Спирането на вноса на руски петрол щяло да оскъпи горивата с поне 40 стотинки на литър

Спирането на вноса на руски петрол щяло да оскъпи горивата с поне 40 стотинки на литър

Спирането на вноса на руски петрол ще вдигне цените на горивата с поне 40 стотинки на литър, каза днес пред Би Ти Ви Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. Както е известно, подобна мярка се обсъжда от ЕС като следващ етап от санкциите срещу Русия заради нахлуването и в Украйна (какви са последните санкции вижте тук).

В отговор на въпрос експертът посочи, че спирането на влагането на биокомпонент с тях ще намали цените с 5-6 стотинки и няма смисъл от този ход. "Единственото, което държавата може да направи, за да повлияе на цените, е да намали ДДС за горивата", е мнението на Бенчев.

Той посочи, че към момента няма фактори на световните борси, които да дават надежди, че цените ще тръгнат надолу. Експертът каза, че това може да стане, ако цените на петрола на световните борси падат в продължение на поне 10 дни.

 

Източник: dnevnik.bg

 

 

 

Коментари

 • "Той посочи, че към момента няма фактори на световните борси, които да дават надежди, че цените ще тръгнат надолу."

  06 Апр 2022 14:07ч.

  Той-експертът Бенчев може ли да ни посочи коя от рафинериите, които зареждат пазара на дребно в региона ни, пазарува на световните борси суровини, хайде да не е всяка седмица, но веднъж месечно и не е обвързана с дългосрочни договори с фиксирани цени на суровината, та играта с цените на суровия петрол на световните борси да се отразява светкавично на цените на горивата на дребно, мммммм??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колко ще струват е без значение

  06 Апр 2022 14:50ч.

  Фундаменталното питане е откъде ще се вземат, тоест дали изобщо ще ги има.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи