Само три вида хляб без ДДС

Само три вида хляб без ДДС

С нулева ставка на ДДС да бъдат само три типа хляб - “Бял”, Добруджа” и “Типов”, които са произведени по утвърден стандарт от Българска агенция по безопасност на храните. Това гласи предложение на депутати от ПП, ДБ и ИТН, внесено между първо и второ четене на актуализацията на бюджета.

Ако парламентът приеме направените предложения, нулевата ставка на ДДС няма да важи за хляб, в който са добавени семена като например слънчогледови семки или сусам, както и за хляб, в който има ръж или лимец. В първоначалния вариант, внесен в парламента от Министерски съвет, е записано, че с нулева ставка на ДДС ще бъде “хляб” - “продукт, който се получава от изпичането на тесто, получено от смесване на пшенично брашно или друга зърнена култура, самостоятелно или в комбинация, и вода, със или без добавяне на сол, втасало с помощта на хлебна мая или закваска, и технологични добавки (при необходимост)”. Тази дефиниция за хляб обаче е доста широка и реално на нея могат да отговорят и питки за бургери или за дюнери, франзели, багети и дори кифли и козунаци. За да няма възможност за различно тълкуване, предложението да депутатите предвижда нулевата ставка да важи само за “Бял”, Добруджа” и “Типов” хляб, произведени по стандарт. Предвижда се нулевата ставка да важи една година - от 1 юли 2022 г. до 30 юни 2023 г.

За трите вида хляб - “Бял”, Добруджа” и “Типов”, направени по стандарт, е характерно, че са само от пшенично брашно - съответно от тип “Бяло”, “Добруджа” и “Типово”. Освен това те може да бъдат само в разфасовки от 500 гр., 650 гр. или 830 гр., пише в утвърдения от БАБХ стандарт. Те могат да имат срок на трайност само две денонощия от датата на производство, като има и конкретни изисквания за втасването и за съдържанието на сол и вода. Реално при приемане на предложението за много от изделията, продавани в магазините като хляб, нулевата ставка на ДДС няма да важи. Ако обаче предложението не бъде прието, няма да е ясно точно кои изделия от брашно ще бъдат с нулев ДДС.

С предложените от депутатите промени е описано и как да се ползва отстъпката от 25 ст. за всеки литър гориво.

Предложението е тази отстъпка да важи само за най-евтините бензин, дизел, втечнен нефтен газ (LPG) и природен газ на всяка бензиностанция. Освен това ще важи само за леки коли категория М1 и мотопеди и мотоциклети категория L, собственост на граждани. За целта на бензиностанциите шофьорите ще трябва да показват талона за регистрация на автомобила.

При всяко зареждане на гориво с отстъпка от 25 ст. бензиностанцията ще трябва да издава разширен фискален бон, в който вписва регистрационния номер на превозното средство. Това ще увеличи необходимото време за плащане на горивото. На бензиностанции без персонал, където човек плаща с банкова карта и сам си зарежда горивото, отстъпката въобще няма да може да се ползва, защото няма как да се провери дали автомобилът е личен или на фирма.

По-високите акцизи за цигарите, които ще доведат до покачване на цените им, да влязат в сила от 1 септември, предлагат още депутатите. Причината за това е, че до 1 юли няма как да бъдат отпечатани нови бандероли.

 

Източник: "Труд"

 

 

 

 

Коментари

 • Живка Павлова

  24 Юни 2022 18:12ч.

  Тъй, ами, хляб с ядки само за топ културисти като Спецов, за по-добър контур! На дядо Йоцо не му трябват мускули, а добро зрение, ще си бере киселец по ливадите, само 100 грама покриват дневната нужда каротин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария-Антоанета

  24 Юни 2022 18:20ч.

  А пастите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Каракочев

  24 Юни 2022 18:51ч.

  Тъй де. Без ДДС само хлябът менте.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бръм

  24 Юни 2022 19:38ч.

  Белият ляп носи вреди за здравето, а те щели да му свалят ДДС-то. От него не моеш да се наядеш и омиташ половин ляп с манджата, особено като по-пресен. Пълнозърнестият засища по-бързо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жоро🤣

  27 Юни 2022 12:06ч.

  боклука който се предлага за бял, добруджа и типов се прави основно във заводи на наши хора!! А брашното за тоя тип хляб също на наши хора! Та нашите хора отдавна не спазват никакви правила във вложените материяли. Иначе когато в България се правеше истински хляб никой не се оплакваше от него че е вреден!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Циганин

  27 Юни 2022 14:09ч.

  Този "хляб" циганите не го ядат. Да го ядат българите и на Асен да ядат .........

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи