Заради Асен Василев: БЕХ ще плати огромен данък за дарението си към енергийния фонд

Заради Асен Василев: БЕХ ще плати огромен данък за дарението си към енергийния фонд

Абсурдите в енергетиката продължават. С одобрено в петък решение кабинетът на Николай Денков в оставка е изменил едно от поредицата решения в сектора, с което задължи „Български енергиен холдинг“ да дари 728 млн. лв. на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“. До странното дарение се стигна, след като НС задължи финансовото министерство спешно да осигури 1 млрд. лв. за покриване на дефицит във фонда, който трябва да поеме разходите по либерализация на пазара на ток за домакинствата. Сега обаче се оказа, че върху дарението трябва да се плати огромен местен данък, възлизащ на 36,4 млн. лв. Обикновено данъкът се плаща от получателя, но в случая кабинетът е взел решение да задължи дарителя БЕХ да го плати, съобщава "Сега".

Това става ясно от публикувано в правителствената информационна система решение на кабинета от петък, 5 април. То явно е взето на подпис, защото последното присъствено заседание на правителството в оставка бе на 3 април. Решението съдържа точно едно изречение и с него кабинетът задължава БЕХ да плати местния данък върху дарението. По закон държавата и общините са освободени от местен данък върху даренията, но в случая безвъзмездното финансиране е от търговско дружество към фонд. 

Самото дарение следва да бъде извършено в 7-дневен срок от деня, в който министерство на енергетиката ще придобие дълговете на „Топлофикация-София“ към БЕХ и „Булгаргаз“ на обща стойност 1,6 млрд. лв. Към момента няма данни тази операция да е финализирана. По партидата на общинската фирма няма подадени подобни проектодокументи за вписване. Няма и решение на столичния общински съвет по темата, а дружеството е общинско. Според източници на „Сега“ бившият енергиен министър Румен Радев не е подписал проектодоговора с „Топлофикация-София“. Както „Сега“ писа, предложената от кабинета "Денков" схема за прехвърляне на заеми и дългове в енергетиката е много проблемна, особено по линия на държавните помощи. Там кабинетът замаза проблемите с приети постфактум изменения в постановлението за приемане на закона за държавния бюджет. 

Не е ясно дали на фона на тези въпросителни служебното правителство няма да отмени постановлението за предоставяне на 1,6 млрд. лв. извънредни средства по бюджета на енергийното министерство до получаването на становище от ЕК. Сумата бе разпоредена от МФ още в началото на април и огромното плащане е една от причините парламентът да вземе решение за ограничаване на разплащанията извън пенсии, заплати и режийни. Ако МС отмени постановлението, ще трябва да се търси друго решение за осигуряването на средства за фонда „Сигурност на електроенергийната система“.

 

 

 

 

 

Коментари

 • Хора от Гласове - ПП са тъпаци, НОП Вие прекалявате с калта по тях

  11 Апр 2024 9:03ч.

  Май Б Ви плаща

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  11 Апр 2024 16:51ч.

  Защо от нашите данъци ще се плаща на Топлофикация Соф , а не за обществено полезни каузи ??!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 123

  11 Апр 2024 9:18ч.

  Тоест, тези тъпаци (цитирам) са се насрали и са до ушите в лайна, а после друг ги калял. Хайде малко по-сериозно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Питат ли ме "Де'й...

  11 Апр 2024 9:42ч.

  прокуратурата?", се затруднявам да отговоря в сауна ли е, на гости у Рашков ли, или й връчват ръчни часовници за специални заслуги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  11 Апр 2024 9:46ч.

  Не, заради Румен Радев ще го плати... той доведе този освидетелстван психопат и му даде да управлява финансите на България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Truman

  11 Апр 2024 11:13ч.

  Радев да си поеме отговорността за Киро и Кокоро!!! Не да хленчи и да се извинява че го били ИЗМАМИЛИ. Една банда - на ББ и Шиши "прекара" другата банда - на Киро и Кокоро. Дивотията е , че няма НОРМАЛЕН изход от тази история! И двете предложения на масата на изборите са - БАНДА срещу БАНДА.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  11 Апр 2024 16:53ч.

  Първо Корнелия да каже КОЙ натресе Радев на БСП и Радев да каже КОЙ му натресе недомислията от ПП !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Констатация

  11 Апр 2024 10:15ч.

  Пълни изроди и некадърници, но виждам, че все още има промити мозъци, които им вярват...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абсурдите са по проекта Три морета, не вярвате?

  11 Апр 2024 11:16ч.

  Ето тук ........ https://business.dir.bg/pr-zone/konferentsiya-za-novata-energiyna-sreda-v-yugoiztochna-evropa-sabra-mezhdunarodni-eksperti-vav-vashington ... Разбива се държавната енергийна система за да стане частна с американско участие!!! Да не забравяме държавната визита на Асен Василев в САЩ преди месец. Проектът "Три морета" реализира американската стратегия за развитие на енергийна КАРТА на Югоизточна Европа. Затова за новото издание на Три Морета днес в Литва ще се ръководи от Джефри Паят, помощник - държавен секретар по енергийните въпроси на САЩ! ......... Тази лудост на раздържавяване на националната енергйна система трябва да спре защото застрашава националната сигуронст на България. Проектът Три морета цели загуба на енергиен суверенитет на 13-те държави, а оттам и на политически. Американците искат - като не ти достига енергия за държавата да си я купува оттук оттам без никаква сигурност за бизнеса и народа, и с всякаква зависимост и унижение за бизнеса и народа! Тази лудост трябва да спре - излизане от НАТО спешно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аре, карай

  11 Апр 2024 11:22ч.

  Парите ще отидат във фонда "Едни пари".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  11 Апр 2024 11:58ч.

  Грабежът продължи до последната секунда... И ще продължава, докато плебсът не се събуди и не изтрезнее! Идат избори, мислете с главите си!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Заглавието цепи миФки

  11 Апр 2024 15:16ч.

  Нали затова беше финансов министър - да прави така, че държавата и общините да събират повече данъци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен

  11 Апр 2024 18:36ч.

  Цялата кохорта на пропагандния отдел на БКП ,Пеевските мутрогени журналя и цялата пета колона от русофилистици ,путьовци ДС олигофрени и руски мекерета завиха вой и в хор отново,а те да най големия враг на България,те разграбиха и продадоха всичко що струва парички,за тях няма морал ,Родина,а само пари и власт хиените ненаситни.Все други виновни ,а те чисти паници.Всичко осрахте ,вони смърти на развала лайна,защото не се наядохте и накрадохте жалки идиоти,едноклетъчни.!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  11 Апр 2024 19:17ч.

  "Цялата кохорта на пропагандния отдел на ПП-ДБ, Пепедебейските шарлатански журналя и цялата пета колона от американофилистици, урсулопитеци, ДС мамини синчета и американски мекерета завиха вой и в хор отново, а те са най-големият враг на България, те разграбиха и (до)продадоха всичко (построено преди 1989г.) що струва парички, за тях няма морал, Родина, а само пари и власт, хиените ненаситни. Все други виновни, а те чисти паници. Всичко осрахте, вони на развала, защото не се наядохте и накрадохте жалки идиоти, едноклетъчни!!!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи