Явор Гечев: Няма условия за поскъпване на хляба заради спирането на вноса от Украйна

Явор Гечев: Няма условия за поскъпване на хляба заради спирането на вноса от Украйна

Очаква се Европейската комисия да предложи пакет от 4 основни култури - царевица, пшеница, слънчоглед и соя, които да бъдат забранени за внос до 5 юни в най-засегнатите страни от вноса от Украйна. Това заяви в предаването "Панорама" на БНТ земеделският министър Явор Гечев. България ще настоява да бъдат включени и други продукти от Украйна, които се внасят прекомерно у нас - сухо мляко, слънчогледово олио и мед, посочи още той.

Условието на ЕК е при приемане на този пакет мерки, засегнатите страни - България, Румъния, Полша, Словакия и Унгария, да свалят своите едностранни забрани. Ако ЕК приеме мерките във вторник, още в сряда Министерският съвет ще започне да ги прилага, увери Гечев. 

Докато мерките са в сила, петте държави ще имат право сами да вдигнат забраните, ако има отпушване на техните пазари.

Няма условия за поскъпване на хляба, нито на маслодайния слънчоглед и пшеницата след забраната за внос на суровини от Украйна, категоричен е земеделският министър.

"Има достатъчно количества в България, такива, че трудно могат дори да се реализират. Аз ще съм първият, който ще поиска обратно връщане на режимите, ако цените започнат да поскъпват масово", заяви той.

Утре Явор Гечев ще се срещне с най-големите производители на слънчоглед у нас, като земеделското министерство е готово да посредничи и при търговията на продукцията им. Министърът заяви, че ако има спекула, ще си позволи и да обявява цени и пред медиите.

Гечев каза още, че е провел добър разговор с украинския министър на земеделието днес и подчерта, че Украйна не иска да пречи на българските производители.

"Казахме си, че наводняването на пазара в черноморския регион сваля и техните, и нашите цени, вместо заедно да се опитваме да търсим други варианти, коридори извън Черно море и на трети държави, включително такива, които в момента са заети от руска пшеница. Да не забравяме, че най-големият производител всъщност е Русия".

По повод недоволството на производителите на слънчоглед, министърът обясни, че запасите на маслобойните у нас стигат за около 40 дни и понастоящем България разполага с 1 300 000 тона маслодаен слънчоглед.

Преработвателите на слънчоглед у нас са против забраната за внос от Украйна

"Проблемът със слънчогледа е, че той не може да се съхранява много време, тъй като се разваля. Ние имаме продукция за няколко милиарда продукция, която трябва да се реализира преди жътва".

На въпрос има ли пестициди в украинското зърно, Гечев отговори, че от взетите досега проби, в някои партиди са засечени т.нар. складови вредители.

"В случая става дума за ливадна пеперуда - има масово намножаване в три области на България. Експертите казват, че огромното намножаване се дължи включително на такъв тип вредители от зърното, което влиза".

Вижте целия разговор във видеото

Коментари

 • Няма няма, ама за "невидимата ръка на пазара"

  22 Апр 2023 0:39ч.

  дето ни баламосваха с нея, специални условия да ни бръкне в здравето не й трябват. След толкова години анархия и грабеж в България - нямало условия за поредния. Има идеални.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Румен Гечев, Явор Гечев идва ни в повечко

  22 Апр 2023 7:13ч.

  , от тея патриции, народеца ни все плебеи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Педро

  22 Апр 2023 10:05ч.

  За отровната храна ще работиш в мината в Бухово.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gen Gurko

  22 Апр 2023 13:08ч.

  Попитай кожодерите защо хлябът не поевтибня достатъчно въпреки липсата на ДДС и евтиния внос! Питай ги и защо не са съгласни да се внася зърно, щом тяхното е скъпо. Нали са капиталисти-латифундисти с Майбаси. А не ни разпарвяй че нямало условия да поскъпвал още хляба. То и за много други поскъпвания няма основание , ама има кожодери ловящи шарани в мътна вода. При това хем подпомагани от държавата с нашите пари хем реализиращи свръхпечалби.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тоест да очакваме поскъпване.

  22 Апр 2023 15:48ч.

  А и евтино отровно жито от украинските територии (за "разлика" от скъпото също отровно жито от България) е по-малкият проблем в сравнение с това, че светът е на ръба на световна война.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи