Сумрачни улици, без светещи витрини, по-кратък душ... Германия се учи да пести енергия

Сумрачни улици, без светещи витрини, по-кратък душ... Германия се учи да пести енергия

В Агсбург вече изключват осветяването на сгради.© Reuters

Летните нощи в богатия баварски град Аугсбург тази година са зловещо тъмни и тихи: Фасадите на историческите сгради не са осветени, уличните светлини са приглушени и повечето фонтани не работят.

Аугсбург е сред многото градове в Германия, които са въвели редица мерки за спестяване на енергия от началото на руската инвазия в Украйна, която доведе до скок на цените на петрола и газа и предизвика криза с разходите за живот. Прочетете цялата история

В цяла Европа страните търсят начини да намалят потреблението на енергия и да запълнят запасите си от газ в отговор на по-ниските доставки на руски газ и в подготовка за възможно пълно спиране.

 

Уличното осветление ще бъде намалено

Германия, като една от страните, които са най-силно зависими от руския газ, води с национална кампания за спестяване на газ, така че най-голямата икономика в Европа да има достатъчно, за да премине през зимата, въпреки че енергийни експерти казват, че са необходими допълнителни мерки за постигане на енергийна сигурност.

Кметът на Аугсбург Ева Вебер каза пред "Ройтерс", че сметките за енергия на града тази година се очаква да бъдат почти двойно по-високи от миналогодишните разходи от около 15.9 милиона евро.

"Искаме да покажем на гражданите на Аугсбург, че може да сме изправени пред наистина трудни времена... всички ние трябва наистина да пестим енергия", каза Вебер.

 

Властите предвиждат отваряне на публично достъпни "топли места", за хората, които няма да могат да се отопляват в особено студени дни

Градът също понижи температурата в обществените си басейни и проверява кои светофари може да изключи. Подобно на други градове, тук обмислят ограничаване на отоплението в обществените сгради.

Около половината от германските домакинства разчитат на газ за своето отопление, а около 13% от електричеството се получава от изкопаеми горива. Газът представлява и една трета от енергията на индустрията. През последните години половината от този газ идва от Русия.

Министерството на икономиката на Германия се стреми да запълни своите газови хранилища преди зимата, когато търсенето обикновено нараства, за да може да се справя с тях, както и с нови алтернативни газови източници, като плаващи терминали за течен природен газ.

Всеки газ, спестен сега, може да помогне да постигнем целта, казва правителството, което активира отново електроцентралите, работещи с въглища, и има за цел да премине към търгове за газ, за да насърчи промишлените потребители да пестят. Министерството на икономиката също така стартира кампания миналия месец, призоваваща гражданите да вземат по-бързо душове, да увеличат температурата в хладилника си с 1 градус и да изолират по-добре дома си.

"Допълнително намалих значително времето си за вземане на душ", каза министърът на икономиката Роберт Хабек от Зелените, който обяви по-обвързващи мерки миналия четвъртък, включително забрана за отопление на плувни басейни в частни домове.

Увеличаването на цените до 10 пъти за нови крайни потребители вече е стимулирало спестяването на енергия, каза Торстен Ленк от Agora Energiewende. Тези, които все още са на стари едно- или двугодишни договори, все още не са почувствали ефекта.

 

Витрини с приглушено осветлени или напълно тъмни вероятно ще се срещат масово в Европа тази зима

Частните наемодатели се притесняват от прекомерно високите сметки в края на годината за допълнителни разходи за енергия от наемателите, които те може да не са в състояние да платят. Поради това най-големият наемодател на жилищни имоти в Германия Vonovia заяви, че ще намали отоплението за наемателите в много от своите апартаменти през нощта.

"На път да спестим достатъчно енергия, но все още не сме го постигнали", каза Ленк.

Коригирано спрямо температурните разлики, потреблението на газ е с 6.4% по-малко през първите пет месеца на годината и с 10.8% по-малко през май, според германската асоциация за енергийна индустрия BDEW.

Европейският съюз каза на държавите-членки, да намалят потреблението на газ с 15% до март. Но това е средно - Германия трябва да намали потреблението си с 30%, като се има предвид зависимостта ѝ от газ, каза Симоне Талиапиетра, старши сътрудник в центъра за анализи Bruegel.

 

Сумрачни улици, без светещи витрини, по-кратък душ... Германия се учи да пести енергия

"Политиците не обичат да искат от хората да се жертват и отложиха това, защото все още искаха да вярват, че Русия може да не играе твърде много с газа", каза той. "Но сега ще трябва да го сторят... в противен случай Европа просто ще трябва да затвори фабрики, понеже не може да ограничи газа за семействата."

Планът за извънредни ситуации на Германия дава приоритет на газа за домакинствата и критично важни институции като болниците, докато индустрията ще бъде първата, която ще се изправи пред ограничения.

Въпреки това в цяла Германия нервните граждани се запасяват с дърва за камини или електрически нагреватели в отговор на нарастващите цени и за да се подготвят за най-лошия сценарий през зимата, когато температурите могат да паднат до минус 20 градуса.

"Търсенето на дървесина се е повишило със 100%", каза Олеся Бройер. "Сроковете ни за доставка преминаха от две седмици на два месеца".

Hornbach - верига магазини "направи си сам" с 98 обекта в Германия, каза, че продажбите на различни видове горива и нагреватели, както и на изолационни материали и слънчеви модули са започнали бързо да растат още миналия ноември, както и отново след нахлуването на Русия в Украйна.

"Това беше продиктувано първо от нарастващите цени на енергията... а също и от желанието на клиентите да бъдат автономни и подготвени за извънредни ситуации", каза говорителят Флориан Пройс, отбелязвайки, че потребителите на други европейски пазари не се държат по същия начин.

Някои градове планират да отворят "топли пространства", където бездомните или тези, които не могат да си позволят отопление, да избягат от зимния студ.

"Имаме енергийна криза, която трябва да бъде разрешена като общество", каза жителят на Аугсбург Кристоф Клайне-Венекате. "И ако (справянето с това) е свързано с такива неща като изключване осветяването на сгради, можем да се справим лесно."

Източник: dnevnik.bg

 

 

 

Коментари

 • каква излагация

  31 Юли 2022 14:16ч.

  Каква прекрасна средновековна картинка. Остава тук-таме да висят бесилки...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ти си пророк!

  31 Юли 2022 14:21ч.

  Ще се появят и бесилки. Ще се появят и Стингъри и Джавелини в частни ръце. Голям прогрес очаква ГФР. Без Бавария и ГДР обаче.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вуйчето

  31 Юли 2022 14:34ч.

  Шилер би се гордял! Германия се запази непокътната от прогреса! А ние? Ще се забавляваме с немците, то се знай :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Честито и успех!

  31 Юли 2022 14:40ч.

  Колкото маските пребориха вируса, толкова и тъмна Германия ще пребори Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 21 век

  31 Юли 2022 15:57ч.

  И всичко това в 21 век, че и го дават като пример. Каква ли ще е следващата глупост?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  31 Юли 2022 16:53ч.

  Те аслъ тъй се бяха распасали, че чак магистралите си осветяваха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да се върнеш в Средновековието

  31 Юли 2022 17:11ч.

  ...заради САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Observer

  31 Юли 2022 18:07ч.

  Ами да си пуснат атомните централи. Иначе са световен лидер в производството на миризливи дизели, които на стари години се озовават у нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колега Пацов

  31 Юли 2022 18:53ч.

  Моят климатик е на 16 градуса, бичи 24/7 студено в тези жеги. Панелите на покрива нагнетяват 45-85 градуса топла вода през по-голямата част от годината. Всички лампи в къщата светят през цялата нощ. Осем 150W ватови прожектора осветяват фасада и двор. Поливам 700 квадрата райграс без лимити на време и количества. Наздраве!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уродлив сатанистки репортаж !

  01 Авг 2022 11:04ч.

  Какво общо има Путин , газта, и угасеното електричество на сградите ??? Германия се явява (внимание !) - вторият по обем експортьор на електричество в Европа !!! (след логичния лидер Франция) . Какъв е проблемът на Германиялеко да намали износа, и да не правят тези циркове с осветлението на сградите ??? Дали сте били в Белгия, чиито шосета и магистрали греят нощем с ток от ... Германия ???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • У-хааа

  01 Авг 2022 13:22ч.

  У-хаааа... Рай за нощна работа на мургавелите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи