Васил Велев, АИКБ: Имаме запас от газ за 10 дни в хранилището в Чирен

Васил Велев, АИКБ: Имаме запас от газ за 10 дни в хранилището в Чирен

"В момента имаме запас за 10 дни от газохранилището в Чирен, ако не намаляваме потреблението. Можем да живеем и без газ, но на каква цена? Смели, но безотговорни са изказванията, че можем да се справим без необходимите суровини, защото заплатите на работниците, които произвеждат стоките си, зависят от това". Това заяви Васил Велев от АИКБ за предаването  "Твоят ден" по Нова нюз.

По думите му във фактурата за изминалия месец се намалява изискуемата сума със сумата на компенсацията. "За март се очертава тя да бъде в размер на 250 лева, което означава, че ще остане за плащане 270 лева. И след компенсацията цената е два пъти по-висока от миналата година. За април имаме предвидимост, но от май нататък не е така", каза той.

За него България е в най-тежка ситуация с природния газ, защото 90% от него е внос от Русия, а договорът изтича в края на годината. "За нас е важно да има яснота за следващата година - да има договорени количества газ и резервирани капацитети по маршрутите, които се доставят.

Велев споделя, че който продава на по-висока цена от пазарната, печели. "КЕВР определя цена, при която препоръча ТЕЦ Марица Изток да е активен. Ако имаше повече предлагане и продажби на електроенергия, ТЕЦ-ът щеше да си подобри финансовия резултат. Но те се отказаха от това, за да се вдигне цената и да печели някой друг", посочи той. И допълни, че от октомври ударът за бизнеса от високите цени е сериозен. 

"Декември вече имаше компенсиране по формула, с таван не повече от 30% от цената на борсата. Средната цена за месец е 533, 51 лева за мегаватчаса. Днес цената електроенергията е по-ниска - 518 лева, ако е такава до края на месеца, компенсациите за месеца ще бъдат пълни, без да се орязват от тавана", обясни Велев.

АИКБ предлага пакет от 4 мерки за справяне със сивата икономика. Позицията им е, че минималните работни заплати следва да бъдат различни в зависимост от икономическите дейности. "500 000 души са силно застрашени, защото средният осигурителен доход в техните сектори е близо до минималната работна заплата, плюс класовете за прослужено време", отбеляза той. И уточни, че забраната за внос на стомана и стоманени изделия от Русия ще постави на карта на бъдещето на редица предприятия, които до 2-3 месеца може и да не продължат работа.

 

 

Коментари

 • рукола

  24 Март 2022 10:22ч.

  Браво, ще стане забавно за олигофреничното ни управление 🤣

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  24 Март 2022 11:15ч.

  Слава Украине! Хероям Слава!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Dimitrov

  24 Март 2022 16:20ч.

  Пиши правилно, бе! САЛО Украине! Героям САЛО!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  24 Март 2022 11:18ч.

  "Еманюел Макрон заяви в ефира на френската радиостанция France bleu за възможността за въвеждане на купони за хранителни продукти, които ще помогнат на най-бедните домакинства и средната класа да се справят с продоволствената криза."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  24 Март 2022 11:33ч.

  "Разходите растат по-бързо от заплатите и Английската централна банка смята, че тази година инфлацията може да достигне двуцифрени стойности, пише ВВС. През 12-те месеца до февруари цените са се повишили с 6,2% - най-бързото увеличение от 90-те години на миналия век. Най-много са скочили разходите за гориво, енергия и основни храни като олио, пилешко месо, сирене, масло.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  24 Март 2022 11:33ч.

  "Очаква се през април, когато се покачи горната граница на цените на енергията, инфлацията да се ускори още. Това ще увеличи средната сметка за гориво за домакинствата в Англия, Шотландия и Уелс с близо £ 700 годишно. ""

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ha ha ha ha

  24 Март 2022 11:47ч.

  Велев станал Путинист ! Уаууу !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола

  24 Март 2022 11:56ч.

  Всички сме путинисти... някои просто ги е страх да си признаят 😜

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  24 Март 2022 13:29ч.

  Що ревеш бе ?!? Като приватизирахте, крадохте и съсипвахте, не ви пукаше! До вчера ревяхте навсякъде - по-малко държава и хич да не ни се бърка! Променяте закони във ваша полза и в ущърба на всички останали! И сега си седнал да ревеш, къде била държавата! Коя държава - тая която съсипахте ли ?!? Измекяри!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ние сме на всеки километър.

  24 Март 2022 15:11ч.

  Аааа фалирайте червени капиталисти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 500-хилядна българска работническа армия

  24 Март 2022 20:11ч.

  да пристигнат да изядат по една баничка на ларгото и проблемите ще започнат да се решават

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи