Алън Дершовиц: Лъжите на Зеленски не могат да скрият кървавата роля на Украйна в Холокоста 

Алън Дершовиц: Лъжите на Зеленски не могат да скрият кървавата роля на Украйна в Холокоста 

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Автор: Алън Дершовиц, newsweek.com

Заради неговата решителност, наподобяваща тази на Чърчил, да се противопостави на руската агресия, аз го предложих за Нобелова награда за мир. Но неотдавна той лъжливо отрече участието на украинци в Холокоста. Зеленски използва този аргумент, за да твърди, че Израел дължи на Украйна нападателни оръжия. Преди няколко дни той ескалира критиките си, като каза, че е шокиран, че Израел не капитулира пред исканията му. 

Той никога не се е извини за следното изявление, което направи миналия март: „Украинците направиха избор преди 80 години, те спасиха евреите...“ Той е прав, че украинците направиха избор преди 80 години, но той не бе да се спасят евреите. 

Почти без изключение, украинци или са участвали в масовото убийство на евреи, или не казвали нищо, докато техните съседи евреи са били събирани и избивани на места като Бабий Яр. Много от онези, които са дръпнали спусъка, самите са били украинци, наети от нацистите в мобилните отряди за убиване. Незначително малко хора са спасявали евреи.

Съучастието на украинците в тези масови убийства е било по-голямо, отколкото в повечето други страни. Стотици хиляди украински евреи са били убити. И това не е първият път, когато украинците са правили подобен избор. През 1648 г. Богдан Хмелницки ръководи погром, който води до смъртта на десетки хиляди евреи, включително бебета, деца и майки. Това е било много отдавна, но статуята на този масов убиец все още стои в центъра на Киев и снимката му все още краси украинска банкнота. И това е сега! Украйна направи избор: да почете паметта на масовия убиец на евреи. 

Между убийствата на Хмелницки и Холокоста украинците направиха още много други избори: те извършваха погром след погром срещу еврейски семейства. Антисемитизмът се разпространи в цяла Украйна. Ето защо толкова много украински евреи емигрираха в Съединените щати и другаде.

През последните години ситуацията в Украйна се подобри осезаемо. Въпреки че все още има голям брой антисемити в Украйна – включително в някои части на въоръжените сили – споменът за Холокоста накара много украинци да изоставят традиционния антисемитизъм, който измъчваше страната. Те дори гласуваха за Зеленски, който е човек с еврейско потекло. 

Ако Зеленски беше направил нюансирано изявление, признавайки истинската история на Холокоста в Украйна, като същевременно каже, че ситуацията се е подобрила, бих го поздравил за неговата честност. Но той знае - в края на краищата той самият е от еврейско потекло - че изборът, направен от украинския народ преди 80 години, заслужава да бъде осъден, а не възхваляван. 

Казано е, че истината е първата жертва на войната, но това не е извинение за лъжата, която сега се разпространява в цяла Източна Европа: а именно, че украинци, поляци, латвийци, литовци, естонци, румънци и унгарци са спасявали евреи. Вярно е, че във всяка от тези страни е имало смели мъже и жени, които са рискували живота си в опити – повечето неуспешни – да спасят евреите.

Неотдавнашният филм на Кен Бърнс за американската роля в Холокоста показа един полски католик на име Ян Карски, който рискува живота си, за да отиде в лагерите на смъртта и да разкрие пред света какво е видял. Други също са предприемали подобни героични действия. Много от тях са увековечени в израелския музей на Холокоста Яд Вашем като праведници сред народите си. Но праведните са един безкрайно малък процент сред неправедните в тези страни. Украйна може би е била най-лошата от всички. Със сигурност не е била сред най-добрите. 

В светлината на действителната история, необмислената лъжа на Зеленски може да се квалифицира като вариация на отричането или минимизирането на Холокоста. Като отрича украинското съучастие в масовото убийство на стотици хиляди украински евреи, той изкривява историята и паметта. 

Надявам се да разбере, че дори в отчаяни времена – а той със сигурност управлява държава в отчаяни времена – не е оправдано изтриването на спомена за украинските евреи, които са загинали от ръцете на други украинци.

Зеленски е велик човек, но великите хора често имат големи недостатъци. Той има възможност да поправи отправената дълбока обида към паметта на евреите, които бяха убити от украинци поради направен неморален избор преди 80 години. Може да е вярно, че някои украинци са били принудени или заплашени, за да станат съучастници на нацистите, но много други с нетърпение са се присъединили към тях, точно защото са искали да убиват евреи, а не защото така е трябвало. 

Историята и истината имат своите претенции и вчерашните ужаси не трябва да бъдат изтривани в името на предотвратяването на днешните. Вероятно Зеленски ще стане Нобелов лауреат за мир. Затова е от съществено значение той да се поправи и да признае, че изборът на "украинците" е ужасен и незащитим.

Алън Дершовиц почетен професор по право, Юридически факултет на Харвард

Източник: newsweek.com

Превод за "Гласове": Георги Ванчев

 

 

 

 

 

Коментари

 • malart

  04 Окт 2022 10:19ч.

  "Зеленски е велик човек". Много са паднали критериите за величие

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  04 Окт 2022 11:29ч.

  Типични еврейчета, едното предложило за награда другото. Ама това - другото излязло нацист щото не признало ролята си, а сега се мрънкаме. Типично еврейско лицемерие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мачка

  04 Окт 2022 13:36ч.

  Гарван гараану око не вади. Не дай си боже на мястото на Зеленски да беше православен, щяха да го изядат с парцалите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Охубоху

  09 Окт 2022 6:39ч.

  Както и критериите за Нобеловите награди

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Doktor

  04 Окт 2022 10:29ч.

  Зеленски-лауреат за Нобелава награда за мир?! Неморален и ненормален свят!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  04 Окт 2022 10:37ч.

  След като стигнахме дотам войната да е мир, защо и Зеленски да е е Нобелов лауреат?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Селянка

  04 Окт 2022 10:50ч.

  Честно казано след Нобела на Обама, наградата се девалвира. Вече няма значение кой я получава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rusnak

  04 Окт 2022 10:52ч.

  Дърт гарвардски педал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кука

  04 Окт 2022 11:10ч.

  Ау, велико, велико! Такова удоволствое е да прочетеш нещо от голата еврейска съвест! Бандеровците, които избиваха евреи са за Нобелова награда, а руснаците дето ги отърваха, са за избиване! Чудна е и недостижима е благодарността на евреите!!! Това са "ценностите" на иудеу-християните, щото на само християните не са...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Житейският хоризонт на Зеленски

  04 Окт 2022 11:10ч.

  е предопределено къс..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Атнон

  04 Окт 2022 11:10ч.

  И Дершовиц и Зеленски са велики. Хем се плюят по между си, хем се хвалят според конюктурата, даже се раздават ей така Нобелови награди. Много трудно е да разбереш този народ. Ето тук едно изпълнение на Зеленски заслужаващо Нобелова награда, та и повече. https://youtu.be/oua0Puihrkc

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мачок

  04 Окт 2022 13:40ч.

  Едната ръка мие другата ?. Мислите ли че Лавров случайно спомена че Хитлер бил евреин , все пак да не забравяме че челюста на хитлер е в Москва , стига да вярваме че се е самоубил , както твърдят. Един ДНК анализ, което руснаците със сигурност са направили , изваден пред световната общност, може да повдигне безброй въпроси ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моите имена

  04 Окт 2022 11:32ч.

  Чета го този Дершовиц и не зная хвали ли Зеленски, че воюва срещу "руската агресия", или го кори заради неполиткоректнистта му!? А и някаква нобелова награда за мир се намесва - вероятно за заслуги на източния украински фронт! Не, тия вече наистина са напълно откъснати от всякакви главни мозъци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  04 Окт 2022 11:40ч.

  Аман от страданията на тия евреи ! А какво да кажем за милионите руснаци, паднали под ножа на Хитлер и предателите украинци, румънци, хървати и др., воювали за Райха в руските поля ?! Българите със сигурност не са били сред тях, но македонците се осмеляват да ни наричат фашисти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От харвардеца:

  04 Окт 2022 12:44ч.

  Зеленски е велик човек, с велики недостатъци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • казва

  04 Окт 2022 12:57ч.

  кои НЕ СА СПАСЯВАЛИ евреи. Как не му се обърна езика, да каже кои СА СПАСЯВАЛИ ? Неблагодарно племе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  04 Окт 2022 13:31ч.

  Израел Шамир – писател, евреин, антиционист - какъвто по собствено признание е и Ноам Чомски, твърди, че разговорите за Холокоста помагат на евреите да преодолеят завистта си и да мобилизират солидарността си. Може би не е случайно, че този професор повдига въпроса дни след Речта на Путин на 30 септември 2022 г. Предполагам, че особено болезнена за Дершовиц е моралната съпоставка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  04 Окт 2022 13:38ч.

  Харвард стана нарицателно за наглост , некомпетентност и брутално изкривяване на истината , очевидно , че е училище за мошеници щом се говорят суперлативи за един престъпник !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Той и Сатаната е лъжец,

  04 Окт 2022 21:28ч.

  диаболос– "който премята, лъже". От началото на войната много укрозападни лъжи се разпръснаха в медийното пространство и в резултат на това се промени ноосферата. Логиката и истината си отидоха, хората останаха включени на митологични кодове, оскърбяващ здравия разум абсурд и пиратско поведение на най–високо равнище.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рейнджър

  04 Окт 2022 21:35ч.

  Този да вземе да предложи за Нобелова награда създателите на сайта "МIротворец". Чърчил как се е противопоставил на руската агресия? Действително не разбирам кои факти стоят зад тази интерпретация, но че е желаел да насочи хитлеристката към Русия май и в учебниците по история на острова се споменава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Номинацията на зеленски

  04 Окт 2022 21:51ч.

  за Нобелова награда явно е много отдавна, щом едва от скоро е разколебана от лъжливите му изявления. Чудно е кои са официалните източници на информация на Дершовиц за явлението зеленски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  05 Окт 2022 0:30ч.

  А може би харвардският професор повдига леко декора на случващото се в Украйна, а и в Европа - Европа, която преди по-малко от век бездушно товари с хора цели влакове и ги изпраща в лагерите на смъртта? Кой подхранваше с курабийки украинския нацизъм и го насъскваше срещу руснаците в Донбас? Подбутвам провокативно темата не зарази друго, а защото все по-ясно се очертаваме

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  05 Окт 2022 0:38ч.

  „прифронтова държава“ по думите на проф. Иво Христов. По-горе bodar4uk уместно е отбелязал, че макетата ни наричат фашисти. Че не сме, не сме, но могат по-лесно от укрите да ни фашизират – достатъчно е да ни турят Пасито Майнатамунаправославието да ни реди новия кабинет и ей ни – първи азоввци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хахаха

  05 Окт 2022 7:53ч.

  Има ли по-големи нацисти от евреите? Има ли друг народ, самоопределящ се като "богоизбран"? Има ли друг народ, който да смята останалите народи за "гой",т.е. тор?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  05 Окт 2022 9:45ч.

  Има, има, болни мозъци има сред всички народи. Сред евреите също има и те са част от днешната зловредна върхушка, която си е въобразила, че властта на парите е по-силна от човешкия дух. Да имаш или да бъдеш - сентенцията е на един от най-светлите умове на еврейския народ, който също така казва: „Историята на човечеството започва с акта на неподчинение, което

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка

  05 Окт 2022 9:48ч.

  е и началото на неговото освобождение и интелектуално развитие.“ За Путин съм сигурна, че е чел Фром, за Зеленски – не съм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има евреи и евреи

  06 Окт 2022 12:27ч.

  Истинските евреи живеят в Израел; тези по света са хазари, приели формално юдаизма, маскирани като евреи с единствен бог Луцифер (Мамон). https://bgprevedi.com/sequel-fall-cabal-1/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи