Васил Велев: Предизборното харчене при бюджет с голям дефицит може да усложни задачата за влизане в еврозоната

Васил Велев: Предизборното харчене при бюджет с голям дефицит може да усложни задачата за влизане в еврозоната

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Има склонност за предизборно харчене, но като имаме предвид, че бюджетът е с голям дефицит, с напрегнати и трудни за изпълнение приходи, както и наливане на пари в нереформирани системи, това харчене може допълнително да усложни задачата, свързана с приоритета за влизане в еврозоната. Това коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев по Euronews Bulgaria.

Асен Василев похарчи 2.2 млрд. лева за два дни и раздаде по 7500 лв. ДМС на антуража

По отношение на предложените от ГЕРБ-СДС и ДПС великденски добавки за пансионерите, Велев каза, че не може да се твърди, че едни допълнителни 40 или 50 милиона лева могат да бъдат решаващи, като преди това са отпуснати над 1 милиард за общо увеличение на пенсиите.

"За жалост политиците не спряха да бъркат осигурителния принос, пенсията, със социалната помощ. Визирам това, че 40% от пенсионерите получават еднакви пенсии, именно минималните. Изтрита е разликата между осигурените на реални доходи със средна квалификация и тези, които са били в сивия сектор и са укривали доходи, което продължава да налива бензин в сивата икономика у нас", каза предприемачът.

По думите на Васил Велев с новото увеличение на пенсиите от 1 юли ще продължи политиката за раздаване на пари на калпак, но без да се отчита осигурителният принос. „Пенсията трябва да бъде такава, какъвто е бил осигурителният принос. Ако това е много малка сума и тя не позволява нормално съществуване, тогава идва социалното подпомагане. Сега един човек може да има доходи от наем и той да живее съвсем прилично, а когато се е трудил да е укривал доходи, да не е плащал осигуровки и затова пенсията, която му се определя по формула да бъде много под минималната. Това е една грешна политика“, коментира още Велев.  

Източник: "Труд"

 

 

Коментари

 • ВЕЛЕВ

  07 Апр 2024 15:40ч.

  ПАК ПЕНСИОНЕР ТЕ СА ВИНОВНИ,НАЛИ ГОСПОДИН ВЕЛЕВ?РАЗДАВАНЕТО НА ДМС ОТ ДРУГАРЯ ВАСИЛЕВ Е ПРАВИЛНО И ТО НЯМА ДА ДОВЕДЕ ДО УСЛОЖНЯВАНЕ НА ЗАДАЧАТА ЗА ЕВРОЗОНАТА!?КАКВА ЗАГРИЖЕНОСТ ЗА НАРОДА!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе каква еврозона ви гони бе. То евро няма да има, те за някаква зона се натискат

  07 Апр 2024 17:18ч.

  Само ще даваме вид, че се готвим и ще свалим валутнитя борд. Всъщност, само ще му гепим резерва, той борда нека си седи, ако може. На нас е ни пречи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи