Русия спечели близо 56 млрд. долара от петрол от началото на 2024 г.

Русия спечели близо 56 млрд. долара от петрол от началото на 2024 г.

Следвайте "Гласове" в Телеграм и Инстаграм

Приходите в руския бюджет от търговия с петрол и природен газ се увеличават със 73,5% на годишна база до 4,95 трилиона рубли (над 55,7 млрд. долара) в периода януари - май 2024 година, съобщават от Министерството на финансите на Русия. Причината за това съществено подобрение е по-високата цена на руския петрол в този период.

В първите месеци на 2023 година санкциите срещу руския петрол все още работеха и таванът от 60 долара за барел се спазваше. Тогава приходите от петрол се свиха с 50% до 2,85 трилиона рубли. След това обаче Русия намери начин да заобикаля мерките, основно купувайки своя флотилия от стари танкери и отказ от услугите на западни компании, свързани с превоза (застраховки и т.н.).

Министерството на финансите спря да публикува справката за цените, на които се търгува руският петрол, но данните за май 2023 година бяха, че доставките на сорта "Уралс" се извършват при 53 долара за барел. Днес цената на европейския Брент, който е референтен за повечето договори за доставки, вече е около 80 долара за барел.

Несвързаните с петрола приходи в руския бюджет се увеличават с 34% до 9,34 трилиона рубли, сочат още данните на финансовото министерство. Основната причина са увеличените данъчни приходи (с малко над 19% на годишна база).

Въпреки това повишение бюджетът на Русия все още е на дефицит, макар и да го свива с 2 трилиона рубли спрямо началото на миналата година. В първото петмесечие дефицитът е 0,5% от брутния вътрешен продукт (БВП), или 983 млрд. рубли.

Разходите в бюджета достигат 15,2 трилиона рубли=

Източник: investor.bg

 

 

Коментари

 • Су-35

  10 Юни 2024 17:55ч.

  Тази нощ се очаква доларът да започне да се срива. Очаква се Саудитска Арабия да подпише с Китай споразумение за закупуване на петрол срещу юани. Което ще изтреля търсенето на юана и ще срине доларът. Дано да е така.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Красимир Димов

  10 Юни 2024 18:43ч.

  Сутринта ще бъде 2 долара за лев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зелените чорапи

  10 Юни 2024 19:52ч.

  Даже и путьовците в Кремъл не държат жалките си резерви в юани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов Кмет

  10 Юни 2024 19:03ч.

  Тази новина ме кара да си сменя пола!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зелените чорапи

  10 Юни 2024 19:53ч.

  Това колкото печалбата на фейсбук за 3 месеца.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мужикъ

  13 Юни 2024 13:54ч.

  Мунчо, когато Сурат Тефтерът започне да произвежда изкуствени торове, повишаващи добивите на реална хранителна продукция, ела и ми се обади. При добро желание СуТе може да бъде фалирана за дни, ако с нея се заемат съответните власти. И нищо съществено няма да се промени в реалния свят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минчо

  10 Юни 2024 20:18ч.

  аДИ СЯ! Печалба?? Ми нали глеам Уа.тв.. Украйна без печалба е залята от ананаси, бабач баюбач и сладки, пък орките се редели на опашки за репи.. Какво да говорим??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ***///

  13 Юни 2024 14:02ч.

  Русия показва нагледно какво е да имаш и да нямаш. Когато имаш предостатъчно природни ресурси, все ще се оправиш някак. Когато имаш само zaдник, ще чакаш да ти дадат нещо. А войната в укра е именно за природни ресурси, както се изрази онова линдзи. Никакви укри, никаква "дермократия", а точно природни ресурси, които да не ги вземе Путин, макар че са на изконни руски земи. За това иде реч. Анадънмо?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи