Земеделските министри от ЕС обвиниха Русия за фермерските протести

Земеделските министри от ЕС обвиниха Русия за фермерските протести

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Свързани статии: Фон дер Лайен: Русия и промените в климата са виновни за фермерските протести. Путин не разбира стремежа към свобода

Русия използва храните като оръжие и е виновна за ниските цени на земеделските стоки в ЕС, заяви днес белгийският земеделски министър Давид Кларинвал, след като председателства заседанието на своите колеги в Брюксел, преминало под обсадата на стотици трактори.

Забелязахме присъствието на земеделците пред сградите на Съвета на ЕС, това е поредната от много подобни прояви в Европа, посочи той. Земеделците понасят последиците от много трудна обстановка на пазара и са притеснени за своето бъдеще. Основните въпроси, които поставят, са свързани със строгите европейски правила за опазване на околната среда при тяхната дейност. Виждаме все по-голямо разминаване между тяхното всекидневие и европейското законодателство. Руснаците използват въпроса за храните, особено за зърното, като оръжие. Ниските цени са повлияни и от руските действия в Украйна, добави Кларинвал.

Той допълни, че европейските земеделци поставят въпроса за разликите в изискванията, при които работят те и техните колеги извън ЕС. Държавите от ЕС са единни в мнението, че нещата не може да останат така и че са необходими спешни решения, каза Кларинвал. Белгийското председателство на Съвета на ЕС поиска предложения за опростяване на правилата, получихме над 500 идеи и ги предадохме на Европейската комисия, поясни министърът.

По неговите думи се обмисля какво да се направи с търговските споразумения на ЕС с чужди държави. Ще продължим подкрепата за украинския внос на селскостопански стоки, но е необходимо по-добро решение как те да достигат до пазарите извън ЕС. Руснаците използват обстановката, за да дестабилизират Европа и Украйна, коментира Кларинвал.

Еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски заяви, че ще предложи отпусканата на европейските земеделци държавна помощ да бъде предоставяна и догодина. По неговите думи днес повечето държави от ЕС са подкрепили предложенията на комисията за по-малко бюрокрация и за необработваемите площи. 

Целият европейски пазар вече е засегнат от украинския внос на земеделски стоки и това на първо място се дължи на действията на Русия и пречките, които тя създава за корабоплаването в Черно море, посочи Войчеховски. По неговите думи в последните две години ЕС изнася за Украйна стоки за около 10 милиарда евро повече, отколкото внася от тази страна, но в областта на земеделието европейският износ е за 6 млрд. евро, а вносът от Украйна е за 25 млрд. евро.

По неговите думи бъдещето на търговското споразумение с държавите от Меркосур ще бъде определено с политическо решение. Войчеховски настоя държавите от ЕС да подхождат "по-гъвкаво", когато предоставят помощ на земеделците при "извънредни обстоятелства".

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • rusnak

  26 Фев 2024 17:20ч.

  Шизофреници прости.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ТАСС е длъжна да съобщи

  26 Фев 2024 17:24ч.

  Сигурно и за смъртта на митичният Джейкъб Ротшилд, пак са виновни руснаците и въздесъщият Император Владимир - Влад Мира !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Русия най-могъща на света"

  26 Фев 2024 17:45ч.

  Дай боже!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ама разбира се

  26 Фев 2024 18:51ч.

  И аз гледам, от два дена ми се струва, че Луната свети по-слабо. Няма начин, виновна е Русия и лично Путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Целият европейски пазар вече е засегнат от украинския внос на земеделски стоки и това на първо място се дължи на действията на Русия "

  26 Фев 2024 19:05ч.

  Чакай малко, Русия ли изнася за ЕС или Украйна? Как Русия засяга европейския пазар, който е залят от отровно и евтино украинско зърно (че не разбрах).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • от два дена някой ми пикае на вратата на гаража

  26 Фев 2024 19:10ч.

  Чудех се кой е, ама вече зная.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За всичко Путин е виновен

  27 Фев 2024 0:47ч.

  Позната песен от изтърканата им плоча. Толкова са предвидими , че даже не са никак интересни. И за джендъридеологията пак Путин им е виновен , защото искат да му направят напук . Жалки мишоци !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  26 Фев 2024 17:21ч.

  Мен ме радва този идиотизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тоя идиотизъм може да докара ядрена война, щото тия никога не мислят за последствията

  26 Фев 2024 17:46ч.

  Те "винаги са прави" и това им е достатъчно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  26 Фев 2024 17:27ч.

  Ама разбира се, че Русия е виновна! Напълно съм убеден, че на никого в цяла Европа дори не минава през ума мисълта, че вашата некомпетентност и корупция са виновни.🤣

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Те никога не са виновни

  26 Фев 2024 17:48ч.

  Собствената им пропаганда срещу останалия свят е промила собствения им мозък, че са непогрешими.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия не й е до занимаването с глупаци като вас...

  26 Фев 2024 17:28ч.

  Две неща се изискват, които ще ви ги кажат даже и децата: 1) Спрете санкциите; 2) Изолирайте навлека Украйна, чрез който САЩ ви източват. А вие все си баете, както си знаете - Русия та Русия... Глупакът сам си прави злото, когато не се учи от грешките си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван

  26 Фев 2024 17:33ч.

  Вече за кой ли път се уверявам че в ЕС са пълни идиоти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  26 Фев 2024 19:46ч.

  Кошка бросила котять, это Путин виноват!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Железен

  26 Фев 2024 17:33ч.

  И мен е радва този идиотизъм. Мислех , че само Киро про100то гнома и кокорко са така ама то било заразно. Иначе вече на всеки му е ясно , че Путин е виновен за всичко. Аз съм хвърлил око на съседката и точно Путин е виновен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евросъюзният пазар постепенно издъхва

  26 Фев 2024 17:33ч.

  Един път усетили силата на дъмпинга от Украйна, международните мутри (които нямат родина и националност, а не както вие си вярвате) ще правят всичко възможно да ви разбият изкуствено налагания протекционизъм на евроГейска селхоз продукция. И как да ви жалят, след като самите вие не си гледате интереса, а се занимавате с цялата възможна истерия на света единствено с това колко повече да навредите на Русия. При това положение, ако тя все пак някак ви отговори на враждебното отношение, истерията не ви стига и изпадате в амок.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  26 Фев 2024 19:43ч.

  Всъщност земята на Украйна почти изцяло е изкупена от американски компании, като Блек Рок, Монсанто и др. Следователно и селскостопанската продукция не е вече украинска, а на американските компании, собсртвеници на украинската земя! За това е и този рев и всевъзможни усилия да се изнася от Украйна! Това разбира се няма да Ви го кажат официалните дезИнформационни медии! Няма да Ви го кажат и украинските медии, защото ще демотивира глупаците, които мрат, като мухи на фронта и се бият с руската армия! Дори и най-големите националисти ще осъзнаят, че те почти нямат земя за която да се бият!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  26 Фев 2024 17:34ч.

  Да ми, нищо, че Клаус швабата ви кара да си съсипвате земеделието... тази пропаганда вече не върви, ако не измислите нещо ново сте свършени! 😁

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  26 Фев 2024 17:35ч.

  Мен ме устройва цените да са ниски. Ако други граждани на ЕС, това не ги устройва - да дават повече пари. Примерно плащаш за едно яйце 1€, казваш - малко е, повече струва - и пущаш още 1€ в неква касичка там - за Украйна, за Уши. Къв е проблемът?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Проблемът е,

  26 Фев 2024 17:37ч.

  че "неквата касичка там - за Украйна, за Уши" ще си седи хронично празна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  26 Фев 2024 17:39ч.

  Значи и другите граждани цените ги устройват. Тогаз тоз за кво реве? За близалка?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ъХъ

  26 Фев 2024 17:35ч.

  Русия ви вкарва безмитно и безконтролно стоки от Украйна, неподлежащи на еврорегулации. Русия ви налага затваряне на ферми и обричане на глад и мизерия на десетки хиляди фермери и клиентите им заради неадекватни "климатични" политики. Русия ви налага "зелена сделка". Русия спря вноса на торове, газ и енергия и взриви едни газопроводи. Абе напоследък все Русия ви сере в дантелените прашки, но накрая дървото ще си го изядете по пълна програма, да си знаете и да се подготвите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някой

  26 Фев 2024 17:38ч.

  Е, ама разбира се, че Русия е виновна за протестите. В Европа няма никаква причина за протести. Ама, никаква! Всичко е мед и масло! Всички министри, комисари и други политически назначения си изпълняват задълженията напълно прозрачно, и единствено в полза на народите. Така че, друго обяснение, освен че Русия разпалва протести, е напълно несъстоятелно. Как мислите вие?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ади

  26 Фев 2024 17:40ч.

  Своите грешки защо ги преписвате на други. Та земеделието започнахте бавно да го унищожавате още преди години. Какво ли не измислихте, то не бе за кривите краставици, за хлебарки и щурци, за какви ли не още глупости.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Танас

  26 Фев 2024 17:42ч.

  Разлях си ракията и си намокрих чорапа...Руснаците са виновни...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хаха!

  26 Фев 2024 17:48ч.

  И сам воинът е войн! Учете история, тъпаци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  26 Фев 2024 17:51ч.

  Русия им продаваше газ и други благинки, на символични цени. Йок, не ви щем газа - «Такую личную неприязнь я испытываю к России, даже кушать не могу». Взривиха газопроводи - ОК, не хотите, как хотите. Почнаха да купуват скъп газ - "Дорого, однако! Россия виновата!" Е, къв го искате бе, вашта ...?! Сега - украинското зърно евтино!? И нови върхове на активния, колективен идиотизъм! Не щем евтино зърно! Кво искате бе, нещо внятно можете ли да формулирате?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мен

  26 Фев 2024 17:51ч.

  НА КРИВА РАКЕТА КОСМОСА И ПРЕЧИ. Това е стилизирана версия на истинския израз. Това вече е много детинско поведение на чиновниците от ЕСССР.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Янус

  26 Фев 2024 17:56ч.

  Брюкселската управленска еврошайка е загубила всякаква връзка с реалността.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  26 Фев 2024 18:00ч.

  Че Русия ви е виновна за всичко всеки го знае. Въпроса е: Как ще се справите с фермерите? И още по-важно е, как ще храните народа, или целта ви е да умре населението на ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  26 Фев 2024 18:10ч.

  Ся, за Русия - е ясно. Но въпросът е за благосъстоянието на гражданите. Има два начина за повишаването му - да се свалят цените или да се вдигат заплатите. Тез началници не харесват първия начин - защо, балимааму. Вторият начин не го практикуват много - там разни нобелови разсъждения, само харвардци ги разбират. Има и трети начин - както казал един евреин: "Знам, че не можете да вдигнете заплатите, но тогава давайте ги по-често".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  26 Фев 2024 18:21ч.

  За пръв път война сваля цена на храна. С удоволствие бих изслушал фон Лайден как става тоя икономически фокус...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баба Яга

  26 Фев 2024 18:39ч.

  Боже, какви дебили управляват Европа. Ясно е, че този съюз е обречен, дано се разпадне преди да ни унищожи всички.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Удариха го на молби, за да спасяват положението

  26 Фев 2024 18:46ч.

  ЕК призова режима в Киев да спре износа на украинско зърно в ЕС - https://vz.ru/news/2024/2/26/1255328.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  26 Фев 2024 19:10ч.

  Протестите са против политика на ЕС. Политиците се държат като че зависят от външна , непреодолима природна сила(кишата,сушата,международното положение) щото няма да признаят че за чеп не стават.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "ЕС Политиците се държат като ..."

  26 Фев 2024 19:21ч.

  Марионетки. От всякъде ги клатят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  26 Фев 2024 19:30ч.

  Абе то не е висша математика. Свалете ограниченията на европейските фермери или въведете такива ограничения за украинските производители. Нали са се засилили към ЕС. Да свикват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • истина

  26 Фев 2024 19:34ч.

  да ги е …та , говеда долни

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ВС РФ след Авдеевка обкръжиха и Брюксел

  26 Фев 2024 19:40ч.

  Виждам, че под тракторния камуфлаж, ясно личат контурите на чисто нови изделия Т72 на Уралвагонмаш .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Беден Бохем

  26 Фев 2024 19:43ч.

  Шизофренията явно е задължително условие за заемане на ръководна позиция в ЕС и ЕК☺️

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Политиката на ЕС по отношение на земеделието, може да се сведе до следното

  26 Фев 2024 19:52ч.

  "Умишлено създаван дефицит" В световен мащаб се произвежда храна, достатъчна да изхрани поне два пъти целокупното население. Чрез въвеждането на напълно безумни, противоестествени забрани ака кривите краставици и т.н., умишлено подтискане на определени сектори и съответно стимулиране на други ЕС гони само маржа.. За да има богати, трябва да има значително повече бедни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да де

  26 Фев 2024 19:54ч.

  Ама "украинското зърно" не е украинско, защото е получено на земеделска земя, изкупена от "едни компании", дето са на Господаря. И това, че имало ГМО в зърното, не е оправдание за отказ на внос от 404.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иво

  26 Фев 2024 21:25ч.

  За да си обясня тези полюции трябваше да си припомня 3-тата книга от "Атлас изправи рамене". Едно към едно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нещастник

  27 Фев 2024 0:04ч.

  поредното изказване какви природни ид иоти управляват ЕС. идват избори, ако в кухите глави на белите на този континент останал грам акъл да вземат да го използват След още 20 г няма да им трябва на този континент

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи