Транспортният хаос в Европа проваля лелеяните почивки на хиляди хора

Транспортният хаос в Европа проваля лелеяните почивки на хиляди хора

Автор: ''Отвъд Хоризонта'' с Лилия Димитрова

Лятото, за което всички копнеехме - без ковид мерки, ограничения и тестове -  най-сетне настъпи, но се оказа изпълнено с транспортен хаос, особено в Европа. Според експертите основната причина е недостига на персонал. В пика на пандемията от ковид-19 летищата и авикомпаниите са съкратили около 191 хиляди европейски авио работници. По данни на Европейската асоциация на транспортните служители близо 60% от наземния персонал на летищата е бил без работа през месец януари 2021-а. След двете години ограничения и локдауни пътуващите се завръщат с пълна сила, но няма достатъчно персонал, който да ги обслужи, отбелязва журналистът и пътешественичка Рут Райт. 

"Персоналът наистина не достига. Замислете се през колко стъпки минавате, за да се качите на самолета и ви трябват хора на всяка от тези стъпки. Минавате през чекиране, през проверка по сигурността и на гейта, а в другия край трябва да ви свалят куфарите от самолета и да си ги получите на лентата за багаж."

Да се попълнят овакантените работни места не е така лесно както в останалите сектори. Хората, които се наемат на работа на летището, конкретно за проверките по сигурността, преминават щателни проучвания на миналото и контактите си, които могат да отнемат до шест месеца. Други кандидати за работа пък са отблъснати от непривлекателните условия на труд. 

"Времето за обработка на документите и проверка на биографията на хората, които работят на летището и в самолета е много строго определено. За нас неудобоствата са големи и хаосът неприятен, но съм сигурна, че никой не иска да се  качи в самолет, чийто екипаж не е проверен. Така че трябва да проявим разбиране към авиокомпаниите и летищата."

Повечето пътуващи обаче не са съгласни да плащат с опашки и безкрайно висене по летищата цената на недостига на кадри. 
"Много съм разочарован, защото съм дал пари и очаквам да получа услуга в замяна."
"Съседът ми работи на летището и каза, че не им достигат хора за проверките по сигурността. Плащаш много пари за полета и е ужасно, ако го изпуснеш. Особено след като съкратиха толкова хора по време на пандемията."

Положението беше влошено драстично от стачките, обявени от останалите на работа служители, които смятат, че не са добре заплатени и изнемогват пред допълнителните обеми работа. Германската авиокомпания "Луфтханза" анулира над 1000 полета за един ден, заради стачка на наземния персонал. Пофсъюзът "Ферди", който представлява около 20 хиляди служители настоява за 9,5-процентно увеличение на заплатите. Пилоти, стюардеси и наземен екипаж на нискотарифните превозвачи "Изиджет" и "Райънер" обявиха, че ще спират работа съответно за девет и 12 дни през юли и август, за да си издействат по-високо заплащане. 

"Кризата е голяма и все повече се притесняваме за нарастващите цени на електроенергията и недостига на газ. Пазаруването в магазина излиза все по-солено и хората се тревожат. Цените на транспорта и въобще на всичко се покачват ежедневно и ни излиза по-скъпо дори да идваме на работа."

И над 40 хиляди британски железопътни служители обявиха обща стачка на 27 юли с искания за по-достойни заплати и по-добри условия на работа. 

"Ако смятат, че са онеправдани и не им плащат достатъчно, трябва да стачкуват. Подкрепям ги. Засяга ме, разбира се, но ги подкрепям."
"За хората, които са работили цяла година, за да отидат на почивка е много неприятно. Може да е оправдано за работниците и работодателите, но виждам, че има хора, които работят и не провалят пътуванията на хората със стачки."

Друга част от проблема е явяването твърде рано на летището. Няколко британски аеропорта призоваха пътниците да не идват по-рано от три часа преди полета си, за да не се образуват опашки. Широко разпространена заблуда е също, че с ранен полет ще избегнете струпванията и опашките.  Британската авиослужба споделя данни за най-голям наплив на пътници в часовете между четири и и седем сутринта, както и в петък и понеделник заради уикенд пътешествията. 
        
Авиобраншът няма да излезе от кризата с недостиг на персонал и хаосът в цялата система поне до началото на следващия летен сезон, прогнозира авиожурналистът и пилот Александър Богоявленски. 

За да облекчи поне малко ситуацията лондонското летище Хийтроу призова авиокомпаниите да спрат продажбата на билети, за да ограничи броя на пътниците до поносими нива от около 100 хиляди души дневно. Мярката ще е в сила до 11 септември. 

И напук на целия хаос, забавяния и отложени полети експертите съветват да не отменяте пътуването си, защото ако то не се състои по вина на авиокомпанията или летището, имате право на компенсация. 

Ако все пак не ви се рискува с полет, може да се ориентирате към железопътния транспорт, който е почти незасегнат от транспортните неразбории, съветва Рут Райт. 

"Железопътния транспорт се подобрява ежедневно, особено в Европа се инвестира все повече във влаковете на дълги разстояния и едно пътуване с влак може да е много по-приятно, отколкото предполагате. Освен това трябва да сте на гарата не повече от час по-рано, дори за международните пътувания, така че изживяването е много по-бързо, гладко и безпроблемно."

Пътешествието с влак е и изключително добра алтернатива за семейства с деца. 

"В повечето влакове из Европа децата под 12 години пътуват безплатно. А пътуването с деца е стресиращо всякак, но във влака те имат място да тичат, не са затворени в самолет с недоволни хора, така че пътешествието с влак може да е много по-приятно за цялото семейство."

Проблемите с транспорта са ви разубедили да пътувате, но искате да вложите спестените по време на ковид кризата пари в приятно изживяване? Рут Райт има решение и за вас. 

"Поинтересувайте се какво се случва на мястото, където живеете. Събитията на открито се завърнаха с пълна сила след като ги отменяхме цели две години. Икономиката никъде не е добре, така че защо да не допринесете към икономиката на страната си като похарчите парите си у дома."

Ако смятате, че загубените ви куфари се забавляват повече от вас, спомнете си, че има и доста по-лоши и драматични пътешествия като това на Одисей в изпълнения с чудовища лабиринт на древногръцките острови, както и на героите на Агата Кристи в Египет в романа "Смърт край Нил". 


Източник: БНР

 

 

 

Коментари

 • Дачков, ру

  01 Авг 2022 11:54ч.

  За сметка на това в Русия няма хаос просто защото освен вътрешни полети и външни до Турция и Армения други няма. Водят пътниците с крадени самолети на които не се плаща лизинга, а данните за броя превозени пътници вече са секретни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  01 Авг 2022 11:57ч.

  През 1940 -41 г Луфтвафе прави десетки хиляди кратки полети през Ламанша независимо от сезона ..................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  01 Авг 2022 13:31ч.

  Нискотарифното американо-турско тролче с нов псевдоним, но със старите нескопосани писания.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лалю

  01 Авг 2022 12:09ч.

  От статията се разбира, че има такъв подем в гражданската авиация, че не достигат хора за спомагателните дейности. И в България се очертава най-силната година за гражданската авиация въобще в историята!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много пътуващ европеец

  01 Авг 2022 12:14ч.

  Сериозна доза лъжи, хиперболи, преувеличения , с явната цел да се сее шаш и паника. В момента мерките на ковид-терора са отпуснати до почти "Старото Нормално". Но злината вече е сторена , на милиони европейци мозъка е изпилен от пропагандата на Страха ! Статии като тази имат за цел да затвърдят успеха на Сатанистите, хората да се демотивират сами и да не пътуват !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Организиран хаос с цел ограничения

  01 Авг 2022 12:57ч.

  Този хаос са новите ковид мерки, и ограничения. Организирано още с уволненията на хиляди персонал. Защо ги уволниха? Защо ви съветват да стоите там където сте и да не пътувате?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • не бъдете чукчи

  01 Авг 2022 13:09ч.

  Четете какво ви се обяснява. В МОМЕНТА(!) в Европа няма ковид-ограничения за пътуване, нито серификати, нито писиари, нито декларации, нищо ! Няма маски по летищата и в повечето полети в самолетите няма маски ! (Изкл.страни като Испания които ги пазят за вътрешните си полети). Сее се страх , хората да не искат да пътуват както преди.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до не бъдете чукчи

  01 Авг 2022 13:13ч.

  дааа, и земята е плоска.... наивници....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • след септември ще видим кой е чукча

  01 Авг 2022 13:24ч.

  Малки интервали с привидна свобода са част от психоиграта . Затягане, отпускане, затягане. Хората свикват. Е, поне през лятото ще ни пуснат пак.... нали. Така се прави клапа на соц напрежение с цел избягване на протести и бунтове

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Че кой оспорва това ?

  01 Авг 2022 23:36ч.

  Колегата е написал с едри букви "В МОМЕНТА" , обаче чукчите нали...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Авиобраншът няма да излезе от кризата

  01 Авг 2022 13:05ч.

  Никога няма се върне както беше, Клаус Шваб ви го каза много пъти. Пилоти липсват, доста умряха след двойната доза, но затова почти никъде не пише, търсете в те* ле * грам. Кой ще замени висококвалифициран персонал по летищата? Свиквайте.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Клаус

  01 Авг 2022 13:19ч.

  Уморих се да повтарям, че никога няма да се върне старото. И 2 книги написах по въпроса. Продават се свободно. Интервюта, изявления, речи от Световния Икономически Форум, не разбрахте ли, или гледате само БНТ и Нова Тв, и сте аут в информационно затъмнение, или сте дебили?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Доги

  01 Авг 2022 13:09ч.

  Като сменят парите с цифрови, които се програмират за определени покупки, вече е факт в Китай, тогава и билети няма може всеки да купи. Ще хвърчат предимно частните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма нищо случайно

  01 Авг 2022 13:12ч.

  Ако мислите, че ей така нещата са оставени както дойде на случайност, или че някой работи за ваше добро, вървете на психолог

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • не бъдете чукчи

  01 Авг 2022 13:31ч.

  ."в Европа няма ковид-ограничения за пътуване, нито серификати, нито писиари, нито декларации, нищо ! Няма маски по летищата и в повечето полети в самолетите няма маски !" ----леле, каква радост за овците, откраднаха им свободата, набодоха ги, сега им дават като захарче малка част от откраднатото, и си пишат кредит.... и овците си умират от кеф

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  01 Авг 2022 14:46ч.

  В Европа са си навили на харча и пътуват. Затова са задръстванията и по магистралите и по летищата. Абе, късмет извадихме с този Европейски съюз. Чувам, че някакъв малоумник щял да ни вади от там, след като спечели изборите. Само дето не вярвам, че ще се намерят будали да гласуват за него и да избягат от хубавото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Голям късмет, няма що. Европейско робство и американско иго.

  01 Авг 2022 22:12ч.

  Добре, че вече им се види края и на ЕС и на ОТАН и на създалите ги САЩ. Три институционализирани престъпления срещу човечеството

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  02 Авг 2022 7:27ч.

  Голяма трагедия-отпуската.И кой е казал че трябва да е от 1 юли да 31 август сезонът.Като се втурнали като диви прасета.Наводниха градът ми.Да идва септември и да се махат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи