Дарина Григорова: Крайната мишена е Русия. Украйна, Беларус, Казахстан, Закавказието – това са подстъпите към руската крепост

Дарина Григорова: Крайната мишена е Русия. Украйна, Беларус, Казахстан, Закавказието – това са подстъпите към руската крепост
Дарина Григорова пред Таня Джоева, epicenter.bg: Докато има преговори и живи руско-американски контакти, макар и оскъдни в сравнение със Студената война, рискът от локална война или пореден опит за преврат в лоялна на Русия държава ще е по-малък. Оптимизъм близко до нулата, но все пак не е под нея.

 

 

- Светът ври и кипи от различни предизвикателства и през новата година, проф. Григорова - „Омикрон“, инфлация, скок на цените на горивата, дрънкане на оръжие, а преди няколко дни – бунтове в Казахстан. Какъв е Вашият прочит на размириците там?

 

- Политическият трус в Казахстан показа, че многовекторната политика на държавите от постсъветска Евразия може да функционира само когато има йерархия на векторите, в която водещото място е на Русия, а след нея са всички останали съюзници и партньори.

 

Споровете в степта, които бързо прераснаха в размирици и опит за преврат, имат социална причина. Обедняването на народа, незабелязвано от чиновническото високомерие (фразата на младия и почти по харвардски елегантен съветник на министъра на енергетиката: “Скъп ви е газът? Пътувайте с автобус!”). Свръхобогатяването на определени кланове също е фактор, особено за западен Казахстан, където младшият жуз (жуз – съюз от казахски родове) е с най-малко представители във властовата администрация.  

 

Повишаването на цената на газа послужи като детонатор, но признаците за намаляването на доверието във властта се прояват далеч по-рано. На последните избори през януари 2021 г. партията на властта Нур-Отан формално победи, но загуби над 1 милион гласове, а активността на избирателите беше най-ниска от 1999 г. насам.

 

Народните протести са навигирани и от криминални структури, част от които с боен опит от ислямистки зони – бяха обезглавени двама военни и един охранител. Вероятността въоръжените протестъри да са били прикривани от службите за сигурност тепърва ще се разбере, особено заради безпрепятственото превземане на стратегически обекти. Арестът на бившия шеф на КНБ (Комитет за национална сигурност) не е случаен и далеч не изглежда да е изкупителна жертва.

 

От идеологическите фактори национализмът е по-опасен в Казахстан от ислямизма, защото има по-широко представителство както в криминалитета, така и след част от интелигенцията, т.е. в несъвместими на пръв поглед социални слоеве. През февруари 2020 г. в Източен Казахстан беше извършен етнически погром над дунганите (китайци мюсюлмани) с изгорени къщи, коли, пребити хора. Насилие,  нетипично за казахите, които като деца на степта с номадски мироглед ценят живота на другия, но погромът е факт, издаващ скрито напрежение.

 

- Част от събитията в Казахстан провокираха наблюдатели да отбележат, че в страната свършва ерата на Назарбаев. Така ли е и какво означава това?

 

- Това е положителният ефект от политическата криза в Казахстан, защото двувластието винаги е фактор на нестабилност в евразийска държава от умерено авторитарен тип. С поемането на председателството на Съвета за сигурност от президента Токаев в разгара на кризата транзитът на властта приключи – интересно е, че, и чак след това беше отправен апелът към съюзниците от ОДКБ.

 

- Президентът Касим-Жомарт Токаев поиска и получи помощ от Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ), в която членуват Русия, Беларус, Таджикистан, Киргизстан и Армения. Руски войски са вече в Казахстан. Може ли това да се окаже искра за по-мащабен конфликт?

 

- Светкавичната помощ от Русия и останалите членове на ОДКБ потушава искрата. Руският спецназ връща контрола над стратегическите обекти и над правителствените здания, което даде възможност на казахстанските власти да започнат връщането на страната в нормален режим.

 

А може би Токаев е запомнил разговора си с Путин на Валдай от 2019 г.


“К.-Ж. Токаев: Понякога е по-добре да нямате ядрено оръжие, но затова пък да привличате големи инвестиции, да поддържате и развивате добри отношения с всички държави по света, което Казахстан върши на практика.


В. Путин: Саддам Хюсеин също така мислеше”

 

- Гледахме към Украйна, а внезапно трябваше да преместим вниманието си към Казахстан. Случващото се има ли връзка с руско-украинските отношения?

 

- Всяка криза в постсъветското пространство неизбежно е русоцентрична, защото крайната цел/мишена е Русия. Украйна, Беларус, Казахстан, Закавказието – това са подстъпите към руската крепост.

 

- След разговора Путин-Байдън в края на декември предстои нова динамика в отношенията между Русия и САЩ/НАТО/Запада – среща в Женева (10 януари), Съвет НАТО- Русия (12 януари), съвещание в рамките на ОССЕ (13 януари). Това дава ли надежди за дипломатическо решение на кризата?

 

- Зависи за коя криза говорите, налице е каскада от кризи от всякакъв формат. От друга страна, се стабилизират отношенията САЩ–Русия в областта на контрола на ядреното оръжие и недопускането на първи ядрен удар. Русия и САЩ са единствените ядрени суперсили и тук биполярността САЩ–СССР, а сега САЩ–Руска федерация, е непокътната.

 

Ядреният потенциал на всички останали държави взети заедно накуп – Великобритания, Франция, Китай, Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея (добре, че не е Северна Македония) не може да достигне като количество и качество само руската или само американската сила, т.е. посоченият общ потенциал е пренебрежимо малък, а оттук и асиметричен като съотношение.

 

Затова и “стратегическата стабилност”, съветско-американски термин от 1990 г., всъщност е единствената тема, по която администрацията на Байдън поема подадената от Путин ръка.

 

За нас това е далечно, незлободневно и невидимо, защото двете суперсили се намират в стратосферата, но без техния диалог мирът на планетата няма да е гарантиран.

 

Що се отнася до геополитическата атмосфера, видима за всички, там диалогът е заменен с конфронтация, инициирана от САЩ в духа на англосаксонската солидарност – икономическа през санкциите, хибридна през варианти на “цветни революции”, идеологическа през русофобията като заместител на съветофобията.

 

- Никой няма интерес от военни действия, но ето че светът дойде опасно близо до този риск. Изглежда, че Русия няма накъде да отстъпва, но къде да се търси компромис? Възможно ли е той да бъде постигнат?

 

- Докато има преговори и живи руско-американски контакти, макар и оскъдни в сравнение със Студената война, рискът от локална война или пореден опит за преврат в лоялна на Русия държава ще е по-малък. Оптимизъм близко до нулата, но все пак не е под нея.

 

- Появи се напрежение между премиера и военния министър/президента за разполагането на допълнителни военни сили на НАТО у нас. Каква роля трябва да изпълнява България в усложнената геополитическа и регионална среда на отношения и сигурност?  

 

- България не е НАТО, а премиерът не е пожизнен. Ролята ни трябва да е на миротворец на Балканите, на платформа за диалог ЕС–Русия–САЩ. Трябва, но не е. Затова пък си имаме синергия и сме на “три морета”.

 

- Бъдещето на новото българско правителство започва да зависи силно от външнополитически решения, като на преден план излезе българското вето за преговорите на РСМ и военните сили на НАТО. Какъв е според Вас националният ни интерес по тези въпроси и смятате ли, че той е ясно формулиран?

 

- Всяко отстъпване от националния ни интерес по историческата рана Македония може да бъде детонатор за политическата стабилност. “Нема беганйе” („няма бягане“), както казват нашите бивши роднини северомакедонците.

 

- Разделението по линия на Русия никога не е свършвало, но сега сякаш се разгоря с нова сила. Какво му дава импулс този път?

 

- Не виждам нещо ново в русофобския шум в медиите или в политически изказвания на правоверни натофили. Шум. Малко тих ветрец и ще се разсее.

 

- Позволете един въпрос, свързан със скандал, който затихна около коледните и новогодишните празници – показаната в Скопие руска документална лента „Една вяра, един език“, която ни изтри от картата на славянската култура и писменост. Трябваше ли да реагират институциите у нас, как и защо се появи тази провокация?

 

- Премиерата на филма “Една вяра, един език”, трудно ми е да го нарека документален, освен по форма, но не и по съдържание, беше представена в Скопие със съдействието на руското посолство в Северна Македония. Датата на прожекцията не беше случайна, а именно на 23 декември, когато празнуваме св. Наум Охридски, впрочем в руския православен календар го назовават св. Наум Български. С този филм авторите изтриват себе си, не България като люлка на учениците на светите братя Кирил и Методий, светите Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий.


Защото премълчаната истина за България, за Преславската и за Охридската школа, за кирилицата, дело на св. Климент, смесена с новомакедонската лъжа, не може да изтрие историческата правда (използвам този русизъм заради руското непосредствено участие в този гаф).

 

Авторите на филма са ревнители на славянското единство, но действат в полза на югославското единство, което си е политическа и идеологическа химера. Може би подсъзнателно като рефрен във филма се повтаряше “Чий си ти, Охрид?”, което звучи като “Чий е Крим?”. Отговорът е само един и в двата случая.

 

Реакцията на руското посолство в София беше добронамерен опит да се дистанцира от тезите на авторите, за да запази руско-българските отношения, срещу които е този филм. Ние с Македония ще се разберем, рано или късно. Но този филм, ако за русофилите донесе поредното огорчение от генералната руска линия в СРМ, то за колебаещите се той отблъсква от Русия.

 

Реакцията на МВнР на България закъсня, появи се чак след обявената позиция на руското посолство, но беше наложителна. И ние имаме червени линии. В последния вариант на руската концепция за национална сигурност от 2021 г. се въвежда понятието “културен суверенитет”. Истината за Македония е част от българския културен суверенитет. Трябва да споделя оптимистично, че този не особено силен художествено филм няма как да въздейства на аудиторията си, дори ако тя има сили да го догледа.

 

Може би сте забелязали, че почти в синхрон с посочената премиера беше последното за 2021 г. предаване на Никита Михалков “Бесогон”, в което Никита Сергеевич завърши със стихотворението на нашия поет Данчо Гърбов “Не хулете Русия, господа!” (“Не трогайте Россию, господа!”). Мощно и много истинско стихотворение, важи за всяко време от новата българска история, великолепно е. Никита Михалков даде на огромната си аудитория българското отношение към Русия в момент, когато в руските медии има тенденция за създаването на българофобия. Знаете ги приказките им, Натовска държава, ама с кого сте воювали през ХХ век, и се почва с братушките предатели. Споделям този факт, за да покажа, че има здрава сила в Русия, за доброто на нашите отношения. Просто орелът има две глави, които не винаги гледат в една посока.

 

- В началото на интервюто изброих събитията, които разтърсват всички. Вие търсите ли връзка между тях? Преформатира ли се светът? Трайно ли е нашето преселение в дигиталния свят?

 

- “Новата нормалност” е паразитен термин, целящ да внушава униние и едва ли не неизбежност на онлайнизацията. Нещо като “края на историята”. То, че край ще има, но не когато Фукуяма каже, същото е и с Клаус Шваб.

 

Но понеже започнахме с Казахстан, за финал оставям откъс от стихотворението “Зима” на казахския поет от XIX век Абай Кунанбаев, техният Пушкин, класиката си е класика:

 

„По-добре да делите с бедните хляба (за казахите това е конят)!

Не давайте на вълците да пируват сред степта!” *

 

* “Конь разбить безуспешно пытается лёд,
И голодный табун еле-еле бредёт.
Скалит жадную пасть волк – приспешник зимы,
Пастухи, день и ночь охраняйте свой скот!

 

Угоняйте на новое место табун,
Не беда, если вам не придётся поспать.
Лучше вам с бедняками делиться скотом!
Не давайте волкам средь степей пировать!”


(превод Вс. А. Рождественски)

 

Проф. д-р Дарина Григорова е преподавател в Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Автор на книгите „Свобода и самодържавие. Руският либерализъм в края на ХІХ в. “, „Евразийството в Русия“, „Империя Феникс“.

 

 

Заглавието е на "Гласове"

 

Източник: epicenter.bg

 

 

 

 

 

Коментари

 • малоумен

  10 Яну 2022 14:37ч.

  г-ца дарина що не вземе руски паспорт?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Klil Bintan

  10 Яну 2022 14:51ч.

  Самият Никнейм на горният е показателен за самият него!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тогава кой ще ограмотява

  10 Яну 2022 14:52ч.

  "многоумните" в България, "малоумен на 10.01.2022 в 14:37 г-ца дарина що не вземе руски паспорт?"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Угоняйте на новое место табун, Не беда, если вам не придётся поспать. Лучше вам с бедняками делиться скотом! Не давайте волкам средь степей пировать!

  10 Яну 2022 14:53ч.

  Гениално! Класиката си е класика!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На кой му трябва тая "руска крепост", ма Дариноооооо?

  10 Яну 2022 14:54ч.

  Така виха и преди 89та година в продължеие на 70 години как щели да им правят лошо на руснаците и затова и руснаци и ние трябаше да затягаме колани и да се готвим. Никой не ги бутна с ръст тия глупаци и си се провалиха от собствената си некадърност. Народит бягате от Русия и се чудят как да се спасяват от рускта напаст тоя ми говори за цветни революции.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • След всичките путински циркове

  10 Яну 2022 15:01ч.

  и останалите народи на Европа се уплашиха и се натискат за членство в НАТО. Напоследък таман две държави наведнъж - Швеция и Финландия. Когато съседа ти е побеснял гледаш на си държиш до вратата една тояга, че знае ли се.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • йжй

  10 Яну 2022 15:19ч.

  Напалеон, товарищ гитлер - нещата стават от третия опит.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  10 Яну 2022 16:02ч.

  На горния - знанията ти по история са силно ограничени,явно на ниво вестници.Но за да махнем опит под номер три,научи за събитията в Русия през и след 1917 година.Аз няма да те образовам,не вярвам да се намери и някой друг да си губи времето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руската империя не е била даденост, тя се създавала постепенно.

  10 Яну 2022 16:21ч.

  Затова сега се разпада бавно и мъчително. Като Римската, като Вавилонската, като Византийската, като Българската и т.н. и т.н. Навремето дърти пръчове като Андрей Пантев си вземаха за асистентки млади и свежи девойки като Дарина. Оттам са й останали и връзките с империята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • potrebitel

  10 Яну 2022 16:41ч.

  Г-жа Д.Григорова е отговорила на въпросите коректно и задълбочено.ХР.Христова по БНТ сутринта я беше поканила и отговори почти на същите въпроси за Казахстан.Каза,че светът в момента се пренарежда и много зависи от това,което Путин и Байдън ще договорят.Стана модно да нападате нея,Вацев,Волгин,Кеворкян,но има българи,които ги приемат като добри анализатори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И тази женица трови душите на младите българи и им

  10 Яну 2022 17:12ч.

  разказва вехти истории за червените ескадрони. Може ли такива хора да преподават история и то в Софийския университет ? Вижте какво си е позволявал едно време да каже един достоен професор:„…. Историците, завършили в Москва или с прикрити комунистически убеждения винаги са защитавали, както казваше проф. Николай Генчев писаната в Москва фалшифицирана българска история, пълна с митове и легенди - за „дядо Иван“ за „двойните освободители“, за „братската безкористна помощ“, за „Русия - освободителка от турското и фашисткото робство“ и пр. Те целят точно това – да ни изкарат роби и да възпитават роби по душа. А робът по душа и Господ не може да го освободи". А сега тези новите като Дарина не ги е срам директно да дрънкат .... пълни недомислици и престрастни излияния ! И накрая с тази поезия на Рождественски за казахите - направо ни прати "Разораната целина", а защо не и към Семипалатинск. От умиление отроних една - две сълзици ....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дарина

  10 Яну 2022 17:55ч.

  по-добре да се пресели в Русия. Дали ще им е нужна там, не е ясно. Но тук е просто един агент за влияние. Такива си ги имаме предостатъчно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  10 Яну 2022 18:04ч.

  Колко елементарни коментари ... Жалко за коментиращите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  10 Яну 2022 18:36ч.

  Кандидат фашаги се развихрят и тъдява, в унисон с налаганите тенденции на масов остракизъм, принуда, предателство. И с допълнителна "изисканост": - Да гонят от работа - вече И заради убеждения, знание на фактите и разумност! (в 17:12) *** - Продължавайте така, финалът винаги се повтаря - пак и пак. С нови сълзи и сополи и фалшиви разкаяния... Но дали този път би имало милост?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ВДВ

  10 Яну 2022 19:01ч.

  Русофобите да си прехапят езика, защото нали си знаят - иначе единственият им бонус ще е да си изберат стена!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  10 Яну 2022 19:14ч.

  Малко се изненадах, че Дарина Григорова е взела страната на България по темата за внушаваното в Русия негативно отношение към нас като държава и народ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха- Ха

  10 Яну 2022 19:23ч.

  Русофобите са проклятие за България! Смешното е, че голяма част от тях едно време са били Съветски поклонници и партийни членове. Но толкоз им е моралът и акълът.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Quest

  10 Яну 2022 19:50ч.

  Ясно е, че руската пета колона си има пропагандатори като това двуного и Волгин, само не мога да разбера кой и е дал професорско звание и преподавателска позиция СУ? Волгин в радиото е разбираемо, но тази да се прави на учен, т.е. да преподава обективно история?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Даскал

  10 Яну 2022 20:08ч.

  На истинска история ни учи Стефан Дечев, а преди него - Пламен Цветков, а Дарина Григорова е проста женица, която знае само да чете книжки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Butch

  10 Яну 2022 20:13ч.

  "Ядреният потенциал на всички останали държави взети заедно накуп – Великобритания, Франция, Китай, Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея (добре, че не е Северна Македония) не може да достигне като количество и качество само руската или само американската сила" Bullshit! The four ballistic missile submarines (SSBN) of the Royal Navy are all of the Vanguard class. The four Vanguard class boats are responsible for the United Kingdom's nuclear deterrent, and use the Trident missile system. Each boat can carry up to 16 Trident II D5 Missiles, each of which may carry up to 12 nuclear warheads. As of 2015, it is UK Government policy to limit the actual number of warheads carried to 40 per boat and 8 Trident Missiles.[30] There has been at least one SSBN on patrol at all times since April 1969

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  10 Яну 2022 20:16ч.

  В геополитически аспект винаги е имало само две империи и две антагонистични цивилизации след Кримската война - Руската империя и Англо-саксонско-ционисткия проект на злото. Опитът да се унищожи Русия отвътре, чрез революции, и отвън - Наполеон, Хитлер, разширяване на НАТО, имат своето проявление във всяка прикрита форма на нещо друго, възприемано като геополитически процес, когато се чува думата Русия. И Русия има право на отбрана, макар не винаги да е лицеприятно и разбираемо за всички.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българин русофил

  10 Яну 2022 20:46ч.

  Аз съм българин и русофил. Обичам руския народ, език и култура и поради това изпитвам силна неприязън към онези свои сънародници, които прехласвайки се по Путиновата клептокрация, са готови да загърбят не само интересите на България, но и да приемат в 21. век обикновените руснаци да бъдат третирани като крепостни селяни - без свобода на словото, без право на свободни избори, без право на бъдеще за децата си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дре

  10 Яну 2022 20:50ч.

  Още една национална предателка. Каква Русия и любов към Русия бе другарко? Единствената любов е и трябва да бъде към БЪЛГАРИЯ стига ни занимава с примиртивните си про-руски анализи, които на всичкото отгоре са и пълни с лъжи. Например провокираната от САЩ омраза… дрън дрън на човек който не знае нищо за САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българин русофил

  10 Яну 2022 20:53ч.

  Благодаря те, че те има. Оправи ми вечерта, защото смехът е здраве!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ддр

  10 Яну 2022 20:55ч.

  До Стефан на 10.01.2022 в 20:16 Мери си приказките. Империята на злото винаги е била Русия. В “англосаксонското зло” се подписа Магна Харта за ПРАВАТА НА ЧОВЕКА през 1215. До 1918 в Русия имаше крепостни селяни. На любимите ти руснаци им трябваха 7 века да проумеят че човека има права по рождение а не е скот и Сударь. А като съдя по теб някои все още не са го проумели. Така че като говориш за злото прочети преди да пишеш глупости.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • повечето коментирали "живеят" в миналото,

  10 Яну 2022 21:11ч.

  неприемайки настоящето. А то е такова, каквото е (както и проф. д-р Дарина Григорова). Приемаш го/я или отричаш със злоба, недоволен от жалкото (в собствените си очи) съществувание. Животът е тук, сега, в този момент. "Не подценявай и не наранявай никого в живота. Днес може да си силен. Но помни. Времето е по-силно от теб!"/закони на кармата/.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Даскал

  10 Яну 2022 21:17ч.

  Някои жертви на демократичното българско образование не са разбрали Магна харта за чии права се отнасят. Интересно след 1215 година, на края на света, където е приет този акт, имало ли е крепостни или още е?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  10 Яну 2022 21:43ч.

  Харесва ми начинът, по който Дарина Григорова одухотворява събитията и фактите - с емоционални нюанси и лично отношение, което споделя, а не налага като експертно мнение. Много добър, обективен и трезв анализ на актуалните геополитически стълкновения, а кратките диагнози на явления извън основната тема зареждат с оптимизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Антон Сираков

  10 Яну 2022 21:52ч.

  До " Ддр на 10.01.2022 в 20:55": Крепостничеството в Русия е премахнато през 1861 година, а робството в САЩ - през 1865. В Англия пък, чак до революцията, е имало и официално са се практикували членовредителни наказания (рязане на ръце, носове и други такива демократични методи). Колкото до ционизма - търговците на роби са били евреи, без изключение. Ама откъде ще ги знаеш тези неща ти, който не знаеш да пишеш грамотно (това запетайки, това пълен и кратък член...).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До ДДР /от Стефан

  10 Яну 2022 21:53ч.

  Ако разбирате за проявление на "доброто" някакъв нормативен акт за предоставяне на права , а под "зло" разбирате "крепостничеството", то това са просто някакви явления, които си имат конкретни причини и не са нито характеристика, нито присъщни сами по себе си нито за англо-санксонско-ционисткия звяр, нито за Русия - например на Запада е имало робство, ако Пушкин беше роден в Англия, той вероятно нямаше да знае да чете. В случая, под "Зло" аз разбирам стремежът към асимилиране, ограбване, унищожаване, поробване, завладяване, поругаване и гавра /гаврата е еманацията на удовлетворението на злото, тъй като злото желае власт повече от всичко/, а състоянието на "Добро" - като самоутвърждаване, устояване, удържане, балансиране, дори търпение към злото, докато може да се търпи. Отново да поясня, конкретни явления не винаги се интерпретират правилно - например ако направя рязко движение, за да удържа падащ предмет, то не означава, че искам да падне, а точно обратното.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сталинка

  11 Яну 2022 7:51ч.

  Русофобията у българин е психично заболяване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До функционално неграмотния "И тази женица..." в 17:12

  11 Яну 2022 12:23ч.

  Ти си функционално неграмотен, защото не разбираш написаното. А четене с разбиране се учи в малките класове. Цитираната поезия не е на "Рождественски за казахите", както твърдиш, а на големия поет Абай, който е за казахите това, което е Вазов за българите. Рождественски е само преводач. И що за простащина и дебелащина е да иронизираш и се подиграваш на националната поезия на други народи. Живуркай си в самодостатъчната ти бай- ганьовщина - Болгар, болгар! Истинският патриот уважава националните чувства и на другите хора и народи. Въпрос на съпричастност и чувствителност. И на първите 7 години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  11 Яну 2022 14:17ч.

  Вече 30 години се радваме на западните "ценности" и стигнахме дъното ! Нормално е хора , които имат обща обща религия Православието и обща азбука Кирилицата, да имат близки душевност , светоусещане , чуствителност и начин на мислене, ненормалното е да се обърнеш срещу братята си, защитавайки чужди на народа интереси , това не е русофилство , а инстинкт за оцеляване на нацията !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на 10.01.2022 в 19:50 Ясно е, че руската пета колона си има пропагандатори като това двуного и Волгин

  11 Яну 2022 15:52ч.

  Прав е човекът, за съжаление САЩ си нямат 5-та колона, но си имат правителство?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на 10.01.2022 в 20:50 Единствената любов е и трябва да бъде към БЪЛГАРИЯ стига ни занимава с примиртивните си про-руски анализи, които на всичкото отгоре са и пълни с лъжи.

  11 Яну 2022 15:54ч.

  Пример за тази единствена любов към България е новото й правителство. От горе до долу по вертикала на властта, не ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Магна Харта за ПРАВАТА НА ЧОВЕКА през 1215.

  11 Яну 2022 15:55ч.

  Хахахахахахахаха… Итиод? Магна Харта е за ПРАВАТА НА Аристокрацията през 1215.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе, Ддр на 10.01.2022 в 20:55

  12 Яну 2022 9:26ч.

  Ти луд ли си ? Какво е това "В “англосаксонското зло” се подписа Магна Харта за ПРАВАТА НА ЧОВЕКА през 1215. До 1918 в Русия имаше крепостни селяни." ? Магна Харта не е за правата на човека бе ! Де прочети, преди да пишеш. А за крепостните селяни до 1918 г. само показваш колко си тъп. Чак вдлъбнат. Крепостничеството е отменено горе-долу по едно и също време с робството в САЩ. Тъпак !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Янко Пеев

  13 Яну 2022 9:17ч.

  Тук не съм съгласен с Дарина-Китай стана все по-силен,особено в областта на ядрените оръжия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Даскал на 10.01. в 20:08

  15 Яну 2022 9:12ч.

  Твърдиш, че "На истинска история ни учи Стефан Дечев, а преди - Пламен Цветков." За Пламен Цветков вече нищо. А Стефан Дечев е соросоид и македонист. Специализирал е в соросовия Източноевропейски университет в Будапеща, който по-късно беше изгонен от унгарската държава,а Сорос обявен за персона нон грата. Знаем политиката на Сорос в България - ерозия на българската държава и пренебрежение към българите и грижа само за ромите и мюсюлманите. Стефан Дечев участва в Сев. Македония в конференции и форуми, организирани в подкрепа на македонистките исторически фалшификации, които и той поддържа. Така че Стефан Дечев не може да учи на никаква "истинска" история.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи