Служебният кабинет отмени решението на кабинета "Денков" за дълговете на "Топлофикация-София“

Служебният кабинет отмени решението на кабинета "Денков" за дълговете на "Топлофикация-София“

Служебното правителство отмени постановление и решения, с които държавата придобива вземания на „Булгаргаз“ и Български енергиен холдинг (БЕХ) от „Топлофикация София“ в размер до 1,6 млрд. лв. чрез министъра на енергетиката, съобщиха от правителствената пресслужба. Това е станало на неприсъствено заседание, по предложение на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов. 

С отменените документи бяха одобрени промени по бюджета на Министерството на енергетиката за допълнителни плащания и на министъра на енергетиката беше възложено да проведе преговори и да придобие от името на държавата въпросните вземания, се казва в съобщението. 

От правителствената пресслужба допълват, че Законът за публичните финанси постановява, че когато се отпускат средства за сметка на бюджета на дадено ведомство в полза на небюджетни организации, ръководителят на ведомството е отговорен за извършването на оценка за съответствие със законодателството в областта на държавните помощи. 

За предвидената мярка е следвало да се изпрати уведомление до Европейската комисия (ЕК) с цел правна сигурност, а това не е направено, пише още в решението. Администраторът на помощ е длъжен да не въвежда мярката в действие до произнасяне на ЕК, че разрешава помощта или че мярката не представлява такава помощ. 

Разпоредбата на чл. 108, ал. 1 от Закона за държавния бюджет на Република България предвижда, че въз основа на акт на Министерския съвет, по предложение на министъра на енергетиката, държавата може да придобие вземания на „Български енергиен холдинг” ЕАД, и „Булгаргаз” - ЕАД, от „Топлофикация София” - ЕАД, с номинален размер до 1,6 млрд. лв., по цена, определена от независим оценител, при спазване на законодателството в областта на държавните помощи. 

При тази фактическа обстановка съществува реална възможност при уведомяването на Европейската комисия, тя да определи мярката като държавна помощ, мотивира предложението си служебният министър Малинов. 

На 27 март, с проект на постановление на Министерския съвет бяха предложени и одобрени промени в бюджета на Министерството на енергетиката за 2024 г., с които да се придобият вземанията на БЕХ и на „Булгаргаз“ ЕАД от „Топлофикация София“, като това трябваше да стане по реда и до размера съгласно Закона за държавния бюджет.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • Веска

  12 Апр 2024 20:15ч.

  Как може такова нещо? На СТОЛИЧАНИ, хората с най-големите заплати в България да ги караме да плащат и отоплението и топлата си вода САМИЧКИ? Та идва лято, а всеки петък те потеглят с колите си на юг. Сега ще ги лишим от една такава разходка. Вече цял месец ни облъчват с това, дали да ДАДЕМ на пенсионерите 75 или 100 лева? Дали на половината или на придобилите минимални пенсии неработилите и как това щяло да струва МНОООГО пари, а за някакви си милиард и шестотин милиона се сиганим!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Играта не е такава

  12 Апр 2024 20:19ч.

  Някой иска да фалира поредния все още печеливш бизнес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SapunRK

  12 Апр 2024 20:40ч.

  Любезно моля, споделете за кой точно печеливш бизнес става дума. Имам малко пари, искам да инвестирам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Хю

  12 Апр 2024 20:59ч.

  Како Весе, хувотното ТЕЦ яде газ и прави пАра, с таз пАра връти едни търкалета за да прави ток, а топлото е това дето излиза отзад, демек гюбрето. Та първо продава тока прескъпо и после продава и отпадка.. по 800 лева на месец на апартамент.. Я сега кажи дали дали още искаш да додеш у Софето?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Като не искаш ТЕЦ има климатици

  12 Апр 2024 21:32ч.

  Кеф ти първия, кеф ти втория бизнес. На времето държавата поддържаше изключително ниски цени, но тогава имаше държава! ....... Отоплението с парно в пъти по-уютно от климатиците

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нали точно министърът на енергетиката на ПП-ДБ

  12 Апр 2024 21:05ч.

  се подписа под НОВО разрешително за проучване на златни залежи в землището на Божурище от различна канадска фирма, не ДПМ? Може да са им влезли някакви пари от комисионните за тази "сделка" с българските НЕОБНОВЯЕМИ и невъзстановими подземни богатства. Хората в селищната система не са съгласни и искат локален референдум на тази тема, но на кого ли му пука, че си слагаме нов таралеж в га*ите, от който няма отърваване? Канада си съкрати бройката на работниците само в една територия, Нунавут, с 1500 души заради много по-евтиния добив на ДПМ в мините им у нас... Казано е (от самият Асен още познат като Кокорчо:) "Бедните да го духат!" И канадските бедни, предимно аборигени, които нямат никакъв избор за работа зад полярния кръг си "го духат" от 20-тина години насам... на социални помощи. Но обществото им е богато, а нашите миньори са доволни на сравнително висока, за България, заплата, и златото ни заминава, ведно с останалите придружаващи метали - сребро, мед, цинк...) https://obektivno.bg/referendum-protiv-dobiva-na-zlato-ot-kanadskata-velocity-minerals-shte-se-provede-v-obshtina-bozhurishte/ ТОВА разрешително остава ли в сила? Ще го отмени ли временния кабинет? Или хората ще се надяват на референдум, както 640 000 българи се надяваха да ги чуят дали са съгласни да ни размаже валякът за приемане на еврото...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен

  13 Апр 2024 10:09ч.

  Боже много глупости наговори бе Копейкин бегай у Сибир там е безплатно???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • аслЪ, глупости...

  13 Апр 2024 12:01ч.

  https://glasove.com/na-fokus/obshto-40-000-metra-sondazhi-za-zlato-kray-sofiya-i-pernik-e-planirala-kanadskata-velositi-minerals Влез в съседната страница да ти се отворят очите, нещастен "Анонимен" Слепок! Единствената неточност е, че Австрия УПОТРЕБЯВА Еврото, моите извинения за която.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иво

  13 Апр 2024 20:06ч.

  Тези дългосрочни концесии, особено подписаните в последните часове на власт трябва да се преразгледат. Аман от Офшорниици незнайни, източващи богатство на страната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Неграмотен

  13 Апр 2024 9:52ч.

  До кога ще храним Софианци,не пораснаха ли .че да се издържат сами

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Охотник

  13 Апр 2024 12:29ч.

  След като държавата допусна закриването, на ТЕЦ Марица 2 и 3. Защото са не рентабилни. Да закрият и ТЕЦ София поради същите причини. Или в София не може, а в страната да умират от глад и безработица? Или далаверата тук е голяма, и електУратУ в София е важен?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Малиново червен катамаран

  14 Апр 2024 23:22ч.

  Сега Банката се топва в турския хамам заедно с Радев

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи