С близо 20% се е увеличила стойността на селскостопанската продукция през 2022 г.

С близо 20% се е увеличила стойността на селскостопанската продукция през 2022 г.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

С близо 20% се е увеличила стойността на селскостопанската продукция през 2022 г. - това сочат данните на Националния статистически институт. Повишението обаче се дължи не на повече произведена продукция, а на скока в цените ѝ.

Крайната стойност на продукцията от отрасъл „Селско стопанство“ през 2022 г. възлиза на 12 млрд. и 903  млн. лв. Това е ръст от 19,7% в сравнение с предходната година.

Увеличението се дължи на ръст в цените с близо 30 на сто, докато при обемите се наблюдава спад - с почти 9%, твърдят анализаторите.

Стойността на растениевъдната продукция е 9 млрд. и 643  млн. лв.

Продукцията, произведена от животновъдството, е над 2 млрд. лв. Ръстът и при двата вида продукция обаче е отражение само на ръста в цените.

 През 2022 г. с близо 30 на сто расте и стойността на вложените в селското стопанство средства за текущо потребление, като достига над 7 млрд. лв., сочат данните на националната статистика.

Според фермерите през 2023 г. ситуацията ще се влоши още повече-  защото консумативите стават все по-скъпи, а произведената продукция ще става все по-малко като обем.


Източник: БНР

 

 

Коментари

 • 12 млрд./год.са нищо пари за възможностите на българската земя

  08 Яну 2023 21:17ч.

  Абсолютно никаква смислена национална политика няма в земеделието, не са организирани нито напояване, нито национална база семена, нито собствени торове, нито стокови фондове за изкупуване, преработка, съхранение и продажби. Хиляди трудолюбиви хора се пробват и се отказват след котж изгорят готови лични пари. Членството в евросъюза като цяло беше едно изгубено време за българското земеделие. Не се знае колко време ще е нужно за възстановаване на научната база на страната и земед.институти, или това е вече невъзможно. Дори не се говори за смислени политики в земеделието, всичко е на провал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С такива ръстове в цените

  08 Яну 2023 21:51ч.

  след немного време реалната българска икономика ще бъде успешно занулена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи