Цветелина Пенкова: Цифровото евро идва през 2023 година, а финансовият сектор иска да инвестира в зелени ядрени проекти

Цветелина Пенкова: Цифровото евро идва през 2023 година, а финансовият сектор иска да инвестира в зелени ядрени проекти

„Очаква се консултациите по въвеждането на цифровото евро да приключат до края на тази година, а през 2023 година Европейската комисия (ЕК), съвместно с Европейската централа банка (ЕЦБ), ще направи законодателно предложение към Европейския парламент (ЕП) и Съвет.“ – това сподели евродепутатът Цветелина Пенкова по време на участието си във финансовата конференция EUROFI, която се проведе в периода 23– 25-ти февруари в Париж.

Конференцията беше организирана от френското председателство на Съвета на ЕС с цел да срещне представители от финансовия сектор и регулаторните органи за подобряване на общото разбиране между публичния и частния сектор и формиране на адекватна европейска финансова регулаторна рамка.

Основните теми на форума бяха предизвикателствата и възможностите пред финансовия сектор, устойчивото финансиране, зелените инвестиции и цифровата трансформация.

„Цифровите валути са огромен потенциал в областта на плащанията – на дребно, микроплащания, „офлайн“ и международни трансфери. Евросистемата, която се състои от Европейската централна банка и централните банки на държавите членки от еврозоната, стартира проекта през юли 2021 година. България не трябва да изостава от тези тенденции, особено сега, когато сме на прага на еврозоната.“, допълни евродепутатът.

Според Пенкова „цифровите валути, различните видове криптоактиви или „стейбълкоинс“ са още една възможност за новите технологични компании, финтех и старт-ъпи да развиват нови и иновативни методи на плащане и разработки в тази посока.

В ЕП работим по законова рамка за криптоактивите, която има за цел да насърчи иновациите, но без това да нарушава финансовата стабилност. Нашето политическо семейство иска да види тази рамка като инструмент, който ще защити инвеститорите и потребителите от измами и злоупотреби. Обръщаме внимание на доставчиците от трети страни, които трябва да изпълняват европейските разпоредби, когато предлагат своите криптоактиви (съществуващи в две главни категории – цифрови валутни разплащателни средства, който са само в електронна форма и независещи от централна банка или друга управляваща парична институция) и/или токени (разплащателни единици за транзакции в електронна форма, които са пряко обвързани със стойността на друга цифрова валута) на потребителите в ЕС. Ключовата роля на ЕЦБ е в процеса по оторизация за криптоактивите и токените.“.

В рамките на конференцията Пенкова проведе срещи с представители на финансовия сектор от Европа – банкови институции, застрахователни компании и фондове. Обсъдена беше темата за признаването на ядрената енергетика като зелена, което би улеснило значително финансирането на сектора. Пенкова сподели, че „финансовият сектор подкрепя определянето на ядрената енергетика като зелена, защото това ще позволи бъдещото финансиране на проекти в тази посока. Инвеститорите проявяват сериозен интерес към ядрените проекти в Европа и е въпрос на политическа воля и обективна оценка на ситуацията, за да може това решение да бъде гласувано и прието от ЕП в следващите месеци.“.

Пенкова уточни: „липсата на „зелен етикет“ на ядрената енергетика би затруднило финансирането на тези проекти – против волята на инвеститорите и против интереса на европейските граждани. Продължавам да работя активно в тази посока, за да се гарантира, че ще осигурим устойчива и достъпна електроенергия на европейските граждани. Настоящата ситуация потвърждава нуждата от стабилни базови енергийни мощности в ЕС, които да гарантират сигурност и независимост на енергийната ни система. Единственото решение в тази посока е развитие на нови ядрени мощности.“

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

Коментари

 • България не трябва да изостава от тези тенденции, особено сега, когато сме на прага на еврозоната.

  30 Март 2022 10:43ч.

  Много въпроси, малко отговори. Кои са "тенденциите"? Защо не трябва да се "изостава" от тях? Защо сме на прага на "еврозоната"? Защо е необходимо въвеждането на CDBC? Ако плебсът получи отговор на тези въпроси, няма да е толкова вял.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нов

  30 Март 2022 11:17ч.

  Същите тези, които щяха да я закриват, направиха ядрената енергетика зелена. Ще чакаме стратегичско развитие на ЕС от тези абсолютни анонимници, високоплатени европейски чиновници

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тенден Петко

  30 Март 2022 11:20ч.

  Кои са "тенденциите"? Израждане на тоталитарен режим за елита, с цифр пари и цифр идентичност. които могат да се програмират

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петко

  30 Март 2022 11:25ч.

  Защо е необходимо въвеждането на CDBC? - за пълен контрол. Когато парите в сметките могат да се програмирт за опредeleni цели, и не можеш да купиш билет за влака напр защото цифровата ти идентичност има данни за не - ваксинация или пропуснатa бустерна доза, тогава ще стане много ясно защо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Znajko

  30 Март 2022 11:38ч.

  Знаете ли какво е "устойчиво развитие " = sustainable development? = Sustainable population. "Устойчивото население се отнася до предложено устойчиво човешко население на Земята или определен регион на Земята, като нация или континент. " ---------------------- --- https://en.wikipedia.org/wiki/Sustainable_population

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Привидности и реалности

  30 Март 2022 11:49ч.

  Г-ца Пенкова има образование, битност, поведение и мераци, говорещи за горещо желание да слугува на едрия, либерален капитал. После като личен избор на Нинова отиде в ЕП, където пламенно се хвърли да защитава каузата и интересите на обикн. евр. граждани. Без истинска жар, обаче! Всичко споменато горе е лъжа и лицемерие с двойно дъно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Широко Затворени Очи

  30 Март 2022 13:00ч.

  Поредната лъжа, с която ще се краде ли и краде...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • като спре тока

  30 Март 2022 12:16ч.

  цифровите валути ще станат безполезни

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цветелина Пенкова: Цифровото евро идва през 2023 година, а финансовият сектор иска да инвестира в зелени ядрени проекти

  30 Март 2022 13:24ч.

  Зелени, зелени - колко да са зелени тези проекти? Колко зеления хайвер?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи