Русия ще строи атомна централа в Узбекистан

Русия ще строи атомна централа в Узбекистан

Русия ще построи малка атомна електрическа централа (АЕЦ) в Узбекистан. Това обяви днес държавният глава на централноазиатската страна Шавкат Мирзийоев по време на среща в Ташкент с руския президент Владимир Путин, предаде Ройтерс.

Двамата лидери не посочиха подробности относно проекта. Коментарът на Мирзийоев, че се касае за "малка" АЕЦ, обаче предполага, че тя няма да достига мощността на атомната централа, за която двете страни се споразумяха през 2017 година. Този проект така и не беше завършен, посочва Ройтерс. 

Президентът на Узбекистан определи визитата на Путин като "историческа" и обяви, че неговата страна проявява интерес да купува повече природен газ и петрол от Русия. 

От своя страна Путин нарече бившата съветска република "стратегически партньор на Москва и надежден съюзник".

По време на посещението на руския президент в Узбекистан Москва и Ташкент са подписали споразумения за нови проекти, които са на стойност от над 20 милиарда долара, отбелязва ТАСС. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • жорката

  28 Май 2024 7:31ч.

  Малка, малка, кол ко ще е малка? Или от предвидените през 2018 г. два реактора ще строят само един? От архивите: Споразумението между Русия и Узбекистан за изграждане на АЕЦ в Навоийска област беше подписано през септември в Москва. Проектът предвижда построяване на два блока с реактори тип ВВЕР-1200 поколение "3+", което отговаря на съвременните изисквания на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи