Росен Христов: Постигнали сме пълна диверсификация и ще има стабилност на доставките на газ

Росен Христов: Постигнали сме пълна диверсификация и ще има стабилност на доставките на газ

Смело мога да кажа, че сме постигнали пълна диверсификация и ще има стабилност на доставките на природен газ. Това каза служебният министър на енергетиката Росен Христов в предаването „Тази сутрин“ на бТВ. Коментарът му е по повод подписването на споразумението между „Булгаргаз" и турската държавна енергийна компания „Боташ“ (BOTAŞ) за достъп до терминалите за втечнен газ и газопреносната мрежа в Турция. Церемонията се състоя вчера в Министерския съвет. 

За пръв път от години, след многократни опити, успяхме да договорим с турската страна мащабно сътрудничество. Това на практика се случи след срещата на президента Румен Радев с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, посочи РосенХристов. По думите му, преговорите са били интензивни, като последните условия са били финализирани на 24 и 25 декември в Истанбул.

Сделката наистина е мащабна и е от голямо значение за България, тъй като всички знаете, че проблемите с доставка на газ не са свързани с доставките на газ, а с липсата на инфраструктура, посочи енергийният министър.

Той добави, че цените на природния газ би трябвало да намалеят още през февруари. 

Трябва да усетим веднага ефекта и от сделката с Турция, тъй като още февруари започваме да разтоварваме танкери там. Имаме възможност да договаряме допълнителни доставки на по-ниски цени с доставчиците, тъй като имаме осигурени терминали за разтоварване, коментира Христов.

Договорът е за 13 години, като от следващата година имаме да разтоварваме по 14 танкера на година. Тази година е транзитна и имаме по-малък капацитет, но достатъчен, за да осигурим всичките си доставки, каза министърът.  

Източник: БТА, бТВ

Коментари

 • Това не е диверсификация

  04 Яну 2023 9:18ч.

  Това е заммяна на Русия с Турция!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Росен Христов

  04 Яну 2023 10:10ч.

  Руският газ, който е /НЕДЕМОКРАТИЧЕН/ преминава през Турция и се случва чудо-става ДЕМОКРАТИЧЕН !!! Който се съмнява, че в кочината Булгаристан не случват чудеса, много се лъже, а ние отдавна сме свидетели на много такива?!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ройтерс:

  04 Яну 2023 10:11ч.

  Който се съмнява, че в кочината Булгаристан не случват чудеса, много се лъже, а ние отдавна сме свидетели на много такива?!!! Таз година терминали догодина територии!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нищо не е направил този, но затова пък е смел

  04 Яну 2023 9:46ч.

  опасенията, че са ни продали на турция все повече се виждат;

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • като си заплюят една политпоръчкова ключова думичка...

  04 Яну 2023 10:16ч.

  Само по отношение на газа ли действате за диверсификация? А във валутно-финансовата област защо не напирате за диверсификация? А във външната политика? А във военщината? Гиди нашингтонски назначенци дебилни...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за протокола

  04 Яну 2023 11:13ч.

  Газът ни от днес е американски, депутатите ни са американски, последният парцал на гърба ни е американски и без възражения, ясно ли е , дебили?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  04 Яну 2023 11:21ч.

  Пълни глупости... завоалираха нещата и като един щраус решиха, че са излъгали някой ? той и БОКО така си мислеше щи кажа. Ако наистина постигнете някога пълна диверсификация в България, то значи България скоро няма да има ... или вие просто ще изчезнете ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  04 Яну 2023 12:01ч.

  Какво щастие: пълна диверсификация на доставките на природен газ, за сметка на много по-високата цена, но още през Февруари (не знам коя година, кога чумата върне на хората децата) цената ще намалее, вервайте ми!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само че газът е с 22% по-скъп -

  05 Яну 2023 13:01ч.

  малка подробност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сааа

  12 Яну 2023 16:16ч.

  българия се управлява от изроди

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи