„Уестингхаус“ планира да зарежда европейските АЕЦ с произведено в Украйна ядрено гориво

„Уестингхаус“ планира да зарежда европейските АЕЦ с произведено в Украйна ядрено гориво

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Освен че ще строи ядрени реактори в Украйна, два от които (реакторите на АЕЦ „Белене“) ще бъдат взети от България, „Уестингхаус“ започна общ проект с Украйна за завод за производство на свежо ядрено гориво.

Целта е това гориво да зарежда не само Украйна, но и Европа, съобщи през септември миналата година главният изпълнителен директор на Westinghouse Патрик Фрагман.

Той отбеляза, че за година и половина специалистите от украинската „Енергоатом“ и „Уестингхаус“ са „свършили фантастична работа, която обикновено продължава от шест до седем години“: „Направихме го не само за Украйна, но и за повечето европейски страни, в които ядрените реактори вече могат да бъдат напълно независими от доставките на гориво от Русия“, заяви Фрагман.

След три години Украйна ще има собствено производство на ядрено гориво за АЕЦ, с което ще замени руското, и ще го предлага на европейския пазар, твърди и Герман Галушченко, министър на енергетиката на Украйна.

Украинските медии съобщават, че вече се подготвя предприятието, където ще се произвежда ядреното гориво за украинските енергоблокове и за АЕЦ в други страни. Проектът се реализира от украинската държавна компания “Енергоатом” заедно с американската „Уестингхаус“.

В предприятието ще се произвеждат горивни касети за ядрени реактори ВВЕР с мощност 1000 МВт. Планира се тези компоненти да се използват за производство на ядрено гориво и в завода на „Уестингхаус“ в Швеция.

Украйна напълно се отказа от руско гориво за своите четири АЕЦ – в Ривне, Хмелницкий, Енергодар и край Миколаив, и го замени с това на “Уестингхаус”. Първа към американското гориво премина Запорожката АЕЦ в Енергодар, която от началото на войната премина под контрола на руската армия.

Сред държавите, с които „Уестингхаус“ подписа договор за доставка на ядрено гориво, е България. Това означава, че АЕЦ „Козлодуй“ е един от потенциалните купувачи на ядреното гориво, което американската компания планира да произвежда с „Енергоатом“  в Украйна.

Междувременно НЕК съобщи, че „специалисти от украинския оператор на ядрените централи „Енергоатом“ са на посещение на площадката на АЕЦ „Белене”. На място те се запознават с оборудването, доставено по проекта, както и с техническата документация. Посещението е организирано в изпълнение на решение на Народното събрание от мюли 2023 г. за провеждане на преговори за потенциална продажба на оборудване, предназначено за проекта АЕЦ „Белене“. Процесът беше стартиран през миналата година след посещението на Зеленски в София.

Украйна се надява да подпише сделка през юни за закупуването на двата ядрени реактора от България, тъй като се опитва да компенсира загубата на АЕЦ „Запорожие“, каза през март ръководителят на украинската ядрената компания Петро Котин.

Новите реактори ще бъдат построени в атомната електроцентрала „Хмелницки“ в Западна Украйна, каза той в интервю за „Ройтерс“.

Котин изрази недоволство, че България иска по-висока цена от първоначално договорената за двата реактора на АЕЦ „Белене“, които българските правителството и парламент решиха да доставят на Украйна.

„От българска страна има постоянно желание да постигнат по-големи ползи за себе си от тези 600 милиона долара и колкото повече време минава, толкова по-високи цени огласяват, но ние все още сме фокусирани върху цената от 600 милиона долара“, каза Котин.

Източник: obektivno.bg

 

 

Коментари

 • Не че нещо, само питам:

  14 Май 2024 10:48ч.

  не може ли директно да се купува от Украйна или трябва и в това направление да тъпчем гушите на краварите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Демократа с Тротинетката

  14 Май 2024 10:52ч.

  Във всяко едно направление първо ще тъпчем гушата на краварите. Инак забрави Украйна да обогатява уран. Тоест да си прави атомна бомба. Руснаците трябва да са луди да го позволят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путин

  14 Май 2024 17:39ч.

  Във. Много. Държави. Отказват. На. Америка. Да. Им. Зарежда. Гориво. И. Да. Им. Строй. Централи

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  14 Май 2024 10:53ч.

  Фантазьори. Тия квото имаха му таковаха мамата. Даже не го и продадоха щото не им позволиха, а на сахибите не им трябваше конкурент. Китайците даваха например луди пари за МоторСич, но те предпочетоха да го затрият. Да не говорим например за Южмаш. Примерите са десетки, ако не стотици. От СССР им остана безплатно мощна наука и промишленост, но успяха да ги занулят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  14 Май 2024 15:03ч.

  Любопитно е, че именно най-добрата приятелка на САЩ, Украйна продаваше технологии (двигатели) на Иран (МоторСич) и на С. Корея (Южмаш). https://pan.bg/view_article-4-399201-rezil-shefyt-na-juzhmash-razkaza-na-shegadzhii-kak-sa-predali-raketni-tehnolog.html ... https://pan.bg/view_article-49-566697-motor-sich-godini-nared-e-prodaval-samoletni-dvigateli-na-iran.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путин

  14 Май 2024 17:41ч.

  Ако. Пп. Дб. Спечели. Изборите. Жалба. И. Маика. На. България. Вън. Нпо. Тата. Педераси. Джендъри. И. Лесбийките. От. България

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  14 Май 2024 10:55ч.

  Тези мераци ще доведат до окончателното погребване на проекта "Украйна"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чернобилец

  14 Май 2024 10:58ч.

  Що ми се струва ,че ядреното гориво пак ще е руско, но ще минава през американски прекупвачи ? Ах как ни работят "Великите Сили" , как само ни цакат с топла бира...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  14 Май 2024 11:04ч.

  Още една причина да искам Русия да погребе завинаги проекта "лъжеУкраина".Но от доста време се чудя как янките не ни прибраха урановите мини?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  14 Май 2024 11:05ч.

  Усрайна не може да произведе вече и пирон, но САЩ планира да зарежда европейските меки тикви с руско ядрено гориво и да печели в пъти от галошите 🤭🤣🤡

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  14 Май 2024 11:08ч.

  "След три години Украйна ще има собствено производство на ядрено гориво ..." . А след 3 години дали ще има Украйна ? Според Жириновски ( сега се твърди, че много събития е предвидил ) след 2024 г. няма да има Украйна .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • smb

  14 Май 2024 11:10ч.

  “Първа към американското гориво премина Запорожката АЕЦ в Енергодар, която от началото на войната премина под контрола на руската армия.“ Някакво противоречие дали има тук или всичко е точно?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • диктатура

  14 Май 2024 11:17ч.

  Той отбеляза, че за година и половина специалистите от украинската „Енергоатом“ и „Уестингхаус“ са „свършили фантастична работа, която обикновено продължава от шест до седем години“- точно като с ония течности, които нарекоха ваксини. Всичко е точно. Безскрупулност и пари!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • долу ес

  14 Май 2024 11:46ч.

  аха, спират вноса на уран от Русия, но обогатяват руски в украйна по руска технология, за да продават на нас европейските реално руско гориво, което на нас ни е забранено да купуваме поради американските санкции..... ВИЕ СИ ГИ ИЗБИРАТЕ. Човешката история е доказала, че глупаците НИКОГА НЕ СВЪРШВАТ, напротив възпроизвеждат се като бацили и реват че били бедни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Красимир

  14 Май 2024 11:55ч.

  Нямам думи за поредната краварска история, че усрайна щяла да произвежда ядрено гориво за централите! Да се чудиш и маеш от къде все пак ще бъде суровината за това производство? Нитокраварите го имат нито украинците! Поредният блъф. А като почнат да гърмят реакторите няма кой да обяснява защо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хах

  14 Май 2024 12:06ч.

  А сега познайте (от първи път), дали Русия ще се съгласи да поддържа и гарантира сигурността на реакторите в България, които ще се зареждат с гориво, произведено в Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • изтеглихме пак късата пръчка

  14 Май 2024 12:07ч.

  дългата ни е в задника

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаха

  14 Май 2024 12:51ч.

  Много точно

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • не гласувайте за палачите си

  14 Май 2024 12:42ч.

  Защо само в европейска България националните предатели и продавачи на държавни активи и като цяло на българссия народ остават ненаказани, нещо повече, те са във властта и продължават пъклените си действия?! Цялото евроатлантическо мнозинство в НС трябва да бъде съдено и осъдено с пълна конфискация на престъпното си имущество и крадени авоари...наистина сме държава на мафията. Пак гласувайте за палачите се

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • точно така

  14 Май 2024 12:48ч.

  Подкрепям казаното и отдавна го защитавам като теза тук. Единствената форма на радикална мирна съпротива си остава бойкотът на този жалък изборен маскарад, с който делегираме на такива посредствени продажни натури да се овластяват от наше име и от името на държавата България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бруталЕС

  14 Май 2024 13:02ч.

  Затова ЕС сложи чучелото Кьовеши, за да продължи голямата лапачка на "нашите кучета". Краденето на България е с бурната подкрепа на "обедИнена Европа"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нема какво да се коментира

  21 Май 2024 0:41ч.

  си пишем по форумите за това...Така нищо не може да се промени.Изхождаш се душевно и кво? Ще му накривиш на Боко парите в сакове? А и никога власт не сменяна с избори.И да избереш национален герой ,"някои" ще му посегнат след изборите.Справка примерно нова - Робърт Фицо! Според мен 200-300 хиляди български мъже е хубаво да изкараме изпити за ловец, ако че са станали по скъпи. Ей тъй за демократичност, не , че нещо. Но нема да стане - ние е сме бедна , страхлива и изключително продажна сган.айде, бегайте да плащате новите, по големи сметки за ток, щото уестигхаус почна да ни зарежда с ядрено гориво.Ще ми се кара за гласуване, хаха!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боко Тиквата§Шиши: "Ние грабим, вие плащате! Ясно?"

  14 Май 2024 12:51ч.

  Туземната на Галя от посолствоТо колониална компрадорска администрация предаде и разруши всичко, до което се докопа или Как шайката ГЕРБ съсипа мощности за 100 млн., дивашки кражби в ПАВЕЦ „Чаира” (I част) https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/signal-kak-byaha-sasipani-moshtnosti-za-100-mln-divashki-krazhbi-v-pavec-chaira-i-chast-5/131936

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван Спиридонов

  14 Май 2024 13:00ч.

  Някой чувал ли е политик от ПП-ДБ, ГЕРБ-ДПС, ИТН, Корнелия Нинова и т.н. да казва „Да живее България“, „България над всичко“, „Обичам родината си“ или нещо подобно? Аз не съм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и аз

  21 Май 2024 0:42ч.

  не съм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Новината, че токът за бита ще поскъпне от юли мина някак между капките.

  14 Май 2024 13:06ч.

  Назначенците от компрадорската администрация са минирали почти всеки сектор в държавата, а в енергетиката цъка бомба с часовников механизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Улестинг хаус

  14 Май 2024 17:29ч.

  Купуват руско ядрено гориво и го преработват след което ни се продава на по висока цена от руското при това ние да му търсим място къде да го съхраняваме отработеното!!!! НЕ СИ ЛИ ВЗЕМЕМ ДЪРЖАВАТА ОТ ГНУСНИТЕ ЕСГЕЙЦИ И АМЕРИКАНОПЕДАЛИ ВИ ГАРАНТИРАМ,ЧЕ ЩЕ НИ ДОЗАТРИЯТ ДО МАХ.20ГОДИНИ!!!! ОЩЕ ОТ СЕГА СЕ УСЕЩА КАК НИ ЛЪЖАТ,ЧЕ БЪДЕЩЕТО НИ Е ОБРЕЧЕНО!!!! НЕ КУПУВАЙ ОТ ЕВТИНОТО,А КУПУВАЙ ОТ СКЪПОТО,ЗАЩОО ДРАГИ УПРАВНИЦИ,ЗАЩООО????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Справедлив

  15 Май 2024 8:03ч.

  Ето защо не трябва страните от един континент да допускат външни нашественици. А какво прави Е. С. - първа дружка със САЩ. А гориво за атомните централи ще бъде от този който завладее Украйна. За сега не се знае.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алекс

  15 Май 2024 10:07ч.

  И като отпадаме от една зависимост ,къде отиваме?Отиваме в друга .Каква точно е ползата ,че не се сещам?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  15 Май 2024 13:08ч.

  http://rudana.in.ua/wostgok.htm

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  15 Май 2024 13:19ч.

  Инцидента в Чернобил стана след експеримент за увеличаване добива на плутоний. Имат опита , суровината и подозирам-знанията и документацията . Центрофуги от Уестингхаус ще дадат възможност да обогатяват урана...въпросът е че не ми се вярва да се ограничат до нискообогатеното гориво за централи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  15 Май 2024 13:25ч.

  В тоя ред на мисли Аятолаха е по-безопасен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Toni Ivanov

  15 Май 2024 20:42ч.

  След като ни предлагат ядрено гориво,ще си взимат ли обратно отработеното или ще го зариваме в плодородните земи на Добруджа?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точен

  16 Май 2024 21:37ч.

  След Чернобил хохлите не трябваше да имат достъп дори до думата "уран".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи