САЩ заделят 3,5 млрд. щ. долара за премахване на въглеродния диоксид от атмосферата

САЩ заделят 3,5 млрд. щ. долара за премахване на въглеродния диоксид от атмосферата

Министерството на енергетиката на САЩ обяви старта на програма на стойност 3,5 млрд. долара, които ще бъдат инвестирани в проекти за отстраняване на въглеродния диоксид от въздуха. Финансирането ще бъде разпределено между четири големи центъра в САЩ, около които ще бъде изградена огромна инфраструктура за улавяне на CO2 от въздуха, рециклирането му, транспортирането и съхранението му. Това ще помогне на САЩ да станат въглеродно неутрални до средата на този век.

Финансирането се основава на приетия в края на миналата година Закон за инвестиции в инфраструктурата. Според заключенията на Междуправителствената експертна група на ООН по изменението на климата светът ще се нуждае от технологии за "отстраняване на въглероден диоксид" - от засаждане на дървета, които абсорбират въглерода за растеж, до скъпи технологии за директно отстраняване на въглероден диоксид от въздуха - за да постигне глобалните цели за смекчаване на изменението на климата.

"Последният доклад на ООН за климата ясно показва, че премахването на натрупаното въглеродно замърсяване от въздуха чрез директно улавяне и безопасно съхранение е изключително важно оръжие в борбата ни с климатичната криза", заяви министърът на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм.

През последните години технологията за отстраняване на въглерода привлече значително внимание и инвестиции. Днес в САЩ и Европа се разработват три големи проекта за директно поглъщане на въглерод от въздуха, но досега те са успели да отстранят само малко количество CO2 от въздуха при високи енергийни разходи, като например централата Orca в Исландия.

Вече съществуват някои малки и големи фондове за по-бързо внедряване на такива технологии, като например съвместният фонд от 1 милиард долара, създаден тази година от Google, Shopify, Meta и Stripe за закупуване на кредити за CO2 (с парите от фонда се възстановяват разходите на компаниите за поглъщане на въглероден диоксид в даден процес).

Харизматичният предприемач Илон Мъск има своя принос за популяризирането на идеята за премахване на въглеродния диоксид от въздуха. Миналата година той обеща награда от 100 млн. долара за най-добрата технология за отстраняване на CO2 от атмосферата.

Министерството на енергетиката на САЩ е убедено, че технологията за отстраняване на въглероден диоксид от въздуха ще бъде внедрена в гигатонен мащаб до средата на века, което означава, че тя ще може да поглъща CO2, еквивалентен на емисиите на около 250 милиона автомобила годишно.

Коментари

 • сега

  24 Май 2022 17:38ч.

  сега вече ни е**ха майката с намесата в климата и кем трейлс

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ОЛИГОФРЕНИЯ

  24 Май 2022 17:55ч.

  С премахването на въглеродния двуокис от атмосферата всичко живо ще загине, това ли е целта?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тия пари ще се откраднат, това е целта

  24 Май 2022 19:07ч.

  Няма страшно

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е достатъчно. Трябва елементите Въглерод и Кислород да се изхвърлят от таблицата на Менделеев

  24 Май 2022 19:04ч.

  И в допълнение Конгреса да гласува закон, според който им се забранява да реагират помежду си под страх от санкции

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сега ще премахваме въглеродния двуокис !

  25 Май 2022 0:13ч.

  А после подпукваме гравитацията ! Войнстваща олигофрения. Здравият разум напусна планетата... Впрочем , какво ще правят растенията без СО2 ? Спираме и фотосинтезата ! Грейт !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И с колко милиарда напечатани зелени хартийки възнамеряват да подкупят вулканите,

  25 Май 2022 4:44ч.

  За да не изригват, ммм?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  25 Май 2022 9:23ч.

  Като за начало ще изпомпат въглеродния двуокис, после кислорода.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • sodade

  26 Май 2022 19:38ч.

  Баси идиотите! Корабът на глупаците на Бош е положението. А жабите подкрепят ли, подкрепят. Когато боговете искат да накажат някого мъ отнемат разума.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи