Буяр Османи: Българските културни клубове трябва да сменят имената си

Буяр Османи: Българските културни клубове трябва да сменят имената си

Следвайте "Гласове" в Телеграм

На 19 януари вечерта в Охрид беше пребит секретарят на българския клуб в македонския град Християн Пендиков. Той беше транспортиран на 20 януари с българския правителствен самолет „Фалкон” за лечение в България. Намира се в реанимацията на ВМА. Пендиков беше посетен вчера от външните министри на Северна Македония и на България – Буяр Османи и Николай Милков.

Ето какво каза тази сутрин външният министър на Северна Македония в интервю по БТВ: Ще бъда последователен – аз лично имах дилеми по отношение на валидността със задна дата на определени части от закона. Но решението на събранието е такова, че имената не трябва да бъдат свързани с периоди като фашисткия период от втората световна война, който накърнява чувствата на гражданите. И клубовете ще трябва да го направят. Аз планирам след предстоящата седмица да поканя българските сдружения на едно събиране, на което да направим план как да направим възможно, така че българската общност да заяви своята принадлежност, своята идентичност и културна принадлежност, да се интегрира в обществото. Имам опита, имам волята а държавата също така има волята да помогне на българската общност да се интегрира.

– Г-н Османи, какво видяхте в болницата, как е Християн?

– Да, с министър Милков, министъра на външните работи, заедно посетихме Християн в болницата. Имахме възможност и да разговаряме с него. Мисля, че планират оперативна намеса утре, след като бъде направена оценка на състоянието му. Видях се и със семейството му, с майка му – всичко това с цел да му пожелая бързо възстановяване, но и да изразя съжаление за този инцидент. Както и да изпратя послание, че това не може и не трябва да се повтаря.

– Какво казахте на Християн и на майка му?

– Първо това, което казах преди – пожелание за бързо възстановяване. И разбира се, сега да се фокусират само върху здравния, а след това ще седнем заедно и ще мислим за останалите аспекти на този случай. Информирах го, че на извършителите вече са изправени пред лицето на закона. Едното от лицата вече е в ареста. И че вече работим по разкриването на останалите. И че няма да позволим подобни събития на насилие да бъдат отговор на който и да е проблем, а най-малко на въпроси, свързани с междуетническото съжителство, начина по който хората се самоопределят хората и гражданите в Република Северна Македония.

– Казахте, че извършителите вече са установени. Стана ясно, че три дни преди Християн да бъде пребит, е бел заплашван и е подал жалба в полицията в Охрид. Какво са свършили македонските полицаи по тази жалба, знаете ли?

– Вижте, сигурно министерството на вътрешните работи ще трябва да даде тези детайли, защото в момента се провежда разследване. Очакваме да завърши това разследване. Това което е важно за мен е, че вече са идентифицирани извършителите, че вече са задържани. Защото е важно да изпратим послание за преследването на подобни актове на насилие.

– Вие знаете ли защо беше извършено това нападение над Християн Пендиков?

– Мисля, че трябва да изчакаме да приключи разследването, но за мен е важно това, което казва самият Християн и майката на пострадали, а това е, че причината е проявата, изразяването от негова страна на етническа принадлежност. Въпреки че извършителите казват обратното – че са имали преди това някакви различия, за мен е важно това, което ще каже жертвата и родителите му. И затова казах днес – трябва да прекъснем този цикъл на провокации и насилие.

– Става ясно от думите Ви, че все пак е възможно нападението категорично да е заради българското му самосъзнание.

– Това ще покаже разследването, сигурно ще потвърди това. Но този омагьосан кръг на взаимни провокации, който завършва с насилие, е нещо, което трябва да прекъснем. С правителството на България работим върху един интензивен, позитивен дневен ред, но е очевидно, че има хора от двете страни – например, преди няколко дни имахме български политици в центъра на Скопие, които отричат съществуването на македонския народ, обиждат народа в столицата на държавата. И разбира се, това не го поставям в контекста на някакво оправдание, защото насилието не може да бъде оправдание за каквото и да било, дори и за реч на омразата. Но е важно, че мнозинството от гражданите в Северна Македония, а вярвам и в България, правителствата на двете страни, имат поразличен дневен ред – искат приятелство, искат партньорство, искат сътрудничество. Има малка група провокатори, на хора, които се опитват да отвлекат този дневен ред, които постоянно се опитват да провокират двете общества.

– Казахте, че няма да позволите безнаказаност. Културният център в центъра на Охрид беше обект на още едно нападение в края на ноември миналата година – по него беше стреляно. Докъде стигна разследването по този случай?

– Надявам се, че министерството за вътрешните работи ще излезе с конкретни детайли, за да отговори и на вашия въпрос. Но основното послание е това – в Република Северна Македония трябва да има нулева толерантност към подобни актове на насилие, защото това дори не е говор на омразата.

– Тоест за стрелбата по културния център в Охрид още няма задържани и осъдени?

– Няма, да, такава информация нямам.

– Преди няколко месеца македонският парламент прие законови промени, според които културните клубове в страната не могат да имат „спорни имена“. Това означава ли, че българските културни институции в Северна Македония трябва да затворят врати, ако този закон влезе в сила?

–  Българската общност в Северна Македония е в период на консолидиране, на показване и интегриране в обществото. Предвид факта, че и аз идвам от малцинствена група, която в началото също имаше проблеми при своето обединение и интеграция, се чувствам най-силно призован да посъветвам българската общност, че трябва този процес да го направим внимателно, без да се предизвикват негативни чувства в останалите, че има каквато и да е било злонамереност в каквито и да е било инициативи. Ние окуражаваме българската общност да се обединява в клубове, да отварят повече клубове.

– Но трябва да изберат други имена, това ли трябва да разбираме?

– Очевидно е, че имената, които бяха избрани, независимо как исторически и научно ще тълкуваме ролите на тези личности в историята, чувството, усещането в по-голяма степен в Северна Македония е, че тези имена са провокации. Това е достатъчно. Както казах и за случая на Християн – не ми е важно какво ще каже разследването. За мен е важно, че родителят на Християн казва, че той е нападнат заради българската си етническа принадлежност. И аз мен това е достатъчно, за да дойда днес в София и да оправя послание. Същото трябва да го почувства и българската общност. Не трябва да навлизаме в истински научен дебат за ролята на тези исторически личности. Ако мнозинството от македонците се чувстват обидени от това, дайте да разбираме тази чувствителност на хората. И вярвайте, че това е в интерес на българската общност. Казвам го като човек, който е преминал през подобни трудности при обединение и интеграция на общността.

– Тоест, ако българските клубове в Северна Македония с имена „Иван Михайлов“ и „Цар Борис III“ искат да продължат да съществуват, трябва да променят имената си?

– Това казва законът. Ще бъда последователен – аз лично имах дилеми по отношение на валидността със задна дата на определени части от закона. Но решението на събранието е такова, че имената не трябва да бъдат свързани с периоди като фашисткия период от втората световна война, който накърнява чувствата на гражданите. И клубовете ще трябва да го направят. Аз планирам след предстоящата седмица да поканя българските сдружения на едно събиране, на което да направим план как да направим възможно, така че българската общност да заяви своята принадлежност, своята идентичност и културна принадлежност, да се интегрира в обществото. Имам опита, имам волята а държавата също така има волята да помогне на българската общност да се интегрира.

–  Чудесно е, че ще поканите представителите на българските клубове. Няма да Ви изненадам, ако Ви кажа, че част от българската общност в Северна Македония твърди, че е обект на агресия не просто от хората на улицата, а и от държавните институции. И един съвсем конкретен пример – в края на миналата година – Комисията за защита от дискриминация на РСМ влезе с представители на властите в културния клуб в Битоля „Иван Михайлов“ и беше написан един доклад, който е подписан от директорката на комисията. На базата на този доклад Люпчо Георгиевски, който е председател на културния клуб, беше извикан и му беше обяснено, че е възможно да му бъде повдигнато обвинение за разпространяване на език на омразата и на фашистка пропаганда. До преди два месеца председателката на тази комисия – Весна Бендевска, имаше в профила си във Фейсбук снимка на една статия от 1944 г. , в която пише: „Ботилчани и битолчанки, изминаха три години и половина, откакто македонският народ беше поробен от трупите на подивелия Хитлер и неговите слуги – българските фашистки окупатори“. Как българите да повярват, че тази дама и институцията, която тя оглавява, са безпристрастни към нашите сънародници в северна Македония?

– Не знам дали сте бил там. Когато влезете в битолския клуб има един голям плакат на стената, на който пише цитат от изказване на Иван Михайлов, в който казва: „ …така нареченият македонския народ“. Това накърнява чувствата на македонския народ по същия начин, по който тази публикация във Фейсбук на Бендевска обижда чувствата на българския народ. И мисля, че е напълно нормално вие да се чувствате обидени, ако наистина е имало злонамереност в тази публикация. Моята цел е да прекъснем този кръг, а не да търсим кой е започнал първи. Никой не може да забрани на българите, на българската общност в Северна Македония да се определят като българи, да се организират в политически партии, да създават клубове, да се интегрират в системата като българи. Вярвам, че може би има дискриминация, не мога да го изключа. Защото говоря от моя опит – същото говореха и преди 20 години – няма дискриминация към останалите общности. Но имаше. Няма сега, защото имаше определен период на включване. Твърдя, че няма системна дискриминация. Няма политическо решение в някоя институция, с която да е дадена инструкция на институциите да дискриминират българите.

– Ще Ви припомня обаче един случай, който не може да бъде квалифициран като индивидуален – през лятото на миналата година, докато в Скопие вървяха преговорите дали да бъде прието т. нар. френско предложение за начало на преговори за европейска интеграция на Северна Македония, многократно по време на уличните протести българите бяха обиждани. Някой ще понесе ли отговорност за това? 

– Ние още в протокола, който договорихме с България, предвидихме механизми как да следим езика на омразата и как да вземем мерки. Например, министерството за външните работи е основната точка, която следи нагласите, свързани с речта на омразата, и веднага информира. Дори имаме и точен механизъм кой кого информира за такива случаи, за да се създаде атмосфера на преследване на такива действия. Има и други стъпки, които ще бъдат направени. От отделен прокурор за речта на омразата, за който сега разговаряме с прокуратурата. Към омбудсмана ще има канцелария, която ще се фокусира върху тези въпроси, ще дава препоръки и ще взима мерки. В Министерството за отношенията между общностите също така планираме да има представител от българската общност, който ще следи езика на омразата, защото българската общност може би има по-голяма чувствителност към този проблем. Всичко това са механизми, които ще започнат и вече функционират, за да се прекъснат тези процеси. Но трябва да гледаме целия процес – провокациите и от двете страни трябва да престанат. Казвам ви, че всяка възможна дискриминация, всяка реч на омразата към българите в Северна Македония трябва да престане днес и институциите трябва да предприемат мерки, да покажат, че това отношение няма да се позволява. Но и вие трябва да искате да се прекъсне тази тенденция на идване на български политици в центъра на Скопие, които да отричат съществуването на цял един народ, идентичността на гражданите, защото тогава влизаме в спора: Кой започна първи? Хайде да прекъснем това днес.

 

Източник: бТВ

 

 

Коментари

 • ако българските клубове в Северна Македония с имена „Иван Михайлов“ и „Цар Борис III“ искат да продължат да съществуват, трябва да променят имената си?

  23 Яну 2023 10:37ч.

  Ако т.н. "Северна Македония" иска да влезе в ЕС, трябва да си промени името на "Западна България" и всичко ще е точно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Dimitrov

  23 Яну 2023 11:55ч.

  ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изобщо не трябва да поддържаме дипломатически отношения с БЮРМ

  23 Яну 2023 11:58ч.

  Това са българските украинци. Те са същите психопати като руските македонци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добре

  23 Яну 2023 14:07ч.

  “Гоце Делчев”, “Яне Сандански” и “Цар Самуил” нека бъдат тогава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Truman

  23 Яну 2023 10:38ч.

  Мачът е СВИРЕН! За кой ли път българската външна политика ПРЕДАДЕ българите и слугува на враждебни нам интереси. Безумци и безродници случайни са откраднали БЪЛГАРИЯ И НАСИЛВАТ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Триумф

  23 Яну 2023 16:30ч.

  Да благодарим на национални предатели като Бойко Банкянски, кокорчовците, дебъджиите и всички останали, които разрешиха на тая фашизирана държава да получи статут на кандидатка за ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Софиянец

  23 Яну 2023 10:53ч.

  Ами Буяр Османи да смени първо името си и после да има претенция към имената на българските клубове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Карлсон от покрива

  23 Яну 2023 14:32ч.

  Съгласен! Шиптърите с имената от преди ислямизирането (16-18 в.сл. Хр.) и държава Илирия(известни са като трако-илирийски племена от 7 в.пр.Хр.) да съдят Англия за дискриминацията на мигриращия илирийския етнос през Ламанша...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензиновоза

  23 Яну 2023 10:56ч.

  Пред нищо не се спират, за да наложат своето (както хохлите), а ние им съдействаме за ЕС. Така и руснаците дълго време помагаха на враждебната бивша УССР да утвърждава своя държавност "на едно голо поле". В такива спорове винаги по-агресивният успява, а по-агресивният е оня, който няма нищо свое и иска да си присвои твоето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Амара

  23 Яну 2023 12:44ч.

  Няма ненаказано добро!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Амара

  23 Яну 2023 12:45ч.

  Или глупост!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Реалист

  23 Яну 2023 11:02ч.

  За съжаление ние сме свидетели и участници в планиран процес за абсолютното заличаване на българския народ и държавата България. Вероятно целите на това заличаване не са продуктувани само от чужди геополитически интереси, но и от желание за мъст, отмъщение, злоба и гняв заради нашата упоритост и непреклонност / и разбира се доброто ни отношения към нашите исторически братя в Русия /.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рене от съпротивата

  23 Яну 2023 11:14ч.

  Незнам как може да кръстиш "културен" клуб в друга държава на името на човек лично отговорен за смърта на 18 000 човека в тази държава и да не помислиш, че това няма да се приеме като провокация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Исак Шорош

  24 Яну 2023 0:23ч.

  Цар Борис III обединител ме е отговорен за смъртта на шайката српски партизани- шумкари, излезли срещу българската армия, отговорна е српската тъпотия и наглост. Цар Борис Обединител няма общо с релокацията на македонските евреиз това е дело на немските нацисти. Македонския проект е огледало на украинския такъв. Ние обаче нямаме своя Путин, но имаме своите приятели от Тел Авив, които ще помогнат да счупим ченето на српските ченгета!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Дън

  23 Яну 2023 11:16ч.

  Нека не забравяме, че български войски влизат на тези територии, по времето на Борис 3, като съюзник на германците. Учили ли сте история бе хора възмутени?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  23 Яну 2023 11:19ч.

  Запомнете едно - нямаме проблеми с макетата. Имаме проблем с албанците, които бавно, но сигурно с утробите си, превземат тази изконно българска територия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на някому е нужно това да се мразим със съседите

  23 Яну 2023 11:19ч.

  Наименованието на културни центрове трябва да носят имената не на политици, а на КУЛТУРНИ дейци. Например Вазов, Славейков, Владигеров, Владимир Димитров … има огромен списък. А не на съюзника на Хитлер - Борис III, което си чиста провокация но не мога да си обясня в името на какво.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Росс

  24 Яну 2023 0:36ч.

  Как да си обясниш....? Малко акъл се иска,ама и него го нямаш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Реалист

  23 Яну 2023 11:21ч.

  Къде точно човека не е прав? Те тези двамата и в българската история са доста спорни, а за хората живеещи в "Северна Македония" са безспорни сътрапи. Кой измисли имената е въпросът и кой му помогна в избора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сатрап е названието на длъжността "управител на провинция" в империята на Ахеменидите. Губернатор, един вид

  23 Яну 2023 12:17ч.

  Думата се използва неуместно в 99.99% от случаите, в които можете да я видите изписана някъде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без име

  23 Яну 2023 11:22ч.

  сега е време радев да покаже , че е българин . трябва строгост до край. иначе си остава руснак.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rover

  23 Яну 2023 11:27ч.

  някои, освен без име, са и без мозък, види се.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без име

  23 Яну 2023 12:00ч.

  през камерата ли ме видя? или как? мишок.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • То си личи от какво си болен, безименния

  23 Яну 2023 12:18ч.

  Страдаш от остър прозападен психит

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • реалист2

  23 Яну 2023 11:22ч.

  Последното е от реалист2

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бакунин

  23 Яну 2023 11:28ч.

  Ами да кръстим културния дом "Бандера" , съответно Роман Шухевич и няма да има проблеми.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точно казано!

  23 Яну 2023 12:22ч.

  САЩ са клекнали над БЮРМ точно както клечаха 30 години над УССР и са на път да изкензат същото и тук.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  26 Яну 2023 20:31ч.

  Или пък Т-72 гифт фром БГ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съгласна съм

  23 Яну 2023 11:41ч.

  "Наименованието на културни центрове трябва да носят имената не на политици, а на КУЛТУРНИ дейци. ..... А не на съюзника на Хитлер - Борис III, което си чиста провокация "

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мартин

  23 Яну 2023 12:21ч.

  И аз съм съгласен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Верно дума Османи

  23 Яну 2023 11:45ч.

  Трябва да се излезе от този омагьосан кръг. Да спрем да се обясняваме с некъпаните българи /ега "македонци"/ и да им обявим пълен, тотален, абсолютен ИГНОР. Все едно че не съществуват. Казваме - там , отвъд Гюешево, има една популация с повредени мозъци. Нека си живеят както си искат, да се "пържат в собствен сос" . Ние НЕ признаваме "македонска нация" , ние НЕ признаваме "македонски език" , ние НЕ признаваме открадната и изкривена до гротеска "македонска история" , ние НЕ признаваме каквито и да са претенции на тези болни мозъци. Вето и блокаж на всякакви техни аспирации за членства в организации, където имаме право на глас и вето... Макар че, ако питат мен лично за ЕС , ега вкарат т.н. РСМ в Еврокочината, на наше място примерно, а ние да напуснем ! На това съм съгласен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изобщо трябва да занулим общуването с тази популация ат зомбита, българските украинци

  23 Яну 2023 12:20ч.

  Като им поддаваме на акъла прост само ги настървяваме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точно

  23 Яну 2023 14:39ч.

  Точно така

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "защо беше извършено това нападение над Християн Пендиков?"

  23 Яну 2023 12:21ч.

  Същия сценарий: Украйна - Русия, Македония - България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  23 Яну 2023 12:30ч.

  Имате късмет , че в момента ни управляват продажни боклуци, но няма да е задълго!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  23 Яну 2023 12:32ч.

  До На някому е нужно това да се мразим със съседите Сигурно е така, но когато клубът е финансиран с частни средства, спонсорът може да го кръсти както си иска. Не знам защо го е кръстил така. Аз лично бих го нарекла на името на поети и писатели, каквито има много. Защо ли обаче си мисля, че както и да беше кръстен клубът, това щеше да се случи. Не знам защо толкова ни мразят, наистина не разбирам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шарлатания

  23 Яну 2023 18:00ч.

  Е как не разбирате ! Те не мразят, те презират и се отвращават, срам ги е да са бай Ганьовци , тези хора са били свободни , те са с друго възпитание манталитет и морал и традиция . Изпадат в ужас да ги наречеш бугари ! Това е резултата от свещенната българска тъпота ,безнравственост и простотия на държавно ниво !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Карачибук

  23 Яну 2023 12:34ч.

  Българските институции бързо трябва да се вслушат в съвета на Буяр и с добро да сменят имената на нашите културни центрове в Македония. Инак не е изключено Ангел Ангелов, нашият посланик в Скопие да бъде брутално изнасилен в тъмни доби около паметника на Александър Македонски. Апропо, посланик Ангелов надуши надвисналата над него заплаха и както днес научаваме благораузумно се е прибрал в София. А относно преименуването на българските културни центрове - това е въпрос, по който външно министертво отдавна работи. Изготвен е списък с техни приемливи, политкоректни названия. Той е съгласуван и с Брюксел. Ето кратка извадка от списъка: центърът в Скопие да се преименува на Циндил-Пиндил и Джаста-Праста; този в Битоля за стане Педя човек, лакът брада; Куманово-Крали Марко; Охрид-Патиланско царство; Тетово-Неродена мома;, Прилеп - Хитър Манго и рибарят; Гостивар - Хитър Петър и Настрадин Ходжа, Кавадарци и Кочани-Кума Лиса хитрушка и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • програмирани да мразят

  23 Яну 2023 13:49ч.

  Защо да се сменят имената на клубовете? Каквото и име да сложим, българските клубове в РСМ винаги ще бъдат атакувани. Хората от Вардарска успешно са манипулирани в Югославия и програмирани винаги да мразят България и българите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  23 Яну 2023 13:54ч.

  За писалите по-горе..... Пичове, как ще реагирате ако в Руен или Стара загора българите мюсулмани си направят клуб с име Баязид Светкавицата или Мурат III.....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами

  23 Яну 2023 14:10ч.

  Както е тръгнало, натам отива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  26 Яну 2023 20:23ч.

  Точно както и реагираха на македонския клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград... Пък после как нямало да ги бият в Македония безнаказано?! Аз си спомням едно време като пътувахме с Москвича да видим родата из Скопие и Битоля, татко зборуваше само макЕдонски по бензиностанциите да не го помислат за бугарин... Виж у нас беше друго направо метани на "западняците" откай вардарот.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ВЕТО

  23 Яну 2023 14:03ч.

  Вето на програмираните да мразят!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СПЛОТЕНОСТ

  23 Яну 2023 14:28ч.

  Аз, който считам себе си за съвременен български фашист, съм на мнение, че братята северни македонци и този път прекалиха (както са правили винаги). Те говорят за фашизъм, без да са наясно какво е това „фашизъм“. Фашизъм значи „сплотеност“ — названието идва от така нареченото „фашио“: ликторския сноп на старите римляни, който е бил здраво стегнат сноп от тънки пръчки, всяка от които е можела лесно да се счупи с пръсти, но като цяло снопът е бил ненарушим. Това е продължение от идеята на Езоп в неговата басня за стария цар, който на смъртния си одър събрал синовете си и им предложил да счупят един такъв сноп от тънки и крехки пръчки. Синовете опитвали да огънат целия сноп, но нищо не се получавало. Тогава стрият цар раздели снопа на съставните му части и с лекота начупил пръчките една след друга. Тази басня в исторически план е била инсценирана и от кан Кубрат пред четиримата му сина (които обаче не го послушали и затова създали своите владения на четири различни места из Европа — владения с различна съдба: понякога успешни, понякога не, но общо взето с не особено щастлива съдба). Това е то „фашизмът“, А ТИ АЛБАНСКИ МАКЕДОНЕЦО ГО УСУКВАШ. Та тук за усукване нема! Ама цар Борис Трети бил „фашист“ — каква глупост! Цар Борис може и да не е бил особено влюбен в българската бай-ганювщина, но все пак е подхождал НЕУТРАЛНО, за да не създава проблеми. В Сърбия естествено са го мразели, както и в Гърция, но той фашист не е бил. (Неутралните са всичко друго, но не и фашисти.) Имало е разбира се и фашистки кръволоци — спор няма! Но кръволоци по света има навсякъде и всички те бяха наречени „фашисти“, защото фашизмът като идея беше дискретитиран и сатанизиран. Горко на победените! Опитват се да изкарат и комунизмът победен и да заклеймяват комунистите също като кръволоци, но май не се получава, зер комунизмът комай хич не е победен — какво друго ще да е „евразийската идея“ освен комунизъм, който взема под крилото си и трите абраамически религии отведнъж. Или ще изкараме и комунизма, че е вид фашизъм, така ли? Е, вярно е и това, кoето някои твърдят, а именно, че АНТИФАШИЗМЪТ СЪЩО Е ВИД ФАШИЗЪМ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Милор от село Парамун социален антрополог

  23 Яну 2023 14:40ч.

  Проблемите с българските културни клубове не произтичат от имената им, а от факта, че са български. Населението, обитаващо територията на днешна Северна Македония от сърце мрази българите. Защо ли? Туй е дисертабилен казус ,от който може да се пръкнат поне 26 доктори на науките и се родят чрез секцио 14 гуменоглави професори, но нито един поет. Романтичният период от българската история, в който македонци и българи се обичат като братя отдавна и безвъзвратно отмина. Безстрашните четници, красиви като полубогове, мустакати, брадати, нарамили пушки, препасали саби, обримчени с патрондаши, отдавна се прибаха в креватчетата си до топли женски задници. От славните времена останаха само сладки спомени, малко стихове някоя-друга песен -"со коне да не тропате, ама тропате, со пушки да не фърлате." Част от романтичните герои успяха в ново време да се преквалифицират и назначат на работа , в историчарси комисии, я в рекламата. Виждаме ги, заснети в клипове - с цялото снаражениение, все така романтично красиви, седят край огъня, похапват македонска наденица, па за автентичност някай от тях , я театрално гръмне въз небо, я страховито пръдне. Това е, останалот е мълчание. Апропо, сигурен съм, че името на българския културен клуб в Охрид не е причина да го палят, да бият секретаря му и т.н. Това може да се се докаже чрез лесен експеримент. Нека сменят името на клуба. Да го кръстят например "Педя човек-лакът брада". До месец след преименуванет олайновоз с обратна тяга ще разтовари цистерна свежи охридски лайна в сградата на клуба, а новият му секретал ще бъде брутално изнасилен от битолски шахматисти. Както се казва, мамата си трака или какво ще ни дадеш историьо от пожълтелите си страници?"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • простотията няма граници

  23 Яну 2023 14:40ч.

  Всеки има право да бъде тъп и изключително прост. Да кръщаваш български клубове в Северна Македония на цар Борис трети , е не само наглост, но израз на тъпота и висша форма на простотия , недипломатичнот,провокация ,агресия и идиотизъм. Но тъпият индивид е способен на чудеса. Съюзникът на нацистите и на Хитлер в Северна Македония, няма да бъде посрещнат с овации и музика. Има народи и нации и отделни хора ,които са дали свидни жертви ,платили са с много страдания в борбата срещу нацистката чума и техните верни съюзници и помагачи. И тези лица не могат да приемат подобна провокация,не могат да се подиграят с памета на падналите в битката срещу монархофашизма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  26 Яну 2023 20:30ч.

  Проблемът е че не само си точен, но и сам си малко прост (не по Островски) - вуж прочети по-горе Бай Милор а.к.а. Карачибук, пък белким ти стане ясно, че името е само претекст, и че апетита расте с безплатния обяд.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съд

  23 Яну 2023 14:53ч.

  северномакедонянски дебилни диалектни и зроди

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Игрите на дявола

  23 Яну 2023 14:55ч.

  За никакви имена не става дума! Омразата е едно ярко и доминиращо емоционално състояние, което избуява с или без наличието на рационални аргументи. Когато си изтъкан от омраза, изтъкването на причина за упражняване на агресия, е просто едно оправдание. Броят на оправданията е безкраен! Важното е, че те се практикуват при наличие на публика, към чието благоволение се стремиш. Коренът на омразата е в отвратителната мерзост на новите, антибългарски елити на тази територия, които вече над век облъчват народа с отровна пропаганда. Поради липса на свои - лице, същност, история, език, те превърнаха антибългарщината в македонска ПЕРСОНИФИКАЦИЯ, тя се превърна в тухлите, с които градят "личностите" си. Нямат друга персонификация и няма и да имат! Да имаха, да би ги разбрал човек! А България със самото си съществуване ги дразни и подлудява! Тя е свидетелство за мерзкото им предателство, за користтната им, дребнава същност, за историческата им пълна и скорошна обреченост. Думата фашизъм е напълно неприложима и неуместна. Ако толкова държат на нея, то при всяка споменаване трябваше де се изговарят с порядък повече приказки за историята на Италия и ... с известна условност - на Германия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мила от Марс

  23 Яну 2023 15:00ч.

  Имената на клубовете в СМ може и да са провокация и това наистина е глупост от бълг. страна, защото им дава повод да оправдават действията си срещу българите. Но чувствата на македонците са наранени не от това , а от историческата истина за техния произход и създаването на тяхната държава. Това е което те не могат да приемат и затова ни мразят. От думите на Османи разбирам, че от българите там се очаква нещо като да се претопят и да се откажат от себе си, за да не ги "обиждат". Казано разбира се завоалирано.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мила

  23 Яну 2023 15:19ч.

  Бълг. власти просто нямат характера да отстояват истор. истина, колкото и да не се харесва на някои, и да не допускат никакви действия, провокирани или основани на нейното изкривяване. Кой както ще да се чувства, това си е негов проблем. Не може за да се почувства по-добре да лъже, да краде чужда история и да пребива тези, които го разобличават. Да си гради "идентитет"само върху това, което реално има. Отстъпките ги правят само още по-агресивни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Простото изкуство - разделяй и владей

  23 Яну 2023 15:11ч.

  Хайде по-спокойно, без емоции. И от двете страни на границата има достатъчно такива, които поради глупост или мотивирани СО пари трябва да вършат постоянно провокации, за да се поддържа и увеличава напрежението. Докато някой потрива доволно ръце.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хахаха

  23 Яну 2023 17:50ч.

  Българите ги презират не само в Северна Македония. Презират ги и на Балканите и в Европа. Какъв ужас и срам е да се наречеш бугарин,шарлатанин или тодорживковец. Това е положението ,защото като не уважаваш собствената си страна, собствения си народ, като се кланяш на всеки и всичко ,което не е православно, като не уважаваш собствения си суверенитет и държавност, и народа ти мре , взаимно един друг се краде,мрази и мами, как искаш да те уважават. Обратното , презират те и ги е срам да бъдат българи,нормално е хората да се срамуват и да презират простака Бай Ганьо. Не става. Дори бежанците бягат от България надалеч от тук.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  27 Яну 2023 5:12ч.

  30 години съм в Америка и никога не съм се срамувал, че съм българин! Ако ти не правиш разлика между българин и български политик-мекере, вината е само твоя. Да се срамуваш от народността си и да се кланяш на уберменши издава комплекс за малоценност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хахаха

  23 Яну 2023 18:59ч.

  Интересно как някой български тъпак не се е сетил да открие български културен център в Скопие и да го кръсти генерал Никола Михов ? Или д а го кръсти , български център , пета българска армия ? Така ще събуди най искренни братски чувства в македонската младеж и с камъни,колове и дърве ще се отпразнува българската култура и висока интелигентност. Да правиш всичко възможно поради тъпота и простотия да култивираш срещу себе си омраза и презрение означава да си криминален малоумник . Същото днес е поведението на Българските власти срещу Русия. Абсолютна тъпота и идиотия и тя ще бъде възнаградена. Цял свят твърди ,че България изнася оръжие за Украинските нацисти , само българските упражняващи власт не знаят за такова нещо. Цяла България разбра ,че се гонят 70 руски дипломати ,само българския президент и външния му министър нямат информация ? Абе да се чудиш малоумие след малоумие и простотия след простотия. И в същото време искаш останалите да те уважават щото си най умник. Какво е това освен тежка мозъчна самоувреда. Та кога ще поканиме Зеленски, да дойде в парламента да ни говори за разни неща ? Кога ще го поканиме човека ? А кога ще направим митинг в чест на цар Борис трети - обединител и велик български деец на културата и просветата ? Кога ? А паметник на Шипка, кога ще издигнем на падналите турски войни за нашето щастие и свобода ? Кога ! А три морета и три небета кога ще имаме ?! А кога ще се борим срещу руската заплаха и поредна хибридка ? А кога ще закрием АЕЦ и Лукойл, кога, време е ?! А еврото кога ? А президентска република кога ? А у Шенген кога ? А с корупцията и пърхота ,кога ще се борим ? А кога ще улавяме мигранти по българските градове и села ? Кога ? А парите от плана за възстановяване и развитие ,кога ? Няма пари ! г-н Пеканов бързо да закриваме въглищата , пари няма. Да си тъп и да рушиш и да унищожавш родината и народа си ,означава да си обикновен национален продажен ,аморален , предател българомразец ! С простотия и тъпота нищо добро не ни чака и за това не ни мразят ,презират ни и се срамуват от нас !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Илон

  23 Яну 2023 19:07ч.

  Pićka mu materinska balijska đubre jedno da mu jebem

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Исак Шорош

  24 Яну 2023 0:30ч.

  Най-долните гюбрета са српските националисти. Предстои обаче от българска територия и този път да се умиротвори с бомби и ракети српската кочина и да се намали до размерите на белградски окръг.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  23 Яну 2023 19:37ч.

  Никой не споменава и факта, че 30 на сто от населението на РСМ е албанска, г-н Османи например. Няма лошо, тяхна работа, има и турци, цигани, сърби и др. етноси, както навсякъде, но защо мразят точно българското малцинство, това не ми е ясно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ядосан

  23 Яну 2023 20:54ч.

  Поредното нагло изявление на македонски политик. Вместо да се посипе с пепел и да се извини, дошъл тука да ни поучава. Опитва се да легитимира и оправдае насилието над българи, което е недопустимо. При това пребитото момче продължава да получава тежки заплахи по телефона в реално време, докато е в болницата и по време на посещението. Медицинска помощ му е отказана в Македония, полицията не се е намесила. Това не може да се оправдава с имена на клубове и провокации. Това е държавна политика - съзнателна, умишлена. СМ неофициално толерира тези изстъпления, България се държи прекалено меко. Ако бях на мястото на пребитото момче, щях много да се ядосам от това посещение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жълт котарак

  23 Яну 2023 21:30ч.

  Абс. съгласен за неудачните имена. Обаче Османи да ни го казва трябваше да бъде изгонен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Име

  23 Яну 2023 21:35ч.

  Те старите са го казали преди мноо време. Не е виновен тоя който яде зелника, а този който му го дава!!! Та и нашта работа същата. Толкова ги глезим макетата, че само хоро не ни играят на главите. За сега имаме само изпочупен инвентар и един пребит в болницата. Какво трябва да стане, за да се опомнят тия дето се наричат политици, че да направят наистина нещо за България? Ами ако утре някое тяхно дете го думнат там (пази Боже), а?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Преди повече от 35 години

  23 Яну 2023 23:15ч.

  поискахте турците в България да си сменят имената. Не се получи. Сега искате българските културни центрове да си сменят имената. Пак няма да се получи. Следващия път сигурно ще поискате самата България да си смени името на Източна Велика Албания или Южноевропейски Израел. Украйна — ясно: тя ще бъде Североизточен Европейски Израел. Кога ще стане това зависи от Задокеанския Североамерикански Израел, който размахва диригентската палка. Но сигурно няма да успее, заради НАПРЕДВАНЕТО на ЕВРАЗИЯ, която ще съедини Чукотка с Аляска, но като мине през Лисабон (по по-дългия път).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стоянов

  24 Яну 2023 13:14ч.

  Гърците ви преименуваха, а щете ли и ние да ви сменим името и да ви пратим от дет сте дошли, Сърбия, Албания, Индия. Спокойно никога не ате били и няма да бъдете българи, не ви щем, но да не дойде ден да се кълнете че сте такива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  24 Яну 2023 14:42ч.

  Много съжалявам, но не мога да премълча, че половината от постовете са глупости, макар и писани с добри намерения. Скъпи приятели от форума, когато не знаето нещо, питайте или го проучвайте. ... Иначе ни е спукана работата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кука

  24 Яну 2023 15:39ч.

  Правилно! Да сложат имената на арнаутските главорези на старозагорци през освободителната война! За който не знае - отрядът на Осман паша е съставен от албанци и е прехвърлен в България от територията на Албания.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • BAA

  25 Яну 2023 6:51ч.

  Няма ли кой да каже на Буяр,че съществуването на Македония е кражба на българска територия?Предивзикателство за страната ни.Окупаторите са самозванци определящи се като народ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мераци

  25 Яну 2023 7:29ч.

  Мераците на “македонските българи - клубари“, събутилници на УДБА-тутунаро Перев: h t t p s : / / i s . g d / sct4hh След 3-тата ракия с 3-тото мезе от българския бюджет, мечтаят да ги пребият - за "България на 3 морета"!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тутурудка

  25 Яну 2023 10:20ч.

  Любов в Бъкг.Култ.Клуб "Борис-3" : h t t p s : / / i s . g d / gXRrdd

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  25 Яну 2023 14:57ч.

  Поздравявам Съгласна с ХА,ХА,ХА на Съгласна съм с ХА,ХА,ХА в 18.59 ч.!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Извинения за повторенията,

  25 Яну 2023 15:04ч.

  Прощавайте, Маги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  26 Яну 2023 1:19ч.

  А македонския в България?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • подлога на краварите

  26 Яну 2023 9:01ч.

  Тоя що не вземе да се гръмне с тъпото си предложение. Не стига, че албанците с помощта на американците превзеха половината МАкедония и я направиха втора Албания, ами сега иска да изтрие от лицето на земята и другата половина, населена с българи. Трябваше да го изгонят от България с ритници и черен печат - никога да не стъпва повече тука. На откриването на македонското народно събрание такива като този започнаха да пеят албанския химн. Представяте ли си, ако някой бе запяб българския?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • биберон

  26 Яну 2023 19:39ч.

  Македонците да се признаят за българи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  26 Яну 2023 20:37ч.

  И пак късата българска памет. Защо никой не протестира за името на македонския център в Благоевград и не стимулират ли българските политици ОМО Илинден по този начин? (самото му съществуване в България е провокация!)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • XXL

  26 Яну 2023 22:03ч.

  Защо искат в Европа македонците като там а Германците.Нали те са били фашисти.Бабите и дядовците са били фашисти.Но македонеца мрази истината че е българин.Тази истина му изгаря душата,не му дава покой.Иначе е съгласен да живее в фашистка Германия да лапа наденици и да сере там.Бил македонец друг път.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да кръщаваме клубове

  27 Яну 2023 22:45ч.

  В Македония на Цар Борис Трети и Ванче Михайлов си е чиста проба елементарна провокация. Единият ни прави съюзници на Хитлер и нацистка Германия, другия дори не подлежи на коментар - ВМРО е терористична организация, десетки поръчкови убийства му се пишат на този. Някой по-горе беше предложил други имена - Вазов, Славейков и т.н. Ние имаме основателни претенции към това болно македонско общество, и не трябва да им даваме такива глупави поводи да ни атакуват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи