Вълна от социални протести в Европа

Вълна от социални протести в Европа

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Скокът на разходите за живот през последните месеци очаквано предизвика вълна от социални протести в Европа. И отново очаквано те са по-масови, по-видими и по-организирани в западната част на континента, въпреки че инфлацията в повечето държави от Източна Европа е по-висока.

В същото това време правителствата обещават и отпускат компенсации на бизнеса и домакинствата заради високите цени на енергията, но разговорите за повишаването на доходите зациклят, което неминуемо води до продължаването и дори разширяването на протестите.

И докато през лятото беше времето на синдикалните действия в авиацията, есента на недоволството обхвана много и различни сектори от икономиката на десетки държави - от петролната индустрия през пощите и съобщенията чак до държавните служители.

Къде все пак са най-активните протести и какво правят властите и компаниите, за да решат синдикалните спорове?

Великобритания

Хиляди пощенски служители, университетски преподаватели и учители във Великобритания излязоха на протест в четвъртък и петък с искания за повишаване на заплатите им и за осигуряване на по-добри условия на труд, съобщи Асошиейтед прес. Стачкуващите блокираха входовете на пощенски служби, университети и училища в рамките на един от най-големите трудови протести през тази година. Протестът съвпадна с "черния петък". Пощенските служители ще стачкуват още шест дни преди Коледа.

Хиляди служители на британските железници от месеци протестират с искания за по-добри заплати и условия на труд, като на 22 ноември синдикатът Ар Ем Ти (RMT) обяви, че стачката ще продължи и през следващите два месеца. Това гарантира проблеми с придвижването на Острова по време на коледните и новогодишните празници, посочва Ройтерс.

Стотици служители на компанията за сигурност Джи фор Ес (G4S) ще стачкуват в рамките на 48 часа в началото на декември с искания за по-високи заплати. Синдикатът Джи Ем Би (GMB), който ги представлява, посочи, че протестът може да доведе до недостиг на пари в брой по време на коледните празници.

Хиляди държавни служители планират да протестират поне месец от края на ноември до коледните празници заради продължаващите спорове с властите за увеличението на работните заплати.

Безпрецедентна стачка от 15 до 20 декември готвят медицинските сестри с искания за по-високи заплати, предаде Пи Ей Мидия. Според официални данни от 2010 г. досега реалният доход на медицинските сестри във Великобритания е намалял с 20 процента.

Най-голямата верига за търговия на дребно в страната и най-големият частен работодател - "Теско" (Tesco), предлага на служителите си авансови плащания в опит да смекчи удара на повишаващите се цени. Работещите за компанията 280 000 души ще могат да получават по-рано до 25 на сто от парите си по договор срещу минимална такса.

Аутсорсинговата компания "Мити" (Mitie) предлага на нископлатените си служители допълнителна подкрепа на обща стойност 10 милиона лири (12 милиона долара), включваща еднократни бонуси, отстъпки при пазаруване и възможности за вземане на заеми срещу бъдещи заплати.

Германия

Най-големият синдикат в "Германия" И Ге Метал (IG Metall) договори миналата седмица повишаване на заплатите в сектора на миннодобивното дело и енергетиката с 8 на сто, което до неотдавна би било смятано за сериозен успех, но при официално отчетена инфлация от 11,6 на сто на годишна база се оказва, че доходите изостават спрямо ръста на цените.

"Фолксваген" (Volkswagen) договори тази седмица повишение на заплатите на 125 000 свои служители в Западна Германия с 8,5 на сто в рамките на две години, което е под нивото на инфлацията, но над това, което повечето работодатели предлагат.

Синдикатът "Ферди" (Verdi) договори миналата седмица увеличение на възнагражденията за 18 000 служители на енергийната компания Eр Ве Е (RWE), включващо еднократно плащане от 3000 евро и ръст на надниците с 6 на сто от 1 февруари.

"Луфтханза" (Lufthansa) и синдикатът на кабинните служители се разбраха за повишаване на заплатите на 19 000 души, а "Ауди" (Audi) предлага еднократни необлагаеми компенсации, но не и по-високи заплати.

Франция

Два синдиката подготвят мащабни протести в "Ер Франс" (Air France) от 22 декември до 2 януари, което би съвпаднало с коледните и новогодишните празници и би затруднило сериозно пътуванията. От синдикатите настояват за ръст на заплатите и подобряване на условията на труд.

Септември и октомври в страната преминаха под знака на протестите в много рафинерии, което доведе до недостиг на горива и принуди властите да вземат крути мерки. Към началото на ноември около 45 на сто от капацитета на рафинериите все още не беше възстановен, но снабдяването постепенно се подобри.

В края на октомври енергийната компания Е Де Еф (EDF) подписа формално споразумение с всички синдикати, представляващи нейни служители, за повишаване на заплатите. Суми и проценти не бяха съобщени.

Испания

Хиляди испанци изпълниха на 3 ноември емблематичния централен площад на Мадрид с искания за по-високо заплащане на труда. Това беше първият масов подобен протест в страната от началото на ръста на цените през годината.

Стачка на шофьорите на камиони почти блокира страната в началото на есента, но планиран за 15 ноември протест беше отменен, след като организаторите му се оплакаха от постоянен натиск от държавни служители, други синдикати и медии.

Служителите на "Асул хендлинг" (Azul Handling), компанията, обслужваща "Райънеър" (Ryanair) на 22 летища в страната, бяха планирали серия от 24-часови протести за по-добри условия на труд между 28 октомври и 8 януари, но ги отмениха, без да дават обяснение.

Синдикатът, представляващ продавачите в магазините на "Зара" (Zara - на испански "Сара"), обяви двудневна стачка на 24 и 25 ноември, съвпадаща с черния петък, в "родния" град на компанията - Ла Коруня. От профсъюза, които планират и други протести, искат увеличение на заплатите с 500 евро месечно до 2025 г.

Португалия

Хиляди лекари, медицински сестри, учители и държавни служители протестираха миналата седмица с искания за увеличение на заплатите под натиска на галопиращата инфлация. Протестът беше организиран седмица преди окончателното гласуване на бюджета на страната за 2023 г.

Служителите в завода на "Фолксваген" Аутоойропа (Autoeuropa), един от най-големите износители на страната, стачкуваха по няколко часа на 17 и 18 ноември в началото на смените си с настояване за извънредно повишение на заплатите заради инфлацията.

Австрия

Работещите в металообработващата промишленост договориха в началото на месеца годишно увеличение на заплатите със 7 на сто, което е над нивото на официалната инфлация от 6,3 на сто. Преговорите са добър знак за други сектори в страната, която има сериозна традиция в колективното договаряне и годишното увеличение на заплатите за предотвратяването на синдикални протести.


Източник: БТА

 

 

 

Коментари

 • сащ са сатанисти

  26 Ное 2022 14:37ч.

  Протестират от всеобща радоста, че сатанистите от сащ унищожиха разбиранията на европейските граждани за нормално и за ненормално! Евро(гей)пейците не разбират вече, че лъгъбътъ извращенията на сащ са ненормално зло, а го пропагандират! Евро(гей)пейците скочиха да бранят интересите на сатанистите от сащ спрямо уср-ай-на, вместо самите европейци да защитават християнските ценности на Русия! България трябва да изгони сащ и посланика на агресора сащ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ....

  26 Ное 2022 14:41ч.

  Абе ватник пий си водката и не се обаждай! И не слагай християнски ценностти и Путлерстан на една равнина! Ударихте първи и подло в 5 часа сутринта, сега цялата руска армия е разбита и 100 000 руски войници гният по украинските полета, какво още искате изверги, света ли да унищожите?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В САЩ има сатанисти

  26 Ное 2022 14:45ч.

  Останалото са тъпизми. Точно Западна Европа /"еврогейци" , ама не съвсем/ стачкуват и протестират. А овцете в Булгаристан кротко рупат тревата на Новото Нормално ? Ало ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бай Дрън

  26 Ное 2022 15:20ч.

  А в колко часа трябваше да ударят за да не бъде подло...кретен!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сабрутко Сабрутев от сабрутчетата на киро и кокоро

  26 Ное 2022 16:13ч.

  Четириточков, явно те е хакнал ИИ. Защото явно естествения липсва у теб!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • многоточие, баце, джендърче недоклатено!

  26 Ное 2022 16:36ч.

  Бегай у фащ, или доброволец у усрайна! И с малкото си ... нещо, защитавай ... нещо си! У сии форум, където са нормалните люде, мястото ти се невиди! Анадънму?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимнико,

  26 Ное 2022 16:53ч.

  От вчера много приповдигнато тролите. На 17.12.2021 Путин получи отговор от САЩ относно разширяването на НАТО и стана ясно, че трябва да удари пръв, за да не ударят него. В различни часове на деня и на различни места в Донбас в продължение на 8 години бяха нанасяни подли удари срещу мирното население в една гражданска война. не вярвам да имаш предвид тези подлости. Ако цифрата на убитите я знаеш от Люся Арестович, да знаеш, че си добавя произволни цифри по собствените си признания. Научи руски, за да чуваш и разбираш по–добре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Котопакси

  26 Ное 2022 18:47ч.

  Абе байданист пии си белината и не се обаждай от коневръза ,загинаха ама над 400 хиляди укрофашисти и 56 хиляди наемници от полша румъния англия и сащ . пленени укри над 16 хиляди срещу 500 руснаци .Укрофашистите нямат нито един превзет град със щурм . Всичките градове във които влязоха бяха отстъпени от руснаците Междувременно, съдейки по косвени показатели, въоръжените сили на Украйна вече са актуализирани поне два пъти, докато руските войски все още се бият в малцинство, почти в първоначалния си състав. Отстрани, разбира се, напускането на Въоръжените сили на РФ от Херсон и от Харковско направление изглежда зле, но за да бъдем обективни, укровермахтът не е превзел с щурм нито един голям град като Мариупол, Лисичанск или Северодонецк. Затова е трудно да се каже, че въоръжените сили на Украйна действат професионално. Ако си спомним пораженията на американската армия във Виетнам, а също и в Афганистан, тогава причината за срамното извличане на янките от Сайгон и Кабул бяха големите проблеми с общественото мнение в Съединените щати на фона на огромни загуби. Да, от една страна, ние предадохме Херсон без бой, но от друга страна, малкото забравено от Бога село Сухой Ставок, което дълго време беше първата отбранителна линия на областния център, стана най-голямото в света. военно гробище през 21 век. . И като се взе пред вид че цели 53 натовски държави се бият реално срещу русия във украйна и не могат да я победят .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  26 Ное 2022 14:42ч.

  И идиотите разбраха вече, че протестите са търсен ефект за манипулиране на общественото мнение и начин за прокарване на непрокарваеми нещица ? О да, видите ли, всички са недоволни, трябва да направим нящо, да променим /ах таз "промяна" ключовата дума за 22 г./ да , няма пари, хората умират от глаааад....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  26 Ное 2022 14:45ч.

  Трябват им електронни пари, ето те ги искат, искат да ядат червеи и да получават вакса през ден, докато опънат копънити.... дайте ми да ям! Точно затова в ИЕ никой не протестира, затова от БСП излизат некви лелки да си искат дженъробучението, за да ги показват по лъжевизиятаааааа

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  26 Ное 2022 14:45ч.

  На тия от снимката по челата им пише - "Платен съм!" ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Франкенщайн

  26 Ное 2022 15:22ч.

  А на задника ти какво пише ???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • smb

  26 Ное 2022 15:55ч.

  Наистина си зеленчук!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  26 Ное 2022 14:49ч.

  Добре защо никой не излезе да им обясни, че си похарчиха спестяванията, продадоха си тялото да бъде набодено, взеха пари да седят заключени и маскирани у дома, и затова сега няма, изхарчено е?! Истината е че на западняците им хареса пландемията защото беше платена отпуска,(а там се бачка яко и постоянно)! Най големия проблем пред глобалните сатанисти е това, че повредиха паметта на хората(помни се максимум 3 дни) и точно това им провали плановете, как да индоктринираш някой в "новото нормално", когато не помни?! Сега опитват директно с дигиталните купони, които да заменят парите! Купони в смартафона и имаш право да пазаруваш само където ти кажат и каквото ти кажат...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тинейджърите в Българи отново се активираха

  26 Ное 2022 15:00ч.

  Нищо не знаят, нито от Европа, нито как се изхранва семейство. За тях е лесно “тате носи - мама неси”. Хората наистина закъсаха. ДВОЙНО се вдигнаха разходите за храна, а за отопление тройно и четворно. При пазаруване харчех около 20 паунда, сега за същото плащам около 40. Потърсете в Google “warm bank” или “warm hub” Surrey и вижте какво ще получите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Организира се подписка срещу решението за предоставяне на военна помощ на Украйна

  26 Ное 2022 15:12ч.

  BIG5 АКЦЕНТИ Протести в редица градове срещу решението за изпращане на военна помощ на… Организира се подписка срещу решението за предоставяне на военна помощ на Украйна Общобългарски поход за мир и неутралитет е организиран днес в 20 града в страната, както и пред българското посолство в Лондон, чрез социалните мрежи. В София протестиращите се събраха около паметника на Цар Освободител. На място се организира подписка срещу решението за предоставяне на военна помощ на Украйна, предава БНР. Ето какво заявиха участници в похода в столицата: „Не искаме да стане късно и тогава протестите ни да ни спасят от такива решаващи събития и грешно взети решения.“ „Не виждам абсолютно никаква логика в това да изпращаме оръжие за Украйна. Не виждам никакви напъни от нашите политици за дипломатическо решаване на конфликта.“ Около 20 граждани и представители на различни политически партии се включиха в протеста в Ямбол. Протестиращата Жени Димитрова заяви: „Ние не желаем да се изпраща оръжие на която и страна да е било. Ако искаме да имаме България и тя да е нашата родина, ние, българите, трябва да се събудим. Може и да не се изпраща жива сила, но може и да се изпраща. Кой ще ни гарантира?“.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • капризи

  26 Ное 2022 15:22ч.

  Луди хора! Защо стачкуват, те не искат ли да му е зле на Путин? Стойте малко гладни и на студено, покажете малко солидарност с братския народ на Украйна. Фашисти, фашисти, ама и те са хора. И на нас ни е студено и скъпо, но вижте как се отнасяме към украинските екскурзианти - петзвездни хотели, безплатен интернет, по 60лв на ден на човек за храна, децата им на детска градина. Рай! За българина няма такова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gen Gurko

  26 Ное 2022 16:00ч.

  Нещо много нахилени ми се виждат протестиращите. Явно още нищо не са разбрали какво ги/ни/ чака и какво им /ни/ готвят тези, дето са се промъкнали по върховете на ЕС и то в големи количества. Още може, докато им уврат зомбираните кратуни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  26 Ное 2022 17:44ч.

  И какво ги чака ? Да спят на палатки в нивите на Казахстан, бягайки от мобилизацията на др. Ти Путин ли ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В Русия

  26 Ное 2022 16:59ч.

  участието в такива протести се наказва със затвор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пфу

  26 Ное 2022 17:29ч.

  Лъжеш като дрът ром.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Възможно е и да не лъже

  26 Ное 2022 17:32ч.

  Ако е в Русия и знае как е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жан Ви

  26 Ное 2022 17:29ч.

  Ето така изглежда глобалната хиперинфлация, заради крах на финансовата система от дългове. Наблюдаваме жанвиденова зима на забавен каданс.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдаваме жанвиденова зима на забавен каданс.

  26 Ное 2022 17:38ч.

  Най-забавното тогава беше тропането с празни тенджери от мадами с палта на стойност хиляди сороски долари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  26 Ное 2022 17:42ч.

  В Русийката протести няма. Там майки, загубили синовете си в позорната война на Путин му целуват ръцете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • просяци

  26 Ное 2022 18:19ч.

  А българинът не слиза от колата, ресторантите - пълни, в магазина не можеш да се доредиш, да влезеш. Всички са богати и доволни. Защо да протестират?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На снимката са протестиращи учители в Шотландия

  26 Ное 2022 19:00ч.

  Заплатите им са над 5 пъти по-високи от българските. Но с 5 пъти по-ниски заплати, навярно учителите в България живеят по-добре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи