животните пред заколение. Дядовците на майка ми пък се прибраха инвалиди от войната – след участия в Дравската епопея и боевете за освобождението на Крим. 

Тъжната истина, е че ние винаги ще празнуваме День Победы на 9 май, а Европейският съюз днес отбелязва своя последен Ден на Европа. 

Ще обясня защо това е така като потомък на таврийски българин (1) с повече живи роднини в Бердянск, отколкото в България. Призовавам ви да прочетете следващите редове в името на повече от 100-те украински бежанци от Мариупол, Запорожие и Одеса, на които помогна моето семейство.

- В Украйна има войнстващ национализъм. В продължение на години той е втълпяван на масите, подхранван от елитите, толериран от държавата и поощряван от службите. Войнстващият украински национализъм сред цивилните прераства в неонацизъм при военните. Този процес е естествен и логичен. Негови последователи са добре познатите батальони „Азов“, „Айдар“, „Донбас“, „Торнадо“ и много други. Понастоящем тези ултранационалисти са изцяло абсорбирани в украинската армия и се сражават наравно с наборниците и контрактните войници. Навярно затова и в месеците, в които следя войната, видях повече нацистка символика отколкото човек може да види в епизод на History Channel. 

- „Героите на Украйна“, на които Столична община кръщава булеварди, са Степан Бандера и Роман Шукевич – признати от историята нацистки колаборатори, военнопрестъпници и терористи. Тяхната Украинска въстаническа армия (УВА) е отговорна за геноцид над поне 3 етнически групи, включително и украинци. Нейното знаме е червено-черният двукольор, който окървави Майдана през 2014-а (2). Той се вее и сега, по войнишките погребения из Украйна.

- „Слава Україні – Героям слава“ е опознавателен поздрав, използван от главорезите на УВА по време на ултрадесния терор през 40-те и 50-те години на миналия век. Иронията е в това, че либералните среди на запад и у нас истерично повтарят този повик, без да си дават сметка за човекомразните му корени. 

- „Слава Україні“ е ревизионистична, екстремистка идеология, издигаща смъртта на неукраниците (онези отвъд Галиция) в култ. До събитията от 2013-2014 г. този поздрав е напълно непознат за украинското общество (3). Неговото ехо отеква единствено в прогнилите мазета на футболните ултраси.

- „Слава Україні“ е токсична психопатия, изпиваща крехкия разум. Голяма част от украинската младеж не на шега вярва, че в Русия няма перални и микровълнови печки и това е една от причините руснаците да нападнат Украйна – за да заграбят тяхната битова техника. Същите смятат, че в Русия не са виждали тоалетна, и че Юрий Гагарин е украински герой. Украинската преса уверява читателите си, че руснаците ядат домашни папагали в окупираните територии, а в същото време крие от света средновековните мъчения, на които режимът подлага собствените си граждани. 

- Дмитро Кулеба порица президента Радев, защото последният окачестви войната между украинци и руснаци като „братоубийствена“. Причината за това съвсем не е обида от приравняването на защитника с агресора. Сегашната украинска идеология е превъплъщение на мракобесието на Бандера и Шукевич. Според нея руснаците са „хлебарки“ и „нехора“. Всеки, който намира това за неправдоподобно, може да го свери с изказванията на медийни звезди от ранга на Дмитрий Гордон, както и официалните украински власти в лицето на Алексей Арестович и Борис Филатов.

- През 2008-а, няколко месеца след като завърших стажа си в Европейския парламент, посетих Бердянск. Улиците на този град в Украйна не се различаваха по нищо от коридорите на Европарламента в Брюксел. Самоопределението на хората там беше гарантирано и от това не следваше терор. Години след Майдана в този град се завъдиха цели кол-центрове от телефонни измамници, които властите толерираха, само защото мамят руснаци. Бивши гробари пък станаха „Герои на Украйна“, само защото можеха умело да убиват свои сънародници с различен мироглед. 

- Революциите не се печелят от мнозинството. Революциите се печелят от малцинството, което не се колебае да употреби сила. Майданът започна като мирен проевропейски протест и завърши като кървава националистическа баня. Европа направи своя избор още тогава – през 2013-а. Тя избра геополитиката пред принципите си. Европа избра да се противопостави на Русия вместо на червено-черните знамена. Под тяхната сянка горяха живи хора в Киев и Одеса, но Европа не повярва на техните сълзи. Войната в Донбас бушува години след тези събития, и хилядите цивилни, които умряха там, вече не бяха от значение. Европа бе направила своя избор. 

- Европейският съюз е съучастник в украинската криза. Той се провали в опазването на основополагащите си ценности на мир, плурализъм и антинационализъм. Сега ЕС просто препотвърждават своя избор, като крещи „Слава Україні“. Ето защо и днешният ден е последния Ден на Европа. Приемането на Украйна в ЕС – такава, каквато е тя сега – ще бъде неговият окончателен край – такъв, какъвто си го представяше Робер Шуман.

 

Източник: "Труд"

 

 

 

 

Коментари

 • OТЧЕ ВАШ

  09 Май 2022 14:18ч.

  Слава на руския народ! Да живее Великата победа над фашизма! С Праздником товарищи !!! Ваше дело - ПРАВОЕ, победа будет за ВАМИ!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • АННА

  09 Май 2022 14:24ч.

  Вечна памет на загиналите 20 милиона И повеме разум на политиците по смета !!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Fake News

  09 Май 2022 16:25ч.

  Всичко ми стана ясно. Само не ми стана ясно кой точно е авторът, имало ли е Голодомор в Украйна и какъв точно край на Европа си е представял Робер Шуман. Не ми стана ясно и как точно Путин решава "Украинската криза" като убива жени и деца. Също не ми е ясно решението "окончателно" ли ще е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Четящ

  09 Май 2022 17:06ч.

  Имало е "голодомор", както и 1943-44г. в Бенгал английската политика избива 3 милиона индийци, а преди това 1977г. британците изнасят пшеницата от Индия и в книгата си „Късни викториански холокости“, публикувана през 2001 г., Майк Дейвис разказва историята на глада, убил между 12 и 29 милиона индийци. Четете повече милинките ми промити мозъци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Четящ

  09 Май 2022 17:08ч.

  "... преди това в 1877г. ...." - поправка

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тя не е читател

  09 Май 2022 17:28ч.

  а истерична изпълнителка на характерни роли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А ясно ли ти е,

  09 Май 2022 17:32ч.

  че фашисткият укропитекски режим в продължение на 8-9 години уби 14 хил.души, много от които жени и деца в Луганск и Донецк? И тово са данни на ООН. Не на Путин. Ясно ли ти е, че този фашистки режим уби зверски сума ти българи в Одеса? Май нищо не ти е ясно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  09 Май 2022 17:58ч.

  Нямало е голодомор. Имало е глад в УССР, а не в Украйна. И не само в УССР.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай II

  09 Май 2022 20:20ч.

  На вас западнофилите изначално нищо не ви е ясно. Иначе нямаше да сте за запада и украйна в този конфликт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сигналиста

  09 Май 2022 21:02ч.

  Голодомор е имало и в САЩ, 1929 - 1939 год. Голямата депресия, която всъщност е преминала през целия свят. Всички се втренчили в "украинския" голодомор, щото тъй им уйдисва. Населението на САЩ намалява с 2 милиона в онези години. Що тъй?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путин решава "Украинската криза" като убива жени и деца

  10 Май 2022 0:02ч.

  Не само че лично ги убива, но ги вари на борш и ги изяжда в бункера си заедно със Шойгу ! Путин е канибал ! ... Идиот

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фка нюз

  10 Май 2022 0:13ч.

  А ясно ли ти е, че в това време руснаците също са убивали цивилни украинци. Данни на ООН, не на Путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фка нюз

  10 Май 2022 0:15ч.

  А ясно ли ти е, че Русия повече от десет пъти е блокирала разполагането на сини каски в Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фка нюз

  10 Май 2022 0:19ч.

  А ясно ли ти е, защо путин вероломно нападна Украйна, при условие че усилията на ЕС намалиха жертвите почти десет пъти от 2014 до 2021.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фка нюз

  10 Май 2022 0:21ч.

  А ясно ли ти е, че жертвите на Русия може да надминат 100000 в тази война. Аре сеа марш за нови опорки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Браво

  10 Май 2022 0:23ч.

  Браво, не е перфектно, но имате бъдеще.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За Голодомор гледай Аериканската статистика в САЩ 30-35година

  10 Май 2022 8:20ч.

  "голодоморът" е фалшификация на САЩ, обясняваща загиването на над 5 млн американски фермери в началото на 30те ОТ ГЛАД! Това което засяга основно украинските и южноруските територии е самоотравяне на населението при криене на подлежащото на реквизиция от държавата зърно и използването на това изгнило жито в къщите извън колхозите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До сигналиста - pа голодомора в САЩ

  10 Май 2022 8:26ч.

  Не с 2 милиона - липсват им демографски 5 милиота в началото на 30те години - даже имат цяла година БЕЗ ОФИЦИАЛНА СТАТИСТИКА! Тогава са горели жито в локомотивите , но не са го давали за ядене - само и само да не паднат цените!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  09 Май 2022 14:27ч.

  Много добре написано и не е политкоректно, слава, но не украини, богу.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А горната снимка е показателна

  09 Май 2022 15:13ч.

  Маскирани полуидиоти ръкопляскат на друг доказан....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хахха

  09 Май 2022 16:44ч.

  Същото става на червения площад! Но мащабите са по-големи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  09 Май 2022 14:40ч.

  Eвропа приключи с героичния си откраднат празник ВЧЕРА, а днес е Денят на победата на СССР срещу хитлеристка Германия, което си е нейна лична заслуга .Но крадците, нищо не могат, освен да крадат паметта и лишенията на руснаците, изкарвайки си неясни заслуги ! Трябвало е някога Сталин да ги остави връцете на Хитлер, я колко материал за сапун щеше да има!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • николов-

  09 Май 2022 14:44ч.

  найстина при война се лъже най-много. и това е от всички.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разкри се истинското лице на ЕС и на

  09 Май 2022 15:29ч.

  изповядваната от него идеология - нацизъм (с патологична русофобия) и сатанизъм. Култът към смъртта е сатанистки. ЕС сам призова смъртта, която го затрива. Поздравления за честните преживени слова на автора!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Evstati

  09 Май 2022 15:40ч.

  Няма какво да се добави, може би само надежда, че някой ще се осмели да го изчете пред пълен ЕП, едва ли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • dma

  09 Май 2022 15:52ч.

  Хубава статия. Радвам се на хората, които осъзнават, че политическият демократичен дискурс подлежи на закриване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  09 Май 2022 15:54ч.

  Българите викат са продажно племе... аз пък викам, че са будната съвест!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Zzz

  09 Май 2022 16:49ч.

  Какво искате от Евро съюз чиято основна цел е корупция,кокаина и гей идеология. УРСУЛА СЕГА носи газ на гейове щото им е студено инекомфортно да се чукат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Този "съюз"

  09 Май 2022 17:36ч.

  е вреден за гражданите на цяла Европа. Изключение правят единствено евро-депутатите и останалата бюрократична брюкселска измет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • от европейската задруга

  09 Май 2022 17:54ч.

  Честито!Очаква се променя на Лисабонския договор.😬

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точно така

  09 Май 2022 22:38ч.

  Авторът изключително точно дава обяснение за незрящите. Европа е пропита от омраза към Русия, подхранва вражбено отношение на съседите и резултата е налице

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  10 Май 2022 9:07ч.

  Брех тоя ЕС - 95 % от българите отиват да работят и учат там /включая вашите деца и внуци/, а бил такова лошо място. Човек трябва аслъ да ви прати в едно урско село за 6 месеца с цел превъзпитание.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мони

  10 Май 2022 9:24ч.

  Аз се чудих що дълги години ЕС "празнуваше" денят на Европа а не Денят на Победата, пък накрая се оказа, че страните от ЕС все още са били фашисти. Фашизмът никога не си е отивал от старият континет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глупаците на света

  10 Май 2022 10:34ч.

  Може ден на европа да няма, но затова пък ще има два Дни на Победата над фашизма. Двойно поражение за запада. Затвърждават наученото само глупаците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  10 Май 2022 11:13ч.

  Фактът че укро нацисти години наред убиват руснаци така и всякакви други, мъже, жени, деца и старци включително и в тази операция показва, тези нечовеци трбва да изчезнат. Това прави Русия в момента, а “демократична“ Европа твърдо е зад убийците! Това само ненормален човек не го разбира!Няма Европа. Всичко друго е от Лукавия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  10 Май 2022 11:21ч.

  Европа е изпълнена с лъжи и омраза към освободителите от Червената армия. Там има информационен геноцид! Въпреки това, не може нормален да не знае, че без Вставай страна огромная, Европа нямаше сега да слуша Одата на радостта“ ! И сега когато Русия освобождава отново Украйна от фашизма, това трябва да се помни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  10 Май 2022 16:05ч.

  20 милиона жертви заради икон интереси на тисен и круп 900 дни блокада на ленинград студ и глад снегът се топи за да се пие водата картофите се хвърлят от самолети а англосакс танцуват англ валсове по паркета и се включиха когато знамето се заби в берлин този ли народ ще го победите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • планиран от сатанистите глад в настоящето

  11 Май 2022 13:35ч.

  В момента от порт Одеса и през Кишинев се правят опити от Запада да се изнесе украинската пшеница под предлог, че украинците имат да плащат задължения. Ето кой провокира голодомора в настоящия колхоз имени Ленина, който ще остане без жито и слънчогледово семе. Това са САЩ и ЕС. И всичко се прави, само и само Украйна да не се припознае в руския свят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи