Анри Гено: Да не тласкаме Русия в обятията на Китай

Анри Гено: Да не тласкаме Русия в обятията на Китай
“Русия е решаващ въпрос, по който европейците са дълбоко разделени. И тук, зад големите думи, трябва да внимаваме да не ни поведат натам, където никой не би искал да отива, т.е. в крайна сметка да тласнем Русия в обятията на Китай”. Това казва Анри Гено, бивш съветник на френския президент Никола Саркози, в интервю за “Фигаро”. “Отбраната, както обясняваше Малро, е преди всичко желанието да се отбраняваш. В Европа обаче, освен Франция, няма голямо желание за отбрана, особено откакто Великобритания напусна. Дори само защото мнозина предпочитат да поверят съдбата си на САЩ и НАТО, макар и да се появяват съмнения относно силата на американския ангажимент. Сборът от доброволния отказ и безсилието няма да ни направи по-силни, а по-слаби. Къде беше Европа на отбраната, като обща воля, когато турските кораби навлязоха в гръцки териториална води?”, пита още Анри Гено.

 

 

- От изказването на Еманюел Макрон пред Европейския парламент ще запомним първо злобните атаки на няколко френски депутати, сред които Яник Жадо и Жордан Бардела. Неизбежно ли беше това?

 

- Опитвам се, доколкото е възможно, да не допринасям за заблудите на тази президентска кампания, за която най-малкото, което мога да кажа, е, че засега не е на висотата на залога. Но има граници, които всеки трябва да си наложи да не прекрачва. Пред Европейския парламент бяха прекрачени граници и аз, като французин, се срамувам от това. Това излагане на показ на нашите политически караници, тези политически нападки пред представителите на целия Европейски съюз, които превръщат последните в арбитри на нашия публичен живот, бяха непристойни, недостойни за нашата демокрация. Всеки един, независимо от амбициите си, би трябвало да си наложи дълга да не принизява образа на Франция на световната сцена.

 

Но президентът на републиката също е отговорен. Това, че прие френското председателство на Евросъюза да съвпадне с календара на президентската кампания, беше не грешка, а прегрешение, чийто почти неизбежни последици едва започваме да виждаме: то нарушава най-важната демократична среща в нашия политически дневен ред и отслабва френското председателство на Европа. Мъдростта, усетът за държавност и дори грижата за общия европейски интерес трябваше да накарат Франция да отложи своето ротационно председателство, сменяйки мястото си с това на някоя друга държава членка.

 

- По същество държавният глава предложи стратегическо превъоръжаване на Европа, което ще изисква Европа на отбраната и диалог с Русия. Какво мислите за това?

 

- Това е по-скоро обезпокоително, отколкото успокоително. Отбраната, както обясняваше Малро, е преди всичко желанието да се отбраняваш. В Европа обаче, освен Франция, няма голямо желание за отбрана, особено откакто Великобритания напусна. Дори само защото мнозина предпочитат да поверят съдбата си на САЩ и НАТО, макар и да се появяват съмнения относно силата на американския ангажимент. Сборът от доброволния отказ и безсилието няма да ни направи по-силни, а по-слаби. Къде беше Европа на отбраната, като обща воля, когато турските кораби навлязоха в гръцки териториална води?

 

Да очертаем нашите политики на отбрана, да, но защо? Актуализирането на стария проект за Европейска общност за отбрана (CED), отхвърлен през 1954 г., би било пагубно за нашата национална отбрана и няма да направи  Европа по-силна. Проблемът е, че проектът остава неопределен и че - както често се случва с европейското изграждане - рискът е да поставим пръста си на фатална предавка, която да ни отведе до точка, където никой не е имал намерение да отива в началото.

 

Що се отнася до Русия, това е решаващ въпрос, по който европейците са дълбоко разделени. И тук, зад големите думи, трябва да внимаваме да не ни поведат натам, където никой не би искал да отива, т.е. в крайна сметка да тласнем Русия в обятията на Китай.

 

- Еманюел Макрон възнамерява да инициира реформа на Шенгенското пространство. Вярвате ли в това?

 

- Приоритетът е първо да си върнем контрола върху нашите собствени граници, което изисква свободното движение вече да не се смята за абсолютен принцип. Изглежда обаче, че идеята е да се разчита напълно на контрола по външните граници на Евросъюза, за да запазим на всяка цена свободното движение между страните членки.

 

Ако се върви докрай по тази логика, вместо да ѝ се поставят граници, ще се случи точно обратното на това, което трябва да направим, за да запазим контрола над нашата съдба и миграционните потоци. Тук отново логиката на предавката е опасна.

 

- Макрон се представи като защитник на правовата държава и изрази желание хартата на основните права на ЕС да бъде “актуализирана, за да бъде по-изрична относно признаването на правото на аборт или за защита на околната среда”. Какво мислите за това?

 

-  Пак предавка. Прокламираме красиви и велики принципи, а после съдилищата правят каквото си искат с тях. Това е заблуда, подтиквана от всички онези, които искат да изграждат демокрация чрез правото, вместо да изграждат правото чрез демокрация. Ако продължим така, скоро ще можем да премахнем изборите, от които вече няма да има никаква полза: Съдът на Европейския съюз и Европейският съд по правата на човека ще имат почти цялата законодателна власт. Всичко това не е нито обмислено, нито сериозно, нито отговорно с оглед на дълбоката криза на нашите демокрации.

 

- Как оценявате като цяло програмата на френското председателство на ЕС?

 

- Като стремглаво препускане във всички заблуди на европейското строителство през последните десетилетия. Те са подкрепени, ако не и предполагаеми, от идеята, че Европа трябва да премине към федерализъм, ако все още иска да тежи на световната сцена, докато това е най-сигурният начин да отслабим нашия континет. Европейска демокрация и суверенитет не се градят от нулата по милостта на върховенството на закона, защото не се създава от нулата европейски народ, който има съзнанието на народ. За пореден път радетелите на този проект разчитат на логиката на юридическите, икономическите, политическите механизми, които да поведат Европа в посоки, които народите не са утвърдили.

 

В тази изкуствена конструкция срещу историята, културата, географията, бих искал специално да спомена проекта за съставяне на официална комисия от официални историци, за да напишат официалната история на тази изкуствена Европа, за която явно мечтае президентът на републиката. Кой говори постоянно за тоталитарна опасност? Тоталитарната опасност започва с полицията на мисълта, с официалната история, официалната наука, официалната култура. Тези хора знаят ли какво правят?

 

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

Коментари

 • Митето

  23 Яну 2022 15:49ч.

  Тоя май не е разбрал:Русия е тази,която подритва!И да се загрижи истински за Франция,защото нея я тласкат към мюсюлманския свят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • късно е

  23 Яну 2022 15:58ч.

  Русия искаше дълго време нормален прием, уважение,признание и разговор на равнопоставени. Защо присмехулно, страхувайки се, я отбягваха. Май е късно, тя не иска,защото Западът носи очевидно неща, които и аз не бих искала дори да ми ги подаряват

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колкото по-скоро така наречената Европа изчезне от историческата сцена

  23 Яну 2022 16:05ч.

  толкова по-големи шансове има човечеството да оцелее и да продължи да се развива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До този от 16:05

  23 Яну 2022 16:17ч.

  Един си запалил плевнята в опит да изгори мишките.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха

  23 Яну 2022 16:30ч.

  Какви глупаци! Седят на тъмно и студено, заради нечии обятия :DDD

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Откъде се появяват такива като господина? Понеже на Запад корупцията не е в такива големи размери като у нас и в Русия,

  23 Яну 2022 16:44ч.

  самопредлагането на западни политици пред Москва взема застрашителни размери. Военен или стратегически съюз на Путин с Китай против САЩ е само блъф и нищо друго. На него могат да се хванат само наивници или мераклии. Китайците в момента си играят играта по най-внимателен начин: мълчат кротко за агресивните изстъпления на Путин срещу Запада, защото вземат от Русия евтин петрол, газ и други суровини; обаче осъждат Путин в международните институции, за да останат търговски партньор на Запада, което е жизнено важно за китайската икономика. Каква полза има Китай от руско нападение в Европа, къде ще си продава стоките и то на един пазар, който само в ЕС е в размер на 450 млн. състоятелни европейци или пък в САЩ на 330 млн. богати американци ? Си не е толкова луд, колкото на вас ви се иска, той си прави добре сметката. Кой ще иска да си убива златната кокошка, това само русите правят в момента с политическия си натиск върху цените на газта! Русия вече е държава в орбитата на Китай, именно китайците диктуват нещата с Кремъл. Китайската икономика е точно 9 пъти по-голяма от руската, последната е само суровинен придатък на работилницата на света. На тези въпроси нито медии, нито проруските коментатори не знаят, не искат и не могат да отгoворят. ДРугари, вие представяте желаното като действително ! Большая ошибка !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • купрафон

  23 Яну 2022 17:50ч.

  Тя Русия да не е шамандура, че да я тласкаш, ако ще и в нечии женски обятия. Тия няма да спрат да разглеждат Русия като полезен, респ. безполезен обект, който можеш да насочваш подобно на футболна топка. Няма такова нещо в живия живот и реалната политика, особено в момент, когато се сменят парадигми в глобалните отношения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чезаре Ламброзо

  23 Яну 2022 18:08ч.

  Като изключим темата за Русия( по която анализаторът е добре , че е лаконичен) много добър анализ за това какво наистина представляват днешна Европа и ЕС -куха, изкуствена конструкция, която, ако премине към федерализъм, съвсем ще се обезличи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  23 Яну 2022 19:03ч.

  Русия няма нужда да я тласкате в обятията на Китай. Путин отдавна му се умилква. Работата е там, че Китай е по азиатски загадъчен и непроницаем. Усмихва ти се, а мисли с категориите на империя на няколко хиляди години. Я как само намекна и Русия мигновено си изтегли войските от Казахстан. Та дали ще я прегърне или не, дали ще я погълне или ще ѝ обърне гръб, зависи единствено от Китай.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer на 23.01.2022 в 19:03

  23 Яну 2022 19:21ч.

  Русия не вкара войски в Казахстан да изпълнява полицейски задачи. Ако Китай не го е разбрал това, значи трябва да си научи урока. Путин пусна в Казахстан ударно съединение, и то изпълни каквото трябва. А да товариш ударни елитни специални сили с военно-полицейски задачи - за някого това са навярно блажени очаквания с предчувствие са афганистански синдром, ала Путин е мъдър, хитър, загадъчен, знае какво иска и го постига.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Славов

  23 Яну 2022 19:23ч.

  След няколко дни Путин ще е при тов.Си и ще се разбере какви инструкции за тактиката е получил - стратегически е ясно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия вкара войските си в Казахстан ТОЧНО С ЦЕЛ ДА ВЛЕЗЕ И ДА НЕ ИЗЛИЗА.

  23 Яну 2022 19:56ч.

  Дори тук във форума имаше радостни възтласи как бившите републики се завръщали в лоното на Русия и колко било хубаво това. Достатъчно е да прегледаме само миналото набързо. Където и да е влязла Русия се забива кто пирон и не мърда. Единствено Западът успя да я накара да се изтегли от Източна Европа след 45 годишно седене там. И се изтегли както каза американския външен министър "със скимтене". Но не забрави това унижение и сега се е наканила отново да си върне старите позиции. Затова толкова тежко преживява желанието на бившите си републики да се махнат от обвързаността си с нея. Големи мъки и ревове за опазване на руснаците в тези бивши републики. Представям си какъв рев ще е ако поискаме да опразнят Камчия и да се махнат от България. Поздравления за Обсървър - точен анализ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия вкара войските си в Казахстан ТОЧНО С ЦЕЛ ДА ВЛЕЗЕ И ДА НЕ ИЗЛИЗА. на 23.01.2022 в 19:56

  23 Яну 2022 20:09ч.

  Емоционално и без стойност! Без съхранена рускост в постсъветското няма никакво перспективно системотворчество - отказват ли се, натъкват се веднага на повсеместна бедност и разпад. И започват родово-общинни войни на управляващи тъпаци с американско Харвардско образование. Които, естествено, не знаят как се управлява държава, нито как се съхраняват и умножават ресурси. Няма и кой да ги научи. Токаев това го схвана, ала кланът Назърбаев още рита за "многовекторност".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • домачине

  23 Яну 2022 20:12ч.

  Сега, друг е въпросът, че по някои време Токаев ще бъде принуден да покани руснаците за база там. Логиката на събитията започна да се изяснява и натам води. Но това няма да бъде ударното съединение на ОДКБ, ще си бъдат сили, осигуряващи постоянно присъствие на ротационна основа, както в Сирия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А Китай не го ли тласкаме към Русия

  23 Яну 2022 20:13ч.

  най-вече с формирането на АУКУС? Или с възпирането по отношение на Тайван? Или с множеството проблеми създавани на неговите HiTech компании? Всъщност не е въпроса до Русия или Китай, всяка голяма държава със собствена икономика и оттам политика и военна мощ бива тласкана към опозиция на Запада, защото той не понася конкуренти в каквото и да е. Това е глупаво, но това е правил Запада през цялата си история и не може да спре да го прави. При това положение, колко глупав трябва да е Китай че да чака дойде и неговия ред? Алчността трудно се скрива с хитрост, а и Китай достатъчно си е патил от Запада за да има някакви илюзии с кого си има работа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пан дем

  23 Яну 2022 20:23ч.

  ВВ Пякин в последния випуск направо обясни, че ако ударното съединение на ОДКБ не беше неутрализирало опорни точки на противника, в Казахстан щяхме да имаме геноциден междуособен конфликт като през 90-те години в Африка (Руанда), между племената хуту и тутси. Междупрочем, сума ти специалисти по НПО-направление (включително и някои българи на грантове) работеха под прикритие десетки години в Казахстан със задача за иманентното теоретично уясняване и утвърждаване на линията от Руанда в този регион и при други, но сходни условия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Без съхранена рускост

  23 Яну 2022 20:26ч.

  в постсъветското няма никакво прспективно системотворчество"... Айде повече да не цитирам че влизаме в объркани словесни дебри. От които няма излизане. Да не би авторът на въпросния пост да е завършил само школата в Симеоново, за която се иска само чугун у главата, но не и знаене на българския език. Повсеместна безност и разпад си цареше повсеместно в СССР 70 години и никой не я забеляза. Хората си живееха в комуналки в Москва по 3 семейства в апартамент с обща кухня, но кой знае защо на никого от партийните агитатори това не пречеше. Та Русия и Путин ДНЕС се загрижили за повсеместната бедност в Казахстан и хукнаха да им оправят бакиите. Точно както се канят да оправят и Украйна. Следващите за оправяне сме ние и Румъния нищо че не искаме. Всички трябва да живеят така, както на Владимир Владимирович му харесва. Нищо, че дъщеря му е избрала Нидерландия а не процъфтяващата Руия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха-ха

  23 Яну 2022 21:31ч.

  Айде да излезеш от миналия век и да влезеш в тоя. Не ни вменявай повече бастунарските си видения, знаем как беше. Материалното положение изобщо не обезпечава критическо мислене. Това не го ли разбрахте вече седесарите?! Ако разчитам да бъда концептуално властен само защото съм повярвал в легенди за някакъв богат повсеместен живот на средностатистически тъпаци някъде си, значи нищо не струва концептуалната ми власт. Не може роден еснаф да победи критически мислещ, вито да го промени в стандартна посока. По тоя повод, виждаш американците как само подскачат и се ежат, разчитайки да продължат да я карат цифрово-потребителската. С едни точки, налагани реалистично до 3Д формат, ще оправяме живата реалност, и най-вече ще фундираме БВП-то, за да ни види светът колко сме невъзможно богати. Умирам от смях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бонго

  26 Яну 2022 19:59ч.

  Русия е в обятията на Китай, тяхното сътрудничество е геополитическо, стратегическо и нищо няма да промени това. Политиката на appeasement няма да помогне с нищо на Европа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи