"Блумбърг": Хората в Полша вече горят боклук, за да се стоплят

"Блумбърг": Хората в Полша вече горят боклук, за да се стоплят

Дим се издига над къща в предградията на Краков, Полша

Автори: Майкъл Мартевишч и Пьотър Сколимовски, bloomberg.com

Последвайте "Гласове" в Телеграм

Войната на Русия в Украйна показа уязвимостта на европейските доставки на гориво. В Полша някои домакинства събират боклук, за да заместят въглищата.

Когато Паулина Мрожковска забелязва растяща купчина боклуци в двора на дърводелеца отсреща, предупреждението за тревога се задейства. Безпокойството й не е за опасността от неизхвърлените отпадъци, а за това как те ще бъдат употребени.

Полша е родината на 40 до 100 градове с най-лошо качество на въздуха в Европейския съюз, заради отопляването на домовете с въглища – наследство от комунистическата ера, която поощряваше минното дело. Сега недостигът на гориво и поскъпването на цената на живота принуждават хората да горят алтернативни източници, включително битови отпадъци.
„Този сезон е толкова зле, че можеш да помиришеш боклуците, които се горят всеки ден, което е съвсем ново“, казва Мрожковска, 35-годишна майка на три деца от Яблона в северните предградия на Варшава. „Рядко може да подушиш нормално гориво. Страх ме е да си помисля какво ще бъде, когато стане наистина студено.“

След като войната на Русия в Украйна разкри слабостите на енергийната сигурност на Европа, за Полша има още един допълнителен риск – усилията за справяне със замърсяването се връщат назад в страната с най-преобладаваща преждевременна смърт поради замърсен въздух на континента.

Смъртоносен въздух

Замърсяването в ЕС има най-лошо въздействие в Полша и България

Правителството, което временно спря контрола за качеството на въглищата, обмисля раздаване на защитни маски с падането на температурите. Миналия месец лидерът на Закон и Справедливост Ярослав Качински, най-влиятелният политик в страната, прикани хората да правят всичко, което е необходимо, за да се стоплят. Той заяви пред поддръжници на митинг в Нови Тарг, южна Полша, че „трябва да се гори почти всичко, без автомобилни гуми и подобни вредни неща“.

Някои общини отслабиха екологичните ограничения, въведени през последните години. Областното събрание на Малополска в Краков, което е контролирано от управляващата партия "Право и справедливост", миналия месец гласува да отложи забраната на горивните печки, позволявайки горенето на всичко – от въглища до боклук – до началото на 2024 година. Преди пандемията полицията в Краков започна да използва дронове с камери, за да проверява комините за признаци, че съответното домакинство незаконно гори боклук в печките си.

Опитът на Полша със смога не е в същия мащаб, както в някои части от Балканите, като Босна и Херцеговина. Но употребата на въглища в Полша я превръща в изключение между 27-те членки на ЕС, дори и след като тя обеща да спре използването на въглища за производство на електроенергия до 2050 година. Страната с 38 милиона жители съставлява 77% от домакинствата в ЕС, които все още използват въглища за отопление.

Въпреки уверенията на президента Анджей Дуда, че Полша има достатъчно въглища за 200 години, нацията изпадна в опасна зависимост от руските доставки. Когато правителството пристъпи през април към забраната на въглища от Русия, пред входовете на мините се образуваха дълги опашки от камиони.

Проучванията сочат, че 60% от домакинствата нямат достатъчно въглища, за да изкарат зимата, според Пьотър Серджей, говорител на мрежата от екоактивисти Polski Alarm Smogowy. „Хората са уплашени и събират всичко, което може да послужи за горене“, каза той.

Това включва лигнит, дърво, торф, овес, и боклук. Нови Сач, на около 100 километра югоизточно от Краков, е изправен пред „безпрецедентна“ ситуация, в която градът събира много по-малко боклук от същия период през миналата година, според кмета Людомир Хандзел. Това е мястото, което миналата година беше класирано като най-замърсено измежду 334 градчета и градове, наблюдавани от Европейската агенция по околната среда.

„Наблюдаваме значително спадане на събирания боклук, особено що се отнася до материали, които могат поне теоретично да са подходящи за горене, като хартия, картон и опаковки“, каза Хандзел пред новинарския канал TVN24. „Ще глобим всички, които се опитват да тровят нас и децата ни.“

Индустриалната група, която предствлява фирмите за събиране на отпадъци, каза, че е твърде рано да се правят изводи от спада на количеството отпадъци. Той може да се дължи и на спад в потреблението, а не на употребата на незаконни материали за горене, се казва в имейл.

Полша отбелязва годишно около 40 000 случая на преждевременна смърт, свързана със замърсяването на въздуха през последните години, което е най-висок брой на глава от населението в ЕС след България. Камил Сукиенник, който също е активист на Polski Alarm Smogowy и живее в Нови двор извън Варшава, казва, че смогът в неговия квартал идва от хората, които палят печките си вечер. Острата миризма може вече да се усети в ранната есен, когато живакът в термометрите потъва надолу.

„С коментарите си правителството и Качински на практика обявиха война на мен и на цялата общност, която се опитва да се грижи за чистотата на въздуха“, казва Сукиенник. „Няма да търпим това.“

Някои семейства не чакат действия от правителството. Тази година Brimmu, варшавска стартъп компания, започна да предлага на пазара покривала за бебешки колички с вградени филтърни системи за пречистване на въздуха и търсенето им се увеличава.

Катаржина Мардеуш-Карпински решава да основе компанията заедно със съпруга си, когато преди пет години във Варшава се ражда техният син и те не могат да го изведат навън за разходка, заради предупрежденията за лошо качество на въздуха.
„Имаме голям интерес от родители, които са разтревожени за смога тази зима и искат да защитят бебетата си“, споделя тя. „Доскоро имаше светлина в тунела и можехме да се надяваме, че качеството на въздуха ще се подобри. Но сега всичко говори, че нещата ще стават по-лоши.“

Източник: bloomberg.com

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 

 

 

Коментари

 • Бастун

  11 Окт 2022 10:10ч.

  Поляците да почват сами да скачат в печките. Чисто и екологично гориво!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  11 Окт 2022 10:10ч.

  То като почнат студовете и въздухът в София няма да става за дишане, ние с Полша се занимаваме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Войната на Русия в Украйна показа уязвимостта на европейските доставки на гориво.

  11 Окт 2022 10:17ч.

  статията започва с откровена заблуда и изопачаване на реалността, още в началото. няма никаква причина да има енергийна криза в Европа. САЩ и Великобритания са двата фактора, които умишлено я предизвикаха, мощно подкрепяни от местните инсталирани нео-либерални режими.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ина

  11 Окт 2022 10:18ч.

  гледах документални кадри от първите години след промените, даваха поляците как всеки ден си готвят само картофи в печки на твърдо гориво, смятахме че този етап е вече отминал, а то какво ни чакало, но няма страшно - изпитанията ни правят по-мъдри, връщат ни на земята, ако ни е обхванала някаква еуфория

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Хората в Полша"

  11 Окт 2022 11:26ч.

  В Полша има ли хора?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  11 Окт 2022 11:37ч.

  Не ми пука

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • една

  11 Окт 2022 12:52ч.

  Нали им пуснаха Балтийски поток и то директно за тях, ден след като взривиха Северн поток!? Убиха Германия за сметка на Полша!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  11 Окт 2022 12:52ч.

  Доцентът е симпатяга, редовно го слушам по една читава телевизия, щото в другите не го канят. Без да съм професионален познавач на инфлационните процеси, тъй като съм с друга професия, но съм познавач на джоба си и на качеството на храните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  11 Окт 2022 12:53ч.

  Променят се обратно пропорционално....Колко интересно. Господин Буюклиев, цената на храната се увеличи с много повече от 40 на сто. Да не давам примери, особено за млечните продукти! Не че не мога.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  11 Окт 2022 12:54ч.

  Моля за извинение, сбърках материала.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русофобията

  11 Окт 2022 13:13ч.

  Не прощава!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой каквото е надробил, да си го сърба!

  11 Окт 2022 13:55ч.

  Преди доста години Путин спомена, че не само газът е в Русия, ами и дървата са в Сибир.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Излиза, че Балтийски поток

  11 Окт 2022 19:43ч.

  няма да може да удовлетвори енергийните нужда на Полша, ли? Ами тогава защо техният човек пръв се зарадва, че няма да име вече Северен поток. Поляците освен че мразят руснаците мразят и себе си. Колегата по–горе го е казал: "Русофобията не прощава."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  11 Окт 2022 23:37ч.

  Важно е да има производство на водка!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  12 Окт 2022 23:00ч.

  Тия са същите урки. Нали уж бяха трепани от немците много яко, там 6 милиона. Червената армия даде няколко стотин хиляди жертви да ги освободи.Небрагодарни.Даде им немски земи.Хиени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи