Цената на газа в Европа се вдигна с 50%, стигна най-високо ниво от три месеца

Цената на газа в Европа се вдигна с 50%, стигна най-високо ниво от три месеца

Цената на природния газ на нидерландската борса TTF гони най-високи нива поне от три месеца насам. В петък в края на търговията котировките бяха 144,18 евро за мегаватчас. Такива нива не е имало от 9 март.

Стойностите на тази борса са важни за България, тъй като те са определящи и за цените у нас.

В началото на юни имаше тренд надолу - между 81,4 и 86,32 евро. След това обаче цените са се вдигнали с 50%. Най-вероятната причина е намаляването на количествата руски газ за Европа, които се мотивират с ремонти.

По данни на Gas Infrastructure Europe (GIE) потреблението на газ в ЕС е намаляло с 27 млрд. куб м за шестте месеца на 2022 г. спрямо същия период на 2021 г. Към 29 юни запасите в европейските подземни охранилища били 31,9 млрд. куб м, а за посрещане на зимния сезон трябвали още 40,5 млрд. куб м.

Междувременно стана ясно, че от 11 до 21 юли ще бъдат спрени доставките на газ по “Северен поток” заради за планов годишен ремонт. Спирането на газопровода може да задълбочи ситуацията с недостига на синьо гориво за Европа.

От руската “Газпром” междувременно обявиха и предварителни данни за полугодието - добивът на газ е 238,4 млрд. куб м, което е с 8,6% по-малко от миналата година.

Експортът е достигал до 68,9 млрд. куб м, което е с 31% по-малко на годишна база. В същото време се е увеличил износът за полугодието на тази година на тръбопроводен газ за Китай с 63,4%.

Зa пъpви път пpeз юни EC e внecъл пoвeчe втeчнeн пpиpoдeн гaз oт САЩ, oткoлкoтo са били количествата oт pyскитe тpъбoпpoвoди. Това е следствие на намалените дocтaвки зa Eвpoпa, зaяви Фaтиx Биpoл - изпълнитeлeн диpeктop нa Международната агенция по енергетика. 

Коментари

 • ЗИП

  02 Юли 2022 12:48ч.

  Тов Си помага на Лидера - увеличава вноса с цели 60%. От 10 млрд на 16 млрд. Това е забележително постижение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чан Кай Ши

  02 Юли 2022 13:15ч.

  Тази година 6 млрд повече, а догодина може да вземат 20 млрд и да стане двойно

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съвременник

  02 Юли 2022 15:49ч.

  "Зa пъpви път пpeз юни EC e внecъл пoвeчe втeчнeн пpиpoдeн гaз oт САЩ, oткoлкoтo са били количествата oт pyскитe тpъбoпpoвoди." - Тогава, защо не падат цените при този евтинджос идващ от САЩ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ерво-алтантик

  02 Юли 2022 18:52ч.

  Добре си е цената, какво не й харесват, яйцата от щастливи кокошки да не са лоши. Газ от щастливи търговци - мммм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  02 Юли 2022 18:58ч.

  "...този евтинджос идващ от САЩ". Той е евтин само за нас, щото Киро го осигурява. Европа да го д**а, както се изразява бъдещият мин. пред.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи