Адвокатът по казуса "Дебора" пред "Гласове": Прокурорите по делото знаят, че Георги не е виновен, но се страхуват от публичен линч

Адвокатът по казуса "Дебора" пред "Гласове": Прокурорите по делото знаят, че Георги не е виновен, но се страхуват от публичен линч

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Прокурорите по делото за обезобразяването Дебора в Стара Загора знаят че, обвиняемият Георги Георгиев е невинен, но нямат избор. Ако не постъпят "правилно" ги очаква публичен линч. Това кадва в интервю за "Гласове" и Елена Дюлгерова Петко Кънев - адвокат на обвиняемия Георгиев.

Според защитника има нови експертизи, които още повече оневиняват Георги: "но няма как да вляза в детайли".  Лошото е, че по данните, които са получили от техническата експертиза на телефона на Дебора, прокуратурата не е предприела нищо. Това е по-притеснително. Въпреки новите противоречиви данни, които изплуват, обвинението решава отново да внесе обвинителния акт.

- Г-н Кънев, какво да очакваме от 15 ноември, когато в Окръжен съд - Стара Загора е насрочено ново дело по така наречения случай „Дебора“? Преди няколко дни пък на Георги Георгиев отново му бе отказано прекратяване на мярката за неотклонение „задържане под стража“. 

- Не сме очаквали да го освободят с последната мярка. Всички знаем какъв е общественият интерес към това дело и какво ще се случи, ако съдът се произнесе по съвест и пусне Георги – което е редно да направи. За да сме коректни, трябва да кажем, че при последното заседание за гледане на мярката, след постановяването на определенията съдът си позволи да коментира доказателствата. Това се случва за първи път! Беше пояснено, че те са много противоречиви и че прокуратурата следва да изчисти тези противоречия преди да внесе обвинителен акт. Подобно нещо разбира се, няма да се случи.

- Защо?

- Ами защото прокуратурата бързаше да внесе обвинителния акт. Но те отдавна са дали да се разбере, че за тях разследването е приключило. 

- Не звучат особено убедително обаче.

- Лично аз мисля, че и според тях Георги не е виновен, но нямат избор в тази ситуация.

- Заради обществения натиск ли?

- Виждате, линчуват ги публично, искат им оставки… Прокуратурата не е съд. При тях действа принципът на единоначалието – макар че са уж независими, в своите решения и в разследванията биват винаги притискани, наблюдавани изкъсо, иска им се отчет какво са свършили.

- Кой ги наблюдава?

- По-висшестоящите, понякога и самият главен прокурор им иска отчет. Няма значение, че би трябвало да са независими магистрати и не би следвало който и да било да им се меси по време на разследването.  

- Тоест за пореден път се налага впечатлението, че финалът на това дело е предопределен.

- В досъдебната фаза – категорично. Надявам се в съдебната да се разгърне изцяло състезателното начало и да имаме равни права с прокуратурата, каквито до момента еднозначно липсват.   

- В смисъл?

- Държани сме много на тъмно в това производство – добре че са самите мерки за неотклонение, за да видим какво се върши и реално да знаем с какви доказателства се разполага срещу клиента ни. 

- Основните ви аргументи пред съда, че Георги няма отношение към зверството, извършено с Дебора, бяха че ДНК експертизата и трасологичната експертиза категорично доказват – следата от стъпката - че той не е бил на местопрестъплението. Има ли нови експертизи, нови факти, които не знаем?

- Нови, които да затвърждават обвинението, няма. Напротив, има нови експертизи, които още повече оневиняват Георги – но няма как да вляза в детайли.  Лошото е, че по данните, които са получили от техническата експертиза на телефона на Дебора, прокуратурата не е предприела нищо. Това е по-притеснително. Въпреки новите противоречиви данни, които изплуват, обвинението решава отново да внесе обвинителния акт.

- Есемесите ли имате предвид?

- Не само. Но самите есемеси… Аз от самото начало твърдя, че обвиненията за закани с убийство са несъстоятелни. След изследването на нейния телефон много ясно проличава, че те са си разговаряли с лексиката от типа на: „Ще те убия“, „Ако, мисли му…“ и тем подобни. Дебора също му е писала: „Ще те убия“… Това е някаква нормална според представите им комуникация между тях. Нейното обръщение към Георги се случва два дни преди инцидента. Ако на него повдигат обвинение за закани в убийство, на нея защо не й повдигнат същото? Няма логика!

- Хайде да го кажем просто – защо повдигнаха на Георги второто обвинение – за закани в убийство. 

- За да могат да го задържат. Просто първото обвинение беше приключило във фазата на гледане на мярката и трябваше да го пуснат.  От първото интервю на Дебора пред влогъра Станислав Цанов без капка съмнение стана ясно, че някой се е обадил на майката на Дебора на 29 юли – още една мистерия кой се е обадил – и е казал: „Нищо не правете, намерихме за какво да го задържим.“ От това по-показателно, че всичко е режисирано предварително, какво… 
Явно още тогава е трябвало да излъчат такъв разговор, но някой от прокуратурата или от полицията им се е обадил и е казал: „Не ходете, ние намерихме за какво да го задържим.“

- Така. Един, точно един месец след рязането, майката на Дебора дава интервю за Радио "Стара Загора", на другия ден темата е подхваната от Нова телевизия и лавината тръгва. Това как ви изглежда?

- Разбира се, че е учудващо. Обърнете внимание на „заканите за убийство“, за които е задържан Георги. Те датират от април 23-та година. Какво излиза? Това момиче се сеща 4 месеца по-късно, че е било заплашено с убийство. Много е несериозно! Още повече, че ѝ е правена психолого-психиатрична експертиза, в която въобще не е бил засяган въпросът как се е чувствала Дебора вследствие на заканите. Това от една страна е непълнота на разследването, от друга – свидетелство, че то се води едностранчиво и само в посока да се докаже виновността на Георги.  А досъдебното производство има задължение да събере и оневиняващи доказателства. Нашето задължение е да защитаваме клиентите си, тяхното – да разкрият обективната истина, не „истината“, която ги карат да представят. 

- Казвате ми, че след като има съмнения инквизиторът да не е Георги, от разследването не си правят труда поне да помислят дали пък някой друг не би могъл да причини този кошмар на Дебора и евентуално кой може да е той? Да потърсят друга следа.

- Разбира се, че трябва да търсят и друга следа, но не го правят. Разпитите на Дебора са толкова нагласени! При всеки следващ разпит тя се сеща по нещо ново. Даже в последния твърди, че Георги ѝ се бил представил преди да се качи. Каква е логиката той да ѝ се представи, а да се качи с маска, с ръкавици? Защо да се крие? 

- В интервю за Нова телевизия Дабора казва, че първо разпознала Георги по устата.

- После почва по устата. Първо по парфюма, по миризмата, по гласа… И накрая вече се оказва, че вече той едва ли не сам ѝ се е представил. В същото време няма негово ДНК на мястото, няма следа от обувките му. 

- Обаче на базата на видеонаблюдение съдът прие, че Георги все пак е бил там.

- Какво видеонаблюдение? Няма нищо, не. Не е имало друг човек на мястото – поне от това, което виждаме по делото – била е сама, някой влязъл…

- Чета по форумите – била наркозависима, друсала се непрекъснато. В такова състояние би могла и сама да се нарани… Това приемате ли го, може ли да е меродавно и да оневини Георги?

- Не съм специалист, не мога да кажа. Само тя знае със сигурност. истината.

- Дали я знае?

- Ако няма спомен, е редно да каже това. Ако има, е редно да го пресъздаде такъв, какъвто го има в действителност. Няма как споменът да се видоизмени в рамките на 4 дни от малка точица да стане голям балон. 
Не за първи път се занимавам с побоища, обезобразявания. Но за първи път ми се случва изведнъж за 4 дни те да изплуват в съзнанието на пострадалия.

-Каквото ида си говорим, има едно момиче, жестоко рязано, малтретирано…

- О, да. Не оставайте с впечатлението, че искам да омаловажа случилото се с Дебора. Напротив. Младо момиче е, трагедия е това нарязване. Ужасно е, ако ѝ се е случило тава, което твърди. Много съжалявам и не бих го пожелал на никого. Но не медиите и студиата са мястото да се обяснява, да се показва. Нямам друго обяснение за тази показност освен да се движи процесът в „правилната“ посока. Вдига се толкова шум, за да се отнеме възможността на прокуратурата да разследва правилно, по вътрешно убеждение. При този натиск няма как да се проведе законосъобразно разследване.

- Вие успявате ли да свършите вашата работа?

- Опитваме се. Искрено се надявам да съберем много делови доказателства, да имаме възможност да разпитаме в подробности Дебора и всички свидетели, на които не сме имали възможност да зададем въпросите си, тъй като не участваме в досъдебната фаза.  

- Доколкото разбирам, няма как това дело да се гледа в Стара Загора вече. 

- Да. Ние още в самото начало искахме и да се разследва в друг район, главният прокурор да постанови да се разследва от друга прокуратура. Беше ни отказано – без мотиви. В момента въпросът е друг. Изчерпаха се всички съдебни състави в Стара Загора. Едни си направиха самоотводи още по време на мерките, други разгледаха мерките и смятат, че нямат право повече да се занимават с това дело, макар че формално законът не им забранява да го гледат и по същество.  Делото ще отиде другаде – това ще го реши Върховният съд. За целта сега трябва да бъде вкаран обвинителен акт в Стара Загора. Всеки състав да се отведе последователно и тогава делото да бъде изпратено на ВКС за определяне на друг еднакъв по степен съд.

- Как се чувства Георги?

- Няма човек, който да се чувства добре в ареста, но се държи.

- Пак да питам, каква е версията на Георги за вечерта на зверството?

- До момента ние не казваме абсолютно нищо като версия, нищо не излагаме като доказателства. Всичко може да се използва срещу нас. Всичко се преиначава. Те затова толкова много се стремят ние да направим някакви доказателствени искания – да видят каква е линията ни на защита. Е, няма да стане. Ще направим това в съдебната фаза, когато вече няма да имат възможност да манипулират нито свидетели, нито самото разследване. Нищо не можем да изложим в момента.

- Прокуратурата от самото начало обаче дава обяснения какво се случва по делото.

- Именно. Но, като са решили нещо да обяснят, да го обяснят докрай. Да дават всичко на журналистите. 

- Общественото мнение вече далеч не е така, да го кажем – „канализирано“ в полза на Дебора. Явиха се много съмнения, свързани с това дали наистина Георги е нейният „мъчител“. Това ще има ли значение за по-нататъшния ход на делото и отношението на съда към подзащитния ви Георги Георгиев?

- Аз пак казвам: не мисля, че е редно обществото да влиза в съдебната зала. Не мисля, че е редно общественото мнение и нагласи да са водещи при едно дело, при едно съдебно производство – съдът или прокуратурата да се влияят от това.
В крайна сметка, ако ние не сме прави, съдът ще го осъди. Ако сме прави, трябва да го оправдае. Така че не знам дали ще ни помогне общественото мнение. Знам, че ще ни помогне ситуация, в която няма обществено обявена публична нагласа. Ако го няма натискът върху съда, той ще може да си свърши работата. 

- Не ви ли притеснява фактът, че Георгиев е наричан „касапин“, „изрод“, „мъчителят на Дебора“ и прочие определения – при положение, че съдът не го е обявил за виновен. Това е подсъдно.

- Разбира се. В България действа презумпцията за невиновност. Но по-страшното е, когато тези епитети се използват от представителите на прокуратурата. Помните, че публично бе обяснено как Георги е виновен, как е престъпник… Тези хора са юристи и би трябвало да знаят, че не можеш да етикетираш някого като престъпник преди да си го доказал в съда.
Хайде да си представим, че Георги бъде оправдан. Ще му се извинят ли след това? Или ще си върнат думите назад?
А ако ме питате дали чисто хипотетично е възможно да се потърси отговорност на всеки, който слага такъв етикет – да, възможно е. Дори представители на прокуратурата би трябвало да отговарят по-тежко, отколкото примерно медии и отделни журналисти или обикновени граждани.

- Георги с надежда ли е, че ще бъде оправдан?

- Разбира се. Той се чувства невинен. 

- Вие вярвате ли му?

- Фактите, които имаме досега, доказват това.

26-годишният Георги Георгиев ще бъде изправен пред съда за обезобразяването на Дебора в Стара Загора. Разследването е приключило и прокуратурата е готова да внесе обвинителния акт в съда. Новината дойде от районния прокурор Таня Димитрова. Това е поводът за интервюто ни с Петко Кънев, един от адвокатите на сочения за „касапин“ мъж – с идеята да чуем и другата гледна точка, след като 18-годишната ученичка предприе маса публични изяви и независимо че Георгиев не е признат за виновен от съда, той априори бе осъден от обществото.

 

 

 

 

Коментари

 • Ретранслатора

  12 Ное 2023 9:30ч.

  Когато трябваше да се сваля правителството на Бойко или по-точно да се лансира това на Орешарски се започнаха едни случаи на самозапалвания в различни краища на държавата. Сега има странен случай на брутална разправа. Може би се търси нагнетяване на климата в нашето общество за налагане на определена политика. Има си хора за всичко!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хайде, хайде

  12 Ное 2023 10:23ч.

  Има една конвенция за прокарване. От 2018 г. насам медиите съвсем тенденциозно започват да шумят за насилие над жени, за да пробутат ИК на части. Не така стоят нещата обаче с внучката наркоманка, обвинена, че е заклала баба си. Или пък с осиновителката, пребила дъщеричката си до смърт. Какво да кажем за майката, заклала дъщеря си на първи юни - Деня на детето? Ами жената на горския заклала децата си? Защо не се пише за тези случаи? Въпросът ми е риторичен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  12 Ное 2023 10:49ч.

  Когато съдии работят под обществен натиск, това само показва, че нямаме правосъдие!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво стана с

  12 Ное 2023 15:09ч.

  Истанбулската, бе другари ? Това не беше ли постановка ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Старшината

  12 Ное 2023 21:51ч.

  тя, дебората, май бие на Раднево, като я гледам на снимката ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи