САЩ прехвърлиха 1,3 млрд. долара икономическа помощ на Украйна. Лондон ѝ отпуска още 1 млрд. лири

САЩ прехвърлиха 1,3 млрд. долара икономическа помощ на Украйна. Лондон ѝ отпуска още 1 млрд. лири

Американското министерство на финансите съобщи вчера за трансфер на 1,3 милиарда долара икономическа подкрепа на Украйна в рамките на първоначална помощ от 7,5 млрд. долара, обещани на Киев от правителството на Джо Байдън през май, предаде Франс прес.

"С тази икономическа помощ отново потвърждаваме решителния си ангажиеминт към украинския народ, в момент, когато той се брани от агресията на Путин и се мъчи да поддържа икономиката си", заяви в комюнике американската министърка на финансите Джанет Йелън.

Тези 1,3 млрд. долара са прехвърлени на украинското правителство чрез Световната банка и са част от икономическа помощ от 7,5 млрд. долара от САЩ в рамките на внушителен спешен кредит, подписан от президента Байдън.

По оценка на Световната банка войната, която Русия води в Украйна, заплашва да доведе до свиване с 45 процента на украинската икономика тази година. Бюджетният дефицит на страната се увеличава с по 5 млрд. евро на месец предвид стопяването на приходите и невъзможността й да получи финансиране на външните пазари.

Международните дарители се мобилизираха да съдействат на Украйна. Финансовото министерство на САЩ, Г-7 и Европейският съюз се ангажираха да предоставят финансиране от 29,6 млрд. долара на Киев, 8,5 млрд. от които - американска помощ.

Великобритания, на свой ред, обяви вчера, че ще предостави на Украйна още 1 млрд. лири (12 млрд. долара) военна помощ, предаде Ройтерс, като се позова на британското правителство. Средствата са предназначени за увеличаване на отбранителните способности на Украйна, включително системи за противовъздушна отбрана, безпилотни самолети, ново оборудване за водене на електронна война, както и хиляди средства за екипировка на украинските войници.

Британските оръжия, техника и обучение трансформират украинската отбрана срещу тази яростна атака. Ние ще продължим да стоим непоколебимо зад украинците, за да гарантираме провала на Путин в Украйна, заяви британският премиер Борис Джонсън.

Новото финансиране идва, след като през май Лондон обяви, че ще предостави допълнителни 1,3 млрд. лири за военна подкрепа и подпомагане на Украйна, с което общият размер на военната и икономическата помощ на Обединеното кралство тази година нараства на 3,8 млрд. лири.

Освен това украинските войски започнаха обучение във Великобритания, след като Джонсън предложи да започне мащабна операция с възможност за обучение на до 10 000 войници на всеки 120 дни.

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

 • ЗИП

  30 Юни 2022 8:35ч.

  Лидерът продължава войната на похабяване - бензинът в пиндостан достигна 6$.Тръмп се готви за победа на изборите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сергей

  30 Юни 2022 8:37ч.

  БТА трябва да се закрие за тази злостна пропаганда

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  30 Юни 2022 8:46ч.

  Това е голяма далавера. Дай да влезем във война с Русия и ще ни залеят с долари. Страхотна политика. Няма да е нужно изобщо да работим. НАТО ще ни пази, САЩ и Англия ще дават мангизи, а братята - всеки ден тумба-лумба...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ча кай Ти

  30 Юни 2022 8:51ч.

  Русия изчаква да свърши търпението на гласоподавателите на империализма и ще последва съкрушителен удар в дълбочина

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10

  30 Юни 2022 8:54ч.

  Уж помощ, пък накрая заеми с лихвите. Не че някога ще бъдат върнати де... ама нали трябва да се уголемява световната инфлация и по вина на США и Бритиш мюзиъм да се забатачват още повече работите в глобално-икономически план. Закривай кочинатаааааа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ще бъдат върнати

  30 Юни 2022 9:32ч.

  Ще бъдат върнати разбира се. Някоя концесия, пристанище или друга стратегическа изгод. Това е предпочитания вариант

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  30 Юни 2022 8:58ч.

  Имаше оценки,че Украйна изразходва месечно между 4,5 и 6 млрд. долара,така че тази помощ ще стигне най-много до края на лятото.Но мен друго ми е интересно:Кой пръв ще се скапе финансово - Русия или Запада.Нека да се има впредвид,че и печатането не е безкрайно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тези прехвърлени 1,3 млрд. долара са ...

  30 Юни 2022 9:00ч.

  Отлетяха ни самолетите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • модерно робовладелство

  30 Юни 2022 9:21ч.

  Единствената страна, която РЕАЛНО може да помогне на Украйна, е Русия. русия знае как да се погрижи за своето. Западът само печата едни цифри и още повече утежнява положението, на всичкото отгоре допринасяйки за глобалното скапване. Не може да ти помогне онзи, който е създаден изначално да те краде и мами.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  30 Юни 2022 12:01ч.

  Пиндостания помага винаги само на себе си

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • коментар

  30 Юни 2022 12:29ч.

  Браво на англо-американските ,,юнаци". Ха ха. САЩ с огромен трилионен външен дълг, но раздават на украинците пари. Британските пенсионери гладуват / по-голямата част /, но Джонсън дава на украинците. Браво ,,умници". И какво си мислят, че ще постигнат, освен едно нищо?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи