Бившият външен министър на Австрия Карин Кнайсъл: Путин няма достойни събеседници на Запад. С кого да разговаря?

Бившият външен министър на Австрия Карин Кнайсъл: Путин няма достойни събеседници на Запад. С кого да разговаря?

Автор: Алексей Иванов, kp.ru Следвайте "Гласове" в Телеграм

В нашата страна Карин Кнайсъл е известна най-вече като „жената, на чиято сватба отиде Владимир Путин“. Но в сериозните академични кръгове бившият министър на външните работи на Австрия е известна като автор на няколко книги по геополитика и великолепен лектор. От тази година Кнайсъл ще живее и ще работи в Санкт Петербург, където основа свой нов научен проект. А лятото Кнайсъл прекара в селце под Рязан. „Комсомолска правда“ поговори с нея по време на Източния икономически форум.

- С какво планирате да се занимавате в Русия?

- Станах ръководител на институт в Санкт Петербург, който основах самата аз. Наричаме го GORKI – съкращение от Geopolitical Observatory of Key Russian Issues (Геополитическа обсерватория на ключови въпроси за Русия). А аз не съм човек, който може да си позволи да ръководи такъв проект в дистанционен режим. Решена съм да направя всичко във възможностите си, за да заработи той добре. Сега се намираме в процес на наемане на преподаватели. И вече сме почти готови да започнем. Заради работата си реших да се преместя в Санкт Петербург.

Бившият министър на външните работи на Австрия даде обширно интервю за „Комсомолска правда“ след пристигането си в Русия

- Какво конкретно ще преподавате на Вашите студенти?

- Аз наистина ще прочета няколко лекции, но основната ми задача все пак ще бъде именно управлението на института.

- Това не е първото Ви участие в Източния форум. Доколко такива мероприятия са полезни за политиците и бизнесмените? И ще споделите ли впечатленията си от Далечния Изток?

- Този форум всъщност е огледало на процесите, които станаха в света в последните 30 години. Източният форум е отговор на глобалните геополитически промени. Аз обичам да казвам: „Днес музиката не свири на запад, днес музиката свири на изток“. Както е известно символът на Русия е двуглавият орел, който гледа едновременно и на изток, и на запад. Много от нещата са станали възможни благодарение на Николай II, който е построил железопътна линия до Далечния Изток и отчасти го е заселил. Владивосток е станал врата на Русия още при царете. И сега, почти век и половина по-късно, става очевидно, че в света се случват тектонични изменения. През 2017 г. аз публикувах книга със заглавие „Смяна на караула: от Трансатлантически към Тихоокеански ред“. Тя е псоветена тъкмо на тези изменения. И Русия е една от движещите сили на тези промени.

- Вас, като гражданка на Австрия, не Ви ли натъжава, че Русия и Европа днес са толкова отдалечени една от друга?

- Въпросът не е в това дали аз съм натъжена или радостна. Защото на практика става дума за медицинска диагноза. Помня, през февруари или март миналата година, Сергей Лавров каза, че Русия се развежда с Европа. И тогава помислих за всички последствия от тази стъпка. Както и в случая с хората, разводът предполага сложна подялба на всичко, което сте изградили заедно. Спомнете си за миналогодишната конфискация на руските активи, били те активи на „Роснефт“ или „Газпром“ в Германия, или частна собственост на конкретни лица от санкционните списъци. Имаше страшно много мръсни решения, приети на различни нива. Аз не мисля, че е възможна нормализация на отношенията, особено на макроикономическо ниво. Когато променяте търговските и производствените вериги, вие не можете след това просто да махнете с пръст и да върнете всичко обратно. На ниво наука и изкуство ми се иска да се надявам, че контактите ще се възстановят, но със сегашното ниво на русофобия на Запад и това е проблематично. Понякога срещам потвърждения, че русофобията е само проблем на чиновниците, а у обикновените хора няма претенции едни към други. Но за съжаление аз лично почувствах, че голямата част от обществото, особено в Австрия и Германия, взе участие в опита за отмяна на руската култура.

- Какво можете да кажете за „десния завой“ в Европа, ръста на популярност на радикалните партии? Това също ли са последствия от развода с Русия?

- Смятам, че към новите десни партии трябва да се отнасяме с голямо внимание. Виждаме фрагментацията на политическия ландшафт в Европа. В страни като Германия, Австрия, Франция винаги е имало силни десни и леви партии, които последователно са печелили изборите. Само че при Макрон във Франция фактически бяха унищожени и консервативните, и социалистическите партии. Големите партии в Германия при допитванията не събират даже и 20% от симпатиите на избирателите. И отляво, и отдясно започна фрагментация. Проблемът на „новите десни“ е в това, че начело на тях могат да застанат харизматични, интересни хора, но под тях на практика няма никаква структура. Аз никога не съм принадлежала на никаква политическа партия, въпреки че на практика ме издигнаха в състава на дясно правителство на Австрия. Не съм уверена, че ако днес десните партии спечелят изборите, това ще доведе до положителни промени. На първо място трябва да се вземе предвид икономическият упадък, който води избирателите до гняв и отчаяние. Струва ми се, положението на нещата ще стане още по-крехко.

- Днес много европейски страни се намират на границата на рецесия или вече са се озовали в нея. Това също ли е следствие на тяхната антируска политика или е по-сложен процес? Ще успее ли Европа да изгради постиндустриално общество?

- Не помня кой немски политик каза: „Ние, германците, не можем да си позволим по цял ден да си подстригваме косите.“ Той имаше предвид, че в основата на развитата индустрия на услугите трябва да лежи мощна производствена база. Благополучието на германците се основава на химията, на нефтопреработването, на автомобилната промишленост. Много гиганти на германската индустрия са били създадени още преди Първата световна война и в този смисъл Германия и до сега се ползва от наследството на Рудолф Дизел, Карл Бенц и Вернер фон Сименс. Но аз знам не по слухове, че днес пред Германия стои грандиозен проблем: къде да намери квалифицирана работна сила. Предимството на Гемрания винаги е било в технологичното превъзходство и в юридическата защитеност. Но днес юридическата защитеност също изчезна. Всички видяхме какво стана с руските активи. И това е вреда, която Германия сама си причини.

- Как си представяте най-вероятното бъдеще на Европа?

- Европа е голям регион. Предпочитам да разглеждам страните поотделно. Страни като Германия, Австрия, а също и редица източноевропейски страни, като Босна и Словения, много силно ще пострадат от кризата в автомобилната промишленост на Германия. Това е много мощен отрасъл, локомотив на европейската икономика, и множество страни са въвлечени във веригата на доставки. Някои страни, като Ирландия и Португалия, напротив, могат да получат приток на капитал от емигранти. Това са много привлекателни направления за преместване за постоянно жителство.

- Неотдавна беше обявено крупно разширяване на БРИКС. Ще успее ли този блок да стане реален конкурент на западни структури като НАТО?

- През 2017 г., когато станах министър на външните работи на Австрия, поисках документи, в които се споменава някаква стратегия за работа с Шанхайската организация за сътрудничество. И се оказа, че такива документи няма, което буквално ме вбеси. В качеството си на лектор винаги съм говорила за важността на обединения като БРИКС и ШОС. Помня, че когато се създаваше БРИК (буквата С още я нямаше в името), нейният девиз беше: „Работете с БРИК, защото става дума за ресурси“. Тоест, това беше икономически блок. Но днес виждаме, че решенията на ниво блок придобиват политически характер. Създават се също и организации, които могат да станат алтернатива например на Международния валутен фонд. Бих сравнила БРИКС с обединение от порядъка на Евросъюза, който съчетава политически и икономически компонент. На алтернатива на НАТО повече прилича ШОС, тъй като там се обсъждат въпросите на енергийната и военната сигурност.

- Имахте ли възможност да общувате с Владимир Путин след пристигането си в Русия? Какво мислите за неговата роля в международната политика днес?

- Мисля, че в момента той е доста зает, за да общуваме (в деня на интервюто Владимир Путин води пленарно заседание на Източния икономически форум – б.а.) Путин безусловно днес е гарант на стабилността. До неотдавна живеех в Ливан. Това е доста американизирано общество. Голяма ливанска диаспора живее в западните страни. Но дори те, когато стане дума за Владимир Путин, изразяват голямо уважение към него. Защото той е човек, който отговаря за решенията си. Мисля, че днес най-големият международен проблем се състои в това, че Путин няма събеседник на Запад, с когото да има добри човешки отношения. Такива, каквито имаше с Жак Ширак, Герхард Шрьодер, Ангела Меркел или Джордж Буш-Младши. С кого да разговаря? Невъзможно е да решава проблемите самостоятелно.

- Имаше ли нещо, което Ви удиви в Русия, откакто пристигнахте?

- Знаете, ли тук съм само от два месеца, които прекарах на село. Най-много от всичко ме порази интензивността на руското лято и на руската природа. В моята градина в Австрия всички растения растяха по различно време. В Русия всичко расте едновременно и внезапно. И ето – краткото, но мощно лято и силата на вашата природа засега са най-големите ми впечатления.

Източник: kp.ru

 

 

Коментари

 • Какво да очакваме

  17 Sep 2023 17:59ч.

  от човек, продал се за няколко милиона евро на диктатор, безмилостно ограбващ, а напоследък и изпращащ на смърт, народа си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джо гладника

  17 Sep 2023 18:08ч.

  ти прочете ли какво е казала гусжата? или търча да се изпущиш, за да смърди наоколо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бабата е добре платена пропутинстка, беше член на съвета на директорите на "Роснефт", а сега на хонорар в рашистките медии

  17 Sep 2023 18:12ч.

  Какво може да каже някоя, която се е продала на Московията, освен да повтаря рашистки опорки. Под нивото на всеки средно интелигентен и морален човек е да слуша такава подлога. https://www.segabg.com/hot/category-foreign-country/bivsha-avstriyska-ministurka-se-zaseli-rusko-selce

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Джо гладника,

  17 Sep 2023 18:18ч.

  мъчно ли ти е, че само платени подлоги защитават руския диктатор и престъпленията му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баце, как само разконспирира зельо ѝ бай бидон!

  17 Sep 2023 18:51ч.

  Хвала на такива като тебе, макар и евроджендърчета недоклатени, жълтопаветници недокъпани, и вие имате прозрения! А, козяк, незачет! Опорките и днес много нефелни, бе! И, бацле, не се напиняй, козяшки лебец нема да има за тебе днес! Анадънму??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От гмо-запъртък нище не се очаква.

  17 Sep 2023 19:29ч.

  Така и от слуги на сатанистите - само беди, нещастия, срив и смърт. Но по-добре е да има разплата с тях, а не да се приеме собственото изгасване под напора на загиващата им анти човешка система!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • roso

  17 Sep 2023 19:48ч.

  В такъв случай, нашият световно прочут академик денко е достоен събеседник на Путин. Слагайте му памперса и го изпращайте в кремъл.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е да де

  17 Sep 2023 21:25ч.

  Като дъртата прантия фон дер лайнен ,която китайците нарекоха пуделът на САЩ ,или пък за пияндето Жозеп борел който не знае на кой свят се намира . Е човек не може друго да очаква от европейските фашисти и нацисти ,те винаги са си били дупадавци и ибрикчии .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  17 Sep 2023 21:34ч.

  Драго ми "Русо от 14:59/ да не стане грешка/, скибай тУЙ. Пред Катедралата" Св. Стефан " във Виена е. https://vm.tiktok.com/ZGJWnuV3B/ И не искам да се обиждам, с общуване с подобни, Буриданови приятели. Хитър Петър и Настрадин ходжа са казали лека : бой не само по самара. Ката ден!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ти мани ами се

  17 Sep 2023 18:04ч.

  Засели и в руско село. Хахаха. Рубладжийска измет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фактите са си факти.

  17 Sep 2023 18:06ч.

  На запад няма никой, с когото Путин да може да се води нормален разговор, да не говорим за тежки преговори. Меркел и Макрон цъфнаха и вързаха с признанията за Минските споразумения, останалите са беззвучни. Англичаните и сащците и те са доказани лъжци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А Путин

  17 Sep 2023 18:22ч.

  един честен, откровен. На запад никой няма намерение да преговаря с новия Хитлер. Преговорите свършиха. Идват ATACMS, а след тях следва МНС в Хага.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ех, евроджендърче недоклатено, жълтопаветниче некъпано!

  17 Sep 2023 18:53ч.

  Надежди, баце, говежди! Ма от такива като тебе, толкива! А, и бацле, хич даже и не се напиняй, козяшки лебец нема да има за тебе днес! Анадънму? ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  17 Sep 2023 18:11ч.

  Путин е безмилостен ГЕОПОЛИТИК.Изби около половин милион евроатлантици в Украйна. Сега се е заел с Африка и Далечния изток. Суровикин е в Алжир .Евкуров е при Хафтар и договори арендата на Тобрук и Бенгази! Още една бивша англосаксонска перла вече е в руски ръце а именно Тобрук! Преди това генерал Евкуров отскочи до Мали къде даде наставления на хунтите на Мали и Нигер.Отново бе взета Северна Корея! Тва са сигнали, че руския лидер е абсолютно решен за ГЛОБАЛНА конфронтация с Вашингтон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путьо дали ще има житейско време...

  17 Sep 2023 18:14ч.

  ... да надмине антирекорда на Сталин, щото мерак и волята на "молец"-а да съсипе всичко, което наплюва, не му липсва?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Освен това

  17 Sep 2023 21:30ч.

  Суровикин е новият ръководител на Вагнер .Тази новина вече е факт неоспорим . Вагнеровци започват да оперират във цяла африка и азия .Краят на англосаксонският свят е налице . Въпрос на време е да му пеем заупокойна молитва .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • длагнест

  17 Sep 2023 18:12ч.

  Разликата в класите е огромна. Путин е демократичен политик с висока обща и специална култура, държавен глава на красив и интелигентен народ с държава, имаща хилядолетна история и множество победи зад гърба си, а на Запад политиците са назначенци на дълбоката държава и демократичността им е на нулева кота.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не ги знам

  17 Sep 2023 18:25ч.

  колко са красиви, но всички “герои” от фронта, които показват по Россия 1, са с изпадали или пожълтели зъби. Май в Русия наистина са върнали крепостничеството, или по-точно то никога не си е отивало.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путин : От Средновековието Русия е смятана за империя на злото

  17 Sep 2023 18:27ч.

  Случва се понякога и путьо да каже нещо ВЯРНО! Хм, интересно е защо Русия се смята за империя на Злото? Русия е инициатор на руско-шведската война от 1656-1658 г. "Северната война" от 1700-1721 г. срещу Швеция е обявена от Русия. Руско-турските войни (1735–1739; 1768–1774; 1787–1791), познати на всички ученици и студенти, също започват по инициатива на Руската империя. Кавказката война обикновено се нарича военните действия, водени от руската императорска армия от 1817 до 1864 г. От 1853 до 1895 г. Руската империя продължава експанзията си в Централна Азия, водейки войни с множество народи и ханства в региона. До края на 19-ти век империята анексира повече от 3,5 милиона km² от територията на съвременен Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан. Ръководителите на СССР започват войни, които не могат да се нарекат отбранителни. През септември 1939 г., 16 дни след германската инвазия в Полша, започва така наречената „Полска кампания на Червената армия“. В резултат на това територия с площ от 196 хиляди км² попадна под контрола на СССР. или 50,4% от цялата Полша. В резултат на Съветско-финландската война от 1939-1940 г. СССР получава пълен контрол над водите на Ладожкото езеро, признат е за страна-агресор и е изключен от Обществото на нациите. Войната между СССР и Япония продължава от август до септември 1945 г. В резултат на нахлуването на съветско-монголските войски в Манджурия и поражението на Квантунската армия, Южен Сахалин и Курилските острови бяха присъединени към територията на Съветския съюз. През 1979 г. СССР въвежда контингент на територията на Демократична република Афганистан. Действията на страната на съветите в резолюция на ООН № A/RES/ES-6/2 се тълкуват като „военна намеса“. Първата чеченска война от 1994-1996 г. е предшествана от провъзгласяването на „Чеченската република Ичкерия. ” Руското ръководство изключи мирното разрешаване на конфликта и де факто ликвидира ЧРИ като държава до 2000 г. след две кръвопролитни войни с голям брой жертви. Неслучайно Путлер възроди култа към руския империализъм и сталинизъм, като последователно копира и спазва номерологията на Хитлер. А днес вече Путлер успя да докара Русия до Трета Чеченска война, която започва след като капитулира в Украйна (вождър на тик-токърите кадиров не е ясно в кома ли е или мъртъв от ... преяждане и угаждане).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боже, прибери си вересиите!

  17 Sep 2023 18:30ч.

  Стига си флудвал темата ве, боклук козарски! Смърди отдалеч на омаскарен от жалката ти особа форум!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куп путлерски лъжи нямат край

  17 Sep 2023 18:34ч.

  Путин : "Няма да атакуваме Украйна"; "Докато аз съм президент, няма да има увеличение на възрастта за пенсиониране", "В никакъв случай нямам намерение да променям Конституцията", "Няма да има деприватизация, от която бизнесът се страхува"....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В един ден

  17 Sep 2023 18:41ч.

  Путин : "Интересите на руснаците са по-високи от притока на мигранти" ( https://www.kommersant.ru/doc/6210965 ). Малко по-късно Путин: "За шест месеца 270 хиляди души подписаха договор с Министерството на отбраната" ( https://ria.ru/20230912/kontrakt-1895788231.html ). Значи приоритет на руснаците било да отиват да мрат на фронта, а мигрантите ще ги заместят по работните места:) Според Путин интересите на руснаците са да умрат във войната му:)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Голяма досада

  17 Sep 2023 18:45ч.

  Къш бе, като малоумник повтаряш едно и също.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Номерологията на Хитлер"

  17 Sep 2023 19:30ч.

  НУмерология – това е правописът. Не е ясно дали имаш редакторски права върху този ВСЕ ЕДИН и същи текст за Ичкерия, Манджурия, възстановяването на империята, фактчекърски заготовки тип изказване на зубрач. Не сме чувствителни към Курилските острови,нито къмм руско – шведската война, започната пак с "непровокирана агресия", но към българския правопис – да.Остави да почива в мир "текстът" ти, а и ти покрай него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прилича на

  17 Sep 2023 19:34ч.

  Бонго-бонго, питомника на Миклухо-Маклай.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе и твоите данни

  17 Sep 2023 21:35ч.

  Са вече качени на сърварите на специалните служби на Русия . Ти какво си мислиш че си неоткриваем . Воиските на Путьо ще дойдат насам и тогава ти и другите мерзавци ще съжалявате че сте се родили .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ню Ланд

  17 Sep 2023 18:19ч.

  Как така с кого? Нямаше ли една британка, която искаше да връща Воронеж на Украйна? Муахахахха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не се подигравай

  17 Sep 2023 18:26ч.

  После ще ревеш. Както реваха дядото ти и баща ти, когато се разпадна великият СССР.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Клишето за ревалите

  17 Sep 2023 19:38ч.

  е за тези, дето ги е затрила новата власт след 1944г. А когато се разпадаше СССР никой тук не рева, едни си потърсиха нови господари, други нови спонсори, трети продаваха цигари в магазинчета под нивото на улицата и смятаха, че това е то новият свят. На референдума, проведен в съветските републики за откъсване от Съюза от власт, която иска той да се разпадне, повече от 80% гласуват за запазването му. Там може и да са ревали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Долна рубладжийска

  17 Sep 2023 18:41ч.

  Измет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тази бабушка дали ще се присъедини към "российская култура" да плете мрежи:)

  17 Sep 2023 18:50ч.

  Министърът на културата на Приморие Елена Бронникова и заместник-министърът на културата на Русия Надежда Преподобна тъкат камуфлажни мрежи пред гостите на EEF. Вижте какви времена настанаха за руската култура, когато се трансформира в рашистка: https://t.me/Netvru/24613

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тази бабушка дали ще се присъедини към "российская култура" да плете мрежи:) 17 Sep 2023 15:50ч.

  17 Sep 2023 19:55ч.

  Към тази култура се била присъедини някаква ойрокомисарка, слушайки какви ги каканиже фон две Лайнен: "Еврокомисарка плете по време на речта на фон дер ЛайенОчевидно дебатът за нелегалната миграция и разширяването на ЕС се е сторил твърде безинтересен на Илва Йохансон"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Типична немска душевност

  17 Sep 2023 19:27ч.

  "Разнищила" е руското общество за 2 месеца като стои на село и гледа картофи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кремъл й подарява цял институт, да "разнищва" не само руското, но и всяко друго "вражеско" за кремльовските дъртаци общество

  17 Sep 2023 19:35ч.

  Бившата австрийска външна министърка Карин Кнайсъл призна пред ТАСС, че мечтае да кара автомобил "Лада Нива". Да, бе, да, колкото децата на руските чиновници и пропагандисти, на каквато наемническа работа се е наела сега и тази. Това "обещание" стана в рамките на Източния икономически форум (ИИФ). По-рано Кнайсел заяви, че ще се премести да живее в Санкт Петербург, за да работи в ръководения от нея център G.O.R.K.I. (Геополитическа обсерватория по ключови въпроси на Русия). КЛЮЧОВИ, разбирай спуснати и проконтролирани от Наришкин, Патрушев и др. чекисти на Путлер.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 17 Sep 2023 16:35ч. По-рано Кнайсел заяви, че ще се премести да живее в Санкт Петербург, за да работи в ръководения от нея център G.O.R.K.I. (Геополитическа обсерватория по ключови въпроси на Русия)

  17 Sep 2023 19:57ч.

  Ужас!!! Това мяза да е НПО. Ужас!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  18 Sep 2023 2:52ч.

  когато НПО-то е финансирано от Кремль, това е музика в ушите на рашистките дебили и оргазъм

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джако

  17 Sep 2023 19:31ч.

  А, бе вас краварите какво ви интересува тази баба ли е и какво говори и пише? На вас ви е лесно, вие вече не сте българи, а евро американци, не сте мъже, не сте жени, знае ли човек какво сте? В един прекрасен миг ще бъдете приятно изненадани, когато вашият внук доведе у вас вместо някое симпатично момиче някой смрадлив истински американец за да ви се похвали с новия си брак.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Австрийската

  17 Sep 2023 19:47ч.

  свиня продаде държавата си за няколко милиона евро на Кремъл. Тъй като е тотално окаляна, скоро ще пие чай с полоний, за да може да бъде използвана за последен път от руската пропаганда, която ще обвини САЩ за смъртта й.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Държавата на австрийката

  17 Sep 2023 20:04ч.

  е неутрална в геополитическите игри. Какво има да я предава?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За злобата на непознаващите Русия

  17 Sep 2023 20:11ч.

  На какво се дължат злобните коментари затова как една свободна европейска гражданка, бивш политик, избира да живее някъде по света и това е Русия? Обикновено злобата е резултат от завист и лична нараненост. Та, завиждате ли й, или ви боли, че единният глупашки разказ за "кочината" Русия намира своите опровержения. Жалко, че няма да видите Петербург, където тя ще живее, а надраскотения с графити център на София или опикания от всякакви откачалки Берлин и Ню Йорк. Париж го пропускаме. Там можете да живеет, ако осиновите плъх в метрото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мастити сини дерьмокради, образовани в СССР

  17 Sep 2023 21:24ч.

  Злобата без изключение се дължи на съветската тьошча. А те, будалите, били твърде млади и неопитни, когато им пробутали рускиня. И тия клъвнали на гола кука - първо съветска, и със същия замах - днес американска. Простият си е винаги прост и всякога идеологически лакей.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боже опази ни

  17 Sep 2023 21:00ч.

  От хора които плюят или се захласват по всичко чуждо а не си гледат че око тях всичко върви към пропаста …

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи