Бившият външен министър на Полша благодари на САЩ за взривения "Северен поток", Захарова видя признание за тероризъм

Бившият външен министър на Полша благодари на САЩ за взривения "Северен поток", Захарова видя признание за тероризъм

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Бившият полски министър на отбраната и на външните рабмоти Радек Сикорски приписа на Съединените щати саботажа на двата газопровода "Северен поток" 1 и 2, които пренасят природен газ от Русия до Германия. "Благодарим ви, САЩ", написа Сикорски в "Туитър". Сикорски беше министър на националната отбрана от 2005 до 2007 г., а преди това е бил заместник-министър на националната отбрана и заместник-министър на външните работи. В момента е избран за член на Европейския парламент, пише американското списание "Форбс".

Държавният секретар на Полша Станислав Жарин осъди твърдението на Сикорски в "Туитър" като "руска пропаганда", наричайки го "кампания за клевета срещу Полша, САЩ и Украйна, обвиняваща Запада в агресия срещу "Северен поток" 1 и 2." "Потвърждаването на руските лъжи в този конкретен момент застрашава сигурността на Полша. Какъв акт на груба безотговорност!" - написа Жарин в "Туитър".

Припомняме, че президентът на САЩ Джо Байдън обеща на 7 февруари да попречи на "Северен поток 2" да започне да функционира, ако Русия нахлуе в Украйна. "Ако Русия нахлуе", каза Байдън, "тогава вече няма да има Северен поток 2. Ние ще му сложим край".

Официалният говорител на руското външно министерство Мария Захарова смята, че изявлението на бившия външен министър на Полша, който благодари на САЩ за нанесените щети на руския газопровод "Северен поток 2", може да се разглежда като официално изявление, че това е терористична атака.

"Бившият полски министър на външните работи, а сега европейски депутат Радек Сикорски благодари на САЩ за днешния инцидент с руския газопровод (Северен поток 2). Това официално изявление ли е, че това е терористична атака?", написа Захарова в Телеграм във вторник, а в сряда добави и следния коментар:

Урсула фон дер Лайен заплаши с решителни действия за "саботаж", както нарече извънредната ситуация със "Северен поток". 

Не разбирам: евродепутатът Сикорски благодари на САЩ за случилото се. Кого "заплашва" Урсула?", коментира Мария Захарова.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че изтичането на газ от газопровода "Северен поток" в Балтийско море е "акт на саботаж".

По-рано в рамките на няколко часа бяха открити три теча в газопроводите "Северен поток" и "Северен поток-2". Първият от тях беше открит в "Северен поток-2" в близост до датския остров Борнхолм. След това в "Северен поток" бяха открити два теча. Датската енергийна агенция съобщи, че голямо количество газ е изтекло в морето. На самолетите и корабите е наредено да се държат на разстояние най-малко пет морски мили от мястото на инцидентите.

По-късно шведски сеизмолози съобщиха, че в понеделник са регистрирали две експлозии по трасетата на газопровода.

 

Коментари

 • абсолютно на всички е ясно, че това е тероризъм на терористите сащ

  28 Sep 2022 10:24ч.

  За каква демокрация, за какви ципури говорят сащ? Измамници! Лъжци! Крадци! Убийци! Престъпници!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма да има никаква Полша

  28 Sep 2022 14:14ч.

  Поляци ще има в емиграция

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  28 Sep 2022 10:28ч.

  Руснаците не бива да врътват кранчето, така и така не може да се складира този газ, нека поне парниковият ефект на метана(около90%П.Г) да стопли северна Европа, така е по хуманно и ще покажат че са хора,"ето на ви газ"! А европейците да идат с кофи и да си пълнят газчица за вкъщи! Обичам миризмата на метан сутрин, мирише на фон дер Лайнен...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  28 Sep 2022 10:28ч.

  Кисинджър: "Да си враг на САЩ може да е опасно, но да бъдеш приятел е фатално".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Nasser

  28 Sep 2022 11:08ч.

  Истината в най-чистия й вид. Разбираема само за умни народи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Софиянец

  28 Sep 2022 10:36ч.

  Моля някой да обясни каква е разликата между демоНОкратичния тероризъм и този, извършван от ислямисти или превъртяли хора, стрелящи по училища. Взривяването на чужд обект си е тероризъм от най-чист вид. А какво ще стане, ако руснаците взривят някоя американска нефтена платформа?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  28 Sep 2022 10:43ч.

  Очакваме Урсула да обяви Сащ, Нато и ЕС за терористични организации, ако не - значи това се включва към ценностите им ! Въпросът няма какво да се поставя в ООН, щото там са само американски чесалки. Светът е оставен само на Божието правосъдие, друхото са химери .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  28 Sep 2022 10:45ч.

  Четири страни чрез свои управляващи заплашиха Северен поток:САЩ,Англия,Полша и Украйна.Сигурно на пръстите на едната ръка се броят страните,способни да осъществят този акт на държавен тероризъм.Общо взето са ясни и държавите,които печелят и тези,които губят от него.Освен всичко друго,този терористичен акт е и тест за медии и журналисти доколко са свободни,обективни и отговорни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван

  28 Sep 2022 10:54ч.

  Има и още един момент-през последните два месеца в САЩ се самовзривиха около 20 завода за втечнен газ, причините са неизвестни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Схемата

  28 Sep 2022 10:57ч.

  Виктор е обърнал внимание на екологичен ефект. От една страна побъркаха народите и държавите, вкл. чрез упражняване на специфични мерки на насилие и принуда в полза на т.н. зелена енергия, а сега се осбождава огромно кол-во метан - СИЛНО ИЗЯВЕН ПАРНИКОВ ЕФЕКТ. Какво е това - двоен стандарт? Или четворен. Или ... при определени условия вече е разрешено и никой от нищо не се интересува

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ядосан

  28 Sep 2022 10:58ч.

  Интересно, какъв ли отговор очакват САЩ???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Схемата

  28 Sep 2022 11:01ч.

  Всъщност исках и тук да попитам знаещи инженери, физици, да разбират от газове. Има три пробива, да приемем, че са пробити 3 бр. тръби, всяка по 1250 км. дълга. Напречно сечение - диаметър от 1420 мм. Спад на работно налягане от 105 до 7 бара. Какво ориентиров. кол-во метан е излетял в атмосферата. Това е еколог. бомба! Животни, сондажи и др. изпускат метан, но ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • какво прозрение

  28 Sep 2022 11:04ч.

  Ха, защо ли и аз си помислих че това е краварска работа за да такова таковата на Европа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рукола Z

  28 Sep 2022 11:05ч.

  Типижно по женски… слабака като не може да направи друго и използва подмолни методи за отмъщение ? сащ са гола вода и кал в ушите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рошавата гарга

  28 Sep 2022 11:05ч.

  Не съм го измислил, но сериозни хора с опит и проникновеност очевидно напълно основателно твърдят, че да си поляк - това не е причисляване към етническа, национална група и държавна принадлежност, това си е направо диагноза. Ама единият рекъл (поздравления), ама другият рекъл (няма поздравления)???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мдааа, обаче

  28 Sep 2022 15:00ч.

  единият е юдей, другият е християн-католик

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дядо Лико

  28 Sep 2022 16:55ч.

  Диагнозата "поляк" е дадена преди 100години от Ленин: Полша е политическата проститутка на Европа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Конец

  28 Sep 2022 11:12ч.

  Не изключвайте варианта делото да е на САЩ със знанието и съгласието на Русия. Досега това са единствените две печеливши държави от конфликта. Приказките пред камерите ги забравете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  28 Sep 2022 13:14ч.

  И какво точно печели Русия от конфликта? Войната е свързана с огромни разходи, санкциите със сигурност затрудняват живота на хората там. И каква точно и е печалбата от саботажа?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори очички

  28 Sep 2022 13:24ч.

  Пълни глупости, най-потърпевша е Германия защото това е смъртна присъда за икономика й, протестите във ФРГ за пускане на СП2 ескалираха. Сега Германия е оставена на милоста на Украйна и ще има шантаж - или воювате с нас или чао на икономиката. Втория голям губещ е Русия която иска да запази стратегическите стопански връзки с Германия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Black Sea Tea Party

  28 Sep 2022 11:33ч.

  Сега ще решат, искат да ни продават бензин. Лукойл - БУМ, Тенююесей.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Даа

  28 Sep 2022 11:43ч.

  Интересно каква позиция ще заемат САЩ, когато руски хакери спрат ядрените им централи? Ооо, да - ще има вой до небесата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  28 Sep 2022 11:48ч.

  Въпросът е сложен, както се вика - "има много аспекти" :)). Това е една от леко мръсничките истини, за която не се говори много. Търговията на САЩ и Русия си върви без да с е бие барабана. Поне до август вкл. беше така. Руски сайтове обърнаха внимание. Уранът за атомната енергетика в ЩАС се внася познайте от къде. А, честито! Познахте! Аз само подбутнах!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В Балтика

  28 Sep 2022 11:44ч.

  предстои откриването на нов фронт на военните действия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Деница Златева: Очаква се природният газ през октомври да поевтинее с около 32%

  28 Sep 2022 11:44ч.

  Засадил съм си едно налъмче и очаквам да цъфне напролет, а лятото да берем налъмчета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  28 Sep 2022 11:45ч.

  Неотдавна Полша заяви намерение да атакува тръбопловодът. Полша забрави че допреди 1 световна я нямаше на картата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • както е казал народа

  28 Sep 2022 12:03ч.

  който сее ветрове, жъне бури

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • България засегната ли е от тази диверсия?

  28 Sep 2022 12:10ч.

  ДА! Цената на газа ще скочи и за България. Глупостите, които говорят от Булгаргаз за по-ниска цена през следващите месеци, ще си останат само глупости.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  28 Sep 2022 12:21ч.

  САЩ закриха Германия. Това се случи с терористичните саботажи над СП1 и СП2.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глобалистични еднодневки, но нанасящи огромни вреди

  28 Sep 2022 12:43ч.

  Малки, нищожни, анономни човечета изпълзяли от нищото и натоварени от господарите да вършат работа, за която не са компетентни и не разбират. Вършат и говорят безмозъчно това, което им заповядват господарите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Zеления клоун искаше спиране и на СП1 и на СП2

  28 Sep 2022 12:51ч.

  Русия при това положение да спре и газа през Украйна, за да видим Урсулата дали и изобщо ще забрани къпането. И дали германците няма да я подгонят поради воня и смрад!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рекапитулация: Да видим кои са големите печеливши и губещи от войната досега

  28 Sep 2022 14:14ч.

  Печеливши: САЩ, Китай, Индия, Турция. Губещи: Украйна, Европа, Русия. За Украйна е ясно, тя е принесена в жертва. Същинският губещ от войната е Европа, изглежда и тя е принесена в жертва. Русия, като пряк участник също понася значителни загуби.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  28 Sep 2022 14:25ч.

  Ако Русия правилно си изиграе картите,загубите и ще се ограничат само до изгубения газ,а може да спечели много,и то в най-различни направления.Може,но аз лично се съмнявам,че с част от намиращите се във властта хора ще го направи.А и Путин все още не се е изцяло превъзпитал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Китай не е печеливш

  28 Sep 2022 17:46ч.

  защото за него ЕС е пазар, щом нямат пари, той замира. Тогава Китай ще трябва да продава евтино на САЩ, така те пак печелят. Елементарно, Уотсън!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • преди два дни

  28 Sep 2022 14:33ч.

  Настъпва турбулентно време. И по-лошо ще става! Не трябва да ставаме жертвен агнец на Великите сили! Трябва да стоим настрани от конфликтите, както Унгария и Турция, които също са членки на НАТО.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вместо да избодат очите на Джърмани, изписват й вежди!

  28 Sep 2022 15:05ч.

  Спирането на газопроводите дава възможност на Джърмани да възстанови АЕЦ-ите, и независимост напреки неистоивия натиск по зелената енеризмишльотина! :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В Русия за

  28 Sep 2022 15:12ч.

  Такива свободни съчинения затварят медията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сред полските "политици", колкото и да не е за вярване,

  28 Sep 2022 17:02ч.

  Има по-големи кретени дори от тукашните "политици".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нагло по американски благодари полякът

  28 Sep 2022 17:54ч.

  щото му е толкова ума. Не мисли как Полша получава газ от Норвегия? Ами Интернета откъде минава, ако нямате сателитен приемник? Руските подводници къде са? Лесно е да изровиш томахавката на войната, трудно е да се стигне до лулата на мира. Лесните решения са най-лошите и най-скъпите за всички. Дайте шанс на мира!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поморийски

  28 Sep 2022 21:58ч.

  Сикорски е харвардец, това обяснява хиленето му. Полша обаче пак застава недобронамерена срещу Германия и Русия и пак след време ще си плати прескъпо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • майска

  29 Sep 2022 9:21ч.

  Що се изненадвате, че краварите са терористи - терористи взривяват! Те създадоха ислямска държава, оставиха талибаните да управляват Авганистан, закриха Ирак, Либия, Египет, сега наред е Европа...На дер лайън само затвор...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи