Санкции срещу Китай могат да дадат началото на военна операция в Тайван

Санкции срещу Китай могат да дадат началото на военна операция в Тайван

Ръководството на компанията TSMC, която контролира повече от половината от световния пазар на полупроводници, е по-скоро скептично относно възможността за нахлуване на Китай в Тайван. В континентален Китай обаче има все повече гласове, които призовават за контрол над TSMC и целия остров.

Агенция Блумбърг, позовавайки се на китайски медии, съобщава, че Чън Уенлин, водещ икономист в Китайския център за международни икономически отношения, е призовал китайските власти да анексират Тайван и да поемат предприятията на TSMC, ако САЩ и западните държави наложат санкции срещу Китай, сравними по мащаб с антируските. Според експерта "завладяването на TSMC е особено важно от гледна точка на възстановяването на индустриалните вериги за доставки.

В началото на януари някои американски експерти препоръчаха в случай на китайска агресия тайванските власти да взривят съоръженията на TSMC, а също така да се опитат да унищожат китайските съоръжения на SMIC в континентален Китай. Според авторите на препоръката, само такава сериозна заплаха за цялата производствена инфраструктура може да накара китайските власти да се въздържат от самата идея за решаване на въпроса за териториалната цялост на Китай с военни средства.

Към момента технологичните възможности на Китай в сектора на полупроводниците са ограничени от санкциите на САЩ, тъй като те не позволяват на SMIC да придобие оборудването, необходимо за производството на усъвършенствани полупроводникови компоненти.

Huawei Technologies, флагманът на китайската електронна индустрия, загуби достъп до монтажната линия на тайванската TSMC през изминалата година, така че позициите на Huawei Technologies в сегмента на потребителската електроника значително отслабнаха. Очевидно китайските експерти изчисляват сценарии със засилване на санкциите, които могат да обхванат и други успешни китайски компании, но досега не се е стигало до радикални призиви за превземане на Тайван.

Коментари

 • Рошавата гарга

  07 Юни 2022 11:50ч.

  Г-жо Майна, анализът на думите от гл. т. на форм логика подсказва огромна лична еволюция при Вас. Очевидно признавате, че съвк. Запад е тръгнал на война с Русия, което е самата истина. Следователно това не може да е резил. Обратното, след падане на маските и изясняване на действ. противник, Русия изненадв. започна да се бие пестеливо, предвидливо, умно. Без данък общ. мнение!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  07 Юни 2022 14:16ч.

  Ситуацията е същата като с Усрайна, няма как краварите покачват напрежението еже месечно вече и едиствения изход на Китай ще е "Специална военна операция", да се учат от грешките на Руснаците и да готвят много милионна армия. Те поне имат кадровия потенциял. КРЪВ ЩЕ СЕ ЛЕЕ ГОСПОДА ! Много кръв.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  07 Юни 2022 12:37ч.

  Сащ завъртят ли се някъде по света да сеят "демокрация", винаги има риск от военен сблъсък. Толкова са нахални в претенциите си за величие, че планетата вече не може да ги търпи, но шансът им за разбиране е нулев. Жалка работа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  07 Юни 2022 14:19ч.

  Ситуацията е същата като с Усрайна. Няма как Краварите покачват напрежението ежемесечно вече, и едиствения изход на Китай ще е "Специална военна операция". Да се учат от грешките на Руснаците и да готвят многомилионна и до зъби въоражена армия. Те поне имат човешкия потенциял за разлика от Русия. КРЪВ ЩЕ СЕ ЛЕЕ ГОСПОДА ! Много кръв.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  07 Юни 2022 18:53ч.

  Китай след Мао няма топки за воюване.И преди Мао също нямаше.Така, че съм скептичен, че ще започнат война.Не в характера на китаеца да се бие Той е по ТЪРГОВИЯТА.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи