Централната банка на еврозоната повиши лихвата с 0.5%

Централната банка на еврозоната повиши лихвата с 0.5%

Кристин Лагард

Европейската централна банка реши да повиши лихвения процент с 50 базисни пункта, с което се присъедини към големите централни банки по света (без Япония), които започнаха с подобни стъпки да опитват да овладеят инфлацията.

Какво означава това за България и еврозоната?

Очаква се увеличаването на лихвите на ЕЦБ да доведе и до увеличаване на нивата в България, тъй като страната ни е свързана с еврозоната заради валутния борд. Това най-вероятно ще засегне както лихвите по кредитите така и тези на депозитите.

Според експерти едно увеличение на лихвените нива с 1% би означавало, че кредит за жилище в размер от 70 хил. евро за 20 години би се оскъпил с 70 лв. на месец.

Решението идва в труден момент за икономиката и публичните финанси на еврозоната изправени пред неясноти около енергийните цени и редица държави в южната част на континента, които са изправени пред затруднения да управляват своя дълг, което ще стане още по-предизвикателно след днешното решение.

Очаква се в най-скоро време ЕЦБ да детайлизира и своя план как да подкрепи тези държави, сред които и Италия, чийто лихви по 10-годишните облигации достигнаха доходност от 3,6520% при положение, че германия се финансира на нива от 1,36%.

Еврото се понижи в четвъртък още докато Европейската централна банка се подготвяше за първото си повишение на лихвените проценти от повече от десетилетие и тъй като политическите вълнения в Италия компенсираха облекчението след новината за рестартирането - макар и в силно намалени обеми - на руските газови доставки през най-големия тръбопровод в региона.

Еврото се повиши до $1.0230 през нощта, но падна до $1.0185 в Европа, след като трима от коалиционните партньори на Марио Драги в италианското правителство отхвърлиха вота на доверие, който той бе поискал в сряда, а след това и подаде оставка, приета от президента на Италия.

Сега търговците чакат ЕЦБ да обясни своя "план за борба с фрагментирането" - схема за интервенция на пазара на облигации, която се надява да предотврати друга дългова криза в еврозоната заради обичайно по-високия инфлационен натиск над периферните членки. Ако детайлите ги удовлетворяват, обменният курс спрямо долара не би трябвало а се отличава значително от състоянието на паратитет, в което се намират двете валута в момента.

Залозите бяха, че ЕЦБ ще направи значително увеличение на лихвения процент от 50 базисни пункта, а тръбопроводът "Северен поток 1" ще бъде отворен отново навреме след 10 дни поддръжка и това подейства стимулиращо на единната валута.

Движението на лихвения процент, инфлацията и баланса на ЕЦБ през годините и при различните управители на централната банка

"Пазарът е оценил, плюс или минус, 50/50 шанс за повишение на ЕЦБ от 50 базисни пункта днес, така че бихте помислили, че ще получите реакция, ако това се случи", каза стратегът на Societe Generale Кит Джукес.

Но той каза, че паричните пазари сега ценообразуват 1% повишение на лихвата до края на годината, което може да е трудно да се направи предвид някои обстоятелства. В момента те са на -0,5%.

"Това е доста висока летва, като се има предвид, че правителството на Италия се разпада, ние все още сме изправени пред зима на ограничени газови доставки - въпреки днешното рестартиране на "Северен поток" - и със забавянето на растежа в САЩ", добави Юкес.


Източници: dnevnik.bg, бТВ

 

 

 

Коментари

 • Николас Гомес Давила:

  21 Юли 2022 16:45ч.

  Който не подушва миризмата на сяра в модерния свят, е лишен от обоняние

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  21 Юли 2022 16:59ч.

  вчера четох един френски тарикат, накратко казваше, че всичко е инфлация от енергоресурси и това не е "прегряване" на икономиката, даже е двойна вила на врата на еу производителите, демек - самоубийство, освен бесене на ек и еп, трябва да се беси и ецб,най-паче мвф и сб, Путине?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  21 Юли 2022 17:03ч.

  беше прав, не е "прегряване" класическо, не еквивалентите са други, ецб в момента по давоски доубива що е останало като икономика в ес, наесен - локдаун, фък офф и прочие мерки мат'ряла да мре, щото много харчи от Планетата, дето е на безценните филантропи...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  21 Юли 2022 16:55ч.

  Това ще повиши още повече инфлацията. Очакваме крах на борсите септември-ноември

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  21 Юли 2022 17:06ч.

  др. Путин, много Ви моля, пет-десет термо-ядрени удара и 200-300 конвенционални "Калибър-а", всичко ще си дойде на мястото, като се почне от даининг и уол стреет, та до Новий Арбат, знаете за кво става въпрос, пожалуйста нажимайте Красную Кнопку, по друг начин няма да стан, тоя мат'рял революция няма да направи, овце на заколеие само глеат тъжно...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тиква

  21 Юли 2022 19:54ч.

  А колко е лихвата в Матушката - 9 %.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи