С поне 40 стотинки на киловатчас вдигат батериите цената на тока

С поне 40 стотинки на киловатчас вдигат батериите цената на тока

Между 40 и 60 ст. за киловатчас струва преминаването на тока през батерия - зареждането ѝ, а след това и разреждането. Това каза за “24 часа” д-р Благой Бурдин, главен асистент в Института по електрохимия и енергийни системи към БАН.  Батериите са скъпи, дори да имате нулева стойност на електроенергията, тяхното използване ще вдигне цената на киловатчас, казва ученият. “Последно гледах батерия на “Тесла” от 3 мегаватчаса, тя беше с цена от 1,3 млн. долара без ДДС за САЩ. В левове ще бъде към 2 млн., или излиза към 600 000 -700 000 лв. за капацитет на съхранение на 1 мегаватчас. Това трудно ще се избие ценово, смята Бурдин.

 

1,5 млрд. лв. са предвидени в българския план за възстановяване за съхраняване на 6000 мегаватчаса електроенергия в батерии. Това трябва да се случи до 2026 г. Според вицепремиера Асен Василев батериите ще се произвеждат в България, за да се гарантира националната сигурност. Ако някой иска да направи завод за това обаче, трябва да го финансира сам, пари в плана за него не са предвидени.

 

Батериите ще са собственост на държавна компания, която ще е под шапката на Българския енергиен холдинг. Идеята е това предприятие да предлага услуга по съхранение на електроенергия и тя да се ползва от възможно най-голям брой производители. Според експерта обаче между петата и осмата година тези батерии, ако са литиево-йонни, трябва да се сменят, защото всяка има около 1500 цикъла на зареждане. Бурдин казва, че не е ясно и за какви батерии в плана за възстановяване става въпрос - стационарни или мобилни, защото технологиите били различнви. Според експерта не е обосновано да се прави една голяма система за съхранение на ток, а ако са много и равномерно разпръснати, трябва да се определят тяхното положение, характеристики, кой ще ги направи.

 

Батерия за съхранение на 1 мегаватчас е с размери на еднотонажен контейнер. Това означава 6000 такива да се монтират в различни места в страната.

 

В Германия имало батерии за 2,5 гигаватчаса, от които 3/4 са инсталирани при крайните потребители. Обикновено домакинство има соларни панели на покрива, а в мазето - батерии. Така инсталациите за съхранение били доста добре разпределени в мрежата и това подпомагало регулирането. Първата индустриална батерия за съхраняване на електроенергия е на “Тесла” в Австралия за 100 мегаватчаса, но това беше преди пет години. Отогава нещата са се развили, коментира изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев. 

 

Според него батериите имат място като технология за съхранение ток, в по-кратки срокове. За дългосрочно съхранение по-скоро трябвало да се мисли за помпено-акумулиращи вецове и за електролизьори за производство на водород. Правилният подход бил да се работи в трите направления. Мощността на ПАВЕЦ “Чаира” например е към 800 мегавата, а капацитетът за съхранение - към 6000 мегаватчаса. Разширението и може да го увеличи до 11 000 - 12 000 мегаватчаса и ще работи 100 години, дава пример Бурдин.

 

В момента хит са литиевометал фосфатните батерии. Смята се, че те към момента са най-добрите, имат живот от около 10 години, или 3000 цикъла на зареждане и разреждане, посочва Ангелин Цачев. Има и оловни батерии, които са с най-кратък живот, но при тях цената е най-ниска и технологията за утилизация е много евтина.

 

И за едните, и другите трябвало да има решение как да се процедира след изтичане на експлоатационния срок, защото към този момент нямало технология за тяхното рециклиране.

 

Предвижданията в плана за възстановяване са площадките за батериите да бъдат разположени в близост до подстанции, или до производствени мощности с цел тяхното по-лесно присъединяване към преносната мрежа. Като единични мощности има батерии до 2 мегаватчаса, като най-често използваната е до 1 мегаватчас в 40-футов контейнер.

 

6000 мегаватчаса капацитет в зависимост от технологията на батериите може да се разрежда и зарежда в рамките на 2, 4, 6 или 12 часа. Оптималното време било 4 или 6 часа. 6000 мегаватчаса батерии, ако се инсталират у нас, трябва да отдават или да се зареждат от 1500 мегавата мощности за един час.

 

Според шефа на Електроенергийния системен оператор е необходимо сериозно проучване, преди да се пристъпи към изграждането на батерии, но със сигурност те щели да разнообразят възможностите на производителите на възобновяема енергия да я съхраняват.

 

Източник: "24 часа"

 

 

 

Коментари

 • Мутра

  22 Март 2022 13:46ч.

  България трябва да енергийно независима при такъв достав(чик като Русия. Тук цената е без особено значение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прав си, мутро!

  22 Март 2022 15:02ч.

  "На гол гъз чифте пищови." За Мутрите всичко е "без значение".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  22 Март 2022 17:42ч.

  Ти си за яръзване, хората без ток ще останат. Никой не ползва батерии, това е ЛУДОСТ !!!!! Вместо атомна или газова централа батерии за милиони дето се скапват за 5 години, това е ЛУДООООСТ идиоти !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мутра

  22 Март 2022 22:09ч.

  Ми дано да те назначи Копейкин за енергиен министър да оправиш нещата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Mhngrz

  02 Юни 2022 9:21ч.

  cost prednisolone - <a href="https://neurontinx.store/">neurontin 100mg cost</a> viagra pills 25mg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Tempas

  18 Юни 2022 13:19ч.

  buy generic furosemide - <a href="https://xfurosemide.com/">buy lasix 40mg pills</a> order doxycycline online cheap

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  22 Март 2022 15:13ч.

  Скритият коз в плана за изграждане на парк от батерии е факът, че вицепремерът Василев лично ще ги зарежда с поглед. В състемата SI e въведена нова единица за квантова ефективност на зареждане - един ₳сень, равна на електродвижещото напрежение, което се образува между повърхностите на литиево-фосфатен лист с дебелина 10 микрона при обстрелване с поглед за 0.25 секунди.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • капитал

  22 Март 2022 17:18ч.

  Но батерии ще се ползват само 10% от времето, в остаНАлото време токът ще е 5 стотинки, от ВЕИ. ВЕИ ако са дори само с 20% повече от необходимото, този излишък ще прави цена отрицателна и тогава тя с качва на ПАВЕЦ, БАТЕРИИ, производство ВТЕЧНЕН АЗОТ като парна машина после, ВОДОРОД..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  22 Март 2022 17:29ч.

  И накрая тъмна материя, която да компактифицира водорода.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рави Овадия

  22 Март 2022 17:57ч.

  Турунджавия водород е най кашрут!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  22 Март 2022 19:49ч.

  1,5 млрд е само първата хапка. Лорер Прокопи, Бобокови и Черепа ще лапнат 4-5 млрд в следващите 2-3 г, нито завод, нито батерии, но тока ще стане 3 лв!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • народеее

  23 Март 2022 8:46ч.

  4,2 милиарда най-малко ще струват батерии за 6000 мегавата. 6000 мегавата на "Чаира" са стрували 10 пъти по-малко, тя може да се надгради за 60 милиона до 20 000 мегавата. Като батериите ще издържат 10 г., а ПАВЕЦ ще издържи 200 години. Прецакване за 300 пъти отгоре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  25 Март 2022 11:13ч.

  А цената за 1 kW.h от скъпия дизел, за когото плащаме и 45% акцизи и данъци, е само 24 ст. Само невежа може да смята, че тези батерии са екологични. А зелени могат да бъдат само ако се боядисат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи