Русия стана петата най-бързо развиваща се икономика в Г-20

Русия стана петата най-бързо развиваща се икономика в Г-20

Московският международен делови център „Москва Сити“

През 2023 г. Русия се нарежда на пето място по икономически растеж в Групата на двадесетте (Г-20), съобщи РИА Новости, позовавайки се на данни от националните статистически служби.

Индия отбеляза най-висок икономически растеж - 7,3 % вместо 7,2 % година по-рано. В Китай този показател е 5,2 % вместо 3 % през миналата година. След нея се нареждат Индонезия (5,1% вместо 5,3%) и Турция (4,5% вместо 5,5%). На пето място в списъка е икономиката на Русия, която отбелязва ръст от 3,6%, като напълно обръща спада от 1,2% през 2022 г.

Темповете на растеж на икономиките, различни от Русия, Китай и Индия, се повишиха в Г-20 за САЩ - 2,5% вместо 1,9% година по-рано, и Япония - 1,9% вместо миналогодишните 1%.

В останалата част на света темповете се забавиха, най-вече в страните от Групата на седемте (Г-7). В Обединеното кралство спадът беше 43 пъти до 0,1%, в Италия - четири пъти до 0,9%, във Франция и Канада - три пъти до съответно 0,9% и 1,1%.

На срещата на Г-20 Аржентина беше последната, която оповести данни за БВП за 2023 г. Показателят се понижи с 1,6% вместо миналогодишния ръст от 5%. За Саудитска Арабия спадът беше 0,8 %, а за Германия - 0,3 %. Година по-рано икономиките им отбелязаха ръст от съответно 7,5% и 1,8%. И в трите държави се наблюдава спад за първи път от 2020 г. насам, когато беше обявена пандемия от коронавирус.

Мексико отбеляза ръст на БВП от 3,2% вместо 3,9% година по-рано, Австралия - 2,7% вместо 3,7%, а Южна Корея - 1,4% вместо 2,6%. В Европейския съюз икономическият растеж се забави до 0,4% от 3,4%.

Икономиките на членовете на БРИКС - Бразилия и Южна Африка, нараснаха съответно с 2,9% вместо с 3% година по-рано и с 0,6% вместо с 1,9% година по-рано.

Както съобщава информационна агенция Regnum, на 17 януари ръководителят на Министерството на икономическото развитие Максим Решетников заяви, че през следващите години се очаква ръстът на БВП да надхвърли 2%. Решетников отбеляза също така, че руската икономика е в състояние да изпревари японската, тъй като разликата между тях не е твърде голяма, а очакваният темп на растеж на японската икономика е повече от два пъти по-нисък от руския.

През октомври 2023 г. президентът Владимир Путин заяви, че Русия е преодоляла напълно икономическата рецесия от 2022 г. По време на среща с предприемачи в Хабаровск на 11 януари президентът отбеляза, че в края на 2023 г. руската икономика е изпреварила Германия и заема пето място в света и първо в Европа, противно на факта, че Западът се опитва да "задуши и смаже" Русия от всички страни.

 

Източник: regnum.ru

 

 

Коментари

 • Мужик

  31 Март 2024 11:27ч.

  Боже,прибери си версиите. Кат спрат да отчитат оръжията и джепането в бвп ще имат спад от - 30 %.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Когато започнеш да вярваш в собствената си (глупава) пропаганда, вече си изгубил войната

  31 Март 2024 11:30ч.

  Нямате бъдеще, мужик. А ти живя напразно, като всички родотстъпници и предатели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мужи, хайде честито!

  31 Март 2024 11:47ч.

  копейкин, ака мужик, както отбелязва един руски икономически коментатор относно последното изказване на Путин, че война между алианса и Русия е невъзможна поради някоои математически съображения, "то есть паритетный валютный курс в оборонной сфере составляет порядка 9 копеек РФ за доллар США" - нещо, което по обясними причини нито една борса няма да отчете и относно което нито една казионна западна медия няма да ни информира защо се получава така.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  31 Март 2024 11:32ч.

  Ми то ако спрем да отчитаме "финансовите продукти" кво ще остане?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия отдавна спря да купува пилшеко от Европа

  31 Март 2024 18:30ч.

  Сега като спре да купува и холандски лалета, казват за година посока Холандия заминават 6 миларда евро, на холандците ще им цъфнат налъмите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пилешко, по .......

  31 Март 2024 18:30ч.

  Дразня от собствените си грешки

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мара канибала

  31 Март 2024 11:41ч.

  Скоро ще е четвъртата, имайки предвид ресурсоемкостта на японската икономика и островното й положение. Впрочем, тя още отсега е четвърта, защото присъствието на САЩ сред първите 5 с тоя гигантски държавен дълг и малкия дял на реално промишлено производство е просто някакъв абсурд.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  31 Март 2024 11:57ч.

  Статистическата грешка при подобен род проучвания е около 3%. Следователно въпреки това РФ бележи възход. Татковината ни може ли да се похвали с подобен темп на развитие. НЕ! Като гледам какво се разбира под Икономика (статията на Петканов е "Гласове") е обяснимо, защо сме на това дередже!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  31 Март 2024 11:58ч.

  Явяват се "суперпотребител" в глобална икономика , основана на 'конкуремця" с неизбежно свръхпроизводство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отличен на Русия, която доказва, че Доброто може да се случи и извън НАТО, в което НАТО ни убеждават нашите натовци

  31 Март 2024 12:54ч.

  Тази сутрин гост на Георги Любенов по БНТ1 беше Соломон Паси. Който убеждаваше, че Третата българска държава (?!) съществува благодарение на НАТО и ЕС и че НАТО и ЕС са върховни инструменти на доброто в борбата срещу лошото, и че без НАТО не може да е просперираща държава (а пък данни на световни институти ООН и СЗО сочат регрес и упадък за България) ....... Та вижте тук - от 19 минута на нататък около 5 минути как С.Паси свързва същността на НАТО с въпроса - защо се е появил живота на Планетата преди около 4 милиарда години. Говори, че човек в главата си има 1000 мозъка – чел бил книгата „1000 мозъка“. Първо сме имали мозъка на гущерите – агресивен и зъл, после сме придобили мозъка на човеците – на доброто … И като обобщение обясни, че общото между Сътворението на живота и НАТО било... обединението!?! Ето тук: чуйте 5 минути чудесата, но не по истинския Соломон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Имали сме 1000 мозъка в главата си и връзката с НАТО

  31 Март 2024 12:55ч.

  Ето тук след 19 минута ..... https://bnt.bg/news/pasi-nato-i-es-sa-varhovni-instrumenti-na-dobroto-v-borbata-sreshtu-loshoto-v364383-327524news.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И добре де, имали сме 1000 мозъка

  31 Март 2024 13:27ч.

  Но Паси рарполага с космически вакуум вместо мозък.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пловдивски факт

  31 Март 2024 23:38ч.

  Пасито е гущер. Кръстоска от Мароко и Родопите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  31 Март 2024 14:31ч.

  Американский блогер Black in the Empire: «Российская экономика слаба, но пережила 13 раундов санкций, находясь в состоянии войны. Путин непопулярен, но получил 80% голосов избирателей. Россия изолирована, но еще 32 страны хотят присоединиться к БРИКС. Российские вооруженные силы слабы, оружие старое, солдаты необученные, но весь Запад не может их победить. Кого-то кормят пропагандой, и это можем быть мы».

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Путин

  31 Март 2024 15:19ч.

  Селски, тоя американски блогер на руски ли пише, бе - хахаха

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • потърси си го сам на английски

  31 Март 2024 16:04ч.

  https://politikus.info/events/160143-rossiyskaya-ekonomika-slaba-no-perezhila-13-raundov-sankciy.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Амиии

  31 Март 2024 16:50ч.

  А, Така Булгаристан има много добре развит sexтуризъм след 89, идвайте от цел свят да ги храните и пълните кръчмите, че друго не остана за папкане!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Барон Мюнхаузен

  31 Март 2024 16:56ч.

  Ние пък имаме най продажните политици в света. Никъде няма толкова тъпи и корумпирани депутати в целия свят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател 13

  31 Март 2024 18:39ч.

  Толкова тъпотия събрана на едно място е просто невероятно. Индия се оказва и, че е най-големия купувач на руски елмази, естествено после с печалба ги препродава. Да успокоя розовите чорапки, че единствения ефект на заплахата от вторични санкции към китайските и други банки ще е ускореното въвеждане на цифровата валута за търговия в БРИКС. Това е положението. Търговското салдо на Русия е положително, валутните и златни резерви растат, военнопромишления комплекс е натоварен на макс, частния бизнес и той печели яко от санкциите и войната. Това е положението.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минчо

  31 Март 2024 19:49ч.

  Много добра новина за Украина! Така казаха по Фридом.УА.. След Победата на Украйна лесно щели да се разплатят с Приятелите от Запад. Нека да расте Русия, нека да трупа богатства. Бог е предопределил всички руски благинки да идат в ръцете на УА.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що е то УА?

  31 Март 2024 23:47ч.

  Нова, мъртво раждаща се Хазария. Старата Хазария беше паразитът на предела между Европа и Азия, а руският княз Святослав, на Киевска Рус(ия) с майка княгиня Олга, от българския царски род Дуло, съсипа паразитния стар юдо-Хазарски хаганат. Омразата към от Русия, от гущерите, е обяснима...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Юлиан

  31 Март 2024 20:35ч.

  Е, това отново е раша феномен - държавата води война, а икономиката и цъвти. Да видим - правиш ракети, танкове и снаряди, които отиват на фронта и биват употребявани срещу Украйна. Т. е. Има производство, но производството на тези стоки не дава добавена стойност, а все едно хвърляме всичко, което произвеждаме, в един дълбок трап. Един пример - Германия губи П. С. Война без да е загубила територии, при равенство на фронта. Но са свършили парите за заплати и фронта рухва. Рашковците имат нефт и газ, който ги държат над водата, въпроса е докога?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  01 Апр 2024 13:27ч.

  Русия просто доказва тезата, че е единствената страна в света, която разполага с всичко необходимо, за да си бъде напълно самодостатъчна, дори и ако физически бъде изолирана изцяло от останалата част на света. Западняците, това, така или иначе не можаха да го разберат и сега берат плодовете на собствената си неадекватна агресия, базирана на глупост, надменност и алчност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • донор

  01 Апр 2024 13:50ч.

  НА РУСИЯ СВЕТЪТ НЕ И Е НУЖЕН, НО НА СЕДЕМТЕ ТЕНИИ ИМ ТРЯБВАТ ТАКИВА КАТО БЪЛГАРИЯ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи