АП уволни репортер заради фалшивата новина за руска атака в Полша

АП уволни репортер заради фалшивата новина за руска атака в Полша

Журналистът Джеймс Лапорта е предоставил информация за материал, в който неточно се твърди, че Русия е нанесла ракетен удар по Полша.

Автор: Пол Фархи, "Вашингтон пост". Следвайте "Гласове" в Телеграм

В понеделник "Асошиейтед прес" уволни репортер по националната сигурност, който е предоставил грешна информация за ракетен удар в Полша миналата седмица, което е довело до широко разпространен, но неточен материал, в който се предполага, че Русия е отговорна за инцидента.

35-годишният Джеймс Лапорта е бил уволнен след кратко разследване, потвърдиха хора от новинарската организация пред The Washington Post.

Експлозията на 15 ноември в полското село Пшеводув, близо до границата с Украйна, уби двама души и предизвика тревога в световен мащаб. Часове по-късно Асошиейтед прес публикува съобщение, в което се посочва, че неназован "високопоставен служител на американското разузнаване твърди, че руски ракети са паднали в Полша, която е член на НАТО, и са убили двама души".

Тази информация очевидно е била невярна. По-късно официални лица в Полша и Европейския съюз заявиха, че според тях една ракета, изстреляна от украинските сили, се е отклонила от курса и е паднала през границата в Полша.

Но първоначалната информация на AП, изпратена до хиляди новинарски агенции по света, предполагаше нова страшна ескалация на руската инвазия в Украйна. Полша е член на НАТО и руско нападение на нейна територия би могло да предизвика западен военен отговор съгласно разпоредбите на договора за взаимна самозащита на организацията. Други новинарски организации бързо предадоха новината.

Ден по-късно АП замени материала си, в който се цитираше неназован американски служител, с бележка за корекция. В нея се казваше, че анонимният ѝ източник е сгрешил и че "последвалите репортажи показват, че ракетите са руско производство и най-вероятно са изстреляни от Украйна в защита срещу руска атака".

За уволнението на Лапорта съобщи първо Daily Beast в понеделник вечерта.

Лапорта отказа коментар. Бивш морски пехотинец на САЩ, служил в Афганистан, той се присъединява към АП през април 2020 г. след няколко години работа като репортер на свободна практика. Той отразяваше военни въпроси и въпроси на националната сигурност за информационната служба.

В изявление говорителят на АП Лорън Истън заяви: "Строгите редакционни стандарти и практики на Асошиейтед прес са от решаващо значение за мисията на АП като независима новинарска организация. За да гарантираме, че нашите репортажи са точни, справедливи и основани на факти, ние спазваме и прилагаме тези стандарти, включително относно използването на анонимни източници. Когато стандартите ни бъдат нарушени, трябва да предприемем необходимите стъпки, за да защитим целостта на новинарския репортаж. Не вземаме тези решения с лека ръка, нито пък те се основават на изолирани случаи."

Вътрешните комуникации на АП, прегледани от The Post, показват известно объркване и неразбиране по време на подготовката на въпросната грешна информация.

Лапорта е споделил информацията от неназования американския официален служител в електронно съобщение около 13:30 ч. източно (американско) време. Един редактор веднага попитал дали АП трябва да я пусне "или ще ни трябва потвърждение от друг източник и/или от Полша?".

След допълнително обсъждане втори редактор е заявил, че "би гласувал" за публикуването на информацията, добавяйки: "Не мога да си представя, че служител на американското разузнаване би сгрешил по този въпрос."

Но човек от Асошиейтед прес, запознат с по-широките разговори около историята през този ден, казва, че Лапорта също така е казал на редакторите си, че старши мениджър вече е проверил източника на сигнала му като е оставил впечатлението, че източникът на историята е бил одобрен. Въпреки че този редактор е подписал предишни истории, в които е използван източникът на Лапорта, той не е взел отношение по историята за ракетите.

Ийстън заяви, че организацията не предвижда никакви дисциплинарни наказания за съответните редактори.

 

Източник: The Washington Post

 

Коментари

 • А стига бе, колко сме принципни

  22 Ное 2022 9:55ч.

  Чак се просълзих. Бедния журнаглист. Абе мноо противоречиви сигнали 'зехте да им излъчвате на горките мисирки. Сега ако вземете да им резнете и грантовете...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  22 Ное 2022 10:00ч.

  ако се уволнят всички мисирки в българския ефир, студията на телевизиите ще останат напълно празни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • smb

  22 Ное 2022 10:02ч.

  А БТА кога?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не го мислете този Лапорта !

  22 Ное 2022 10:27ч.

  Вече е кеширал за лъжата си. Изпълнил е поръчката на Службите. Разигран е предварително подготвения сценарий с "опровергаването" на лъжата. Който трябва е проследил обществените реакции, демаршите на страните и официалните лица... Изводите са направени и документирани за който трябва. Така се работи !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Делта

  22 Ное 2022 22:48ч.

  Много точен анализ с малко изречения. Браво.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мила от Марс

  22 Ное 2022 10:32ч.

  Трябваше все пак да се изгори някакъв бушон заради цялата тази истерия, да се даде уж някакъв знак, че на запад всичко е принципно и чисто. А тука у нас - голямо снишаване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ади

  22 Ное 2022 11:54ч.

  В същото време италиански журналист изказваше съмнения, че е руска. Съмненията му идваха от кратера направен от ракетата и че Украйна все още има такива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Франк & Щайн

  22 Ное 2022 17:42ч.

  Общо взето деонстрация колко страстно атлантическите медии държат на коректното и истинно отразяване на събитията. Най-вероятно скоро ще бъде реабилитиран и назначен на по-добро място.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  22 Ное 2022 20:06ч.

  Не мога да кажа след точно колко време (предполагам скоро) уволненият ще бъде коронован и позлатен. В най-лошият случай го виждам на меко демократично столче нейде из Палатата на Представителите...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  26 Ное 2022 13:12ч.

  "Бивш морски пехотинец на САЩ, служил в Афганистан"... Има явно сериозна журналистическа закалка

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи