Васил Велев: Всички купуваме от Газпром - някои директно, а ние през "Промяната", пардон, през посредници

Васил Велев: Всички купуваме от Газпром - някои директно, а ние през "Промяната", пардон, през посредници

Цена на природния газ в момента:
- 151 $/MWh в  България
-   44  $/WVh в Сърбия
-   66  $/WVh в Унгария
-   82  $/WVh в Гърция

Всички купуваме от Газпром експорт. Другите купуват директно. Ние през Продължаваме промяната. Пардон, през посредници.

Служебният кабинет анонсира миналата седмица оздравителен план за оздравяване на "Булгаргаз". Към момента дружеството не разполага с достатъчно средства за закупуване на необходимите количества природен газ. Очакванията са тази финансова нестабилност да доведе до редица проблеми по веригата доставки – разплащане – енергийна обезпеченост.

"Интерконекторът с Гърция има голямо и истинско значение, когато бъде построен терминалът в Александруполис. Тогава този интерконектор ще има истински смисъл, защото ще можем и като съсобственици да си доставяме собствен втечнен газ. Но дотогава дали ще минава оттам азербайджанският газ или през сделки, единствената разлика е, че към момента 30% от този газ се купува на цената на договора, а другите проценти на пазарна цена", коментира бившият заместник-министър на енергетиката Явор Куюмджиев в "България сутрин".

Председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов смята, че много се политизира темата за интерконектора. Той подчерта, че се политизира икономиката и сме вкарани в икономическа война.

Куюмджиев посочи пред Bulgaria ON AIR, че за пореден път някое от енергийните дружества ще бъде инжектирано с пари от бюджета или от БЕХ, само че за първи път се прави за "Булгаргаз". Според него това огромно задлъжняване на енергетиката пак ние ще го платим, рано или късно.

Според него поредица от глупави решения на европейско ниво са довели до сегашната криза, а те са били умножени от още по-глупави решения от предишните управляващи - обричат ни на скъпа и студена зима.

"Купуваме газ, който е на вторичен пазар. Ние купуваме от Турция, Гърция, остава да започнем да купуваме от Сърбия руски газ, който преминава през нашата газова транзитна система и после ние го купуваме. Този щаб трябва да прегледа какво трябва да се направи, за да може да не се повтаря това вторично купуване на природен газ. Задължително трябва да се започнат преговори с "Газпром" за тези обеми неползван газ, които ние сме платили. Трябва да помисли този щаб не е ли добре да направи така, че пазарът да бъде конкурентен - нека да има втечнен и тръбен газ и те да бъдат обект на конкуренция", обърна внимание Павлов.


Източник: dnes.bg

 

 

 

 


 

Коментари

 • икономизация на политиката

  08 Авг 2022 16:42ч.

  Подходящо време е едрият бизнес да подкрепи проруска политическа партия в България и да спечели предстоящите политически избори със съкрушителна преднина. При демокрацията волята на народа е водещ фактор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  08 Авг 2022 17:44ч.

  Тя пък и една демокрация .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • миванащ

  10 Авг 2022 11:56ч.

  Ами бизнеса мисли с ...ДЖОБА СИ! И това е единствено правилното решение днес да се отървем от разни (Козяшки) секти на потребителите на СКЪПИЯ газ. Кво беше казал Ботев? " не свойта душа брате, а душата на народа!" Е, в случая - скъпа газ(и добри комисионни), но ЕДНОКРАТНО! Щото народа и производството ще изчезнат от студ и енергиен недоимък , а после какво??? Пак в Канада?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не се заблуждавай

  12 Авг 2022 12:45ч.

  5-6 бивши ДКМС активисти, назначени впоследствие за капиталисти, не са едрият бизнес на България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Каква демокрация с фалшифицираните избори!?

  08 Авг 2022 17:51ч.

  Няма и не може да има демокрация в страни като България, докато не се разпаднат НАТО, ЕС и САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • iliya

  08 Авг 2022 17:56ч.

  Не трябва да се кляка пред "Газпром", толкоз!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Н.Н.

  08 Авг 2022 19:06ч.

  Точно така, приятелю! Идеологията трябва да е над всичко! Без грам мисъл! Нека се самоубием, за да бъде ухапан от бълха Путин!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Реалист

  08 Авг 2022 21:19ч.

  Статията е откровена лъжа и манипулация. Купува се от Гърция, където само 26% е руски. Как разбраха, че се купува точно този газ от микса? Ако наистина цената за Сърбия е $44 какво ще му е лошото да купуваме през посредник?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • минаващ

  10 Авг 2022 12:01ч.

  Като не щеш "да клякаш пред Газпром" - ОБЕСИ СЕ пред Козяк 11! Трета алтернатива НЯМА - още не можем да доставяме Газ от Нептун...Но Народа не ще да мре от студ и глад (чакат ни поне 250 000 нови безработни зимата), ако на теб това ти харесва...Преди 230 години едни други хора изобретиха Гилотината за такива като тебе...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лалю

  09 Авг 2022 11:10ч.

  Тука е така! И оръжието го продаваме в Украйна чрез посредници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Велев така и не разбра, че преговори с Газпром на ниво правителство или Булгаргаз няма да има.

  12 Авг 2022 12:50ч.

  По-гласовитата част от народа не иска, пък и американците не дават. Вместо да реват по медиите, назначените капиталисти да си договорят доставки на газ било пряко с руснаците, било чрез омразните посредници. Докато все още ЕС не е забранил вноса на газ от Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи