Борисов смени 17 ръководители в здравеопазването. Хаосът е неизбежен

Борисов смени 17 ръководители в здравеопазването. Хаосът е неизбежен
За близо 7 години трите правителства на Бойко Борисов са излъчили, съответно сменили общо 17 ръководни кадри в здравеопазването – министри на здравеопазването и управители на НЗОК.

 

 

В момента се готви поредната смяна – идва 18-тият (при това са изброени само титулярите, без временно изпълняващите длъжността). Това прави за общо 81 месеца управление средно по една смяна на всеки 4.5 месеца на министър или управител на НЗОК. Тези числа дават основание да се направи обоснован извод, че Борисов се е провалил в здравеопазването за всички времена защото неговите избори и смяна на ръководители в този сектор са от ден до пладне. Ето имената и продължителността на мандатите им:

 

Правителства на Бойко Борисов:


1. Борисов №1 - 27 юли 2009 – 13 март 2013;
2. Борисов №2 - 7 ноември 2014 – 27 януари 2017;
3. Борисов №3 - 4 май 2017 – продължава.


Общо – 6 години и 9 месеца.

 

Министри на здравеопазването в мандата на ГЕРБ:


1. Божидар Нанев - 27 юли 2009 – 21 април 2010;
2. Анна-Мария Борисова - 21 април 2010 – 29 септември 2010;
3. Стефан Константинов - 6 октомври 2010 – 15 март 2012;
4. Десислава Атанасова - 21 март 2012 – 13 март 2013;
5. Николай Петров - 13 март 2013 – 29 май 2013;
6. Мирослав Ненков - 6 август 2014 – 7 ноември 2014;
7. Петър Москов - 7 ноември 2014 – 27 януари 2017;
8. Николай Петров - 4 май 2017 – 10 ноември 2017;
9. Кирил Ананиев – от 10 ноември 2017 – продължава.


Общо – 9 министри на здравеопазването.

 

Управители на НЗОК в мандата на ГЕРБ:


1. Румяна Тодорова - 23 юли 2013 – 12 февруари 2015;
2. Александър Огнянов - 3 ноември 2009 – 12 февруари 2010;
3. Жени Начева - 12 февруари 2010 – 23 април 2010;
4. Нели Нешева - 4 май 2010 – 28 февруари 2012;
5. Мариана Василева - 28 февруари 2012 – 3 април 2012;
6. Пламен Цеков - 3 април 2012 – 9 юли 2013;
7. Глинка Комитов - 17 март – 30 юни 2017;
8. Камен Плочев - 28 юли 2017 – продължава.


Общо – 8 управители на НЗОК.

 

 

Заглавието е на "Гласове"

 

 

 

 

Коментари

 • OLD

  20 Фев 2018 18:30ч.

  Излиза, че вината за лошото състояние на секторът е негова. Какво следва тогава ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глупости

  20 Фев 2018 20:50ч.

  Как ще е негова, като Орешарски и той управлява?!?!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • добрежател-КА

  20 Фев 2018 22:05ч.

  И, какво следва от тези факти, д-р Илко Семерджиев? Правите елементарна констатация, но не давате решения. Вашият модел на здравеопазване към онези условия бяха добри, но днес условията са други.100% се съгласявам, че Бойковото управление е хаос, без значение хронологията. Но вие, който ви разпознах като високо интелектуален и духовен човек, сега се включвате в тази интрига, мотивирате хората да плюят по ваши КОЛЕГИ във вашия фейсбук профил и това достойно ли е, без значение дефицита на техните възможности, за човек като вас, твърдящ, че е силен, великодушен, не е егоист и не е егоцентрик? Кому е нужно това? Унижава, както и Вас, да се занимавате със сплетни, така унижава и по-слабите ви колеги, които са се опитали да направят нещо напр. "основният" Ви враг Пешко, (повярвайте чистосърдечно, без скрупули, Пешко е наивитет да оправи тази сложна система и за съжаление се обедини с бойковата мафия, без да преценяват за последствията, и че им липсва вашия капацитет или на такива като Вас!). Е, не зная дали има с Вашия потенциал, но Вие поне би трябвало да се чувствате задължен да отдадете необходимото на обществото. Или съм сгрешила, че това което пуплукувате като заявка във вашия профил не е действителното Ваше амплоа? Няма никаква необходимост от глупави квалификации. Оставете миналото да отмре. Мислете за днес! Крайно необходим е актуален модел на здравеопазване към днешните условия. Вие можете, ВЯРВАМ, и се уверих във вашите възможности, ако преодолеете егото си , да разработите, да планирате във всички детайли (дяволът е в детайлите, внимавайте, ще ви следим такива като мен, ха-ха, едва ли ще вземете това под внимание). Та, очаквам от Вас Доктрина за нов модел на здравеопазването в България в дългосрочен план, който да се следва, независимо от смяна на правителства, този или онзи "капацитет" на някакъв съответен властови пост. Концентрирайте се към решаване на проблемите в здравеопазването, а не към квалификациите и празните сплетни и интриги, което задоволява Вашето его и на нечии други. Първото Ви приляга, останалото не Ви прилича! *** За публиката, ако желае да се запознае с видовете системи на здравеопазване по света, но не и у нас, предимствата и недостатъците, сравнителен анализ, давам линк - напр. https://smart-ss.org/blog/sravnitelen-analiz-na-s-shhestvuvashhit.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  21 Фев 2018 7:17ч.

  RE : добрежател-КА на 20.02.2018 в 22:05 Само един въпрос, доброжелателен : Кой ще я наложи / приложи тази система ? Същият ? Граждани за европейско развитие на България и старите партии преди нея ? -:)) С благодарност за позитива, но не става без рязане на " колегиална съвест, практика, бизнес , право на практика " стъпил на корупционна основа. Нали ? Или не искаме да режем клонът, на който живеем ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доброжелател-КА

  21 Фев 2018 10:54ч.

  Последните два въпроса са риторични, нали :) Тази нова система може да я разработи, изгради, наложи и приложи екип с лидер авторът, д-р Илко Семерджиев, според скромното ми лично мнение. Въпреки критиките ми към него. Към "високите" личности имам високи изисквания! И всеки гражданин/-ка е добре да имат такива, т.е. всеки да си понесе своята отговорност какви хора искаме да има в управлението. Естествено, моят избор и на всеки друг ще се осъществи, ако срещне обществена подкрепа при нови избори. Вярно, че системата, която д-р Илко Семерджиев изгради и започна 2000 г. вече не е актуална и има сериозни проблеми. Просто, защото условията са се променили. Вече сме в ЕС със съответните задължения и нови възможности. И обществото и обществените взаимоотношения между заинтерсованите страни са се променили. Всичко това изисква актуализация! И самоактуализираща се, автономна, демократична личност с висока експертност в здравеопазването , с елитен характер, който може да намери личности за екипа си, като ги оцени по способностите и таланта, а не според партийни, номенклатурни връзки и зависимости, по сила или власт. Е, това откривам в д-р Илко Семерджиев, който, вярвам, има способността да преоцени старите си свои идеи и да ги актуализира с нови. Нямам сигурност дали въобще иска да се връща в политиката. Разбира се, има и други личности, някъде там, за които аз нямам информация и убеденост, и ако вие може да предложите такива, подкрепете ги, осветлете ги, популяризирайте ги. И нека на демократични избори и в конкуренция обществото да направи своя избор. И да понесе последствията на този си избор, без след това да реве по форуми, да плюе този или онзи му е виновен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  21 Фев 2018 12:49ч.

  RE : доброжелател-КА на 21.02.2018 в 10:54 Добре е да уточните, за кои два въпроса става въпрос в репликата Ви ? Не се мислите за цар/ица на племе , което предполагам с голяма доза сигурност ! Или греша ! Аз поставих 4 такива въпроса : "рязане на " колегиална съвест, практика, бизнес , право на практика " . Трябва да се знае какво става с тези , които пак ще искат да крадат. Ясно и точно. А другото е Утопия. С която ни къпят вече 28 години, по балкански.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доброжелател-КА

  21 Фев 2018 13:43ч.

  Да, за "рязане" на всякаква корупционна практика и дори всеки опит за такава! Честно, не зная на какъв клон живеете (извинете, ако това ви обижда, но винаги предпочитам да говоря открито и директно, т.е. недипломатично). В личен аспект аз и съпруга ми, а вече и децата сме създали и имаме работеща семейна фирма от най-старите, регистрация още 1989 г. по Указ 56, ако въобще знаете първите опити да разрешат частна дейност в България. Имам "алергия" от държавна/общинска дейност. Нямаме полит. членство в нито една партия през всичките години и не сме "печелили" нито една общинска поръчка, напротив, късали са ни договорите по средата на изпълнението, без заплащане на труда, защото някоя номенклатура е уредила "добре облечени бизнесмени" да спечели за "вчера" поръчката, която изхвърля такива дребни като нас. Изкушавали са ни някакви чиновници да подпишем договор за работа и да вземат комисионна от 20% - 80% от изработеното от нас и отделено от бюджета им. Естественото ни на работа е такова, че имаме клиенти в цялата страна и през годините много други дребни са свидетелствали за това. Пък и толкова отчети сме виждали как си правят "двойно" счетоводство, за които "да" сме си затваряли очите, но как да свидетелства и ги осъди човек, като цялата съдебна система е на тяхна страна?! И да не споменавам по мутренските времена как беше, заплахи за живота и имуществото. Няма как да оправя света и да принуждавам да бъдат честни и почтени другите хора. Мога да нося отговорност за себе си, да възпитам децата си и да изисквам от приятелите си това. И затова обикновените хора като нас имат малко приятели, дори може да се броят на пръстите на едната ръка. Човек трябва да има принципи и да си ги отстоява, ако се самоуважава. Нито сме стояли, нито ще стоим в зависимости, защото дейността ни позволява да печелим с висококвалифициран софтуерен труд достатъчно, според скромните ни разбирания, доходи по честен път и да не се забъркваме в тъпите далавери. Няма да станем милионери, но поне си лягаме с чиста съвест. През годините сме се нагледали на много подобни метаморфози и определено е отвратително как се променят хората, когато се видят в пари и с власт, дори има смъртни случаи и самоубийства от тази алчност. Вижте, във форумите нали знаете как е, всеки може всичко да си говори и хвали/оплаква със "своята" истина, но като попитахте, ви отговарям. Нито мога да се похваля, нито се оплаквам. Живеем като всички обикновени хора, търсещи достойно да си изкарват парите , да си гледат семейството, децата и дома. Хайде, съжалявам, много се разприказвах, за което извинете. Приятен ден!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доброжелател-КА

  21 Фев 2018 14:00ч.

  За да стане пределно ясно: Аз съм ЗА "рязане на " колегиална съвест, практика, бизнес , право на практика ", но не зная дали може това да се постигне някога при този български манталитет с афинитет към "келепиреца". Колеги нямам още от времето на соца, последното ми работно място в ИРЕТ като програмист-технолог. Говоря позитивно, защото това е мой принцип, първо винаги да подхождам така, че да предполагам добрата проява в другите. Втори път е тест, дали не съм се подвела и правилно анализирала. Трети път, ако бъда разочарована, просто приемам, че съм глупава, взимам си поука и свалям доверието. Към промените у нас съм скептична, с всичкия този житейски опит през всичките тези години на преход.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  21 Фев 2018 14:03ч.

  Сърдечно благодаря ! Вие със семейството си / и подобни / сте стълбовете, които се опитват да отсекат, по една или друга причина. Защото на такива се крепи просперитета, свободата, демокрацията на една нация. Скромно мисля, че е възможно и моето да е от тази категория. Или поне се заблуждавам, че е ! Няма ли тояга, няма правила. Това исках да кажа. Тояга за всеки от А до Я, ако е нарушил законите и нормите. Чужденците , които идват в РБ от наречената от тях " Стара Европа" започват да се държат по-лошо и от нашите т.н. мутри, като видят, че няма тояга или има начин да я избегнат. Повярвайте. А за лекарят-дентист, Вие си му имате , доверието. Аз имам други спомени по времето, когато точно той започна рИформата в този сектор. та като се сетя за гр. Стара Загора / примерно / не правя разлика между него и Масларова по " разточителност" с общите ни пари. И липса на ефективност. Дали с личните им щеше да е така ? Примерно.Може пък да е оценил грешките си и да може да ги посочи и поправи по-добре от " небитите" по темата. С уважение и извинение, ако с нещо съм нарушил добрият тон !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  21 Фев 2018 22:01ч.

  количество->качество, сега тиквоча се насади на макар и предани, пачи чйца от гусин професора, щото и малките деца знаят, че най-големият бюджетар е несменяем кадър, обаче МВФ, СБ и т.н. соросоиди харесват това и няма да го дадат току-така, колко милиярда източиха покрай него, производното му дянкоффф, втора итерация любовницата на дянкофф от другят пол горанофф и т.н. малко истамбулски стана казусът, днес изгледах целият калинкарият оп сутрешните блокове обясняваше, че плочев бил нещо малко тъп / некомпетентен, объркал се такова, да сдава поста и да бега с триста. ХУбаво, ама такива констатации от гербави калинки малко не тежат, щото ги знаем какви са професионалисти във всяка сфера, особено шефа на опг-то (разбира се плочевият целуна тиквеният - много добър човек ръзиръш ли)... мила картинка, щом серсема му дава победоносната статистика, ашколсун-машшала хелоуин ефенди!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  22 Фев 2018 18:05ч.

  Заменихте една ефективно здравна система до 1989 г. с една порочна, крадлива и българоубийствена.... Не може да върнете времето назад, лекарите станаха бизнесмени, за всяка операция и манипулация налагат насилствено "избор на екип", за идследвания следва да плащаш или - летален изход, каква "реформа" предложиха политиците, освен да съдират кожата на всеки пациент!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  24 Фев 2018 13:26ч.

  До Добрежател-КА (неособено грамотен трети пол) - Авторът д-р Семерджиев много добре е написал дописката, факти и толкова. Който има уши и очи, да чува и да вижда! Няма да ви се обяснява непрекъснато всяка запетайка. Бас държа, че години наред гласуваш за ОПГ-то.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи