Делян Добрев пред "Гласове": Схемата на "Промяната" да купува по-скъп газ чрез посредници ни е струвала по 200 млн. на месец

Делян Добрев пред "Гласове": Схемата на "Промяната" да купува по-скъп газ чрез посредници ни е струвала по 200 млн. на месец

Автор: Явор Дачков. Следвайте "Гласове" в Телеграм

„Как така „Газпром“ спряха газа само на България, а на никой друг не госпряха? Как оставиха държави като Германия, Италия, Австрия – да не ги изброявам всички – да продължат да си плащат в долари в „Газпромбанк“ в Русия и там да се извършва превалутиране в рубли? Всички държави успяха да работят по тази схема, ние – не. Всеки момент ще получим от „Газпромекспорт“ искане за плащане на огромна сума за количествата, които не сме взели. Ако ги калкулираме по пазарни цени, от края на април до края на декември тази година вероятната сума е 1 милиард евро. Цената на газа рефлектира върху стоките, които ние купуваме в магазините. И ако газът ни е надписан с 30%, няма нужда да сме домакинство, което се топли на газ, за да страдаме и да плащаме тези 30 %. Всички в България са ги плащали през последните шест месеца.

Купували са без процедура. В България всяко учреждение, когато например купува хартия за принтер, трябва да направи тръжна процедура –да събере поне три оферти, за да покаже, че работи при възможно най-добрите условия. А ние последната половин година купуваме газ за милиарди без търг, без конкурс, на посочени произволно компании.

Слагат на ръководна позиция в "Булгаргаз" човек, който до предния ден е работил за „МЕТ“. А „МЕТ“ е фирмата, от която веднага след това започнаха да купуват газ без търг, без процедури. Най-фрапантното е, че от „МЕТ“ купуват скъпо, държавното дружество, и го продават обратно на „МЕТ“ евтино. Само за месец се беше формирала загуба от 5 милиона. Например купува го на 100 лева и го продава обратно на 80 лева. Газът не отива никъде, той си остава пак на „МЕТ“. Пускат една фактура от „МЕТ“ към „Булгаргаз“, „Булгаргаз“ пуска обратно фактура и „МЕТ“ прибира разликата.

Ако България е един басейн, в който влиза газ, газ влиза само от една тръба – идващата от Турция. От тази тръба влиза само руски газ. Тоест, когато басейнът се пълни само от една тръба и от нея тече руски газ, няма как вътре в басейна да има газ, различен от руския. И дори когато купим газ от друг доставчик – например американски, този газ остава в Гърция, а ние просто намаляваме количествата, излизащи от изходящата тръба към Гърция. Тоест имаме една тръба, която влива газ в България, имаме и три-четири тръби, от които излиза този газ. И това, което излиза към Гърция, просто го намаляваме.

Това каза в интервю за "Гласове" председателят на Енергийната комисия в парламента Делян Добрев. С него разговаряхме в деня на изслушването на служебния министър на енергетиката Росен Христов в парламента.

- Г-н Добрев, правим това интервю след като изслушахте в парламента служебния министър на енергетиката Росен Христов, който каза, че правителството на „Продължаваме промяната“ е купувало газ с 30% по-скъпо чрез посредници. Вие твърдите същото вече от половин година. Може ли да опишете схемата, по която се е случвало това. Наистина има твърде малко битови потребители на газ в България, но от него зависи голяма част от индустрията. Вярна ли е констатацията, че цените, които скочиха главоломно в последните месеци, се дължат именно на действията на кабинета "Петков"?

- Да. Цената на газа рефлектира върху стоките, които ние купуваме в магазините. И ако газът ни е надписан с 30%, няма нужда да сме домакинство, което се топли на газ, за да страдаме и да плащаме тези 30 %. Всички в България са ги плащали през последните шест месеца. Това днес бе потвърдено от служебния министър на енергетиката, който е назначен от президента Радев и който няма нищо общо с ГЕРБ. Тоест, ето ви независима институция, която казва няколко неща. 

Първо, да – купуване на газ от посредници;

Второ, да – този газ е бил с 30% по-скъп;

Трето, да – този газ е бил руски;

Четвърто, да – щетата за обществото е 200 милиона лева на месец. 

Това всичко са думи на служебния министър на енергетиката. И накрая той каза, негови думи пак: „Сега е ред на Прокуратурата“.

Те са дали всичко, което са им поискали от компетентните институции. И те като нас, се надяват да има справедливост. Но спор няма, че казваното от нас през последната половин година – че купуват скъп газ, отново руски, чрез посредници, а българското общество само губи от това – ето, потвърди го служебният министър.

А каква им е схемата – защото това беше въпросът ви. Те схема нямат. Купували са без процедура. В България всяко учреждение, когато например купува хартия за принтер, трябва да направи тръжна процедура –да събере поне три оферти, за да покаже, че работи при възможно най-добрите условия. А ние последната половин година купуваме газ за милиарди без търг, без конкурс, на посочени произволно компании.

- Тоест ръководството на "Промяната" в „Булгаргаз“ – защото, нека припомним, то бе сменено от тях – посочват фирмата доставчик, без да правят търгове, така ли?

- Да, няма търгове. Пишат имейли на компании, които те си изберат. Питат ги: „Имате ли газ?“; „А, добре. По колко лева?“; „По толкова.“ В 90% от случаите се оказва, че посредниците са фирми, които купуват  газ от руснаците или такива, които са собственост на руския „Газпром“. „Газпром“, с който ние си имахме директен договор.

- От „Промяната“ обаче казват "„Газпром“ еднолично спря газа и ние изпаднахме в екстремна ситуация и трябваше да намерим отнякъде газ."

- Не съм съгласен с тази теза. Как така „Газпром“ спряха само на България, а на никой друг не спряха газа? Как оставиха държави като Германия, Италия, Австрия – да не ги изброявам всички – да продължат да си плащат в долари в „Газпромбанк“ в Русия и там да се извършва превалутиране в рубли?

Моето разбиране е, че руската страна се притеснява, че ще има санкции върху газа, че ще бъдат спрени трансферите в долари. Но санкции в момента няма. Никой не забранява на Европа да купува газ от Русия. 

Ако „Булгаргаз“ плати на „Газпромекспорт“ в долари, този превод може да бъде спрян. Обаче ако „Булгаргаз“ открие сметка в „Газпромбанк“, трансферът ще бъде от „Булгаргаз“ –България в сметката на „Булгаргаз“ в „Газпромбанк“ и няма да има основания тези средства да бъдат блокирани. 

Всички държави успяха да работят по тази схема, ние – не.

- Значи правителството на Кирил Петков е решило еднолично да прекъсне отношенията с „Газпром“, въпреки че имахме договор до края на тази година.

- Интересното е, че няма подписано решение за това.

- Как така?

- Ами няма. Имахме Временна парламентарна комисия за разследване какво е станало. Единствената следа, която намерихме, е от един зам.-министър на енергетиката, който изпраща писмо до директора на „Булгаргаз“, в което пише за оперативно заседание на Министрски съвет, за което няма документи, няма протокол, няма подписи… 

Няма понятие „оперативно заседание“ в Устройствения правилник на МС!

Седели са трима –четирима министри, пили са кафе и са казали: „Няма да се съгласим на варианта за плащане.“ Уведомили са зам.-министъра, който може би е присъствал там, и му е казал на министърът – не знаем как е станало. Той е написал едно писмо до „Булгаргаз“: „Няма да се съгласявате на тази схема на плащане“. Несериозна работа… Няма адвокатски кантори, няма преценка за рисковете. 

Аз не мисля, че е само от глупост. Струва ми се, че такава щета на държавата не се нанася от глупост – 200 милиона на месец, както каза енергийният министър.

- Първата работа на „Промяната“, когато дойде на власт, беше да смени шефа на „Булгаргаз“ и да назначи директор, за когото Вие алармирахте, че идва от една от фирмите посредници, която купува газ. Само припомням, че пред дома на предишния директор на „Булгаргаз“ бяха сложили патрулка, искаха да го арестуват, обявиха, че ще го разследват, защото продавал газ от хранилището в Чирен… Нищо от това не се доказа. А самата "Промяна" изпразни хранилището. Тоест можем да говорим за предварително подготвян план и схема за работа?

- Точно така. Те притискаха бившия директор Николай Павлов, който впрочем, в едно от служебните правителства на Радев беше министър на енергетиката. Много способен човек, който направи това предприятие едно от най-печелившите в България. При него последно печалбата на „Булгаргаз“ беше близо 100 млн. лева, с нула задължения. 

Притискаха го два месеца, той излезе смел мъж, не си подаде оставката. И пратиха патрулките пред дома му. Причината патрулките да са там, а не да го арестуват директно, е че по стечение на обстоятелствата сутринта, когато отиват да го приберат, Николай Павлов е с Ковид. Направен му е допълнителен тест и тъй като в ареста няма отделение за ковид болни, го слагат под домашен арест едва ли не.

Аз питах вътрешния министър какво правят тия патрулки там. Оказа се, че те не държали Николай Павлов под домашен арест, а просто патрулирали там. А той живее на улица без трафик, една глуха уличка. Какво правят там денонощно патрулки, не е ясно.

- Искам да припомним този случай, защото беше абсолютно безобразие.

- За мен това е беззаконие, а случаят е показателен. Десет денонощни дежурства на полицията, колко пари са отишли там...Защо? Така, притиснаха го, той накрая на е издържа и си подаде оставката.

- Връщаме се на схемите. Слагат подходящия човек…

- … Слагат човек, който до предния ден е работил за „МЕТ“. А „МЕТ“ е фирмата, от която веднага след това започнаха да купуват газ без търг, без процедури. Най-фрапантното е, че от „МЕТ“ купуват скъпо, държавното дружество, и го продават обратно на „МЕТ“ евтино. Само за месец се беше формирала загуба от 5 милиона.

- Искате за кажете, че шефът, който е бивш служител на от „МЕТ“ купува от „МЕТ“ скъп газ и след това „Булгаргаз“ го продава на „МЕТ“ евтино. 

-Точно така. Например купува го на 100 лева и го продава обратно на 80 лева. Газът не отива никъде, той си остава пак на „МЕТ“. Пускат една фактура от „МЕТ“ към „Булгаргаз“, „Булгаргаз“ пуска обратно фактура и „МЕТ“прибира разликата.

- Вие показахте фактури на фирми посредници на „Газпром“. Какви бяха тези фактури?

- Когато ние отказваме да плащаме по новия метод, който искат руснаците, те продължават да ни изпращат проформи  фактури за всеки месец. Проформа фактурата е предложение от страна на контрагента да ти продаде определена стока. Проформа фактурата, която аз имам и съм я публикувал, е за юни. Тя е на цена 84 долара. Вместо да се плати по тази цена, фактурата се прибира в чекмеджето и в същия месец без търг, без конкурс, се купува газ от „Виа Румъния“ - фирма, регистрирана в Румъния, собственост на  „Газпром Швайц“ или швейцарското подразделение на „Газпром“, което е собственост на самия „Газпромекспорт“ . Така на цена 110 евро ние купуваме от същия „Газпромекспорт“, само че от дъщерното му дружество в Румъния. Вместо да платим по 84 долара, прибираме фактурата и плащаме въпросните 110 евро.

- А тогава доларът беше доста по-нисък спрямо еврото.

- Да, тогава цената би била 81-82 евро. 

- В друг разговор споменавате, че е имало дори куриоз да се изпращат имейли до фирми контрагенти, след като вече е била осъществена сделката. Може ли да изясните това?

-  Имаме информация във Временната комисия в парламента, че не само не са правени конкурси, ами и документацията им не е по реда си. Има случай, когато изпращат запитване във фирма Х в петък, а тя отговаря предния ден, в четвъртък: „Има газ за еди-колко си пари“. Отговорът пристига преди да е тръгнало запитването…

По този начин ощетяваме българското общество с по около 200 млн. лева на месец – от края на април до последния ден на „Промяната“. И всъщност до последния момент те се купували газ от „Виа Румъния“, тоест от „Газпром“ - Румъния. За това има документи, платежни. И никакви сметки за това как руският газ бил по-скъп от купувания от „Промяната“ няма как да са верни. Опровергани са не от някакви наши калкулации, а от фактурата.

Схемата показва графично загубата за българското общество от действията на "промяната" от април до сега. Червената линия е цената по договора с Газпром. Зелената е цената на която ние сме купували. Ясно се вижда също, че при търговете на служебното правителство, цената става дори малко по-добра от договора с Газпром. И тук отново възниква въпросът - с каква цел са нарушавали закона като не са провеждали търг за закупуване на газ?

- Отношенията ни с „Газпром“ обаче. Договорът с него не е прекратен, важи си до края на годината. „Газпром“ издава тези проформи фактури, не доставя газ, защото ние не плащаме. Тези количества обаче, които са предявени по договор до края на годината, ще бъдат ли заплатени от българската държава? Трябва ли да бъдат заплатени?

- Според мен всеки момент ще получим от „Газпромекспорт“ искане за плащане на огромна сума за количествата, които не сме взели. Ако ги калкулираме по пазарни цени, от края на април до края на декември тази година вероятната сума е 1 милиард евро.   

- 1 милиард евро!

- 1 милиард евро. „Газпром“ вероятно ще предяви този иск към България,  а българската страна ще твърди, че сме изрядната страна и дори може да заведем насрещен иск за по-високата цена, която сме плащали, когато не сме имали доставки от „Газпромекспорт“. Със сигурност това ще бъде арбитражно дело, което ще продължи дълго. Надявам се управлявалите от „Промяната“ да са се подготвили с документи, ние такива не сме виждали.

- Беше ли възможно да се изчака договорът с „Газпром“ да си изтече до края на годината? Имало ли е упражнен натиск върху България тя да се откаже от руския газ? Тогава Кирил Петков и Асен Василев казаха, че ние сме солидарни с Европейския съюз срещу агресията на Русия и затова се отказваме от доставките.

- Според мен не са ни притискали нито от ЕК, нито от което и да е посолство – защото за руския газ санкции няма. От друга страна има санкции за руския петрол. Въпреки това ние руски петрол продължаваме да купуваме. Не само, вицепремиерът ходи там да се моли да му дадат дерогация в полза на „Лукойл“ и "Литаско" – и едното е руско, и другото е руско.

- В България той казва: „Ние сме срещу агресията на Русия“, а след това отива в Европа и иска отстъпка за руския петрол.

- Единственото, което обединява тези две неща, е не че не искаме да купуваме от агресора Путин, а къде е келепирът. В единия случай имаме посредници, които могат да разпределят парите – тия 200 милиона на месец, както те преценят за добре. 

От друга страна, в случая с „Лукойл“, има една компания, която формира свръхпечалби. Аз говоря за този 1 лев вече шест месеца.

- Сега всички заговориха за него.

- Да, и всички се надпреварват да вкарват законопроекти как този 1 лев да го вземем от „Лукойл“ и да го върнем на хората. Има решение на служебния кабинет, има такова дори на „Промяната“…

- Как си обяснявате, че от „Промяната“ тогава не са го направили?

- Ами тогава са печелили „Лукойл“ и "Литаско". Парите са отивали в разликата между руския петрол, който е 30-40 % по-евтин. Всички останали алтернативи са се формирали като свръхпечалба в компаниите, които купуват и преработват този нефт.

А защо един вицепремиер ще работи в полза на две частни руски компании, е въпрос, на който не мога да отговоря. Защо някой ще се опита да помогне на „Лукойл“ и „Литаско“ да формират печалба в размер на три милиарда и половина лева, това е разликата.

- Веднага ще ви контрират, че управлявахте 10 години и „Лукойл“ е монополист и при вашето управление. Досега не сте ли забелязали, че те не декларират печалба тук и не плащат данъци.

- Аз извадих цената на уралския нефт в момента и потърсих в миналото коя година цената е била същата. Оказва се, че през 2018 г. имаме същата цена на уралския нефт. 1.80 лв. е бензинът, 1.90 е дизелът. При същата цена, при същия акциз, ДДС. При почти същите разходи за производство. Сега цените са между 3.00 и 3.50. Как да има печалба „Лукойл Нефтохим“, когато тогава е продавала на 1.80-1.90? Разликата не е и 1 лев, повече е.

- Още малко за газа. Нека припомним, че когато „Промяната“ спря да плаща на „Газпром“, цената му беше под 100 лева, а през юли стана 350 лева.

- Причината не е изцяло в посредниците. Там са 30% от цената. Тоест, когато цената е била 350, по договора с „Газпром“ тя е щяла за е 250. Не 100, защото в един момент газът в цяла Европа стана много скъп.

По формулата, която ние имаме с „Газпром“, 70% от цената се формира на базата на Холандската борса, а другите 30% - на базата на петролните деривати. Така, когато цената в Холандия расте, расте и цената по този доовор. Но във всички случаи тя е с 30% по-ниска от това, което са купували през посредниците управляващите от „Промяната“.

- Министърът каза и нещо друго – че те не са осигурили никакви газови доставки за септември и октомври. Тоест, когато паднаха от власт, оставиха служебния кабинет без надежда за доставки.

- Да, но вижте каква е разликата в подхода. От своя ден първи служебният кабинет направи това, за което ние настояваме от самото начало – обявиха търг. На него се явиха 8 компании. Спечелилите продават в България газ на цена минус 60 евро. Тоест, 60 евро отстъпка от борсовата цена – което е почти наполовина от това, което се търгува на борсата в момента. Ако там е 120 евро, ние го купуваме на 60 евро. 

А по време на „Промяната“ отстъпката не беше 60, а 3 евро. Защото няма търг, няма конкурс. Ето ви една друга проста сметка за тия 200 милиона, за които говори министърът. Консумацията на месец в България е 2 милиона мегаватчаса. Излиза, че при отстъпки съответно 60 и 3 евро, разликата е 57 евро. 114 млн. евро на месец разлика между служебния кабинет и този на „Промяната“.

- За прословутите седем танкера с газ Кирил Петков каза, че той е направил всичко, просто служебното правителство не се е възползвало от неговата оферта.

-  Служебното правителство твърди, че при търга те са получили оферта и от компаниите с танкерите. Че отстъпката, която са им дали в рамките на търга е била 2 пъти по-висока от договорената от Кирил Петков.
Ето затова се правят търгове, те не са измислени от нас. Особено, когато се харчи с милиарди.

- А вярно ли е, че няма достатъчно слотове, на които да се разтоварва втечненият газ и че те са заети за месеци напред?

- Интересното е и от кого са заети. Още през март, в началото на войната, аз публично казах, че първото, което България трябва да купи, са слотове на терминала в Александруполис – защото не се знае как ще продължат нещата. Да си купиш слот не е много скъпо, това означава да си купиш място, където да разтовариш газ, ако ти се наложи. 

Какво се оказа обаче. Вместо държавният  „Булгаргаз“ да купи през март необходимото, целият капацитет го е купила една частна компания. Същата тази „МЕТ“… От която купуваме скъпо, продаваме й евтино. 

- Но това звучи като организирана престъпна група. План, замислен и проведен от началото до края...

- Ами да. Служебният министър се оплака, че понеже нямаме капацитет, се е наложило да питаме дали от „МЕТ“ ще ни продадат от техния. Че те са ни извивали ръцете и са ни предложили толкова висока цена, че се е оказало, че има тръбен газ на по-ниска цена. Че можем да получим по-добри условия без този терминал.

- Последно за газа. Какъв газ всъщност идва в България? Доколкото чуваме от експертите, той пак е руски, само че е под различен бранд и се доставя от посредници. Така ли е?

-  Така е. В тази връзка служебният министър направи грешка при изслушването – неволна вероятно. Защото физически, ако България е един басейн, в който влиза газ, газ влиза само от една тръба – идващата от Турция. От тази тръба влиза само руски газ. Тоест, когато басейнът се пълни само от една тръба и от нея тече руски газ, няма как вътре в басейна да има газ, различен от руския. И дори когато купим газ от друг доставчик – например американски, този газ остава в Гърция, а ние просто намаляваме количествата, излизащи от изходящата тръба към Гърция. Тоест имаме една тръба, която влива газ в България, имаме и три-четири тръби, от които излиза този газ. И това, което излиза към Гърция, просто го намаляваме.

- Тоест американският втечнен газ стига до пристанището и си остава там, а ние го приспадаме от руския, който получаваме и си ползваме руски.

- Да. Но това със суапа – разменните сделки са си нормални световни практики. Този суап се прави, за да се спестят пари.

- От „Промяната“ ви обвиниха, че с  проекта „Турски поток“ сте финансирали Путин. Мисля, че и от „Демократична България“ имаше подобни твърдения. Как бихте отговаряте?

- От днешна гледна точка, ако сметнем техните 200 милиона за три-четири месеца и допуснем, че голяма част от тях са отивали в Русия, те са финансирали примерно с 1 милиард Путин без да имат тръба, просто подарени пари.

Ако погледнете статистиката, парите, които България е платила за Русия по време на управлението на „Промяната“, са 3-4 пъти повече от което и да е друго правителство за същия период преди това. Дори да се върнем към комунизма, когато сме купували толкова много неща от Русия, и тогава не сме й плащали толкова пари колкото по времето на „Промяната“.

- От тази гледна точка сега може би се изяснява защо служебното правителство не поднови договора с „Газпром“. Или „Газпром“ отказа.

- Аз мисля, че въобще не са водени преговори за нов договор. Старият изтича до 31 декември, а за нов договор не са водени преговори. Според мен – правилно, защото не се знае в кой момент в бъдеще ще има санкции и върху газа. Това време наближава, защото Европа масово строи терминали за регазификация на газа – а това става бързо, в рамките на 6 месеца, до година. Може би след година ще има санкции и за руския газ. Ние трябва да направим търг. Служебното правителство стартира такъв търг още през септември – за нов, 10-годишен договор, който се изключва държави, към които има санкции (на за газ, каквито и да било санкции). 28 държави са проявили интерес да доставят в България газ. Когато имаш 28 държави, участващи в състезание, няма начин да не постигнеш добра цена. Защо още февруари или март „Промяната“ не стартираха търг за нов дългосрочен договор? Те не знаеха ли, че накрая на годината ни изтича договорът? Абстрахираме се от войната в Украйна. Приз януари трябваше да го стартират, защото преговорите и конкурсите отнемат 6-8-10 месеца до сключването на договора. Не само за краткосрочните доставки, те и за дългосрочните не направиха нищо. 

- Като председател на Енергийната комисия в парламента има и няколко други важни въпроси към Вас. Много популярено е питането, защо България изнася евтин ток вместо той да остава тук и хората да плащат по-малко за него. Въобще, темата за свръхпечалбите на производителите на енергия. Какви предложения може да има в рамките на това Народно събрание? 

- Често чуваме, че АЕЦ изнася евтин ток. Всъщност 5-6 години всички производители в България са длъжни да продават тока на борсата. Цената, която постигат потребителите за тази електроенергия е една и съща. Например за утре е 500 лева за мегаватчас. Тоест АЕЦ и всички останали потребители получават тези 500 лева за мегаватчас. Част от тази енергия не се знае дали от АЕЦ, купена за 500 лева, се изнася в чужбина. Следователно не е евтина, тя е продадена на борсовата цена. Дали е от АЕЦ или от някой друг, няма и значение - защото все е 500 лева и все е на пазарната цена. А защо е 500 лева? Скъпа е заради войната в Украйна. В един момент дори стигна над 1000 лева цената на електроенергията. И добре, че още лятото взехме решение да компенсираме бизнеса. 

- Вчера (сряда – бел. авт.) Народното събрание задължи правителството да намери алтернатива за гориво на АЕЦ „Козлодуй“. Мнозина казват, че това е почти невъзможно, а сроковете са до 2024 година. Какво ще правим с отработеното гориво?

- Притеснението ни е, че един ден може да има санкции върху руското ядрено гориво. Затова искаме правителството да подкрепи, да обезпечи със средства Агенцията за ядрено регулиране, а тя да лицензира и друг доставчик на гориво. 

- Това е застраховка, а не означава, че се отказваме от руското – така ли?

- Застраховка, алтернатива заради твърде вероятните санкции и за руското ядрено гориво. Има поне две алтернативи. Едната компания е „Фроматом“, която обаче ползва руски лиценз и не съм сигурен дали ще успее да участва в процедура. Другата е „Уестингхаус“, която вече е доставила вече над 1700 касети американско гориво в Украйна и половината от реакторите в Украйна работят с американско гориво. Значи алтернатива има. 

- Последен въпрос, но много важен. Бъдещето на ТЕЦ-овете „Марица“? Доколкото знам неофициално от източници от предишните служебни правителства, Планът за възстановяване и развитие е така преправен от Кирил Петков и Асен Василев, че е свален срокът за предсрочно затваряне на двата ТЕЦ-а. Имате ли такава информация?

- Там е заложен процент на намаляване на произведената електроенергия от въглища – 40%. И това не е целият проблем. Заложено е, че това трябва да стане в определен срок – 2026 година. Според мен такъв срок не трябва да има, защото не виждам как ще се намали производството  40%. Виждате, че в Европа има въглищен ренесанс. Европа отваря въглищните централи, ние тук поемаме ангажимент за затваряне.

Смятам, че ще дойде такъв момент един ден, но трябва да се разглеждат и алтернативите. Не трябва да бързаме със затварянето на въглищните централи преди да сме видели дали няма начин да запазим това производство без да допускаме замърсяване.

 

 

 

 

Коментари

 • nan

  10 Ное 2022 20:26ч.

  това са достатъчно кинти, за да си платят да не ги пипат. не чакайте правосъдие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГЪЗЗЗС

  10 Ное 2022 21:54ч.

  Миии, ъъъъ, това е Московска пропаганда. Ние ГЪЗЗЗСовете не работим за толкова малък марж.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Градски Либераст

  10 Ное 2022 23:01ч.

  Бойко нали каза, срещу коалиционният партньор да не се говори ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  11 Ное 2022 11:52ч.

  Дилянчо, обясни неоснимото забогатяване на роднините ти от Хасково в размер на 170 милиона, за 12 години гербаво управление?????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поздрави (отново) към дежурния цензор, "изпрал" за пореден път детето-чудо от Хасково!

  11 Ное 2022 14:49ч.

  Пожелания за здраве и късмет (пари си има, може и сребърници, кой знае)!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Той (заедно със семейство и роднини) ще получи специално внимание

  12 Ное 2022 7:44ч.

  Когато се започне следващото внимание към "цвета на нацията"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ненчо

  11 Ное 2022 18:37ч.

  ПП крадяха по 200 млн на месец. Ремонтът на ПАВЕЦ Чаира ще е над 2 млрд, по първоначални оценки и се налага в резултат на "извършена" "рехабилитация" за 18 млн. Пропуснатите ползи също са за няколко МИЛИАРДА( това е много повече от мильони)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи