Васил Велев: За тези 9 месеца влошихме бизнес средата и отчитаме дъно в инвестициите

Васил Велев: За тези 9 месеца влошихме бизнес средата и отчитаме дъно в инвестициите

Следвайте "Гласове" в Телеграм

„Правителството е взело решение да поеме дълга на „Топлофикация София“ на стойност 1,6 млрд. Част от тази сума ще въведат във Фонда за сигурност на електроенергийната система, с което ще предотвратят въвеждането отново на такса „Задължение към обществото“. Вероятно дългът е по-малък - 720 млн. е сумата, която трябва да се върне. За жалост това далеч не е единственият проблем. Ние за тези 9 месеца влошихме бизнес средата и като резултат на всичко това отчитаме дъно в инвестициите. Заменихме реалните реформи с ПР на реформите. На прага сме от ново отлагане на влизане в Еврозоната“, коментира председателят на АИКБ Васил Велев в студиото на „Денят ON AIR“.

Той смята, че няма да е възможно да приемем еврото на 1 януари следващата година и ще има отлагане.

„Никой не се ангажира вече с дата 1 януари 2025 година за приемане на еврото. Пътят не е увеличаване на данъците, а извършване на реформи и един по-балансиран бюджет. Причините са много по-дълбоки, те са от липсата на реформи, забавяне на икономиката, преминаване от ръст към спад в индустрията. Имаме и срив на експорта, януари е паднал с 15% надолу и няма напредък в нито една реформа. В пенсионната система също даваме назад, няма административна реформа, образователна система също, имаме загубени 70 000 работни места в последното тримесечие“, каза Велев в ефира на Bulgaria ON AIR.

„Зелената сделка в микс с разменените санкции доведе до деиндустриализация на Европа. И тогава предложихме мерки, които бяха пропуснати. И сега имаме неизпълнение на националните приоритети. Непълен Шенген, без ясна дата за сухопътен Шенген, ново отлагане на Еврозоната. Всяка следваща прогноза за ръст е надолу, за инвестициите през 2023 г. ние имаме дъно, имаме един пиар за това как били нараснали чуждестранните инвестиции“, заяви гостът.

Планът за възстановяване също се забави - трябваше да го получим януари месец.

„Кабинетът беше записал до края на годината да се съфинансират 98 млн. лв. в наддоговаряне на технологична модернизация за малки и средни предприятия. Тези 98 млн. са до 50% от цялата сума. 200 млн. можеха вече да са финансирани. Вместо да си изпълни това обещание кабинетът, тези пари бяха канселирани и върнати в Механизма за възстановяване на устойчивост. И сега ще бъдат загубени, защото са пренасочени към други дейности“, допълни Велев.

 

 

Коментари

 • Сглобката трябва да си понесе отговорността

  28 Март 2024 19:39ч.

  вместо да се готви за нови преговори и ново управление.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами няма

  28 Март 2024 20:25ч.

  Защото на следващите избори пак ще излязат само агитките и резултатите ще са сходни. Умнокрасивите бандеровски бригади пак ще се строят, за да ни спасят от Кашчей, и ще вземат повече от колкото заслужват, а Баце и ДПС ще си вземат тяхното - и накрая пак ще има евроатлантическо мнозинство и нов потрес без край и без надежда. Това е тъжната реалност на нагласуващите мрънкачи. Чудеса не се предвиждат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  28 Март 2024 19:57ч.

  „Зелената сделка в микс с разменените санкции доведе до деиндустриализация на Европа.". Зелената сделка е нещо като Ковид "пандемията". Огромни количества капитали просто бяха прилапани от една клика. Същата клика, която реши да конфискува активите на Русия. Интересно ми е на оня свят ще им трябват ли? Или може би ще живеят вечно. Представям си Урсула на 300 години..... Или по-добре да не си я представям....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  28 Март 2024 20:07ч.

  сегашният ѝ вид не ти ли е достатъчен? смел човек.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Триста

  28 Март 2024 21:09ч.

  годишна костенурка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хе-хе!!!

  29 Март 2024 0:03ч.

  На някои снимки, където не е играл ретуша прилича на 80-90 годишна старица.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Асен

  01 Апр 2024 16:03ч.

  Глупости! И този иска да станем държава от южноамериканки тип! Че ние с Денков вдигнахме всичко - пенсии, заплати, цени, инфлация .. Останалото го задигнахме! Включително и бъдещето на децата ви! Щот' нас деца не ни интересуват!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи