Росица Велкова: Фискалният резерв на страната намалява

Росица Велкова: Фискалният резерв на страната намалява

Към 10 май фискалният резерв, включително и вземания от ЕС, намалява до 10,4 млрд. лева, а по сметки в БНБ до 9,6 млрд. лева, основно заради разходите за пенсии по бюджета на Държавното обществено осигуряване, които между 1 и 10 май са около 1,4 млрд. лева. 

Към края на април приходите по консолидираната фискална програма (КФП) са 19,840 млрд. лева, каза министърът на финансите Росица Велкова при изслушване в парламента относно изпълнението на бюджетните приходи и разходи и състоянието на фискалния резерв към момента.

Съпоставени със същия период на миналата година приходите нарастват номинално с малко над 2 млрд. лева или 11,5 на сто. Данъчните и неданъчните приходи отчитат ръст, докато помощите от ЕС са по-ниски. При данъчните и осигурителните плащания има увеличение с над 1,9 млрд. лева или 14,2 на сто, каза Росица Велкова.

Разходите по КФП към края на април са в размер на 20,937 млрд. лева - или номинален ръст за същия период от малко над 4 млрд. лева, или 23,8 на сто спрямо първите четири месеца на миналата година. Най-значително растат социалните разходи - над 1,5 млрд. лева. В това число разходите за пенсии се вдигат с 1,348 млрд. лева. Разходите за персонал със 770 млн. лева, за издръжка – над 681 млн. лева и за субсидии – повече от 606 млн. лева, отчете финансовият министър

Към края на април фискалният резерв е в размер на около 11,095 млрд. лева. В това число наличности в БНБ и банки 10,8 млрд. лева.

Към 10 май фискалният резерв, включително и вземания от ЕС, намалява до 10,4 млрд. лева, а по сметки в БНБ до 9,6 млрд. лева, основно заради разходите за пенсии по бюджета на Държавното обществено осигуряване, които между 1 и 10 май са около 1,4 млрд. лева. Основата част от данъчните и осигурителните приходи са във втората половина на календарния месец, докато социалните плащания са през първата десетдневка на месеца, посочи Велкова. Затова при равни други условия наличностите във фискалния резерв в БНБ в края на месеца трябва да бъдат по-високи.

Допълнителен фактор за състоянието на фискалния резерв през миналите месеци е разпоредбата на параграф 15 от преходните и заключителни разпоредби на т. нар. удължителен закон за бюджета. Според нея МС не може да използва пари от Сребърния фонд и от програми и проекти на ЕС, включително от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Това ограничение, приложено към края на април, регламентира, че от сметките в БНБ от 10,1 млрд. лева са налични едва 1,8 млрд. лева - малко над необходимите 1,5 млрд. лева за плащането на пенсиите. Във фискалния резерв има 3,7 млрд. лева от Сребърния фонд и 4,6 млрд. лева по проекти и програми на ЕС. Тъй като те са условно блокирани, към 10 май вече са налични едва 200 млн. лева, каза Росица Желева.

Обслужването на държавния дълг ще става все по-скъпо, има притеснения за приходите и разходите в бюджета, посочи народният представител Румен Гечев по време на разискванията. Към края на април в данните на МС се казва, че бюджетните разходи растат с 24 процента, а приходите с 12 процента. И това става при инфлация 15-16 процента, а в някои стоки, които осигуряват приходите в бюджета, инфлацията беше 25-30 процента. Интересува ни тази тенденция за увеличаване на разходите над приходите. Има проблеми с фискалния резерв. По данни на МФ той е над 16,4 млрд. лева в края на януари, през февруари е с милиард по-малко, а в края на март 12,6 млрд. лева. Затова питам защо се топи фискалният резерв, каза Румен Гечев.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Наблюдател

  12 Май 2023 11:23ч.

  Гербавата Роси ще опука всичко за корпорации, олигарси и партии. После пенсиите били големи. А изядоха допълнителните пенсионни фондове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  12 Май 2023 12:03ч.

  В допълнителните пенсионни фондове никога не са се задържали пари. Виж какви "втори пенсии" Дават от УПФ????? А от ППФ дават ли нещо..... но продължават там дапотъват по милиард годишно. До момента ЧПФ са откраднали от НОИ и бъдещите пенсии на родените след 1959 г над 25 млрд лв!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • решението е както винаги

  12 Май 2023 12:15ч.

  геополитическо! България трябва да заяви интерес към двустранни преговори за всеобхватно търговско-икономическо споразумение с КНР. Също така, България трябва да преориентира валутния си борд към кошница от валутите на страните, които днес отбелязват траен икономически растеж, технологичен възход, демографски потенциал и инвестиционен бум - БРИКС. Както отбеляза Б.Чуков: когато един народ е извън своето цивилизационно семейство, бързо го постига демографска смърт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "докато помощите от ЕС са по-ниски"

  12 Май 2023 12:16ч.

  Защо така, бе, "клуб на богатите"? Нали затова сме ви У "съюза" за да ни помогнете, когато имаме нужда! А не само да ни използвате!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • решението е както винаги геополитическо 2

  12 Май 2023 12:29ч.

  също така България да напусне санкционните режими с РФ. Междуправителствено споразумение за възлагане на руски компании за проучване и добив на въглеводороди в акваторията на Черно море.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  12 Май 2023 12:51ч.

  Тази докога ще виси по медиите и ще се оплаква?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • УВО 2023 с разжалване

  12 Май 2023 14:54ч.

  А колко милиарди на месец ни струват заплатите на 800-те хиляди партийно-назначени чиновници и бюрократи, вкл. от мешере-комунизма, ченге-комунизма, фатмак-комунизма, ?! Защо не се намалят и редуцират рязко надолу заплатите, хонорарите, рушвет-стимулите, облагите и привилегиите им?! Те могат да живеят и без заплати, издържащи се от рушветите и законните "стимули"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колко общо взимат за месец депутатите-хрантутници?

  12 Май 2023 15:50ч.

  Значи един депутат взема за един месец заплата равняваща се на минималната пенсия на един пенсионер за цяла година.Здравей Еврозона!"Да живей глада".?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи