САЩ утроиха покупките на уран от Русия

САЩ утроиха покупките на уран от Русия

През октомври 2023 г. САЩ утрояват покупките си на руски уран до 43,25 тона. Това съобщи РИА Новости, позовавайки се на американска статистика.

Като цяло САЩ са похарчили 62,8 млн. долара за покупки на уран, което е най-голямата покупка на САЩ от юни 2023 г. насам.

Русия се превърна във втория водещ доставчик на уран за САЩ, като на първо място е Великобритания, продала на САЩ 98,3 тона за 177,4 млн. долара, въпреки че през предходния месец изобщо не е имало доставки.

По-рано, на 1 декември, беше съобщено, че вносът на ядрено гориво и услуги за реактори, проектирани от Русия, от Русия в Европейския съюз се е увеличил. Петте европейски държави, които експлоатират енергийни реактори вода-вода (ЕРВ), ще надхвърлят нивата на вноса си за 2021 г. през тази година. Тази тенденция подчертава предизвикателствата, пред които е изправен ЕС, за да постигне самодостатъчност на гориво за такива реактори.

Коментари

 • Това кунистически, ръждив и радиоактивен уран!

  08 Дек 2023 9:44ч.

  Искаме екологичен, демократичен и нерадиоактивен уран!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мълчи бе

  08 Дек 2023 14:11ч.

  Нали после на нас ще ни го продаде Уестингхаус, иначе от къде ще го вземе?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  08 Дек 2023 9:48ч.

  Ама пък ние за руската АЕЦ в Козлодуй ще си купуваме правилното ядрено гориво от Уестингхауз. Галя го е одобрила.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • El Condor

  08 Дек 2023 10:35ч.

  Защо се чудиш? Това си е същото руско гориво, но минало през посредника Уестингхауз. Нали трябва още някой да "намаже" от доставките.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да гледат нашите и да се учат

  08 Дек 2023 9:50ч.

  Да гледат нашите долни подлоги, продажници и родоотстъпници какво правят САЩ. Търгуват си уран, нефт, газ и всичко друго с Русия изгодно. А нашите мегатъпанари налагат "санкции" в името на евроатлантизма и купуваме от други страни същите руски продукти, но вече минали през прекупвачите от Запад. Така хем ние ставаме по бедни, хем те богатеят на наш гръб. Затова си сглагат такива управници на колонията, да провеждат такива политики. Преди време купих един руски уред, който в Русия струва 40 лв., но минал през френска и после българска търговска фирма, у нас струваше 800 лв. Ето така ни дерат. Добре че си го поръчах по ebay директно от Франция, та поне ми струваше 400 лв.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веско

  08 Дек 2023 13:50ч.

  Туй трябва някъв много специален самовар да е!? Всички знаят, че фруг уред там не могат да сглобят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поморийски

  08 Дек 2023 9:54ч.

  Купуват също петрол и втечнен газа, за да го експортират в страни от западна Европа на доста по-високи цени. Нищо лично! Германия и други страни прекупуват втечнен газ от Русия през испански фирми също на висока цена. Но затова пък канцелират всичко руско и изпадат в рецесия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  08 Дек 2023 10:01ч.

  Естествено, има глупаци на които да го продават... България, Усрайна и пр. простаци 🤣🤣🤣

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А защо им продават уран, пардон за подвъпроса?

  08 Дек 2023 10:28ч.

  За да правят бум-бум, дето го трупат по границите им ли? Много интелигентно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Продават им материал, обогатен до ~4.5% ²³⁵U, а не оръжеен тъкъв

  08 Дек 2023 12:08ч.

  САЩ от десетилетия са неспособни сами да обогатяват уран. До ден днешен нямат свои центрофуги. В плановете на Пентагона е да започнат да могат отново към 2040 г. Братушките им продават тази стока на изгодни цени, защото докато този източник съществува, американската свръх-финансиализирана икономика никога няма да бъде в състояние да развие сама такова производство. Досущ като 154мм гаубични снаряди, производството на които не може да се увеличи от санитарния минимум вече втора година. Просто всички виртуални долари, които се отпускат за целта, моментално се оказват на виртуалните спекулативни пазари, които имат несравнимо по-висока норма на печалба от всяко реално производство. Омагьосан кръг.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Печатна грешка, визираните снаряди са 155мм

  08 Дек 2023 12:12ч.

  Дебели пръсти върху на нарисувана клавиатура (и тя виртуална) 😀.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Благодаря за уточнението

  08 Дек 2023 13:10ч.

  Щом не става за военни цели, нека им продават! След като сами не могат да си обогатят уран, господата посетители на Луната!😂😂😂🤣🤣

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Киек

  08 Дек 2023 10:38ч.

  Където е текло, пак ще тече, е казал мъдрият ни народ. Така е в търговията. Руските стоки като суровини или преработени се се търгуват независимо от санкциите. Въпроса е в цената която плащат народите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 007

  08 Дек 2023 11:05ч.

  България беше натиснат от Посолството да се откаже от недемократичния руски газ, а тук четем, че ФАЩ купуват като луди не демократичен руски уран, който мислят да преработят в не качествено, но демократично ядрено гориво, което да ни на бутат на нас?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Solomonnn King

  08 Дек 2023 13:01ч.

  И едните и другите играят една и съща игра , но човешкото стадо си мисли , че едните са добрите , а другите лошите. Друго е интересно - натискат да дадат пълномощия на И И да взема решения относно важни проблеми на Хората !!! Sapienti sat.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Даам

  08 Дек 2023 18:24ч.

  Да беше само уран! Вчера, на База на ВМФ на САЩ Норфолк, танкер AVENCA е доставил 50 хил тона руски нефтопродукти от Новороссийск! Скоро Washington Post писа за подобни доставки . А нашите чифте пищови политици на яки се правят! Санкции, ама друг път! Първо икономиката, а санкциите за лилипути като нашенци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи