Д-р Николай Михайлов: Цинизмът е рационалността на днешния ден

Д-р Николай Михайлов: Цинизмът е рационалността на днешния ден

Интервю на Даниела Големинова с д-р Николай Михайлов в предаването ''12+3''. Можете да го чуете в звуковия файл.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"България беше силно поощрена да участва в привилегирования свят на Европейския съюз, но тази либерална демокрация с нейния парламентарен ред на управление сякаш не ни понесе докрай и се оказахме некомпетентни да построим ефективна парламентарна власт. През последната година сме свидетели на зрелище, трудно за понасяне. България няма правителство, защото не го заслужава, а не го заслужава, защото политическата немощ е и на елита, и на електоратите. Ние имаме обща и фундаментална политическа слабост, едно неумение за политическо уреждане на общия ни живот".  Това каза пред БНР д-р Николай Михайлов, психиатър, богослов и политически анализатор. 

И допълни, че българите преживяват корупцията като човещина и нещо, което съпътства живота, което е разбираемо, когато човек е под натиска на изкушението:  

"Тъй като изкушенията от имотен характер са непреодолими. Това е българското дребнодушие, урбанизираният селски манталитет. По тази причина и правосъдието ни присъства формално и не функционира за елита. Функционира избирателно. По тази причина има абдикация да се поеме тегобата да бъде санкционирана елитарната корупция. Какво стана с управлението на Борисов, с тази гледка на златните парчета, на банкнотните и на пищова отгоре? Това е трудно за понасяне, защото е национално самоунижение и е провокация за правосъдието. Ако правосъдието се решава да фалшифицира истината за този казус, това има много мощно деморализиращо въздействие върху българската политика, върху българските граждани, защото става ясно, че такъв тон е даден от най-високо място, че трябва да живеем в регламент на избирателно правосъдие. Затова и коалициите са трудни за съставяне, защото електоратите помнят, обичат да морализират със стаената мисъл за корупцията като човещина в собствения им живот... Не става дума за убеждения, а за дебнещи предразсъдъци на електоралните тела и за едно спящо правосъдие, което не желае да арбитрира в среда на беззаконие". 

В предаването "12+3" той подчерта - докато не се решим, че нещо в България трябва да бъде забранено по съгласие, че трябва да поставим червена линия, отвъд която собственият ни живот е бламиран и ние ставаме за национално посмешище, ние ще живеем в среда на нещо, което "прилича повече на групиране на разбойници или на шмекери, отколкото на отговорни политически лица". 

Д-р Николай Михайлов е категоричен, че живеем в период на упадък на европейската цивилизация, тъй като има поход към това да бъде посегнато върху човешкия образ - що е човек, що е семейство, що е любов, що е смисъл, що е история, що е традиция: 

"Произнасянето на тези неща дори ще звучат смешно и патетично. Цинизмът е рационалността на днешния ден. България има само една единствена възможност на разположение - да остане член на ЕС в едно лавиране, което би запазило нещо от капката достойнство на този народ, който е напът напълно да го загуби. Тези млади мъже, които се появиха през последните година - две, те са емблематични за едно корумпирано корпоративно съзнание, което няма интуиция за свързаност с народа си. Това не е техният народ просто". 

Елитът не може да съществува в състояние на опозиция или коалиция, защото опозицията е лесна, а коалицията е сложно политическо упражнение, допълни още той. 

"Президентската република е неосъществима възможност, но се тематизира днес поради отчаяното състояние да наблюдаваме инвалидизирана парламентарна власт. Електоратите са вероизповедни тела. Те се свързват в партии по фанатичен сектантски начин, независимо от всичко, което бива произвеждано на общата национална сцена. Всичко се понася, при положение че догматиката на една секта остава неприкосновена и предразсъдъкът е жив и здрав". 

Според д-р Михайлов най-драматично корумпиращият компонент на българската политическа действителност е това, че не разполагаме с правосъдие, че то е зрелищно пасивно, вулгарно и цинично амортизирано от тези, които го управляват. 

По думите на анализатора конфликтът между Украйна и Русия протича извън всяка логика, а Украйна е драматично губещата страна, тъй като на нейната територия се разгръща този конфликт за хегемония и нов световен ред. И смята, че не е възможно да се прогнозира, въпреки че има превес на предположението, че това ще бъде една проточена война

"Не намирам логика в решението на руската страна да потегли в началото в Киев, да се помотае известно време там, след което да се върне обратно, като не е успяла да осъществи първата цел на своето нахлуване - защитата на уязвимите области. Какво витае в умовете на тези, които водят войната, е повече от проблематично. Тази война е извънредна във всяко отношение, включително и по отношение на непредвидимостта. Дали може да се случи мир? Всички се надяват на това. Мобилизиране на дипломацията ще стане, ако хегемонът, който е пряко ангажиран в тази война, разреши - САЩ. САЩ воюват в Украйна и чрез Украйна. Загубената война на украинския терен е катастрофа за свръхсилите, които са ангажирани в конфликта - Русия и САЩ. Това не може да бъде позволено. Продължават да настояват за военна победа на всяка цена. Трагически-гротескно това е изразено така - до последния украинец". 

Най-страшното, което се случва в Украйна, смята д-р Михайлов, е тази нечувана безмилостност към украинския народ, която е "заслуга" на САЩ, които отдавна са решили да превърнат Украйна в шило, в инструментализирана страна, която да се противопостави на Русия за целите на нейната дестабилизация, политически безпорядък и дезинтеграция. 

"Трябва да си извънредно наивен да си мислиш, че това не е цел и че САЩ са неспособни да жертват многомилионен народ. Има плач за украинците, но тези, които настояват за тази победа, настояват за проточване на изключителните украински страдания. Ние сме в разгара на много голяма трагедия и няма обозрими перспективи за приключване на този ужас". 

Интервюто с д-р Николай Михайлов можете да чуете тук.

Източник: БНР

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Мери

  02 Яну 2023 16:48ч.

  Съгласна с повечето размисли, като допълня само, че България няма елит!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без име

  02 Яну 2023 20:24ч.

  елит има - престъпен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лачен цървул

  03 Яну 2023 10:20ч.

  Това представлява елита български, понастоящем....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Една много живяла българка

  02 Яну 2023 17:27ч.

  Всичко е така, както е написано! Дори има ненаписани много други непризнати истини, естествено неизказани поради ограниченото време...И ако това продължава, един ден и у нас ще се стигне до последния българин на територията без война... Корумпирани управници, не ви ли стига ограбеното?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • поведението на САЩ не е прецедент

  02 Яну 2023 17:56ч.

  САЩ много обичат да спасяват собствената си кожа и да трупат дивиденти на чужд гръб. Войната е странна, защото са намесени нечовешки сили както никой друг път. Вярвайте в Бога на Доброто, но не забравяйте, че той не се явява на хората с едно и също лице.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Охи

  02 Яну 2023 18:03ч.

  Както винаги-блестящ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минчо

  02 Яну 2023 19:22ч.

  "Трябва да си извънредно наивен да си мислиш, че това не е цел и че САЩ са неспособни да жертват многомилионен народ." Хади, има наивни, ама повече има серсеми, дето са на грантове, и дека пишат по форумите.. Хеле в Дневникъ .. Аз, непрактикуващ циник, съм наясно с курвентййската пропаганда..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що да Вида

  02 Яну 2023 19:27ч.

  Отличен анализ, за който има уши да разбира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Свобода на мненията

  02 Яну 2023 19:27ч.

  Звуковият файл не работи - преди около 2 часа успях да чуя половината, опитах да продържа сега, но...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  02 Яну 2023 19:34ч.

  Точен, както винаги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пеко Такоф

  02 Яну 2023 20:02ч.

  Като всяко оцеляващо общество, и България има сеоя елит, но той не е явен, тия палячовци пппп и герп са лимонки за селски фойерверк....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нека се избиват тези мизерни животинки — човешките същества!

  02 Яну 2023 22:11ч.

  Нека не остане нито един от тези грешки на Твореца, Kойто е осъзнал безумието им още в Експерименталната Лаборатория, наречена Райска Градина — когато са били сътворени първите недоносчета: Адам и Ева. Скоро планетата ще обезлюдее и ще останем само ние — извънземните конкистадори от Системата „Алфа-Центавър“. Всичко ще бъде за нас, за да можем да създадем Нова Цивилизация…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Д-р Николай Михайлов

  02 Яну 2023 22:24ч.

  Д-р Николай Михайлов е най-интелигентният човек, когото някога съм имала честта да слушам и чета. Този човек е нещо изключително в моите очи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори Очички

  02 Яну 2023 23:06ч.

  Умен човек, а наивен. Проблема не е в рушветите. Западняците са далеч по-корумпирани от нас. Вяра трябва, за да е едно цяло народа. Същата вяра дето ни преведе през ада. Половин милениум. Дори не можем си представи величието и силата Христова. Това е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • има грешка в текста

  02 Яну 2023 23:55ч.

  ЦиОнизмът е рационалността на днешния ден

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поморийски

  03 Яну 2023 2:26ч.

  Д-р Михайлов е висока класа, както обикновено. Разбира се, в Украйна Русия воюва среща САЩ, на които помагат евронатовците, водени от продажните си политици-мизерници. Каквито са и у нас. Англоамериканците винаги са били разбойници, отскоро са много уплашени разбойници, защото бързо западат икономически, а не си представят как ще оцелеят мразени от целия свят без да са господари, а само като други по-големи страни. Не могат да отстъпят от войната, Русия и Китай също не могат и в това се състои трагичността на международното положение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ellie

  03 Яну 2023 6:16ч.

  По отношение на "лавирането" с ЕС, за първи път не споделям мнението на проф. Михайлов. Доказаха го СП и СП2, и опитите с Турски поток-премълчани в световните медии. Реалностите изключват дори бегла мисъл за "снишаване". След прием на евро, следва цифровото евро, чип и редуциране на населението без война. А "Вавилонската кула" е символ на "греха" и последвалото възмездие. "В началото бе словото, а в края цифрата". Свършиха смокиновите листа и истината "не ни направи свободни".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Картагенизиране на англоезичниците и съюзниците им от Еврабия с редактиране на историческия спомен за тях

  03 Яну 2023 8:55ч.

  Само това може да бъде резултата от започналата Тридесет годишна война 2.0

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Друг Доктор

  03 Яну 2023 12:21ч.

  На 100% съгласен с колегата Михайлов. Нямам забележки към казаното от него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • друго мнение

  03 Яну 2023 13:09ч.

  Аз пък имам. Той казва, че живеем в период на упадък на европейската цивилизация, но видиш ли пак да останем член на ЕС и да лавираме. И ЗАЩО! 30 год. ни ограбиха, разрушиха всичко, прогониха милиони хора, та същите тия от ЕС ще опазят нашето достойнство ли? Забрави професоре, тук си в грешка. И стига упреква тоя народ в корупция, липса на правосъдие и дрън - дрън. Цялата тая разруха е дело именно на същия ЕС. Напротив, тоя народ все още е запазил дълбокото си чувство за самосъхранение, въпреки всичко. Не сме зомбирани, с изгрладени мозъци, че да се набодем, да не се къпим или да стоим на 18 градуса. И слава богу.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  03 Яну 2023 13:13ч.

  Някои форумци тук пишат, че имаме елит... Нямаме елит. Елитът не се спотайва и не ръкопляска на сикаджии, че му отпускат някой и друг лев, за да вземат кинти, без да ходят на работа. Половината от българските абитуриенти не могат да говорят и да пишат правилно на родния си език, не разбират смисъла на текста, и не само те.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  03 Яну 2023 17:36ч.

  Вярно е след, като един "почти абитурент" авторитетно ми каза, че Наполеон е бивш американски президент........

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЦЕЛ НОМЕР ЕДНО НА БЪЛГАРИТЕ ТРЯБВА ДА Е...

  03 Яну 2023 13:25ч.

  ...да не позволим на същия този плановик на войната в Украйна да ни хвърли в нея. Това е най-важното сега. Думата "елит" започнах да я чувам от твърде скоро. Тя никога не е била начина, по който говорим за управляващите в България. Добре е да я оставим за страните, където има елит. Това имитиране е част от проблема и то прониква навсякъде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Idealist

  03 Яну 2023 16:38ч.

  Истината е казана, но тя не се чува от онези, които са на власт, не чува и от потърпевшите. Обществото само яде и пие, беше страшно да гледаш изглупялото и озверяло население по магазините. Народът ни няма сили да предприеме нещо в своя защита.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Целта е

  03 Яну 2023 18:53ч.

  да не допускаме въвличане във войната! Няма ли национална партия да подеме подписка против участие в нея? Хайде, Възраждане, БСП?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Гилотен

  05 Яну 2023 0:35ч.

  Уважаеми господине докторе, Вие сте едни от многото доказателства, че в обществото ни има живот.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сокър

  06 Яну 2023 22:41ч.

  Общество на луди за връзване и доктори-диагностици.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  07 Яну 2023 14:41ч.

  До Д-р Николай Михайлов 02 Яну 2023 22:24ч. В моите очи има и по-интелигентни хора, госпожа. Тези, които се изразяват красиво и ясно, така че всички да ги разберат, дори и необразованите. Има доста хора като вас, които го смятат за свръхинтелигентен, защото не го разбират.... Много смешно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи