"Ройтерс": Цената на газа в Европа пада, хранилищата са пълни, доставките са изобилни

"Ройтерс": Цената на газа в Европа пада, хранилищата са пълни, доставките са изобилни

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

Цените на едро на газа на борсите в Нидерландия и Великобритания днес паднаха до най-ниското си ниво от юни и юли, предаде Ройтерс. За спада принос имат данните, че газохранилищата на континента са пълни, а доставките от Норвегия и до терминалите за втечнен газ растат, съобщава агенцията.

На нидерландската борса цената "ден напред" падна със 7 евро до 85 евро за мегаватчаст. Британският еквивалент загуби 47,50 пенса до 82,50 пенса за термична единица. И на двете борси цената е най-ниската от юни насам.

В Нидерландия договорите за месец напред паднаха със 7 евро до 158 евро за мегаватчас, най-ниската цена от средата на юли. Британските договори за ноември загубиха 24,25 пенса до 270 пенса за термична единица.

Газохранилищата в Европа са пълни почти на 90 процента, което свали цените със 72 на сто спрямо пика през август, по данни на "Рефинитив".

Намалялото търсене на газ, съчетано с повишени доставки от Норвегия и до терминалите за втечнен газ, е успяло да компенсира загубата на 57 милиарда куб. м руски газ, посочва Георг Цахман от мозъчния тръст "Брьогел".

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • тралала

  05 Окт 2022 15:22ч.

  Явно всичко е цветя и рози, обаче вчера за няма нищо оставих в магазина 60 лева. Сигурно Ройтерс са прави, а аз греша.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лалю

  05 Окт 2022 17:29ч.

  158 за месец напред е към 300 лева. Това е 8 пъти повече от цената миналата година. С една дума, сметки за парно под 1000 лева няма да има!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маскарад

  05 Окт 2022 18:23ч.

  Скъпи Ройтерс, газохранилищата са пълни с руски газ и имат лошата особеност да се изпразват след потребление. После? Норвегия може да захрани максимум още една държава като UK, какъвто е случая. Та, откъде идва изобилието от газ? От задниците ви!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • който лъже на въже

  05 Окт 2022 23:26ч.

  https://glasove.com/ikonomika/mezhdunarodnata-agentsiya-po-energetika-evropa-e-izlozhena-na-risk-ot-bezpretsedenten-nedostig-na-priroden-gaz

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи