Русия поиска и от купувачите на втечнен газ от "Сахалин-2" да плащат на Газпромбанк

Русия поиска и от купувачите на втечнен газ от "Сахалин-2" да плащат на Газпромбанк

Съоръжение за втечен природен газ "Сахалин-2"Снимка: Ройтерс

Русия поиска от купувачите от нейното съоръжение за втечнен природен газ "Сахалин-2" да плащат на Газпромбанк, поставяйки по този начин клиенти, включително Япония и Южна Корея, пред дилема относно западните санкции срещу Москва, което може да застраши доставките към тях.

"Сахалин Енерджи" (Sakhalin Energy), новият оператор, изпрати инструкции за сетълмент на клиентите за плащане в щатски долари на Газпромбанк, според документи, видени от агенция Блумбърг. Компанията "Газпром" притежава малко над 50% от Sakhalin Energy, докато Газпромбанк е кредитната институция на руския износител на газ.

Стъпката е последното усилие на Русия да консолидира контрола върху своите енергийни активи, като президентът Путин също така ограничи газовите потоци към най-големите пазари на Русия в Европа - акт, на който се гледа като на използването на газ като оръжие.

По-голямата част от доставките на втечнен природен газ (LNG) от "Сахалин-2" отиват в Япония, която разчита на съоръжението за стабилни енергийни доставки. Южна Корея и Тайван също са вносители на LNG от "Сахалин-2".

Преди това плащанията за този руски втечен газ се извършваха към неруски банки. Плащанията за газа от "Сахалин-2" ще се извършват чрез Bank of New York Mellon Corp., действаща като кореспондентска банка в САЩ, според документи от 16 август, видени от Блумбърг. Използването на американска банка като посредник може да избегне потенциални санкции.

Най-малко двама купувачи на втечнен природен газ проверяват със своите правни екипи дали могат да извършват плащания към Газпромбанк, без да нарушават каквито и да е западни санкции, според лица, запознати с въпроса. "Сахалин Енерджи" също така е предоставила опция за плащане през базирания в Москва клон на Райфайзенбанк АО, но Газпромбанк е предпочитаната банка, казаха лица, пожелали анонимност, тъй като информацията не е публична.

"Сахалин Енерджи", Газпромбанк и руският клон на Райфайзенбанк не отговориха веднага на исканията за коментар от страна на Блумбърг. Bank of New York Mellon също не отговори на подобно запитване за коментар.

Москва нареди създаването на нов руски оператор за "Сахалин-2" в началото на август. Заповедта последва указ на Путин от 30 юни, който изискваше прехвърляне на оператора на проекта от Бермудските острови към ново руско дружество, като се позовава на рискове за интересите и икономическата сигурност на страната.

"Сахалин Енерджо" е поискала през миналата седмица от клиентите да подпишат споразумения за закупуване на LNG с включени промени в името, адреса и банката кредитор, съобщи Блумбърг.

По-рано тази година Русия наложи нови условия за плащане на европейските вносители на газ по тръбопроводите към Европа, които включват откриване на сметка в рубли и такава в чуждестранна валута в Газпромбанк. Искането първоначално раздели европейските държави поради опасения от нарушаване на санкциите, но в крайна сметка повечето вносители на газ намериха начин да се съобразят с искането, но въпреки това "Газпром" намали драстично подаваните договорени количества на природен газ.

 

Източник: БНР

 

 

 

Коментари

 • Копейка

  18 Авг 2022 16:10ч.

  Кагебистите толкова могат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ииддвва

  18 Авг 2022 16:14ч.

  Това е тема умствено непосилна за теб !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  18 Авг 2022 16:15ч.

  както каза Путин, Русия дори не е започнала. интересно е, че в коментара тинсе долавя гняв-изненада, подобно на възмущението на БНР, че видиш ли Русия използва газа като оръжие. дет' са вика "ооо, ма нас защо!?!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  18 Авг 2022 16:31ч.

  МОСКВА, 18 авг — РИА Новости. Россия смягчила условия для начала возможной организации личной встречи Владимира Путина и Владимира Зеленского, сообщил CNN Turk со ссылкой на источники среди представителей турецких властей.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха така, мамини сладки! С вашите камъни по вашата глава!

  18 Авг 2022 20:49ч.

  Какъвто и да е Путин ме радва!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи