Делян Добрев: Батерии в енергетиката е малоумна идея

Делян Добрев: Батерии в енергетиката е малоумна идея

Автор: Биляна Веселинова

Правителството е толкова некомпетентно, че с всяко свое действие помпа инфлацията

Предсрочни избори едва ли ще решат политическата криза, но ще дадат нов шанс за съставяне на правителство, което да се справи с икономическата криза и хаоса, забъркан от „Промяната“. Инфлацията ни е двойно по-голяма от европейската, отбелязва енергийният експерт на ГЕРБ Делян Добрев. И дава примери, как с говоренето си у нас и в Брюксел властта става вече смешна. С тези действия на управляващите схемаджии ще видим големите западни инвеститори „през крив макарон“, казва още зам.-председателят на комисията по енергетика в 47-ото НС.

- Шумното говорене за бъдещите доставки на газ от страна на представителите на правителството не успокояват бизнеса и хората, господин Добрев. Защо толкова настоятелно кабинетът обявява, че можем без договор с „Газпром“ и можем ли наистина? А в същото време премиерът Петков обяви с широка усмивка, че ЕК ще преговаря вместо нас за доставки на газ?

- Има теоретична възможност да се справим без руски газ, но не виждам правителството да прави нещо по този въпрос, освен да говори. Не става само с приказки, трябват и действия. Единственият начин да заместим руския газ е да закупим втечнен газ през терминала за регазификация в Ревитуза, Гърция. Ако намеренията на правителството са сериозни, то трябва да запази 2,5 млрд кубика капацитет в този терминал още днес. Това е единствената алтернатива за България преди да бъде завършен вторият терминал за регазификация в Александруполис. По решение на правителството на ГЕРБ, България е акционер в този втори терминал с 20 процента. Тоест ние сме се готвили за такава ситуация.

- Може ли тази радост от общото договаряне на газ да бъде попарена и България да се озове в ситуация като с Плана за възстановяване? Защото средствата са общи, но другите държави получиха одобрение бързо и вече са инвестира ли средства, а ние сме със забавяне повече от година?

- Общото договаряне на газа се представи в България като идея, която нашето правителство е дало, което е много смешно. Сигурен съм, че в Европа ни се смеят на тези излагации. Има директиви, регламенти и решения на ЕС от повече от 5 години за общо договаряне. Дори има задължение, ако държавите договарят сами търговските условия за газ да изпращат условията по тях на Европейската комисия преди да подпишат индивидуалните си договори. Благодарение на тези колективни политики на ЕС, ние и много други държави в ЕС успяхме да предоговорим условията си по дългосрочните договори с Газпром преди 3 години. Нашето правителство е толкова некомпетентно, че може наистина да не знае и да си вярва. Днес прочетох във фейсбук, че единственият успех на „Промяната“, е промяната на часовото време вчера. Единствената причина според мен все още да нямаме План и да сме последната държава в Европа без такъв, е далавера за някого. През тази една година, единствената съществена промяна в Плана е замяната на всички проекти в енергетиката с батерии. Тази идея е толкова малоумна, че можем да си я обясним единствено с корупция и облагодетелстване. Дори и децата във втори клас могат да сметнат, че тези батерии никога няма да могат да се изплатят. Това е причината нито една друга държава в Европа да няма такъв проект в своя план. Нещо повече, енергетиката ни също няма нужда от батерии, защото имаме предостатъчно балансиращи мощности и мощности за съхранение. Времето ще покаже кой ще открадне тези 2 милиарда лева от Плана.

- В същото време обаче се появиха информации за руска връзка относно меморандума в областта на енергетиката, който бе подписан в средата на миналата седмица в присъствието на премиера Кирил Петков, но знаете, че правителството представи партньорите си за бъдещите инвестиции за 1 млрд. долара като американо-британски консорциум - с каква информация разполагате и защо този документ не беше обсъден дори в експертните комисии на народното събрание?

- Подписването на този меморандум е скандално. Планираме да предложим съставянето на анкетна комисия в парламента по този въпрос. Веднага след подписването му, в медиите излезе информация, че този консорциум пере пари на руски олигарси близки до Путин. Ако това се окаже вярно, то показва задкулисни зависимости на управляващите в България с Путин и неговите олигарси. Това поставя под съмнение лоялността на България като член на НАТО и ЕС. В тази комисия бихме искали също да разберем дали се готви източване на европейски средства от Плана за възстановяване от страна на този консорциум. От оповестената публично информация за участие в проект „Изграждане на индустриален комплекс на територията на „Марица изток“ можем да си направим точно такива изводи. В любимата търсачка на властта Гугъл се вижда, че една от фирмите в този консорциум е участвала в меко казано съмнителни сделки в Африка. Имало е съмнения и разследвания за корупция свързани с тази фирма. Правителството много обича да говори за борбата с корупцията, но съдейки по батериите в Плана за възстановяване и този меморандум, изглежда сякаш гузен негонен бяга.

- Казахте в студиото на BgOnAir, че ако изнесете данни за сделките на Булгаргаз, колите на Бойко Рашков ще ви чакат пред вас. Какви ги вършат управляващите в сектор „Енергетика“, защото е очевидно, че нещо никак не е наред?

- Искам да кажа кои са фирмите, които са участвали в съмнителните сделки за покупка на газ от Булгаргаз, но не мога, тъй като тази информация бе нарочно засекретена от парламента. В студиото на BgOnAir казах, че ако кажа кои са фирмите и с кои трима представители на кабинета са свързани, патрулките на Бойко Рашков ще ме чакат пред вкъщи като се прибера. Както виждате арестуват дори и без причина.

- Като споменахме силовия министър, отзвукът от показния арест на бившия премиер Бойко Борисов, както и колегите ви Владислав Горанов и Севделина Арнаудова беше много сериозен. Как това ще рефлектира върху България, относно погазването на върховенството на закона?

- Арестът на лидерът на опозицията в България означава, че всеки в тази държава може да бъде задържан без причина и без правно основание. Спомняте ли си по наше време в едно заседание на парламента, председателят на Народното събрание тогава Димитър Главчев отказа да даде думата на лидера на опозицията тогава Корнелия Нинова. За това свое действие, Главчев подаде оставка още същия ден. Сега арестуват лидера на опозицията, съдът решава, че арестът е незаконен, но на управляващите и на самия Бойко Рашков и през ум не им минава да си подадат оставките. Това са два противоположни примера за демокрацията в България. Тази демокрация в момента е застрашена. Тя не е даденост и трябва да се отстоява всеки ден. Нищо чудно, че инвеститорите на правителството са свързани с руски олигарси. На тях точно такава среда им харесва - без демокрация. С тези действия на управляващите схемаджии ще видим големите западни инвеститори „през крив макарон“.

- Знаете ли с представител на коя от формациите от четворната коалиция е разговарял лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, когато директно са му казали, че арестът е бил необходим за пиар на Кирил Петков, за да може след скорошна оставка и предсрочни избори да си прави кампанията с „Аз арестувах Бойко Борисов“- цитирам?

- Не знам, но ако тази партия се счита за демократична, трябва да излезе и да го каже това публично. Ако не u стига кураж да излезе от коалицията при тази откровена заплаха за демокрацията, поне да я защити на думи.

- Ще решат ли предсрочните избори политическата криза?

- Ще дадат шанс за съставяне на правителство, което да овладее не политическата, а икономическата криза. Кризата, която в последната половин година изпразни джоба на българина. Инфлацията ни е двойно по-голяма от европейската. Правителството е толкова некомпетентно, че с всяко свое действие помпат инфлацията - от проинфлационния бюджет който приеха, през липсата на адекватни компенсации за бизнеса до смахнатите идеи за изкупуване на зърното в България.

- Газ срещу рубли - това е суровата оферта от Кремъл, която към момента се отхвърля от целия Европейски съюз. Българското правителство обаче побърза да каже, че може да плаща доставките в рубли, а не в долари, както до сега. Какъв механизъм има за закупуване на рубли?

- Това е малко сметка без кръчмар. Според мен няма да се стигне до там, тъй като изисква допълнително споразумение към договора с всяка страна, което пък от своя страна изисква съгласието и на продавача и на купувача. Този анонс обаче постигна своята цел, защото временно стабилизира руската рубла. Това, че Европа ще продължи да плаща в долари и евро не е най-лошата новина за Путин. Моята прогноза е, че в следващите 5-6 години Европа ще спре въобще да купува руски газ. В момента в ЕС има 22 терминала за регазификация на втечнен газ с общ капацитет от 196 млрд. кубика газ. Свободният капацитет в тези терминали обаче е много по-малък и Европа физически не може да замести руския газ. Вносът на руски газ в последните години е около 150 млрд. кубика. В същото време обаче, ЕС обяви амбициозни планове за ускоряване на изграждането на нови терминали, въвеждане на повече ВЕИ и мащабни проекти за енергийна ефективност. Планираните нови терминали са 38 с общ капацитет от 192 млрд. кубика. Тези нови терминали ще бъдат напълно достатъчни да заместят изцяло руския газ дори и без ВЕИ и енергийна ефективност. По отношение на енергийната ефективност, Европа има новина за всички критици на програмата за санирането в България и тя е, че всички държави в Европа стартират такива програми за саниране. Ако в нашата програма вместо 2 милиарда за батерии имахме 2 милиарда за саниране, тези пари щяха да са достатъчни за да намалим консумацията на електроенергия с два малки блока на ТЕЦ2. С един куршум - два заека. От една страна увеличаваме комфорта в жилищата на хората, намаляваме им сметките за ток и парно, увеличаваме им разполагаемия доход и т. н., а от друга намаляваме въглеродния отпечатък на България и постигаме целите на зелената сделка. Тук е много важно да уточним, че от самото създаване на програмата през 2013 година бе предвидено след първите 2 години, тази програма да се разшири и да включва всички видове жилищни сгради. Тоест, при рестартиране на програмата трябва да се включат и останалите сгради.

- Колко ударна ще е инфлацията върху хората и бизнеса заради цените на електроенергията, на газа?

- По официални данни, средната инфлация в България надмина 10 процента, а на хранителните продукти е над 20 процента. Липсата на адекватни и навременни компенсации за цената на тока и газа са причината инфлацията в България да е 2 пъти по-висока от инфлацията в еврозоната. Тоест половината инфлация можем да я напишем на сметката на „Промяната“. И това са данните от преди началото на войната. След началото на войната, очаквам инфлацията вече да не се движи толкова от цените на тока и газа, а от нарушената верига на доставките. Украйна е голям производител и износител на стомана, въглища, основни селскостопански култури и други. Износът на Украйна ще бъде заменен от други държави, но намаленото предлагане ще увеличи цените на тези стоки. Това ще се отрази върху секторите на строителството, машиностроенето, хранително-вкусовата промишленост. Русия е един от най-големите износители на петрол и природен газ. До няколко години, санкциите срещу Русия ще включват и тях. Това ще поддържа цената на тока и газа високи в средносрочен план. От друга страна, Русия е толкова зависима от износа на природен газ към Европа (80% от износа на руски газ е за Европа), че когато спрем да купуваме руски нефт и газ, Русия ще фалира. Според мен този край за Русия е сигурен, дори и руските войски незабавно да напуснат Украйна.

Нашият гост
Делян Добрев е роден е на 14 май 1978 г. в Хасково. През 2002 г. се дипломира като икономист в Wesleyan University, Кънектикът, САЩ. Специализирал е в Лондонския университет по икономика и политически науки. Министър на икономиката, енергетиката и туризма в първото правителство на Бойко Борисов. Избиран е за депутат на ГЕРБ от Хасково от 41-ото до настоящото, 47-о Народно събрание. Зам.-председател на комисията по енергетика в 47-ото Народно събрание.

 

Източник: "Труд"

 

 

 

 

 

Коментари

 • Делянчо

  28 Март 2022 16:01ч.

  Що не си зададеш въпроса кой и как направи "саниране" мръсна дума и колко точно милиарда биха ни трябвали, за да го продължим смислено по вашите цени? Без въобще да коментираме вашето качество и вашата ефективност...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  28 Март 2022 16:50ч.

  С батерите Кокорчо и ко нокаутира Делянчо и ко.Само една сделка с огромна комисионна и с гръб САЩ.В Харвард образованието е топ.Ако успеят ще има пачанга дорде са живи,ако не поне са опитали.Обаче ПИДАЛИ ПИДАЛИ ама с размах.Кокорчо всеки ден нов културист ще го .........хеджира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  28 Март 2022 18:46ч.

  Всичко е много точно. Само където не споменава за цената на втечнения газ. Бои се да засегне въпроса като дявол от тамян. Ще я научим цената по трудния начин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • teridan

  29 Март 2022 11:23ч.

  Асен Василев каза, че тоя "инвеститор" е бил доведен от американското посолство - т. е. идеята е грабеж. От тяхна гледна точка, това не е безумие, а далавера.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи