Борислав Саднов – главният виновник за решението за спиране на ТЕЦ

Борислав Саднов – главният виновник за решението за спиране на ТЕЦ

Автор: ekonovini.bg. Следвайте "Гласове" в Телеграм

Още в началото на януари, само дни след съставянето на кабинета Петков, министърът на околната среда и водите и вицепремиер по климата Борислав Сандов поиска затваряне на въглищните централи.

Той започна масирана медийна атака срещу ТЕЦ, заявявайки, че до 2025г., по икономически причини, те сами ще спрат производството на електроенергия, заради въглеродните квоти. В поредица от интервюта пред български медии тогава Сандов заяви, че „затварянето на въглищните централи в Маришкият басейн е закъсняло".

Както от Еко Новини многократно сме алармирали, до самия край на предсрочно прекратения мандат на кабинета Петков, Сандов работеше активно за ликвидация на всички топлоелектрически централи в България, включително Бобов дол, Русе, Варна и още редица други.

„В краткосрочен план някои от ангажиментите изглеждат много трудни за изпълнение с оглед на цялата икономическа несигурност, високите цени в момента. Трябва да се говори и за това, дали всички ангажименти са изглеждали смислени преди продължават да бъдат такива", коментира пред БНТ още през септември вицепремиера по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

От думите на Пеканов още тогава стана ясно, че редовният кабинет, без да даде гласност, е поел тежки ангажименти пред Европейската комисия за ликвидиране на този важен за националната сигурност отрасъл, в който работят над 50 000 човека. Освен това затварянето на ТЕЦ ще доведе и до унищожаване на цялата минно-добивна индустрия.

Всичко това се случва защото Борислав Сандов прокарваше интересите на енергийното лоби, свързани със Зелената сделка и изграждането на възобновяеми енергийни източници(ВЕИ). Мащабните проекти по Плана за възстановяване като огромната, и непозната за света, батерия за съхранение на електроенергия щеше да се финансира с 1.5 млрд. евро.

Тези пари биха влезли в изключително тесен кръг компании, които от години са лидери на пазара в строителното и експлоатацията на ВЕИ.

Именно този кръг наложи зеления НПО активист Сандов за министър на околната среда и водите.

И той подобаващо се отблагодари.

В последните дни, в следствие на разразилия се скандал около въглищните централи, всички политически партии отричат, че са настоявали за затварянето им.

Друго прави впечатление обаче – от Борислав Сандов няма и дума. Обикновено словоохотливият Сандов, който е чест гост в националните телевизии, се е снишил.

Странно е, че той, който е главният виновник, не се споменава, нито от политиците, нито от медиите.

Коментари по темата липсват и от винаги активните еколози от „Зелено движение“, партията,  която е част от „Демократична България“, както и на зелените активисти от приближените им кръгове.  

Накрая ще се окаже, че тихомълком, без да поеме отговорност, Борислав Сандов ще е главният виновник за негативните последици върху бизнеса и шоковото нарастване на цените на електроенергия за бита, които ще произлязат от решението да намалим въглеродните емисии на ТЕЦ до 40% от тези през 2019г., която е една от години, в които те са били най-ниски.

 

Източник: ekonovini.bg

 

 

 

Коментари

 • На съд епилирания екоталибанин

  17 Ное 2022 12:43ч.

  Да му се порадват ценителите от ЦСЗ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДА ВИ КАЖА ЛИ ГЛАВНИЯТ ВИНОВНИК

  18 Ное 2022 20:46ч.

  НАРОДА. ПРОСТ Е. НЕСПАСЯЕМО Е ПОЛОЖЕНИЕТО С ТАКЪВ НАРОД

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  19 Ное 2022 15:41ч.

  Че е така така е, но да не забравяме и любезното съдействие на Херо Мустафа с машините, както и усилията на цялата еничарска прослойка, издържана от чичко Сорос и сие!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван

  17 Ное 2022 14:04ч.

  Насенски неадекватник, както многото преди него. Ако беше свършил това в Турция, вече да чука камъни в Анадола по 14-16 часа дневно, докато издържи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  17 Ное 2022 14:14ч.

  Няма тоя, няма оня... всички тецове да се национализират, водата също и чуждите компании да се наритат и без това всички ги чакат тежки времена, ще трябва да се подсигуряваме. Доказано можем да се оправим и без външен свят... ес мес все едно, няма да оцелее, че да ни казва какво да правим с енергетиката си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • САЩ, ЕС, ОТАН, МВФ, СБ, СТО, СЗО и т.н. ни държат в подчинение чрез стотиците и хиляди еничари, назначени навсякъде из държавните структури, в университетите и в политиката

  17 Ное 2022 15:00ч.

  Имената на стотици знаем, но те са много хиляди и методично работят за закриване на държавата на българите. От еничарите трябва да започнем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • старецът и реката

  17 Ное 2022 15:17ч.

  В Родината ни, връх взеха полезните идиоти и наглите мерзавци, готови да продадат и майка си! Наблюдава се, че за тези хора, род, Родина, бъдеще на децата ни нямат никакво значение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • старецът и реката

  17 Ное 2022 15:17ч.

  В Родината ни, връх взеха полезните идиоти и наглите мерзавци, готови да продадат и майка си! Наблюдава се, че за тези хора, род, Родина, бъдеще на децата ни нямат никакво значение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  17 Ное 2022 17:24ч.

  Напук на Сандов, ще ядем мусака и така още ще увеличим въглеродния отпечатък. Такава еко активност обикновено има зелен цвят и шумящ звук.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  17 Ное 2022 17:37ч.

  Да бъде изпратен до живот да копае въглища на ръка,и то на трисменен режим!Ще бъде прекрасен пример за бивши,настоящи и бъдещи управници и политици.То май и друг възпитаващ начин няма,откак демократично ни отказаха от най-тежкото наказание.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • умен, красив, къпан

  17 Ное 2022 18:32ч.

  с много голям трудов стаж, невероятно откритие просто

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • йосарян

  21 Ное 2022 7:47ч.

  и образован тоже. нонсенс е за най-обикновена служба да се иска ценз, а за министър да може да се назначи недоучила особа, без никакъв полезен трудов стаж. за почтеността и морала на конкретната особа не отваряме дума.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • минаващ

  18 Ное 2022 13:26ч.

  Страшно има ОЩЕ!!! Онези 1.6 милиарда някой си точи ръчички да отнесе! А въпросната батерия можем да си я направим за половин цена, и което е по-важно - ще работи не 3 години а поне 100години! И тогава истинския зелен преход може да ни помогне, а не скоропостижно да ни вкара в гроба!!! Работата с батериите е както тази със самолетите на хартия- важно е да ни одерат кожата, а кога и дали въобще ще получим някаква машина или технология - това е само за онези под 5% от населението. За останалите 95% дебили -все двайсе

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ребека

  18 Ное 2022 20:11ч.

  Виждате , че този екземпляр не става за министър, защо го слагате точно на този пост ???!!! Да съсипе енергетиката ли ???!!! Или народът е много заспал, или има диверсия на национално равнище.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  19 Ное 2022 16:26ч.

  Колега, вече 33 години се действа по второто Ви предположение! Всичко започна след 1989 г., когато болшинството българи бяха подлъгани с един мираж, че като се ликвидира социализма, всички ще станат собственици. Ще си възстановят собствеността върху земята и ще си живеят от рентата щастливи по барове и кафенета! Пропуснаха само една малка подробност, че все пак някой трябва да работи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  19 Ное 2022 16:37ч.

  Така безжалостно съсипаха селското стопанство. Изклаха животните, разграбих и разпиляха селскостопанската техника, раздробиха земята за да я върнели в "реални граници". После дойде реда на промишлеността и енергетиката. Разграбиха за жълти стотинки заводите, други съсипаха и продадоха за скрап, а работниците, които толкова много желаеха промените, бяха принудени да отидат да мият чинии на Запад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  19 Ное 2022 16:42ч.

  После дойде ред на енергетиката и армията. Унищожиха 4 атомни реактора на АЕЦ Козлодуй, защото били съветски. За малко да посегнат и на 5 и 6 блок! Ликвидираха армията, като нарязаха оръжията и ( само един пример-от 2500 танка оставиха само 100, унищожих най-страшните ни оръжия в лицето на СС-23 в угода на Турция и Гърция). Унищожиха и нашето разузнаване и специални служби и публикуваха имената на служителите на нашето разузнаване!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  19 Ное 2022 16:48ч.

  Така практически ние престанахме да бъдем държава, а разграден двор. После ни набутаха без референдум в НАТО, а малко по късно и в ЕС с което и малкото суверенитет, който имахме бе ликвидиран. Сега предстои да ликвидират и лева с което процеса по ликвидация на Българската държавност ще приключи окончателно и безвъзвратно! Да ви е честито любители на дънките и бананите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чезаре Ламброзо

  19 Ное 2022 17:18ч.

  Ето класически кадър на ДайБългария и умнокрасавитета. Нагъл,алчен, напудрен лобист. Естествено със широк медиен комфорт. Същият ще остави 50 000(!) семейства(от "простолюдието") без доходи и ще съсипе българския енергиен отрасъл. Какво да го правиш такъв. п.с. По-добре да не ходи в Старозагорско.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи