Васил Велев: Чака ни много тежка зима, само азерският газ няма да стигне, икономиката може да спре

Васил Велев: Чака ни много тежка зима, само азерският газ няма да стигне, икономиката може да спре

"Имаме договор с най-големия доставчик на газ ("Газпром"), а цените са с 30% по-ниски от тези на другите, но контрактът не се изпълнява. Лъжа беше, че ще се оскъпи при превалутиране. Обясненията бяха несвързани и за наивници", обясни той.

"Изпълнителният директор на "Булгаргаз" вече каза, че няма осигурени количества газ за следващите месеци – няма нищо осигурено за октомври, ноември и декември. За август имаме косвени доказателства, че също не е осигурен газ, тъй като няма прогнозна цена за август."

Това заяви в "Денят на живо" по Nova News председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Велев алармира, че заради липсата на газ много предприятия у нас ще спрат работа, тъй като няма с какво да го заменят.

"Много предприятия ще спрат без газ, не могат да го заменят с нищо. Става дума за индустриите, в които служи за суровина - стъкларската индустрия ще спре завинаги. Където газът се ползва за оборудване, а също и в металургията, не може да бъде заменен. Ситуацията може да доведе до спиране на икономиката", предупреди той.

По думите му комуникацията с Министерството на енергетиката "върви трудно" в последно време, тъй като от ведомството дали от незнание или предумишлено, "им сервират откровени лъжи и фалшиви данни", но не пожела да навлезе в конкретика.

Поискахме среща с коалиционния съвет, защото ситуацията наистина е обезпокоителна. Не се минират просто възможностите за растеж на икономиката, но има опасност тя изобщо да спре, допълни Велев.

Председателят на АИКБ изказа съмнение, че доставките на газ от Азербайджан ще бъдат достатъчни, за да покрият нуждите на бизнеса.

Данните, които имаме от официални източници, сочат, че в самия Азербайджан има дефицит от 1,2 млрд. куб. м газ, т.е. той внася, за да може да си изпълни договорите. Така че сме скептични, че проблемите ще се решат с азерския газ, коментира той.

"Имаме договор с най-големия доставчик на газ, а цените са с 30% по-ниски от тези на другите, но контрактът не се изпълнява. Лъжа беше, че ще се оскъпи плащането при превалутиране. Обясненията бяха несвързани и за наивници", обясни Велев. Той допълни, че всъщност "Газпром" ще доставя газ на Европа още няколко години.

Васил Велев прогнозира също така, че ни очаква "много тежка зима".

Зимата ще е много тежка, защото азерският газ покрива около 1/3 от потребностите. Той няма да стигне само за "Топлофикация-София", пък какво остава за останалите топлофикации и бизнеси, отбеляза Велев.

В заключение председателят на АИКБ посочи, че газ трябва да има и да е на добра цена, без значение откъде идва.

Относно решението на Конституционния съд, според което избирането на Станислав Тодоров за председател на КЕВР е незаконно, Велев коментира, че не е добре комисията да стои дълго време без председател и призова Народното събрание да се активизира и да избере нов, но уточни, че това няма да реши проблема с доставките на природен газ.

Източник: NOVA TV

 

 

 

 

Коментари

 • nan

  22 Юли 2022 15:54ч.

  нема се плашиш чиче, шса топлим с демократични либерални ценности.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без газ ще трябва гъз

  23 Юли 2022 13:29ч.

  Ха Бакалъм

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да го духа чес'ното час'ничество

  26 Юли 2022 11:33ч.

  Особено това, дето има тещо общо с реституцията и преебатизацията

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи